skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

4 oktober Dierendag; gezonde voeding voor huisdieren

Een jaar of 40 geleden werd het steeds gebruikelijker huisdieren volledige voeding te geven. Het gemak van brokken, dierenartsen en speciaalzaken die brokken adviseerden en de angst voor tekorten, deden huisdierbezitters over te stappen op complete fabrieksmatig samengestelde voeding.

Zelf eten samenstellen

4 oktober Dierendag; gezonde voeding voor huisdieren Het zelf samenstellen van eten voor honden en katten is een groeiende trend onder dierenbezitters. In “Voer voor Carnivoren” een boek uit 2006 legt dierenarts Tannetje Koning uit wat de resultaten zijn van verse voeding voor de hond en kat  en ook hoe u dat veilig kunt doen. Zelf eten samenstellen voor de hond of kat is niet moeilijk, maar er zijn wel een paar richtlijnen die in de gaten gehouden moeten worden om tekorten te voorkomen.

Enige tientallen jaren geleden was het heel gewoon: eten klaarmaken voor hond en kat met gebruikmaking van bestaande ingrediënten of wat de dagelijkse pot schafte. Inmiddels is er in de handel voor honden en katten in vrijwel elke levensfase aangepast voer verkrijgbaar, zoals brokken en dinervoer.

Wat zit er in brokken?

Meestal vormen granen het hoofdbestanddeel van brokken. Honden en katten eten van nature zo goed als geen koolhydraten. Omdat honden granen eigenlijk niet kunnen verteren, moeten de granen ontsloten worden. Extruderen is een vorm van ontsluiten. Daarvoor wordt het verhit, soms tot wel 120°C. Het vlees wat er in zit heeft uit praktische overwegingen de vorm van vleesmeel (en meel van bijproducten).
Door de verhitting gaan de suikers in het graanmeel reageren met aminozuren uit het vleesmeel (zogenaamde Maillardreacties). Hierdoor ontstaan verbindingen die niet meer opgenomen kunnen worden door de darmen. Onder andere acrylamides, waarvan is aangetoond dat ze bij mensen kanker kunnen veroorzaken. Het aminozuur taurine verdwijnt door deze techniek van brokken maken zo goed als geheel.

Verlies aan mineralen en vitaminen

Veel mineralen gaan verbindingen aan en worden onoplosbare zouten. Veel vitamines gaan verloren en de vetten oxideren. Om de brokken weer compleet te krijgen worden de vitamines en mineralen er later weer aan toegevoegd. Dit zijn echter synthetische vitamines en mineralen en die worden niet zo gemakkelijk opgenomen door de darmen als de natuurlijke vorm.

Al met al worden de darmen hierdoor behoorlijk belast met veel niet opneembare resten die alleen maar belastend werken en zelfs het dier langzaam maar zeker kunnen vergiftigen. Brokken zijn ‘dood’ voer. Alle bacteriën zijn vernietigd, alle enzymen zijn dood. Dat is wel praktisch want zo blijft het langer goed. Nadeel is alleen dat deze bacteriën en enzymen ook nuttige functies hebben. De bacteriën zijn nodig om een stabiele darmflora op te bouwen en de enzymen zijn nodig om allerlei processen in het lichaam vlot te laten verlopen.

Vetten die oxideren

In brokken zitten weinig vetten. Tegenwoordig staat er vaak op de verpakking van dierenvoeders dat er omega 3 en 6 vetzuren in zitten. Deze vetten kunnen nog meer dan verzadigede vetten, oxideren als ze blootgesteld worden aan licht en lucht en vormen zo vrije radicalen. Deze vetzuren werken beter als ze in voedsel zitten dat vers is.

Een aantal fabrikanten doen tegenwoordig wel hun best om zo min mogelijk toevoegingen (kleur-, geur- en smaakstoffen, etc) aan het voer te doen.

Wat zijn de voordelen van zelf voeding samenstellen?

In de praktijk blijken honden en katten minder dik te zijn, een zachtere en glanzender vacht te hebben en niet overmatig te verharen. Ze hebben geen vet- en talgbulten, minder oorontstekingen en overvulde anaalklieren.

Daarnaast zie je minder allergische reacties en tandsteen. Het is jammer dat veel mensen pas overgaan op vers voer als hun huisdier al problemen heeft.

Nieuw praktisch boekje verschenen ‘Hotch de Beagle’

Deze site is voornamelijk bedoeld als een kenniscentrum voor natuurlijke voeding voor mensen. Maar bij een gezonde leefstijl hoort een gezonde beweging en die krijgt u bij het hebben van een hond. Maar wanneer wij bij het uitlaten van onze hond waarnemen wat er uit bepaalde honden aan ongezond uitziende soorten ontlasting komt, dan kunnen wij het niet nalaten om ook aandacht te besteden aan gezonde dierenvoeding.

Een net verschenen boek (augustus 2014) met de titel “Hotch de Beagle’ tovert een glimlach op uw gezicht en laat u smakelijk lachen om de stoeipartijen van een beagle (op)voeding. In het boek wordt o.a in gegaan op het zelf maken van gezonde hondenvoeding.

Heel praktisch en minder ingewikkeld dan beschreven in andere boeken. Een echte aanrader dus voor hondenbezitters die zelf aan de slag willen met verse voeding voor hun hond, zonder daar uren voor in de keuken te hoeven staan.
Marijke de Waal Malefijt & Tanja Visser (Redactie NDN)