skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Regulatie van je stikstofoxide(NO)

Stikstofoxide (NO) is een stof die door het lichaam wordt gemaakt en dient als signaalmolecuul. Het helpt de bloedvaten ontspannen en verwijden. De immuuncellen gebruiken NO om bacteriën en kankercellen op te ruimen. In de hersenen regelt NO de celcommunicatie tussen hersencellen onderling.

NO wordt geproduceerd met behulp van 3 enzymen:Regulatie van je stikstofoxide(NO)

 1. n-NOS neuronaal stikstofoxidesynthase in de hersenen en zenuwen
 2. e-NOS endotheliaal stikstofoxidesynthase in de bloedvaten
 3. i-NOS inducible stikstofoxidesynthase in het immuunsysteem.

NO speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de bloeddruk, bloedstolling, bloedtoevoer naar de spieren, afweer tegen bacteriën en kankercellen, de oogboldruk, potentie (erecties), slaap, nierfunctie, insulineproductie, botopbouw en behoud van een goede barrièrefunctie van de huid.

Het ondersteunen van de productie van NO

Het ondersteunen van de productie van NO kan de klachten bij de volgende aandoeningen helpen verminderen:

 • hart- en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk en verhoogde bloedstolling
 • slaapproblemen
 • COPD en astma
 • geheugenproblemen
 • erectiestoornissen (NO stimuleert de productie van c-GMP, een stof die de bloedvaten in de penis verwijdt. Hierdoor stroomt er meer bloed in het zwellichaam en ontstaat er een erectie)
 • glaucoom
 • bacteriële infecties, w.o. Pseudomonas aeruginosa, E coli, MRSA (Multi Resistent Staphylycoccus aureus)
 • diabetes
 • chronische nierinsufficiëntie
 • pre-eclampsie
 • osteoporose (NO remt botafbraak en stimuleert botopbouw)

NO ondersteunende maatregelen

De productie van NO kan worden ondersteund door de aanmaak van de stikstofoxidesynthase enzymen te stimuleren en de afbraak van NO te remmen.

De productie van NO wordt gestimuleerd door:

 1. het aminozuur arginine, voorkomend in o.a. vlees, cottage cheese, kwark, eieren en vis
 2. foliumzuur, een B-vitamine in o.a. volkorenproducten, onbewerkte granen, groene groenten, bonen, sinaasappels en biologische lever
 3. nitraat en nitriet in groenten (o.a. in spinazie, biet, andijvie, sla, bleekselderij, postelein, raapstelen, Chinese kool, paksoi)
 4. vitamine C in groenten, fruit, aardappels (dit stimuleert de omzetting van nitraat en nitriet in NO)
 5. citrulline in watermeloen
 6. groene en zwarte thee (remt tevens de afbraak van NO)
 7. granaatappel (remt tevens de afbraak van NO)
 8. vette vis (visolie)

De NO wordt ook gestimuleerd door:Regulatie van je stikstofoxide(NO)

 • diepe neusademhaling
 • acupunctuur
 • een gezonde mond- en darmflora; lactobacillen en bifidobacteriën stimuleren de omzetting van nitraat in nitriet. Nitriet stimuleert de productie van NO
 • moxatherapie
 • goede slaap (specifiek de REM-slaap, de fase waarin wordt gedroomd)
 • ontspanning
 • sauna, vooral infra-roodsauna
 • lichaamsbeweging
 • zonlicht
 • meditatie

De afbraak van NO wordt geremd door producten rijk aan antioxidanten, waaronder resveratrol, ECGC, anthocyanen en quercitine.

Producten rijk aan deze antioxidanten zijn:

Regulatie van je stikstofoxide(NO)

 1. groene en zwarte thee
 2. blauwe druiven, bosbessen, blauwe bessen, pistachenoten,
 3. rode en blauwe vruchten, zoals blauwe bessen, bosbessen, frambozen, bramen, aardbeien, rode appels
 4. ui, citrusfruit
 5. cacao, 70-80% pure chocolade
 6. Japanse duizendknoop

Aandachtspunt bij arginine

Het gebruik van hoge doseringen van het aminozuur arginine in supplementvorm kan bij een tekort aan cofactoren leiden tot een overmatige productie van vrije radicalen (oxidatieve stress).
Hoge doseringen arginine kunnen de productie van NO te sterk verhogen. Een overmaat aan NO gaat zich gedragen als vrije radicaal en kan daarom averechts uitpakken.
Gebruik van grote hoeveelheden arginine kan tevens het homocysteïnegehalte in het bloed verhogen.

Homocysteïne is een ontstekingsbevorderende stof die, indien verhoogd, in verband wordt gebracht met aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, auto-immuunaandoeningen, onvruchtbaarheid, osteoporose en kanker.Voorzichtigheid is daarom geboden bij het inzetten van arginine als middel om de NO-productie te stimuleren.

De NO-index

Hoe meer nitraat en antioxidanten er in een voedingsmiddel zitten hoe meer NO er wordt geproduceerd. Daarnaast beschermen de antioxidanten in deze voedingsmiddelen het lichaam tegen een overmaat aan NO. Dit voorkomt dat NO zich als een vrije radicaal (oxidant) gaat gedragen en lichaamsweefsels op den duur aantast.
De NO-index is een maat voor hoeveel nitraat en antioxidanten erin een product zitten. Hoe hoger de index hoe meer NO er geproduceerd zal worden.

Producten met een hoge NO-index:
boerenkool, spinazie, andijvie, paksoi, bieten(sap), Chinese kool, raapstelen, postelein, sla, spitskool, rucola, bloemkool, broccoli, koolrabi, wortel

Producten met een gemiddelde NO-index:
asperge, (bleek)selderij, waterkers, artisjok, aubergine, aardbei, aardappel, knoflook, tomaat

Producten met een lagere NO-index:
bonen, vijgen, pruimen, zoete aardappel, frambozen, rozijnen, bananen, kersen, uien, taugé, peulvruchten

NO en oxidatieve stress

Het lichaam maakt reactieve zuurstofverbindingen aan, door chronische infecties en ontstekingen, trauma, stress, roken, alcohol, overmatig gebruik van gebakken, gegrilde, geroosterde en gefrituurde producten, luchtverontreiniging, bloedsuikerproblemen, overgewicht en belasting met gifstoffen (bijvoorbeeld zware metalen, bepaalde medicijnen, gifstoffen uit de darmen).
Deze schadelijke verbindingen moeten worden weggevangen door antioxidanten. Wanneer de hoeveelheid reactieve verbindingen de antioxidantcapaciteit van het lichaam overschrijdt kunnen ze schadelijke werking uitoefenen. Zo beschadigen ze de lichaamsweefsels en verhogen ze de afbraak van NO.

De afbraak van NO kan worden afgeremd door gebruik van een antioxidantrijke voeding. Daarnaast is het van belang de oorzaak voor de verhoogde oxidatieve stress weg te nemen of deze te behandelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het stoppen met roken en drinken van alcoholische dranken, minder bakken, braden en frituren, het gebruik van een bloedsuikerregulerende voeding en het helpen afvoeren van gifstoffen.

Persoonlijk advies

Een natuurdiëtist kan u adviseren over het samenstellen van een voeding rijk aan NO-stimulerende en arm aan NO-afbrekende producten afgestemd op uw situatie, conditie en leefomstandigheden. Daarnaast kan hij of zij u adviseren over het gebruik van voor u passende voedingssupplementen. Daarbij wordt er gekeken naar eventuele onderliggende verstoringen die uw NO-productie kunnen belemmeren en krijgt u advies hoe u dit kunt corrigeren.

Regulatie van je stikstofoxide(NO)

 

 

 

Tanja Visser, Natuurdiëtist & Integraal Voedingstherapeut

Bron:

The Nitrix Oxide (NO) Solution, Nathhan Bryan et al, Neogenis 2010 ISBN 978-0-615-41713-4

Nitrostress (NO’s) urinetest

Nitrostress (NO’s) urinetestVerkoopprijs (incl. BTW): € 97,95
Koop deze test hier
Laboratoriumanalyse van citrulline, methylmalonzuur, nitrofenylazijnzuur.
Ter bepaling van een verhoogde belasting met reactieve stikstofverbindingen (NO’s) (Nitrostress®). Zie een voorbeeld van een Duitse testuitslag van deze test. Uw uitslag wordt in het Nederlands vertaald.

Nitrosatieve stress is een biochemische ontsporing van stikstofmonoxide. Analoog aan de oxidatieve stress, waarbij een overmaat aan vrije zuurstofradicalen ongewenste oxidatieprocessen bevordert, kan een overmatige vorming van stikstofoxide radicalen (NO•) en zijn agressieve derivaten (bv. peroxynitriet en nitrotyrosine), op alle niveaus van de intra- en extracellulaire stofwisseling ernstige gevolgen hebben.

De moderne Nitrostress® laboratoriumdiagnostiek maakt de biochemische ontsporingen meetbaar en dient als een belangrijk instrument voor de opsporing van nitrosatieve stress bij met name chronische multisysteem ziekten.

Indicaties:

– bij chronische vermoeidheid
– bij extreme fysieke en psychische uitputting met steeds langere herstelfases
– bij verminderd concentratievermogen
– bij verminderd uithoudingsvermogen
– bij chronische immuuninsufficiëntie met recidiverende therapieresistente infecties
– bij multisysteem ziekten
– bij chronische borreliose

Oxidatieve stress urinetest

Oxidatieve stress urinetestVerkoopprijs (incl. BTW): € 50,45
Koop deze test hier
Laboratoriumanalyse van isoprostanen (8-epi-prostaglandine). Ter bepaling van de belasting met reactieve zuurstofverbindingen (oxidatieve stress).
Isoprostanen ontstaan als producten van de lipide-peroxidatie, als gevolg van een zware reactie tussen vrije radicalen en lipiden. Deze worden met tal van ziekten zoals atherosclerose, auto-immuunziekten, ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer geassocieerd. Isoprostanen geven de mate van oxidatieve schade aan. Bewijs van de toegenomen isoprostanenconcentratie maakt het ook mogelijk een inschatting te maken van de antioxidatieve capaciteit en fungeert tevens als bewijs van de risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Zie een voorbeeld van een Duitse testuitslag van deze test. Uw uitslag wordt in het Nederlands vertaald.

Indicaties:

– bij diabetici
– bij personen met
– hypercholesterolemie
– bij sporters
– bij rokers

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen