Ga naar hoofdinhoud
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Grote rol darmmicrobioom bij Parkinson

Verschillende studies hebben de rol benadrukt die het darmmicrobioom speelt bij ziekten van het centrale zenuwstelsel. Veranderingen in de gastro-intestinale microbiota-populaties kunnen de ontwikkeling en progressie van de ziekte van Parkinson bevorderen.

hersenenOnderzoekers hebben bestaande onderzoeken beoordeeld die de rol van intestinale dysbiose bij de ziekte van Parkinson hebben onderzocht, met de nadruk op de rol van darmmicrobiota, hun metabolieten en componenten bij ontsteking, barrièrefalen, microgliale (brein) activering en α-synucleïne-pathologie (eiwit in het brein). Alfa-synucleïne kan onoplosbare opeenhopingen vormen in de vorm van zogeheten Lewy-lichaampjes (Lewy body). Deze opeenhopingen kunnen leiden tot de ziekte van Parkinson.

Onderzoekers concluderen dat er sprake is van intestinale dysbiose bij de ziekte van Parkinson. Intestinale dysbiose is waarschijnlijk betrokken bij de pathogenese van Parkinson’s ziekte door mechanismen die barrièrevernietiging (hyperpermeabiliteit van de darmen), ontsteking en oxidatieve stress, verminderde productie van dopamine en moleculaire nabootsing omvatten.

Aanvullende studies blijven nodig om de mechanismen te onderzoeken en te verifiëren waardoor dysbiose de ziekte van Parkinson kan veroorzaken of bevorderen. Preklinische studies hebben aangetoond dat gastro-intestinale microbiële therapie een effectieve en nieuwe behandeling voor de ziekte van Parkinson kan zijn. Er zijn echter meer studies, met name klinische studies, nodig om de genezende effecten van microbiële therapie bij de ziekte van Parkinson te onderzoeken.

Verhoogde hoeveelheid lipopolysachariden (LPS)

Mensen met de ziekte van Parkinson blijken een duidelijke dysbiose in de darm te hebben die leidt tot een afname van de productie van korteketenvetzuren, een verhoogde hoeveelheid lipopolysachariden (LPS) in de darmen en periferie en een verstoorde aanmaak van neurotransmitters in de darmen. Dit leidt tot een verstoorde afweer- en zenuwfunctie, onder andere doordat de doorlaatbaarheid van de darm en de bloed-hersenbarrière toeneemt. Er ontstaat ook een verhoogde ontstekingsgraad en de oxidatieve stress neemt toe. Tegelijkertijd neemt de dopamineproductie af.

Eén studie meldde dat de vermeende cellulose-afbrekende bacteriën, van de geslachten Blautia , Faecalibacterium en Ruminococcus , significant waren afgenomen, terwijl de vermeende pathobionten van de geslachten Escherichia, Streptococcus Shigella, Proteus en Enterococcus significant waren verhoogd, bij Parkinson-patiënten vergeleken met gezonde personen.

Behandeling van de infectie Helicobacter pylori bij mensen met de ziekte van Parkinson verbeterde de motorische functie en de opname van levodopa. Er zijn verder aanwijzingen dat een abnormale vouwing van het eiwit α-synucleïne als eerste plaatsvindt in de darmen en dat dit zich verspreidt naar de hersenen op een manier zoals dat ook gebeurt bij prionen (pathogene ziekteverwekker). De ziekte van Parkinson gaat daarnaast vaak gepaard met darmklachten, zoals obstipatie.

Verminderde Prevotellaceae-populaties

Grote rol darmmicrobioom bij ParkinsonDe meeste onderzoeken hebben consequent verminderde Prevotellaceae-populaties bij Parkinson-patiënten gerapporteerd ( Bedarf et al., 2017 ; Gerhardt en Mohajeri, 2018 ; Aho et al., 2019 ; Lin et al., 2019 ; Vidal-Martinez et al., 2020 ), en Prevotellaceae-populaties zijn significant gecorreleerd met Parkinson-ernstscores ( Jin et al., 2019). Prevotellaceae zijn symbiotische bacteriën die betrokken zijn bij de synthese van neuroactieve SCFA’s (zoals acetaat, propionaat en butyraat) door vezelfermentatie en de afgifte van de vitaminen thiamine en folaat. De wijziging van de butyraatconcentratie beïnvloedt de expressie van occludine, een bestanddeel van tight junction-eiwit, en deze wijziging kan de darmpermeabiliteit verder beïnvloeden ( Wang et al., 2012 ).

Verhoogde niveaus van bacteriële endotoxinen (zoals LPS) als gevolg van verhoogde darmpermeabiliteit kunnen leiden tot de overexpressie en aggregatie van α synucleïne, wat essentieel is tijdens de ontwikkeling van Parkinson ( Forsyth et al., 2011 ; Sergeyeva en Sergeyev, 2011 ; Peralta Ramos et al., 2019). Bovendien kunnen verlaagde Prevotellaceae-niveaus leiden tot de mogelijke ontwikkeling van α-synucleïnopathieën door de concentratie van SCFA’s te verminderen, wat leidt tot de vernietiging van intracellulaire en extracellulaire eiwitklaringsmechanismen die geassocieerd zijn met SCFA-afhankelijke genexpressie ( De Vadder et al., 2014 ).

Enterobacteriën: grote kans op ontstekingen

Grote rol darmmicrobioom bij ParkinsonDe Enterobacteriaceae of Enterobacteriën vormen een grote familie van gramnegatieve bacteriën, waartoe bekende pathogenen behoren, zoals Salmonella, Klebsiella, Proteus, Enterobacter, Shigella, Morganella en Escherichia coli.

Van Enterobacteriaceae is gemeld dat ze meer voorkomen in fecale monsters van Parkinsonpatiënten (Unger et al., 2016 ). Vergeleken met het tremor-dominante Parkinson-subtype, is de inhoud van Enterobacteriaceae-bacteriën rijker bij patiënten met posturale instabiliteit en loopproblemen (PIGD)-type Parkinson (Scheperjans et al., 2015 ). De relatief verhoogde aantallen Enterobacteriaceae waren positief geassocieerd met de ernst van PIGD-type Parkinson (Scheperjans et al., 2015 ).

Zijn de fysiologische omstandigheden van de sterk toegenomen bacteriënsoorten waaronder Escherichia, Klebsiella en Pseudomonas verstoord, dan kunnen de niet volledig verteerde voedingsbestanddelen in de bloedsomloop terechtkomen en potentieel pathogene immuunreacties veroorzaken. Als voorbeeld hiervoor kan de niet-coeliakie-tarwegevoeligheid en niet-coeliakie-glutensensitiviteit (NCGS) genoemd worden. In klinisch opzicht is de manifestatie vergelijkbaar met coeliakie.

Prebiotica en Parkinson

Grote rol darmmicrobioom bij Parkinson

De International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) definieerde prebiotica als “een substraat dat selectief wordt gebruikt door micro-organismen van de gastheer met een gezondheidsvoordeel” ( Gibson et al., 2017 ).

De meest bestudeerde prebiotica zijn fructo-oligosachariden (FOS) en galacto-oligosachariden (GOS). Prebiotica omvatten ook inuline en SCFA’s. FOS-suppletie verhoogt de frequentie van ontlasting, verbetert het uiterlijk van de ontlasting en verhoogt de colontransit bij oudere patiënten met continue ambulante peritoneale dialyse (CAPD) ( Meksawan et al., 2016).

In een muismodel verbeterden voedingsinterventies aangevuld met voedingsstoffen en prebiotische vezels, de cognitieve functies, een verminderde gastro-intestinale disfunctie en verhoogde de dopamine-transporter-expressie. Verminderde motorische symptomen, colon-αSyn-afzetting en darmontsteking waren geassocieerd met een dieetinterventie en docosahexaeenzuur (DHA) ( Perez-Pardo et al., 2017 ).

Probiotica en Parkinson

Grote rol darmmicrobioom bij ParkinsonDe Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties en de Wereldgezondheidsorganisatie hebben probiotica gedefinieerd als “levende micro-organismen die, wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden toegediend, een gezondheidsvoordeel opleveren voor de gastheer” ( Hill et al., 2014 ). Verschillende onderzoeken hebben consequent aangetoond dat het nemen van probiotica de symptomen van constipatie bij Parkinson-patiënten kan verbeteren ( Cassani et al., 2011 ; Barichella et al., 2016 ).

In een ander klinisch onderzoek kan behandeling met probiotica de buikpijn en opgezette buik aanzienlijk verbeteren, maar het effect is slecht voor constipatie met onvolledige lediging (Georgescu et al., 2016).

In overeenstemming met de meeste onderzoeksconclusies, heeft een recent klinisch onderzoek aangetoond dat na 4 weken behandeling met probiotica de frequentie van spontane defecatie, consistentie van de ontlasting, ernst van constipatie en constipatiegerelateerde kwaliteit van leven bij patiënten met Parkinson significant waren verbeterd ( Tan et al. , 2021 ).

Marijke de Waal malefijt

 

Marijke de Waal Malefijt

 

Lees meer in ons Parkinsonarchief

Grote rol darmmicrobioom bij Parkinson

Zelftesten: test uw gezondheid aan huis

Bron

Huang, Y., Liao, J., Liu, X., Zhong, Y., Cai, X., & Long, L.The Role of Intestinal Dysbiosis in Parkinson’s Disease.Front Cell Infect Microbiol. 2021 22 april;11:615075