skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Statines oorzaak van diabetes?

Elk jaar wordt in de Verenigde Staten 26 miljard dollar uitgegeven aan cholesterol verlagende statines. Nog meer (bijna het dubbele) wordt betaald voor vetarme voedingsmiddelen, margarine en zuiveldranken. allemaal bedoeld om het gehalte aan de ‘slechte’ LDL-cholesterol te verlagen. Het begint er echter op te lijken dat wij vijftig jaar lang op het verkeerde been zijn gezet met deze kruistocht tegen vet.

C-reactief proteïne (ontstekingsmarker)

Vet voedsel is dus niet de oorzaak, maar wat dan wel? In de geneeskunde is het een geaccepteerde opvatting dat ontsteking een oorzaak zou kunnen zijn, wat in meerdere studies is aangetoond. In een daarvan werden 506 mannen die een hartaanval hadden gehad vergeleken met 1025 gezonde controlepersonen. Daaruit bleek dat ontsteking een belangrijke aanwijzing voor hart- en vaatziekten was. Degenen met het hoogste gehalte C-reactief proteïne (ontstekingsmarker) in hun bloed, hadden twee maal meer kans op hart en vaatziekten.

Cholesterol soap

Ontsteking is een reactie van het lichaam op stress en infectie. In de geneeskunde wordt onder stress elke aanval op het lichaam verstaan. Dat kan bijvoorbeeld fastfood of blootstelling aan chemicaliën in de leefomgeving zijn. Maar ook spanning en depressie of een gevoel van isolement of machteloosheid.
Welke rol speelt het LDL-type nu eigenlijk in de cholesterol soap? Hoewel men nu een verband tussen ontsteking en hart- en vaatziekten accepteert, blijft de conventionele visie van kracht dat een verhoogd LDL-cholesterol aangepakt dient te worden.

De nieuwe stroming hangt de mening aan dat LDL-cholesterol een ontstekingsmarker is en infecties bestrijdt en schade aan bloedvaten juist probeert te repareren. In dat laatste geval is het vergelijkbaar met de slechterik die wordt beschuldigd omdat hij toevallig aanwezig is op de plaats van de misdaad.

Veel lage cholesterol onder sterfgevallen

LDL-cholesterol zou dus in onze aderen aanwezig zijn om een infectie te signaleren of schade die ontstaan is door infectie of stress te repareren, niet vanwege het eten van te veel vet. Het belang van LDL-cholesterol is aangetoond in velerlei studies. In een meta-analyse van negentien onderzoeken uit de Verenigde Staten, Europa, Israël en Japan, waar het in totaal om 68.406 sterfgevallen ging. Het bleek dat de meesten die aan ademhalings- of maag- en darmziekten als gevolg van infectie overleden, een heel laag cholesterolgehalte hadden.

Cholesterol is voeding voor de hersenen

In een onderzoek met 724 deelnemers van gemiddeld 89 jaar werd ontdekt dat bij iedere stijging van het totale cholesterol met 1 mm/l, het sterftecijfer met 15 procent zakt. Anders gezegd: degenen met het hoogste cholesterolgehalte leefden langer. Bij het ouder worden helpt cholesterol om geestelijk scherp te blijven en beschermt het tegen dementie en mentale achteruitgang. Bij een onderzoek van 1051 mensen van 65 jaar en ouder bleek dat degenen met een laag cholesterolgehalte hierdoor getroffen werden.

Waar is cholesterol voor nodig?

Al onze lichaamscellen (behalve in de neuronen) produceren cholesterol, dat in de lever wordt gemaakt. Cholesterol is nodig:
1.Voor de hersensynapsen, waardoor hersencellen communiceren;
2.Om hersencellen in leven te houden;
3.Voor de aanmaak van vitamine D uit zonlicht, die zorgt voor gezonde botten en beschermt tegen meerdere soorten kanker;
4.Voor de aanmaak van geslachtshormonen;
5.Voor de productie van gal, die nodig is voor de spijsvertering.

De lever produceert vier tot vijf maal meer cholesterol dan wat er via voeding binnen komt. Naarmate er meer cholesterol via voeding binnen komt, maakt de lever minder aan. Dit is een biologisch proces dat ‘downregulatie’ wordt genoemd.

Commentaar NDN

Is een ei schadelijk voor uw hart, omdat het cholesterol verhoogt? Voor iedereen die nog steeds geen eieren eet vanwege een oud dieetadvies kan dit nu weer volop doen. Eieren zijn ‘hot’ en worden nu beschreven als een van de ‘meest perfecte voedingsmiddelen’: vol goede aminozuren, vetzuren, vitaminen (vooral vit D!) en mineralen. Ze beschermen juist tegen hartziekten in plaats van dat ze die zouden veroorzaken (Food Chem, 2011; 129: 155).

Eieren zijn een zeer rijke bron van antioxidanten. Twee rauwe eidooiers bevatten twee maal zo veel antioxidanten als een appel en ongeveer evenveel als 25 gram cranberry’s. Eenmaal gekookt of gebakken is een ei ongeveer de helft van zijn antioxidanten kwijt, aldus Jianping Wu aan de universiteit van Alberta, in Canada. Wu is echte ei-kenner, want in eerdere onderzoeken bewees hij al dat eieren de aanmaak van peptiden in de maag bevorderen. Deze peptiden schijnen eenzelfde werking te hebben als ACE-remmers ( hoge bloeddruk verlagers). Is dit voedingsmiddel nu het ei van Columbus tegen hart- en vaatziekten?
Omdat het zoals zo vaak gaat om een synergie van voedingsstoffen heeft de redactie in de pdf (inclusief een interessante mening van Patrick Holford over het gebruik van Niacine i.p.v statines) hieronder een aantal voedingstoffen op een rijtje gezet die werken tegen oxidatieve stress (ontstekingen) en LDL verlagend werken.

Literatuur en links:

Coronary Heart Disease Statistics, 2010. London: British Heart Foundation

BMJ, 2000; 321: 199-204

www.heart.org/HEARTORG/Conditions/Cholesterol/AboutCholesterol/Good-vs-BadCholesterol_UCM_305561_Article.jsp

Circulation, 1992; 86: 1046-1060

Lancet, 2000; 356: 930-933

Ann Hematol, 2008; 87: 223-228

J Exp Clin Cancer Res, 2004; 23: 233-240

J Gerontol A Biol Sci Med Sci, 2010; 65: 559-564

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen