skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Kinderhoofdpijn oplossen met voeding

Dat er een verband is tussen voedsel en hoofdpijn bij kinderen is bekend, maar het is niet helder hoe groot dit verband is. Engelse kinderarts Sepi Taheri, werkzaam op de polikliniek van het ziekenhuis van London te Canada, volgde daarom 115 hoofdpijn-patiëntjes gedurende een behandeling. Uit haar studie blijkt dat het elimineren van bepaalde triggers uit de voeding, bij 9 van de 10 kinderen tot verbetering van hoofdpijn leidt.

Eliminatiedieet bij kinderhoofdpijn succesvol

Voornamelijk bestond de behandeling uit het elimineren van zeven voedingsmiddelen of voedingstoevoegingen, die bekend staan om het uitlokken van hoofdpijn. De kinderen werden door Taheri gevraagd om zes weken lang deze voedingsmiddelen niet te gebruiken. De ouders werden verzocht een hoofdpijndagboek bij te houden voor hun kind. Kinderhoofdpijn oplossen met voeding

Voor het vervolgconsult kwamen honderd kinderen opdagen. Van deze groep kinderen reageerde 13% niet op een eliminatiedieet, 87% had geen hoofdpijn meer gekregen sinds de start van het eliminatiedieet. Dit herstel van hoofdpijn werd bij de meeste van deze kinderen al bereikt, door 1 tot 3 producten niet te gebruiken.

De meest waargenomen trigger voor hoofdpijn bij kinderen (28 kinderen) was cafeïne. Gevolgd door mononatriumglutamaat (25), cacao (22), aspartaam (13), kaas (13), citrusvruchten (10) en nitraat (6). Eén kind was gevoelig voor tomaat. Taheri maakte een interessante observatie: de hoofdpijn wordt getriggerd door een cumulatief effect, wanneer een product herhaaldelijk wordt ingenomen. In tegenstelling tot een enkele inname van een voedingstrigger. (1)

Natuurdietisten zien in de praktijk ook vaak hoofdpijntriggers op bepaalde granen en zuivel, noten/zaden en ei.

Biologische voeding is gezonder

Er is een gunstige ontwikkeling, dat onderzoek een betere voedingswaarde van biologische voeding bevestigd. In het bijzonder voor kinderen is dit van belang, om te voorkomen dat ze belast worden met toxische stoffen, zoals pesticiden en zware metalen uit gangbaar geteelde voeding.

Kinderhoofdpijn oplossen met voedingDe onderzoeksgroep van Leifert, van de Nafferton Ecological Farming Group van de Universiteit van New Castle, heeft over de jaren een reeks systematische analyses uitgevoerd, naar de verschillende voedingswaarden van biologische voeding en gangbaar geteelde voeding. Uit deze analyses kwamen belangrijke verschillen naar voren. Biologische voeding bevat een grotere hoeveelheid antioxidanten en hogere concentraties omega-3 vetzuren in biologisch vlees en zuivel. Daarbij bevat biologische voeding lagere waarden cadmium (zwaar metaal) en pesticiden niveaus.

Uit de resultaten van een aantal (cohort) studies, blijkt dat er een positieve samenhang is tussen biologisch eten en een lager risico op zwangerschapsvergiftiging. Het is nog onbekend in hoeverre de verschillen in voedingswaarde leiden tot een betere gezondheid – hiervan zijn vele factoren van afhankelijk en grootschalige humane studies ontbreken. De onderzoeksgroep zet zich in om vervolgonderzoek te realiseren, waarbij de lange termijn effecten van biologische voeding op chronische ziekten wordt bestudeerd (2).

 

Kinderhoofdpijn oplossen met voeding

 

 

 

 

Maaike Soetermans, natuurdietist

Literatuur

(1) Taheri, S. (2017). Effect of exclusion of frequently consumed dietary triggers in a cohort of children with chronic primary headache. Nutrition and Health, 23(1), 47–50.
(2) Barański, M., Rempelos, L., Iversen, P. O., & Leifert, C. (2017). Effects of organic food consumption on human health; the jury is still out! Food & Nutrition Research, 61(1), 1287333.