skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Nachtdiensten geeft verhoogd risico op miskraam

Vrouwen die nachtdiensten draaien, hebben een verhoogd risico op een miskraam. Dit blijkt uit een Deens onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Occuptional & Environmental Medicine, onder 22.744 zwangere ziekenhuismedewerkers [1]. Het risico op een miskraam wordt groter bij vaak nachtdiensten draaien en meer opeenvolgende nachtdiensten.

Vrouwen die in een week twee of meer nachtdiensten draaien, hebben in de daaropvolgende week 32% meer risico op een miskraam, vergeleken met vrouwen die geen of maar 1 nachtdienst per week doen. Het gaat om met name miskramen tussen de 8e en 12e week van de zwangerschap.
Het risico op een miskraam is niet verhoogd als vrouwen kort na hun nachtdienst (binnen 11 uur) een volgende dienst draaiden.

De Deense onderzoekers geven als verklaring de mogelijke rol van melatonine. Melatonine speelt waarschijnlijk een belangrijke rol voor het goed functioneren van de placenta. Melatonine wordt vooral aangemaakt in de epifyse (pijnappelklier), de placenta en in de eierstokken. Nachtwerkers produceren beduidend minder melatonine.

Over melatonine valt veel meer te vertellen. Op het Wetenschappelijk Melatonineplatform kun je lezen wat melatonine allemaal voor je lichaam betekent.

Gezondheidsraad: nachtwerk geeft gezondheidsrisico’s

De Gezondheidsraad had al in 2017 een publicatie voor het bestaan van nadelige gezondheidseffecten van nachtwerk op de korte en lange termijn. Daarin schrijven ze dat werk in de nachtelijke uren het dag-nachtritme verstoort van het lichaam. In Nederland werken bijna 1,3 miljoen mensen soms of regelmatig ’s nachts.

Nachtwerk veroorzaakt gezondheidsproblemen op de korte termijn. Slaapproblemen komen 1,5-2x vaker voor bij nachtwerkers dan bij dagwerkers. Denk aan: minder slaapuren, verslechtering van de slaapkwaliteit en vermoeidheid.

Ook schrijven ze dat er sterk bewijs is voor het bestaan van gezondheidsrisico’s op lange termijn. Veertig jaar nachtwerk leidt tot een verhoging van het aantal gevallen hart- en vaatziekten met respectievelijk 7% en 8% en een verhoogd risico op type-2-diabetes [2-3].

Melatonine via de voeding

Melatonine wordt voor een groot deel in een gezonde darm geproduceerd. Steeds meer mensen gebruiken melatonine om te slapen. Voeding is echter de eerst aangewezen bron om voldoende melatonine tot je beschikking te hebben. Hieronder de natuurlijke bronnen die kunnen dienen om extra melatonine aan te leveren.
Melatonine zit in biologische mango, banaan, kers, lijnzaad, zonnebloempit, sesamzaad, amandel, venkel, Goji bes, haver [4-5].

Nachtdiensten geeft verhoogd risico op miskraamMelatonine smoothie
Doe alle ingrediënten geleidelijk in de blender en pureer tot een romige massa.
Doe er eventueel een flinke scheut water door als je je smoothie dunner wenst.

Ingrediënten:
100-150 ml rauwmelkse kefir
200 ml kersensap zonder suiker
1 banaan
2 eetlepels havervlokken fijn
2 eetlepels zonnebloempitten
2 eetlepels amandelmeel (natuurwinkel)

Bronnen:

[1] Begtrup L.M., Specht I.O., Hammer P.E. et al. (2019). Night work and miscarriage: a Danish nationwide register-based cohort study. Occup. Environ. Med. 76: 302-308.
[2] Gezondheidsraad (2017). Gezondheidsrisico’s door nachtwerk. Publikatienr. 2017/17. Gezondheidsraad, Den Haag.
[3] Gezondheidsraad (2017). Achtergronddocument Gezondheidsrisico’s door nachtwerk. No. 2017/17A. Achtergronddocument bij: Gezondheidsrisico’s door nachtwerk (Nr. 2017/17). Gezondheidsraad, Den Haag.
https://www.gezondheidsraad.nl/documenten/adviezen/2017/10/24/gezondheidsrisicos-door-nachtwerk
[4] Gromadzińska J et al.: Relationship between intensity of night shift work and antioxidant status in blood of nurses; Int Arch Occup Environ Health. 86(8):923-930, 2013 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23179107
[5] Lowden A et al.: Eating and shift work – effects on habits, metabolism and performance; Scand J Work Environ Health 36(2):150-162, 2010.

Nachtdiensten geeft verhoogd risico op miskraamZelftesten: test uw gezondheid aan huis

Test uw gezondheid aan huis en doe zelf bepalingen van ontlasting-, hormoonspeeksel-, urine- en bloedtesten.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen