skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Boek: ‘de kracht van de alternatieven‘

Gewone mensen raken meer en meer teleurgesteld in de reguliere zorg en hebben besloten zelf op zoek te gaan. Dit boek vertelt hen over de kracht van de alternatieven en zal bij deze zoektocht zeker helpen.

De kracht van de alternatieven - Toine de Graaf Journalist drs. Toine de Graaf is sinds 1989 gespecialiseerd in gezondheidszorg. Na dienstverbanden bij een verpleegkundig vakblad en een dagblad, koos hij in 1996 voor een freelance bestaan. Hij leverde artikelen aan zo’n zestig titels (kranten en tijdschriften) en is onder meer vaste medewerker van Fit met Voeding, ORTHOmoleculair Magazine en Vakblad voor de Natuurgeneeskundige. Bovendien is hij co-auteur van het populair wetenschappelijke boek ‘Fit met Voedingssupplementen‘ (2012).

Vereniging tegen de Kwakzalverij

Toine de Graaf wijst in zijn recente boek ‘De kracht van de Alternatieven’ onder meer op de rol van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK), die alle vormen van alternatieve geneeskunde afwijst. De anti-kwakzalvers kunnen rekenen op de steun van politiek en media, maar vertragen al decennialang de noodzakelijk integratie en brengen daarnaast ook indirect schade toe.

Een citaat uit ‘De kracht van de alternatieven’: ‘De door de VtdK beoogde polarisatie draagt tevens bij aan een atmosfeer waarin patiënten drie keer nadenken voordat ze bij hun (huis)arts het gebruik van alternatieve middelen ter sprake durven brengen. Terwijl bekend is dat deze middelen soms van invloed kunnen zijn op de werking van reguliere medicijnen. Indirect ondermijnt de VtdK met haar voortdurende hetze het streven naar een veilige zorg.’

Een jacht op de alternatieven

Het `alternatieve circuit` is na de millenniumwisseling onder toenemende druk komen te staan. Op verschillende manieren en zo sterk, dat men kan spreken van een jacht op de alternatieven. Vooral het verwijt `niet bewezen` herhaalt zich voortdurend. Tegelijkertijd zijn binnen Nederland, en ook daarbuiten, ontwikkelingen gaande die bijdragen aan een milder klimaat. Het lijkt erop dat de reguliere gezondheidszorg basale principes uit de alternatieve geneeskunde begint te omarmen.

Langzaam maar zeker groeit de steun voor de alternatieven, deels onder de oppervlakte. Er zijn signalen van een kentering, voor wie ze zien wil. Dit gaat samen met een herwaardering van de kracht van de alternatieven. De sympathie geldt vooral de aandacht voor de patiënt, die bovendien de hele mens betreft. Dit in scherp contrast met de haastige, reguliere geneeskunde die de patiënt in `stukjes` heeft opgeknipt.

Waarom dit boek

Toine de Graaf: “Dit boek is niet geschreven omdat ik het leuk vond om een boek te schrijven. Er lag een verhaal dat steeds maar niet verteld werd. Op gegeven moment kon ik daar niet meer van wegkijken. Uiteindelijk heb ik het zelf maar opgepakt – om zaken ‘helder’ te maken. Waarom worden de ‘alternatieven’ steeds weer in het defensief gedrongen? Wie leiden de ‘jacht’, en wat zijn hun beweegredenen? Welke argumenten worden gebruikt? En: wat is daar tegenin te brengen? In ‘De kracht van de alternatieven‘ geef ik antwoord op die vragen.”

Er is méér wetenschappelijk bewijs voor het effect van de alternatieven dan veelal gedacht. Tegelijertijdk is er minder bewijs voor de werkzaamheid van de regulieren dan ze doen voorkomen. Daarnaast is een deel van het regulier ‘bewijs’ verkregen met klinisch onderzoek dat bij nader inzien is gemanipuleerd door de farmaceutische industrie. En ook is het waar dat als wél overtuigend wetenschappelijk bewijs voorhanden is van de alternatieven, artsen dit vaak negeren.

Duel in de geneeskunde met uw gezondheid

Vergeet ook nooit: binnen zowel de reguliere als de alternatieve gezondheidszorg zijn charlatans actief. Het is niet altijd eenvoudig om ze te herkennen, maar met een kritische houding komt u een heel eind.

Dit is misschien nog wel noodzakelijker in het reguliere dan het alternatieve circuit. Binnen de reguliere geneeskunde geldt namelijk een soort ‘omerta’ ofwel zwijgcultus, waardoor wanpresterende artsen soms jarenlang ongestoord hun gang kunnen gaan.

‘De kracht van de alternatieven‘; duel in de geneeskunde met uw gezondheid als inzet. Te vaak komt de alternatieve geneeskunde pas in beeld als ‘alles al is geprobeerd’. Jammer, want non-dualiteit geeft voor iedereen een meerwaarde aan zijn of haar gezondheid.