Skip to content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Bloemkool activeert AhR-receptor voor long- en darmgezondheid

Bloemkool ondersteunt de long- en darmgezondheid, doordat de moleculen in bloemkool de aryl-koolwaterstof-receptoren stimuleren. Deze eiwitten reguleren mucosale barrières (slijmvliezen), wat in dit geval de gezondheid van de long- (en darm)barrière versterkt. Dit kan bijdragen aan het voorkomen en herstellen van infecties.

Bloemkool kan onder andere om deze redenen ook ondersteuning bieden bij klachten zoals bronchitis, astma of longverkoudheid.

De Aryl-koolwaterstof-receptor (AhR) is een transcriptiefactor die cruciaal is voor het behoud van de darmhomeostase.

AhR-activatoren zijn afkomstig uit:

  1. het dieet, zoals indool-3-carbinol uit kruisbloemige groenten (bloemkool, boerenkool, rucola, radijs, spruitjes en broccoli).
  2. endogene microbiota. De darmmicrobiota draagt bij aan de darmgezondheid van de gastheer door ongebruikte energiesubstraten te fermenteren, de groei van schadelijke pathogene bacteriën te voorkomen en het immuunsysteem te ondersteunen.
  3. specifieke melkzuurbacteriën, gebruikt in voedsel of als probiotica.

Bloemkool activeert AhR-receptor voor long- en darmgezondheidDe aryl-koolwaterstof-receptor (AhR) is een transcriptiefactor die nauw betrokken is bij gezondheid en ziekten. Historisch geïdentificeerd als een sensor van xenobiotica (niet van nature in ons organisme voorkomend) en voornamelijk giftige stoffen, is AhR onlangs een opkomend farmacologisch doelwit geworden bij kanker, immunologie, ontstekingsaandoeningen en veroudering. Er worden meerdere AhR-liganden herkend, waarbij in planten voorkomende flavonoïden de grootste groep natuurlijke liganden van AhR in het menselijke dieet vormen.

De biologische implicaties van de modulerende effecten van flavonoïden op AhR zouden kunnen worden benadrukt vanuit toxicologische en milieuoverwegingen en vanwege de mogelijke farmacologische toepasbaarheid.

Over het geheel genomen moeten de mogelijke AhR-gemedieerde schadelijke en/of gunstige effecten van flavonoïden verder worden onderzocht. Flavonen, flavonolen, flavanonen en isoflavonen zijn de belangrijkste subklassen van flavonoïden die worden gerapporteerd als AhR-modulatoren (‘bemiddelaars van ontstekingsreacties’).

De aryl-koolwaterstof-receptor

De aryl-koolwaterstof-receptor is een transcriptiefactor die genexpressie reguleert. De aryl-koolwaterstof-receptor is een eiwit dat wordt gecodeerd door het zogenaamde AHR- gen. Meer recentelijk is ontdekt dat AhR wordt geactiveerd (of gedeactiveerd) door een aantal endogene indoolderivaten zoals kynurenine.

Tryptofaan is een uitgangsstof voor de aanmaak van veel belangrijke indoolderivaten zoals de neurotransmitter serotonine, het hormoon melatonine en het vitamine nicotinezuur. Kynurenine is het belangrijkste afbraakproduct van het essentiële aminozuur tryptofaan. Het lichaam kan kynurenine produceren uit tryptofaankatabolisme in de lever via de kynurenineroute, maar het kan ook kynurenine uit de voeding opnemen. Voedingsmiddelen met een hoog kynureninegehalte zijn gefermenteerde producten zoals yoghurt en kefir.

Als belangrijke regulator van de ontstekingsreactie en het energiemetabolisme speelt de kynurenineroute een belangrijke rol bij de modulatie van het immuunsysteem. Verschillende kynurenine-metabolieten interageren met de cellulaire regulator arylkoolwaterstofreceptor, die aanwezig is in de meeste weefsels.

pexels Liza SummerDe tryptofaan-kynurenine-metabolismeroute produceert zowel neuroprotectieve, maar bij een verstoord metabolisme ook neurotoxische metabolieten: immuunmodulerende en energieleverende moleculen die een significante invloed hebben op de neurologische gezondheid, immuunresponsen, hersenfunctie en spierenergiemetabolisme.

Er zijn bijvoorbeeld veranderingen in het metabolisme van kynurenine gemeld bij patiënten die lijden aan migraine, verschillende neurologische ziekten en functionele gastro-intestinale stoornissen zoals coeliakie en inflammatoire darmziekten.

Er is aangetoond dat een gezond dieet, een actieve levensstijl en lage stressniveaus een positieve invloed hebben op de samenstelling van het darmmicrobioom en een gebalanceerd kynureninemetabolisme.

Dit kan de darmmicrobioom-immuuninteracties verder versterken om de darmgezondheid en immuniteit te reguleren en mogelijk carcinogenese en tumorgroei te remmen.

AhR speelt een rol bij het reguleren van immuuncellen

Naast het reguleren van metabolisme-enzymen speelt de AhR een rol bij het reguleren van immuuncellen, het onderhoud van stamcellen en cellulaire differentiatie. De aryl-koolwaterstof-receptor is een lid van de familie van transcriptiefactoren. De functie van transcriptiefactoren is het reguleren (aan- en uitzetten) van genen om ervoor te zorgen dat ze op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid in de gewenste cellen tot expressie worden gebracht gedurende de hele levensduur van de cel en de organisme.

Bloemkool activeert AhR-receptor voor long- en darmgezondheidTranscriptiefactoren zijn een van de groepen eiwitten die de genetische ‘blauwdruk’ in het DNA lezen en interpreteren. Ze binden zich aan het DNA en helpen een programma van verhoogde of verlaagde gentranscriptie op gang te brengen. Als zodanig zijn ze van vitaal belang voor veel belangrijke cellulaire processen.

AhR bindt verschillende exogene liganden zoals natuurlijke plantaardige flavonoïden, polyfenolen en indolen, evenals synthetische polycyclische aromatische koolwaterstoffen en dioxineachtige verbindingen.

AhR is een cytosolische transcriptiefactor die normaal gesproken inactief is en gebonden is aan verschillende co-chaperonnes, eiwitten die helpen bij het conformationeel (ruimtelijke rangschikking) vouwen of ontvouwen van grote eiwitten of macromoleculaire eiwitcomplexen.
Wanneer ligand (biochemische verbinding) zich bindt aan chemicaliën zoals 2,3,7,8-tetrachloordibenzo -p -dioxine (TCDD), dissociëren de chaperonnes, wat leidt tot veranderingen in gentranscriptie.

Toleranter tegen rook door regelmatig bloemkool eten?

Afbeelding van Jerzy Górecki via PixabayEen onderzoeksteam keek naar een genoomdatabase van Homo sapiens (de moderne mens), de neanderthaler en de denisovamens, een verwant van de Neanderthaler. De onderzoekers bestudeerde vooral de zogenoemde aryl-koolwaterstof-receptor. Aan deze specifieke receptor binden gifstoffen die in rook voorkomen.

Een nadeel van brand is dat mensen worden blootgesteld aan de giftige stoffen in rook. In 2016 verschenen twee tegenstrijdige genetische onderzoeken over de vraag of moderne mensen of Neanderthalers beter in staat waren de giftige stoffen te verdragen die door vuur worden geproduceerd.

Een groep Amerikaanse wetenschappers bestudeerde de aryl-koolwaterstof-receptor dat reageert op giftige rookcomponenten. Ze concludeerden dat Neanderthalers tot duizend keer gevoeliger waren voor deze giftige stoffen dan moderne mensen (Homo sapiens).

Bloemkool activeert AhR-receptor voor long- en darmgezondheidDe andere groep bestond uit Leidse onderzoekers, waaronder hoogleraar archeologie Wil Roebroeks en moleculair bioloog/toxicoloog Jac Aarts. Samen met collega’s van Wageningen University & Research kwamen ze op basis van onderzoek naar 19 verschillende genen tot de tegenovergestelde conclusie.

Ze ontdekten dat Neanderthalers meer genvarianten hadden die de schadelijke toxische effecten van rook beter neutraliseerden dan de meeste moderne mensen, en dat deze beschermende genvariantenin evolutionaire termen overwegend de oudere varianten zijn.

Aarts en zijn Leidse en Wageningse collega’s hebben het eerdere onderzoek van hun Noord-Amerikaanse collega’s nu herhaald. Ze gebruikten een nieuw onderzoeksontwerp dat hun experiment een betere benadering van de menselijke biologie gaf.

Ze gebruikten menselijke cellen in plaats van de rattencellen die hun voorgangers hadden gebruikt. Ook onderzochten ze het arylkoolwaterstof-receptor-eiwit heel nauwkeurig door de volledige en originele genetische informatie van de twee vergeleken receptorvarianten te bestuderen. Ze ontdekten dat er geen redenen zijn om te concluderen dat dit arylkoolwaterstofreceptoreiwit de Neanderthalers kwetsbaarder maakte voor gifstoffen uit rook, zoals de Amerikaanse wetenschappers concludeerden.

Vuur en menselijke biologie

Bloemkool activeert AhR-receptor voor long- en darmgezondheidPrehistorisch gebruik van vuur is een van de speerpunten van het Leidse archeologisch onderzoek. Eerdere studies in Leiden hebben aangetoond dat vroege mensachtigen waarschijnlijk vele duizenden jaren in Europa hebben overleefd zonder toegang tot vuur. Het waren Leidse archeologen die in 2018 als eersten het gebruik van vuur door vroege mensachtigen aantoonden .

Ook zetten Leidse archeologen het wereldwijde gebruik van vuur bij het vormgeven van landschappen door jager-verzamelaars prominent op de kaart. Dit onderzoek is momenteel zeer actueel vanwege de problematische toename van natuurbranden in Australië en Amerika en ons land.

De nieuwe bevindingen van Aarts en zijn collega’s zijn van breder belang dan alleen voor onze kennis van vroege mensachtigen. Deze publicatie benadrukt het cruciale belang van het bestuderen van de functie van aryl-koolwaterstof-receptor-eiwitten in hun relevante biologische context.

Lees ook:

Houtstook veroorzaakt gezondheidsklachten.
Rookaroma in levensmiddelen en vapen schaadt de gezondheid.

Bloemkool activeert AhR-receptor voor long- en darmgezondheid

 

Jacqueline van Liere, praktijk Makor (voedingskundige, herborist, klinische kruidengeneeskunde, aromatherapie).
Website: Makor care.

 

 

Bloemkool activeert AhR-receptor voor long- en darmgezondheid

 

 

Marijke de Waal Malefijt

Recept bloemkoolsoep (voor gezonde longen en darmen)

Bloemkool activeert AhR-receptor voor long- en darmgezondheidIngrediënten
• 1,5 liter (botten)bouillon
• 1 grote biologische bloemkool (#)
• 2 grote gekookte afgekoelde biologische aardappelen (#)
• 6 eetlepels (kokos)yoghurt
• 1,5 theelepel komijnzaadpoeder
• 1/2 theelepel kardemompoeder
• 1/2 theelepel fenegriekzaadpoeder
• 1/2e theelepel paprikapoeder
• 1/8e theelepel curcuma (curcumine) (#)
• 1/4e theelepel triphala kruid
• peper en zout naar smaak

 

Bereiding
1. Kook de aardappelen 20 minuten gaar en laat ze goed afkoelen.
2. Snijd de bloemkool in roosjes, gebruik ook de stam (en eventueel het blad).
3. Gaar de bloemkool met de kruiden/specerijen in de bottenbouilon. Dit duurt ongeveer 18 minuten.
4. Voeg nu de koude aardappelen, yoghurt en de kruiden toe.
5. Pureer de ingrediënten tot een glad geheel.

Leuke weetjes

(#) Moleculen in bloemkool stimuleren de aryl-koolwaterstof-receptoren.
Bloemkool ondersteunt de long- en darmgezondheid, doordat de moleculen in bloemkool de arylkoolwaterstofreceptoren stimuleren. Deze eiwitten reguleren mucosale barrières (slijmvliezen), wat in dit geval de gezondheid van de long- (en darm)barrière versterkt. Dit kan bijdragen aan het voorkomen en herstellen van infecties.

(#) Resistent zetmeel
Als je aardappelen eerst laat afkoelen, verandert het aardappelzetmeel in resistent zetmeel, een zetmeel dat je lichaam niet kan opnemen, waardoor het door je lichaam als voedingsvezel wordt gezien. Dit stimuleert een gezonde darmflora.
Als je een afgekoelde aardappel opnieuw opwarmt, wordt het resistente zetmeel niet meer omgezet naar normaal zetmeel.

(#) Curcumine en antimutagene en anticarcinogene activiteiten
Curcumine moduleert een groot aantal regulatiemoleculen in de verschillende stadia van kanker. Curcumine remt transcriptiefactoren (waaronder STAT3, AP-1, NF-kB) die de transformatie van normale cellen in tumorcellen bevordert, en tumorsuppressorgenen activeert die het ontstaan van kankercellen voorkomen.
Curcumine remt tumorcelproliferatie door overexpressie te remmen van onder meer oncogenen (genen die zijn betrokken bij het ontstaan van kanker), HER2 (human epidermal growth factor receptor, een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de groei en deling van cellen), groeifactoren en cyclin D1 (een eiwit dat een rol speelt bij de celdeling).

Bronnen:

[1] Research finds that molecules in vegetables can help to ease lung infection. 16 August 2023.
https://www.crick.ac.uk/news/2023-08-16_research-finds-that-molecules-in-vegetables-can-help-to-ease-lung-infection
[2] ArylMUNE:The Aryl hydrocarbon Receptor (AhR).https://www.wur.nl/nl/project/ArylMUNEThe-Aryl-hydrocarbon-Receptor-AhR.htm
[3] Plant Occurring Flavonoids as Modulators of the Aryl Hydrocarbon Receptor (2021) https://www.mdpi.com/1420-3049/26/8/
[4] Ichikawa H et al. Curcumine – Biological and medicinal properties. Uit: Turmeric, the genus Curcuma. CRC Press 2007;297-368. ISBN: 9780849370342.
[5] Shanmugam MK et al. The multifaceted role of curcumin in cancer prevention and treatment. Molecules 2015;20:2728- 2769.
[6] Hasima N et al. Cancer-linked targets modulated by curcumin. Int J Biochem Mol Biol. 2012;3(4):328-51.
[7] Orthokennis https://www.orthokennis.nl/artikelen/Curcumine
[8] Meer informatie: Jac MMJG Aarts et al. Evolutie van de ontgifting van mensachtigen: Neanderthaler en moderne menselijke Ah-receptor reageren op dezelfde manier als TCDD, Moleculaire Biologie en Evolutie (2020). DOI: 10.1093/molbev/msaa287

Natuurdiëtisten.nl