Bij het reguleren van de schildklierhormoonhuishouding zijn er verschillende hormonen betrokken,…
IgG4-voedseltest niet aan te bevelen
Losse IgG-4 test is niet aan te bevelen, maar de betrouwbare IgG Imupro test wel
De geschiktheid van een losse IgG4 test om IgG gemedieerde voedselallergieën vast te stellen is een onderwerp van controversiële discussies in de wetenschappelijke literatuur. Dit heeft als gevolg, dat er wijdverspreide scepsis is over de significantie van deze test en vooral voor het vaststellen van IgG voedselallergieën. Als men het heeft over de onbetrouwbaarheid van de losse IgG 4-voedselallergie test dan is dat correct.
Maar de betrouwbaarheid van de Imupro test is wel aangetoond. Deze test werd in 2000 met gebruik makend van de nieuwste diagnostische technologieën door de R-Biopharm AG in Darmstadt ontwikkeld en wordt daar onder de strenge criteria van de Duitse Artzneimittelgesetzes (AMG) geproduceerd. De aanvraag van de test verloopt via LHM diagnostiek laboratorium. Dit laboratorium is via het RIVM ook gecertificeerd voor het zelfstandig uitvoeren van COVID-19 diagnostiek. De IgG antistoffen worden d.m.v. een Elisa gemeten en de testkits zijn CE goedgekeurd.
Het aantonen van hoge concentraties IgG-type 3 antilichamen duidt erop dat er regelmatig contact is tussen voedingsmiddel en de cellen van het immuunsysteem. Antilichamen binden zich aan de voedingsmiddel-antigenen en kentekenen zich op deze wijze als lichaamsvreemd onder vorming van een immuuncomplex. Het immuuncomplex wordt dan door aflopende ontstekingsprocessen verwerkt. Deze processen vinden continue plaats en zijn de oorzaak van een veelvoud aan chronische ziekten.
Door elkaar halen van IgE en IgG voedselallergie. Wat is het verschil?
IgE-voedselallergie en IgG-voedselallergie worden vaak door elkaar gehaald in de publieke discussies. Een IgE- allergie (ook wel type 1 allergie genoemd) is een acute reactie en leidt direct tot een reactie, zelfs soms tot een anafylactische shock. Een IgG- voedselallergie (ook wel een type 3 allergie genoemd) kan leiden tot klachten die compleet verschillen ten opzichte van allergische klachten. De klachten treden pas na een paar uur tot drie dagen na het eten van het voedingsmiddel op.
IgG1, IgG2 en IgG3 geven ontstekingsreacties (“cytokinenstorm”)
IgG1, IgG2 en IgG3 hebben allemaal antigeenbindende eigenschappen. Ze zijn in staat om het complementsysteem te activeren, waardoor een ontstekingsreactie ontstaat (2). IgG4 is in veel lagere concentraties aanwezig in het bloed (4 %) dan de andere subklassen IgG 1-2-3.
De ImuPro- test, is geen IgG4 en geen type 1 allergie (IgE), maar een IgG 1-2-3-4 test!
In de publicatie van Jönssons et al. (5) laten wetenschappelijke, reproduceerbare, eerdere bevindingen zien, dat IgG ook betrokken kan zijn bij anafylactische reacties. De aanname verwijzend naar de oudere literatuur (welke ook de basis zijn voor de argumenten van allergologen), dat IgG een normale reactie is zonder klinische betekenis moet worden verworpen. Jönssons et al. konden aantonen dat neutrofielen, IgG-receptoren en IgG genoeg waren om een ontstekingscascade in werking te zetten.
Het is duidelijk dat, wanneer eenmaal door de darmslijmvliesbarrière gekomen, de reactie tussen een antigeen en een antilichaam (IgG) zal leiden tot vorming van een immuuncomplex. Dit immuuncomplex zal worden vernietigd door immuuncellen, wat leidt tot een ontstekingsreactie. Als deze immuuncomplexen worden vernietigend in de bloedcirculatie als onderdeel van een systemische reactie zullen er geen verdere klachten ontstaan.
Als deze complexen zich vastzetten op gesensibiliseerd weefsel, gesensibiliseerd door een eerder contact, zullen de immuuncomplexen lokaal worden vernietigd. Dit kan leiden tot chronisch ontstoken weefsel met ontstekingsgerelateerde klachten tot gevolg.
De ImuPro-test detecteert potentieel schadelijk voedsel dat tot chronische ontstekingen kan leiden. Door deze chronische ontsteking kunnen andere ontstekingsreacties in het lichaam worden getriggerd.
Dr Camille Lieners
Bron:
IgG food intolerance: a controversial discussion by Dr. Camille Lieners
ImuPro voedingsallergenen testen, bouwstenen naar een betere gezondheid
De ImuPro test is een uniek concept om een IgG voedselintolerantie in kaart te brengen. Wanneer u een aandoening heeft die niet weg gaat, kan dat de oorzaak zijn van een vertraagde voedselintolerantie. Zo’n vertraagde voedselallergie blijft vaak onopgemerkt, omdat er vaak pas na enkele uren of zelfs dagen symptomen optreden.
De ImuProtest kan u helpen voedingsallergenen in kaart te brengen.
Symptomen van een voedselintolerantie/voedselallergie IgG-type III:
Darmklachten
Constipatie
Diarree
PDS
Hoofdpijn/ Migraine
Overgewicht
Vermoeidheid
Huidziekten, waaronder eczeem of psoriasis
Spier- en gewrichtsklachten
(Chronisch) ontstekingen
Bovenstaande klachten zijn symptomen die ‘getriggerd’ kunnen worden door een voedselintolerantie. Maar de ImuPro kan bijvoorbeeld ook worden ingezet om uw energie te vergroten of om sportprestaties te verbeteren.
De ImuPro test wordt uitgevoerd door LHM diagnostiek laboratorium. U bestelt de (prik)set van de test en ontvangt de materialen thuis.
Wij raden aan om de testresultaten samen met een Natuurdiëtist te bespreken, zodat er een goed evenwichtig dieet voor u kan worden opgesteld.
Voor professionals: aanvraag Imupro-testen:
LHM diagnostiek
Esp 220, 5633 AC Eindhoven
T: +31 (0)40 311 4997
W: www.lhmdiagnostiek.nl
Natuurdiëtisten kunnen u behulpzaam zijn bij uw dieet n.a.v de Imupro-testuitslag.
Hoe werkt de Imuprotest?
Voor de ImuPro Basic(90) en de Vegetarisch(90) test, ontvangt u een vingerprik.
Voor de meest complete test, ImuPro Complete(270), ontvangt u een prikset voor een bloedafname bij de prikpoli. Na ontvangst krijgt u ongeveer na 2 weken de resultaten toegestuurd.
ImuPro Vegetarisch, test op 90 IgG voedingsallergenen
Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 90 voedingsmiddelen
Voedselovergevoeligheid op 90 IgG-voedingsmiddelen, zoals de meest voorkomende fruit, groente, zuivel, granen en kippenei. Daarnaast worden ook diverse superfoods onderzocht.
Bestel de test hier.
ImuPro Basic, test op 90 IgG voedingsallergenen
Voedselovergevoeligheid vingerpriktest op 90 IgG- voedingsmiddelen; de meest voorkomende fruit, groente, zuivel, granen, vleessoorten en kippenei.
Bestel de test hier.
ImuPro Complete, test op 270 IgG voedingsallergenen
Voedselovergevoeligheid intraveneuze bloedafname test op 270 IgG-voedingsmiddelen.
Bestel de test hier.
Referenties
(1) Testing for IgG4 against food is not recommended as a diagnostic tool: EAACI Task Force Report.Steven O. Stapel, R. Asero, B. K. Ballmer-Weber 3, E.F. Knol, S. Strobel, S. Vieths, J. Kleine-Tebbe Allergy (2008) 63:793-796 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18489614
(2) Immunologie, textbook Charles Janeway, Paul Travers, Mark Walport, Mark Shlomchick, Spektrum akademischer Verlag 5th edition (2002) 388-389 ISBN 3-8274-1079-7
(3) Inhibition of complement activation by IgG4 antibodies. Van der Zee JS, van Swieten P, Aalberse RC.lin. Exp. Immunl. (1986) May: 64 (2):415-22
(4) Immunoglobulin G4: an ood antibody. Aalberse RC, Stapel SO, Schuurman J, Rispens T. Clin Exp Allergy (2009) 39 (4): 496-77
(5) Mouse and human neutrophils induce anaphylaxis. Jönsson F,Mancardi DA, Kita Y, Karasuyama H, Iannascoli B, Van Rooijen N,Shimizu T, Daëron M, Bruns P. J Clin Invest. (2011) Apr 1;121(4):1484-96