skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Risico op depressie door suiker?

Er is weinig onderzoek beschikbaar over het effect van suiker op de mentale gezondheid. Er is wel bewijs voor de verstorende invloed van een hoge suikerinname op diverse metabole, inflammatoire en neurobiologische processen. Maar nu komt een team van klinisch psychologen van de universiteit van Kansas met een recente publicatie dat het eten van toegevoegde suikers kan leiden tot depressie. Deze studie [1] ‘The depressogenic potential of added dietary sugars ‘ werd in het tijdschrift Medical Hypotheses gepubliceerd. Risico op depressie door suiker?

De hypothese van de klinisch psychologen is dat toegevoegde suikers de gevoeligheid voor een zware depressie doet toenemen in het bijzonder bij een hoge inname. Uit eerder onderzoek blijkt suiker negatief bij te dragen aan: systemische inflammatie, verstoring van het dopaminerge beloningssysteem, verstoring van het darmmicrobioom, insulineresistentie en oxidatieve stress. Maar suiker draagt ook bij aan vormen van zogenaamde toxische ‘geavanceerde glycatie eindproducten’ ofwel AGEs.

Het onderzoeksteam concludeert dat de literatuur de gestelde hypothese ondersteunt, dat toegevoegde suikers een depressogene impact hebben. Ze hopen dan ook dat een beter inzicht in het effect van suiker op lichaam en geest zal kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van een nieuwe preventieve en therapeutische benadering van depressie.

Betere voeding maakt studenten minder depressief

Jonge volwassenen die er ongezonde eetgewoonte op na houden, gaan zich mentaal beter voelen wanneer ze op een gezonder dieet gezet worden, aldus het onderzoeksteam van Heather Francis van de Australische Macquarie University[2]. Symptomen van depressie en angst verminderden al na drie weken.

De onderzoekers leken in het onderzoek uit 2019 verrast te zijn dat de studenten hun voedingsgewoonten redelijk vlot konden aanpassen. Gezonder eten is vaak duurder en vergt meer tijd in de keuken en wordt door jongeren vaak als ‘gedoe’ aangemerkt .
De studenten kregen een box met olijfolie, noten, notenpasta en kruiden, en een aankoopsom van 60 euro om gezonde voeding te kopen. Dat heeft vast enkele barrières weggehaald.

Microbiotica voor een beter gemoedRisico op depressie door suiker?

Bacteriën die een gunstig effect hebben op het gedrag en de hersenfunctie, worden door onderzoekers psychobiotica genoemd. Ze maken in de darmen neuro-actieve stoffen aan zoals GABA en serotonine, die een belangrijke rol spelen bij de zenuwprikkeling, de overdracht van boodschappen tussen zenuwcellen en onze gemoedstoestand. De link tussen de darmen en de hersenen is in de wetenschappen goed bekend. De darmen worden zelfs de ‘tweede hersenen’ genoemd [3]. De studenten hadden ook minder hoge concentraties van het stresshormoon cortisol in hun urine.

Volgens Dr. Ted Dinan, professor in de psychiatrie, is er bij depressie sprake van een verstoord evenwicht in de darmflora. Depressieve mensen hebben minder verschillende goede bacteriestammen in hun darmen. Hij zegt dat suppletie met probiotica (denk aan Bifidobacterium infantis, Lactobacillus helveticus, Bifidobacterium longum) een veelbelovende behandeling is voor psychische klachten en dat verschillende onderzoeken al goede resultaten hebben aangetoond.

Lactobacillus rhamnosus en Lactobacillus casei verminderen o.a. angst door een verhoogde werking van GABA. GABA (gamma-aminoboterzuur) is een kalmerende neurotransmitter. Suikerbeperking geeft minder dysbiose en zorgt voor een evenwichtiger darmmicrobioom.

Risico op depressie door suiker?

 

 

Tessa GottschalRisico op depressie door suiker?
www.gottschalmeditaties.nl

Risico op depressie door suiker?Kijk voor meer artikelen over depressie:

1. In ons depressie archief.
2. Artikel: Brede (voedings)aanpak bij depressie.
3. Meditatie en depressie.

Darm Microbioom Plus ontlastingtestRisico op depressie door suiker?

Risico op depressie door suiker?Verkoopprijs (incl. BTW): € 289,95
Koop deze test hier

De microbioom plus ontlastingstest omvat de microbiologische analyse van aërobe en anaerobe sleutelbacteriën, alsook van schimmels en gisten (Candida albicans en Candida spp.), spijsverteringsresiduen en α-1-antitrypsine, calprotectine, galzuren, pancreas-elastase, secretorisch IgA en zonuline in de ontlasting.

Verder wordt het menselijke intestinale microbioom bepaald door middel van sequentiebepaling van het genoom van de darmflora.

Het intestinale microbioom, het totaal van alle micro-organismen, die de darm koloniseren, is van vitaal belang voor de menselijke gezondheid. Een dysbiose van het darmmicrobioom wordt – zoals talrijke studies bewijzen – geassocieerd met verschillende ziekten: depressie, metabool syndroom, diabetes, inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa, prikkelbare darmsyndroom, darmkanker, calciumoxalaat-nierstenen, cardiovasculaire ziektes, reumatoïde artritis, evenals neurologische aandoeningen.

De analyse van het intestinale microbioom wordt uitgevoerd door middel van DNA-sequentie (next-generation sequentie). Deze methode bracht een revolutie teweeg in de diagnostiek, omdat het de detectie van bijna alle tot dan bekende bacteriën mogelijk maakte. Door DNA-sequentie kunnen de effecten van afzonderlijke zeer complexe microbiota op de kolonisatieresistentie, spijsverteringsprocessen, opname van voedingsstoffen en vitaminen evenals op de immuniteit nauwkeuriger worden beoordeeld. In deze moleculair-biologische testmethode worden ook anaerobe bacteriën op het hoogste technische niveau gedetecteerd, die niet kunnen worden aangetoond via een bacteriecultuur (op kweek zetten).

 
Referenties

[1] Reis, D. J., et al. The depressogenic potential of added dietary sugars. Medical hypotheses, 2020, 134: 109421. doi.org/10.1016/j.mehy.2019.109421
[2] Francis HM, Stevenson RJ, Chambers JR et al. A brief diet intervention can reduce symptoms of depression in young adults – A randomised controlled trial. PLoS One. 2019 Oct 9;14(10):e0222768. doi: 10.1371/journal.pone.0222768. eCollection 2019.
[3] Dinan TG, Stanton C, Cryan JF. Psychobiotics: a novel class of psychotropic. Biol Psychiatry. 2013 Nov 15;74(10):720-6.