skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Boekrecensie: ‘gezond van kop tot teen’

Het boek ‘gezond van kop tot teen’ is een mooi samenwerkingsverband tussen vier deskundigen en 11 specialisten op gebied van voeding en gezondheid. Boeiende leesstof, kort en kernachtig beschreven met prachtige illustraties en elk hoofdstuk wordt afgesloten met wetenschappelijke literatuur.

Tussen alle hoofdstukken staan recepten van Pascale die zijn gerelateerd aan de onderwerpen. Pascale Naessens is een lifestyle icoon en bekend van haar heerlijke, makkelijke, mooi opgemaakte en gezonde recepten. Pascale verkocht al meer dan 2 miljoen boeken en was de bestverkopende auteur in België in 2014, 2015, 2016 en 2018.

Onderbouwde kennis op het gebied van voeding en gezondheidBoekrecensie: ‘gezond van kop tot teen’

Dit boek is zeer geschikt voor consumenten die op zoek zijn naar onderbouwde kennis op het gebied van voeding en gezondheid. Experts geven hun tips en tricks om diverse systemen (maag-darmen, lever, hormoonsysteem, huid, longen, brein, nieren) gezond te houden. Zij leggen je stap voor stap uit hoe elk lichamelijk systeem precies werkt, welke aandoeningen vaak voorkomen en hoe je elk systeem zelf een handje kunt helpen door middel van voeding, beweging en leefstijl.

De 11 onderwerpen waar ze over schrijven zijn:
1) HET HART EN VAATSTELSTEL
2) HET BEWEGINGSAPPARAAT
3) HET SPIJSVERTERINGSSTELSEL
4) DETOXIFICATIE
5) HET IMMUUNSYSTEEM
6) HET HORMOONSTELSEL
7) HET VOORTPLANTINGSSTELSEL
8) HET ADEMHALINGSSTELSEL
9) DE HUID
10) DE PSYCHE
11) STRESS / VERMOEIDHEID / SLAAP

De 4 deskundigen die over deze systemen schrijven zijn:
* Nienke Gottenbos, darmflora-therapeute en voedingsdeskundige. Ze schreef reeds drie boeken: De Poepdokter – Gezond van mond tot kont, De Poepdokter – Bakt ze bruin en De Poepdokter Junior.
* Pascale Naenssens, voedingsdeskundige en gespecialiseerd in low-carb-recepten
* Juglen Zwaan, orthomoleculair therapeut en voedingsdeskundige. Hij schreef de boeken ‘De supplementenwijzer’, ‘De voedingswijzer’ en ‘De receptenwijzer’.
* Ralph Moorman, levensmiddelen-technoloog, gespecialiseerd in voeding, hormonen en anti-aging. Hij is auteur van het boek ‘De hormoonfactor‘.

De 11 medisch specialisten die aan het boek meewerkten zijn:
Pauline Dekker (longarts) en Wanda de Kanter (longarts)
Janneke Wittekoek (cardiologe)
Barbara Havenith (vrouwenarts )
Tjerk Feltsma (visionair innovator)
Rogier Hoenders (leefstijl-arts)
Nathan Hutting (fysiotherapeut)
Maarten Moen (sport/ bewegingsarts)
Yvonne van Stigt (evolutionair gezondheidsdeskundige)
Jetske Ultee (onderzoekers in de cosmetische dermatologie)
Harry Wiichers (professor DLO onderzoeker )

In een interview vertelt Nienke GottenbosNu is zeker het beste moment om je immuunsysteem te versterken, zeker als je dat nog niet gedaan hebt. Er gaan veel wilde verhalen rond op het internet over wat gezond zou zijn en wat niet. Daar zit veel onzin tussen. Neem bijvoorbeeld vitamine C en dat je dit nu veel moet innemen. Daar zit zeker een kern van waarheid in. Je hebt voldoende vitamine C nodig om je immuunsysteem goed te laten werken, maar dit wil niet zeggen dat je er langdurig heel veel van moet innemen. Het gaat erom dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Het standaard Nederlandse dieet bevat niet voldoende voedingsstoffen. Er wordt wel geroepen: niemand heeft tekorten. Het is zinvol om te checken waar je een tekort aan hebt, voordat je zomaar wat gaat innemen.”

Als ‘poepdokter’ zoals Gottenbos zichzelf noemt, weet ze veel over de darmen, het darmmicrobioom en over de invloed die voeding heeft op onze darmen. Er zit volgens haar een belangrijke link tussen onze darmflora en ons immuunsysteem. Met name over dat systeem in samenhang met voeding horen we in deze coronatijd nog te weinig.

Het boek komt dus op een goed moment uit, want we worden nu extra uitgenodigd om goed voor onszelf te zorgen m.b.t het Caronavirus. Een groot deel van je immuunsysteem begint in je darmen.

Wij zijn het als redactie van de www.natuurdietisten.nl roerend met de schrijvers eens en daarom vinden wij dit boek een echte aanrader.

Boekrecensie: ‘gezond van kop tot teen’

 

Lees ook meer boekbesprekingen in ons boekbesprekingen archief.