skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Postbiotics voor darmicrobioomherstel

Postbiotics is voor velen een onbekende nieuwe term in de wereld van de microben. De term is voor het eerst gebruikt in 2013 door onderzoeker Tsilingiri. Postbiotics zijn te omschrijven als metabolieten (stofwisselingsproducten) geproduceerd door bacteriën of fragmenten van bacteriën.

In Duitsland, het land waar het darmmicrobioom al jaren centraal staat bij de behandeling van ziekten, zijn er al diverse metabolietenproducten op de markt (denk aan bijvoorbeeld Escherichia coli stam Laves). Al in 1930 ontdekte Dr. Wolfgang Laves de Escherichia coli stam Laves. Een bacteriestam met heel specifieke eigenschappen juist op die van de intestinale mucosa.

Maar na de introductie van probiotics door Tsilingiri [1], is er een explosieve stijging van postbioticsprojecten.

Toepassingen Postbiotics

Postbiotics hebben een anti-inflammatoir effect op het darmslijmvlies en reguleren processen van het afweersysteem.

Toepassingen:Postbiotics voor darmicrobioomherstel

  • Is goed voor het darmslijmvlies, remt ontstekingen van het slijmvlies
  • Regenereert beschadigde slijmvliesoppervlakken
  • Stimuleert het immuunsysteem en verhoogt de weerstand
  • Bevordert de natuurlijke herkolonisatie van de natuurlijke darmflora
  • Bevordert het natuurlijke afweersysteem
  • Het verhoogt de weerstand tegen ongunstige bacteriën en schimmels in de darmen en helpt de darmflora te versterken
  • Remt allergische reacties

Op basis van de activiteit op de slijmvliezen zijn deze middelen bij een groot aantal aandoeningen inzetbaar. Niet uitsluitend darmziekten kunnen hierbij worden genoemd, maar ook allergieën (o.a. hooikoorts, astma, allergieën of intoleranties voor voedingsmiddelen en neurodermitis).
Naast chronisch inflammatoire auto-immuunziekten, zoals M. Crohn en Colitis ulcerosa kan het worden toegepast bij diverticulitis, en als ondersteunende therapie bij patiënten, die behandeld worden met radiotherapie of chemokuren. Maar het biedt ook een specifiek behandelterrein voor de zogenaamde “ leaky  Gut” (lekkende darm).

Postbiotics: relatief nieuwe therapievorm

Het gebruik van microbiële metabolieten die nu op de markt zijn, geproduceerd door probiotische bacterieculturen, is een relatief nieuwe therapievorm. Het aantal preparaten op basis van (probiotische) microbiële metabolieten valt dan ook in het niet vergeleken bij de hoeveelheid ‘whole-cell’ probioticum preparaten.

Microbiële metabolieten zijn veel beter te standaardiseren, waardoor een constante samenstelling van het preparaat gegarandeerd kan worden. Microbiële metabolieten zijn niet afhankelijk van de vitaliteit van de bacterie die de metabolieten produceert. Hierdoor kan dit type preparaat veel langer bewaard worden.

Microbiële metabolieten zijn geen levende kiemen en kunnen niet door antibiotica worden vernietigd. Metabolieten kunnen dus verantwoord al tijdens de kuur met antibiotica worden gegeven.

Microbiële metabolieten zijn in principe steriel. Eenmaal aangebroken hoeft dit type preparaat dan ook niet gekoeld bewaard te worden, zoals dat gebruikelijk is bij vloeibare probioticum preparaten. Dit maakt het gebruik van dit type preparaat onder niet-westerse omstandigheden, zoals bijvoorbeeld in Derde Wereld (waar nauwelijks betrouwbare koelkasten en vriezers voorhanden zijn door slechte stroomvoorzieningen) veel eenvoudiger. Wisselwerkingen (interacties) met andere geneesmiddelen zijn (nog) niet bekend.

Samenvattend

De huidige metabolietpreparaten die Natuurdietisten inzetten naast dieetadviezen op maat, bevatten geen levende en/of dode bacteriecellen en hebben ook geen bestanddelen uit de celwand van bacteriën. Daardoor is het preparaat zeer goed verdraagbaar De stofwisselingsproducten (metabolieten) stimuleren het darmslijmvlies tot regeneratie (herstel). Daardoor wordt het mogelijk dat bacteriën die fysiologisch belangrijk zijn voor het darmmicrobioom, weer kunnen aangroeien.

Maar we kijken uit naar toekomstige ontwikkelingen op het gebied van postbiotics, want het zijn naast specifieke voedingsadviezen en de pre- en probiotica die nu worden ingezet [2], interessante opties voor herstel van het darmmicrobioom. Het pallet aan behandelopties wordt gelukkig steeds breder, wat ook nodig is bij de complexe ontregelingen van het darmmicrobioom [3] die we dagelijks in onze praktijk tegen komen.
Postbiotics voor darmicrobioomherstel

 

 

Marijke de Waal Malefijt

Referenties

[1] Benef Microbes. 2013 Mar 1;4(1):101-7. doi: 10.3920/BM2012.0046.
Postbiotics: what else?
Tsilingiri, Rescigno M.
[2] Front Microbiol. 2019 Jun 10;10:1136. doi: 10.3389/fmicb.2019.01136. eCollection 2019.
The Microbiome and Irritable Bowel Syndrome – A Review on the Pathophysiology, Current Research and Future Therapy. Chong PP1, Chin VK1, Looi CY1, Wong WF2, Madhavan P3, Yong VC1.
[3] Front Microbiol. 2019 Jul 17;10:1655. doi: 10.3389/fmicb.2019.01655. eCollection 2019.
Fecal and Mucosal Microbiota Profiling in Irritable Bowel Syndrome and Inflammatory Bowel Disease.
Lo Presti A1, Zorzi F2, Del Chierico F3, Altomare A4, Cocca S4, Avola A4, De Biasio F4, Russo A3, Cella E5, Reddel S3, Calabrese E2, Biancone L2, Monteleone G2, Cicala M4, Angeletti S6, Ciccozzi M5, Putignani L7, Guarino MPL4.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen