skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Minder broeikasgassen door bewust eten

Broeikasgas, mag het een onsje minder zijn?

Bij de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals olie, gas en kolen komen gassen, zoals kooldioxide (CO2) en methaan vrij. Deze gassen zijn verantwoordelijk voor het opwarmen van de aarde. Smeltende ijskappen, stijgende zeewaterspiegels en extremere weersomstandigheden zijn het gevolg.

Hoe beļnvloedt uw eetpatroon de uitstoot van broeikasgassen?

Voor het produceren van voedsel is energie nodig. Voordat uw maaltijd op tafel staat is er al heel wat energie verbruikt voor het met machines bewerken van de landbouwgrond, oogsten, wassen, snijden, diepvriezen etc. Daarbij komt nog het transport van de boerderij naar het verdeelcentrum, dan naar de fabriek, groothandel en tenslotte de winkel. Uw bijdrage is het heen en weer gaan naar de winkel, het bewaren in de koelkast of vriezer en uiteindelijk de bereiding op het (gas)fornuis. Wat je van ver haalt is lekkerder zeggen ze wel. Maar hoe verder weg en hoe meer bewerkingen een product heeft ondergaan hoe meer broeikasgassen er worden uitgescheiden.

Veel winst met producten van eigen bodem

Zo scheelt het 8 kg CO2 per kg sperziebonen als u Nederlandse bonen neemt in plaats van uit Zimbabwe afkomstige bonen. Het eten van Nederlandse appeltjes in plaats van Turkse scheelt zo’n 0,3 kg CO2 per kg appeltjes. Met name het vervoer per vliegtuig produceert veel broeikasgassen.

Sla: alléén in de zomer

Gewassen geteeld in de volle grond zorgen voor minder CO2-uitstoot dan kasgewassen. Omdat wij zo graag in de winter ook kropjes sla willen eten worden deze of uit warme landen geļmporteerd of in verwarmde kassen geteeld. Zo’n kropje sla in de winter op uw bord kost dus of vele vlieg- of vrachtautokilometers of een berg energie om de kassen warm te stoken.

Gemakkelijk is vaak ook milieuonvriendelijker

In de supermarkt is een nog steeds groeiend aanbod van gemaksvoedsel, zoals kant- en klare maaltijden, al bereide sauzen, voorgesneden groenten, voorverpakte groenten en fruit, eenpersoons verpakkingen van toetjes en drankjes, per stuk verpakte koekjes etc. Gemakkelijk, maar niet echt milieuvriendelijk.

Plantaardig minder belastend dan dierlijk

De veeteelt is verantwoordelijk voor 9% van de CO2-uitstoot, 65% van de uitstoot van lachgas en 37% van de methaanuitstoot in de wereld. Lachgas en methaan dragen resp. 300 en 23 keer meer bij aan het broeikasgaseffect dan CO2. Minder vlees en vaker plantaardige producten kiezen, zoals granen, bonen, noten en zaden levert zo een positieve bijdrage aan het klimaatprobleem. Een gemiddeld gezin van 4 personen eet zo’n 118 kg vlees per jaar. Dat levert een verbruik op van 1000 liter fossiele brandstof. Dit staat gelijk aan 2,5 ton extra CO2 in de lucht. Dat is net zo veel als een half jaar gemiddeld autogebruik.

Hoe kunt u zelf de uitstoot van broeikasgassen verminderen?

De NDN heeft 12 maatregelen uitgewerkt die u als consument kunt nemen. Zo kan iedereen zijn steentje bijdragen aan minder broeikas.

 1. Eet minder vaak of een kleiner stukje vlees. De vleesindustrie vergt veel energie. Om een dier 1 kg te laten aankomen is 2 tot 5 kg voer nodig. Vervang vlees een aantal keer per week door b.v. bonen, noten, zaden of voedzame granen, zoals gierst en quinoa.
 2. Neem als u vlees eet biologisch vlees. Dit draagt het EKO-keurmerk. Biologisch vlees in plaats van vlees uit de gangbare landbouw scheelt een CO2-uitstoot van 1 kg per kg vlees. Ook is het een stuk diervriendelijker.
 3. Eet de groenten en fruit van het seizoen. Seizoensproducten komen over het algemeen van de volle grond, waardoor geen energie verloren gaat aan het verwarmen van kassen. Neem dus liever sla, komkommer, tomaat en pruimen in de zomer en kies voor ui, wortel ,boerenkool, appel en peer in de winter. Op de website www.keukenprins.com (zie onderaan) vindt u een groenten-, fruit-, vis en wildseizoenskalender. U ziet hierop in welke maanden u het beste welke producten kunt kopen.
 4. Kies zo veel mogelijk voor producten die in Nederland of (West-)Europa verbouwd zijn. Bij verse groenten en fruit staat tegenwoordig vaak aangegeven uit welk land de producten afkomstig zijn. Producten van dichtbij sparen heel wat auto –of vliegkilometers uit. Vooral het invliegen van producten geeft een hoge broeikasgassenuitstoot. Kies daarom liever voor b.v. de Hollandse Jonagold, Texelse lamsvlees en Beemsterkaas in plaats van de Nieuwzeelandse Braeburn, de Argentijnse biefstuk en de Italiaanse mozzarella.
 5. Kies zo veel mogelijk voor biologische (dynamische) producten. Deze zijn herkenbaar aan het EKO- of Demeter-keurmerk. Bij het produceren van deze producten worden minder fossiele brandstoffen gebruikt. Ook wordt er gewerkt zonder vervuilende chemische bestrijdingsmiddelen en met minder broeikasgasveroorzakende meststoffen.
 6. Doe zo veel mogelijk uw boodschappen lopend of op de fiets. Haal b.v. één keer per week de grote, zware boodschappen met de auto en de overige per benenwagen op met de fiets. Elke autokilometer zorgt voor een uitstoot van gemiddeld 165 gram CO2.
 7. Bereid de maaltijden zo veel mogelijk van verse, zo min mogelijk bewerkte ingrediėnten. Neem liever verse groenten, fruit, ongeschilde aardappels, vis en vlees. Snijd, kruid en bereid ze zelf verder. Beperk het gebruik van producten uit glas, (aluminium)blik of uit de diepvries. Vooral de productie van aluminiumblikjes en het bevroren houden van producten kost veel fossiele brandstoffen.
 8. Mijd overbodige verpakkingen. Kies liever voor een rol koek dan een pak met los verpakte koekjes. Neem liever een literpak vla of sap dan eenpersoonsbakjes of pakjes.
 9. Verspil niet onnodig voedsel. Veel voedingsmiddelen belanden ongebruikt of ongegeten in de vuilnisbak, omdat de houdbaarheidsdatum al is verstreken of omdat er meer gekookt is dan nodig. Let daarom goed op de houdbaarheidsdatum. Kook afgepaste hoeveelheden. Verwerk restjes eventueel de volgende dag in een andere maaltijd. Verzamel restjes in een compostbak of groene bak.
 10. Doe papierenverpakkingen en ander papier in de oud-papierbak. Dat scheelt 1,3 kg CO2 per maand.
 11. Gebruik spaarlampen in plaats van gloeilampen. Dat scheelt 1,3 kg CO2 per maand. Nog vriendelijk voor uw portemonnee ook.
 12. Bespaar op stookkosten door ongebruikte vertrekken niet te verwarmen en bij verwarmde vertrekken de deuren dicht te houden. Dit scheelt u 21 kg CO2 en vele euro’s per maand!

Literatuur en links

De vleesindustrie is de grootste boosdoener, Jeremy Rifkin, Volkskrant zaterdag 20-1-2007

Beyond Beef: The Rise and Fall of the Cattle Culture, Jeremy Rifkin

Goede Waar 2007, Kooptips voor de betrokken consument, Goede Waar en Co. Een PDF-bestand van dit nummer is gratis te downloaden via de website www.goedewaar.nl.

www.thebet.nl. Deze website gaat over een weddenschap van scholieren en hun weddenschap om CO2 gassen te verminderen.

www.goedewaar.nl , de website (zie hierboven) van de consumentenvereniging Goede waar en Co. Voor . mensen die streven naar duurzaam consumeren. Ze geven ook een kwartaalblad uit P+.

www.kleineaarde.nl., de website van de vereniging voor een ecologische, milieuvriendelijke leefstijl. Ze geven ook een kwartaablad De Kleine Aarde uit. Kijk op de website voor een gratis proefnummer.
www.keukenprins.com een kookwebsite met seizoenskalenders.