Ga naar hoofdinhoud
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Kruisbloemigen en kanker

Canadese onderzoekers vermoeden dat het beschermende effect van kruisbloemigen en look onderschat wordt. Uit een recente studie bleek dat de groei van 8 typen kanker namelijk maag, longen, borst, nieren, huid, alvleesklier, prostaat en hersenen significant werd geremd door extracten van kruisbloemigen.

In deze laboratoriumstudie werd het effect van 34 groente-extracten gemeten op de groei van deze 8 typen tumoren. Het bleek dat de groei werd geremd door bioactieve stoffen die voorkomen in groenten zoals bijvoorbeeld broccoli en look(knoflook). In de kruisbloemigen gaat het om de stoffen glucosinolaat en indol-3-carbinol en in de look is dat de stof allylsulfide. Groenten zoals wortelen, tomaten, sla en aardappelen boden geen bescherming.

Eerdere epidemiologische studies toonde aan dat mannen die ten minste een portie kruisbloemige groenten per week (bijvoorbeeld broccoli, bloemkool, kool, enzovoorts) eten, minder kans hebben op het ontwikkelen van prostaatkanker. “Het eten van broccoli resulteert in complexe veranderingen op signaalgevende paden die met ontstekingen en carcinogenese in de prostaat worden geassocieerd,” zo concludeerden de Britse onderzoekers.

Kruisbloemigen

De groep planten met de naam kruisbloemigen (Cruciferae of Brassicaceae; beide namen worden gebruikt) heet zo omdat er een kruisje te zien is bij het pas ontkiemde zaadje. Voorbeelden van kruisbloemigen zijn: broccoli, spruitjes, boerenkool, koolrabi, radijs, paksoi, koolraap, Chinese kool, koolrabi, witte kool en waterkers. De kruisbloemigen zijn een goede bron van diverse bioactieve stoffen (zoals o.a. glucosinolaten) die beschermen tegen kanker.

Glucosinolaten komen alleen voor in kruisbloemigen groenten, zoals bloemkool, broccoli en spruitjes. Er bestaan meer dan 100 verschillende soorten glucosinolaten en de gehaltes in de verschillende groenten kunnen aanzienlijk variëren. Door het verwerken en bereiden van deze groenten daalt de biobeschikbaarheid van de isothiocyanaten. De isothiocyanaten geven spruitjes de specifieke bittere smaak. Behalve glucosinolaten bevat broccoli ook nog andere bioactieve componenten, zoals bijvoorbeeld flavonolen, die eveneens verantwoordelijk kunnen zijn voor een beschermend effect. Daarnaast kunnen verschillende componenten in broccoli elkaar mogelijk ook versterken.

Gekiemde broccoli zaden blijken nog meer bioactieve stoffen te bevatten. Onder de naam BroccoSprouts is deze kiemgroente te koop bij diverse supermarkten, groenteboeren en natuurwinkels. Andere bekende kiemgroenten zijn taugé, alfalfa en radijssprouts. Sprouts hebben een intensieve smaak en zijn eveneens zeer gezond. BroccoSprouts is verpakt in een doosje met een inhoud van 30, 50 of 100 gram.

Kiemgroenten nog rijker aan beschermende stoffen.

Kiemen zijn de jonge, groene plantjes die ontspruiten uit de zaden van bijna iedere levende vegetatie waarin ze voorkomen. Dit zijn onder meer noten, zaden, pitten, granen, bonen, peulvruchten en diverse soorten grassen als gerstegras en tarwegras. Zaad bestaat voornamelijk uit koolhydraten, vetten, eiwitten en zo’n 10% water. De koolhydraten, voornamelijk in de vorm van zetmeel, worden tijdens het ontkiemen omgezet in enkelvoudige suiker, waardoor de kiemen licht verteerbaar zijn.

Het is een waardevolle aanvulling op het voedingspatroon vooral in de winter. De kiem krijgt tijdens het kiemproces een enorme stijging van de voedingswaarde van bijvoorbeeld Vitamine A en Vitamine C. Verder bevatten de kiemen waardevolle mineralen zoals: Calcium, ijzer, Magnesium, Fosfor en Kalium. Doordat deze in kiemen vaak gekoppeld zijn aan aminozuren ontstaan verbindingen die de spijsvertering veel gemakkelijker aan kan dan de mineralen in “gewone” soorten groenten.

Omdat kiemgroenten babyplantjes zijn, laten ze door hun (nog) dunne celwanden de voedingsstoffen gemakkelijk los. Al deze voeding stoffen, in hun meest elementaire vorm, en de in overvloed aanwezige enzymen, maken kiemgroenten eenvoudig te verteren, zelfs voor mensen met een moeilijke spijsvertering.

Commentaar NDN:

Kiemgroenten zijn er in heel veel soorten. Tijdens de kweek van kiemgroenten worden er geen chemicaliën of kunstmest toegevoegd. Natural Sprouts worden gekweekt met alleen puur water uit GMO-vrij zaad.

In principe zijn de zaden van alle eetbare planten, behalve die van nachtschadeachtige als tomaat en aardappel geschikt om te kiemen. Vooral de look- achtigen als ui en prei; schermbloemige als wortel, selderij, venkel en peterselie; oliehoudende zaden als sesam en zonnebloem; granen als haver, tarwe, maïs, gierst, gerst, boekweit en rogge; peulvruchten als fenegriek, linzen, alfalfa (luzerne), erwten, kikkererwten en adzukibonen.

Er zijn nu 23 soorten kiemgroenten verkrijgbaar. De venkel- en anijskiemen zijn de laatste die erbij zijn gekomen en er zullen nog vele volgen. Kiemgroenten zijn niet alleen lekker, maar dus ook heel erg goed voor het ontkiemen van een goede weerstand.

Avocadosalade met kiemgroenten

Ingrediënten voor 2 personen:
• 100 gram ijsbergsla
• 5 kerstomaten
• 1 kleine avocado of ½ grote avocado
• 1 theelepel citroensap
• 2 theelepels biologische appelsap zonder suiker
• 1 eetlepel omega-3-6-9-oliemix (natuurwinkel)
• Kruidenzout naar smaak
• 1 teen knoflook
• Garnering: pluk venkelkiemen, 1 pluk rode bietenkiemen en 1 pluk broccolikiemen

Maak de groenten schoon. Snijd de sla in reepjes. Halveer de tomaten. Snijd de avocado in plakjes. Doe alle groenten in een slakom. Maak in een andere kom een dressing van citroensap, appelsap, olie en kruidenzout. Pers de knoflookteen er boven uit en roer alles goed door elkaar. Giet de dressing over de groenten en schep alles goed door elkaar. Garneer het gerecht met de genoemde kiemgroenten.

Literatuur en links:

Food Chemistry 2009; 112(2): 374-380

Traka M, Gasper AV, Melchini A, et al. Broccoli consumption interacts with GSTM1 to perturb oncogenic signalling pathways in the prostate. 2008 Jul 2;3(7):e2568