skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Waarschuwing Melatoninegebruik

Wetenschappers waarschuwen voor het gebruik van melatonine door jonge tieners. Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat 6 procent van de kinderen van 10 en 11 jaar wekelijks Melatonine gebruikt om in slaap te komen. Ongeveer een kwart van de kinderen heeft slaapproblemen.

Ouders geven dan melatonine, maar volgens onderzoeker Annemarie Luik van het Erasmus MC helpt dat zeker niet in alle gevallen. “Het is heel erg afhankelijk van de problemen die er zijn. Als je last hebt van een verschoven dag- en nachtritme kan het helpen, maar niet wanneer je puur klachten hebt om in slaap te komen.”

De onderzoekers weten niet hoe schadelijk het voor kinderen is om langdurig melatonine te gebruiken. “Bij kinderen is er vrijwel geen onderzoek gedaan naar de langdurige effecten. We weten niet of het bijvoorbeeld schadelijk is voor de gezondheid of voor de eigen productie van melatonine”, zegt Annemarie Luik. Het Erasmus MC gaat nu verder onderzoek doen naar de effecten van melatonine op de lange termijn. Waarschuwing Melatoninegebruik

Hormoon Melatonine

Melatonine is een hormoon. Dit hormoon wordt geproduceerd door een klier in je hersenen(pijnappelklier) en speelt een rol bij het reguleren van je biologische klok. Zodra het donker begint te worden, neemt de aanmaak van melatonine toe. Je lichaam krijgt dan een seintje dat het tijd is om te gaan slapen. Melatonine zorgt ervoor dat je slaperig wordt en helpt je om sneller in slaap te vallen. Tegen de ochtend neemt de aanmaak van melatonine weer af, zodat je wakker wordt.
Melatonine zorgt er echter niet voor dat je aan één stuk doorslaapt. Word je ‘s nachts vaak wakker, dan heeft melatonine dus geen zin.

Bij mensen is de natuurlijke productie van melatonine door de pijnappelklier direct gekoppeld aan de blootstelling aan licht van bepaalde receptoren in het netvlies van de ogen. Bij de aanwezigheid van blauwachtig licht (uit zonlicht of uit kunstlicht, televisie of monitor) wordt de productie van melatonine geremd.

Melatoninedosering

Veel mensen gaan ervan uit dat het gebruik van melatonine veilig is, omdat melatonine een lichaamseigen hormoon is én omdat melatonine als supplement zonder recept te verkrijgen is. Toch is het gebruik van melatonine niet geheel zonder risico. Verkeerd gebruik van melatonine kan ervoor zorgen dat je biologische klok verstoord raakt. Men waarschuwt daarom voor het op eigen houtje slikken van melatonine.

Bij een te lage of te hoge dosering of een onjuist tijdstip van inname heeft melatonine geen of zelfs een averechts effect. Een hoge dosering kan bovendien nare bijwerkingen geven. Een juiste dosering en een juist tijdstip van inname verschilt per persoon. De biologische klok tikt bij iedereen immers anders. Raadpleeg daarom altijd eerst een deskundige voordat je melatonine gaat gebruiken. Die kan aan de hand van een speekseltest een juiste dosering en een juist tijdstip van inname bepalen.

Wat zijn de bijwerkingen van melatonine?

Het gebruik van melatonine kan bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen van melatonine zijn:

 • Psychische klachten, zoals rusteloosheid, nervositeit, prikkelbaarheid of angstgevoelens
 • Agressie, agitatie, stresssymptomen, stemmingswijzigingen, huilen
 • Slapeloosheid, nachtmerries of levendige dromen
 • Hoofdpijn, duizeligheid of een draaierig gevoel
 • Maag-darmklachten, zoals maagpijn, buikpijn, brandend maagzuur, abnormale darmgeluiden, winderigheid en braken
 • Huiduitslag, een rode pijnlijke huid of een droge huid,eczeem, psoriasis
 • Veel en vaak moeten plassen
 • Hartkloppingen, verhoogde bloeddruk en pijn op de borst
 • Gewichtstoename
 • Tranende ogen of wazig zien
 • Spierkramp, spierpijn of gewrichtspijn
 • Opvliegers en zweten
 • Blaren in de mond of op de tong, droge mond of juist meer speeksel, slechte adem
 • Rusteloze benen-syndroom, paresthesie, pijn in de ledematen, spierspasmen, nachtelijke spierkrampen
 • Hyperbilirubinemie
 • Stijging van leverenzymwaarden, hypertriglyceridemie, hypocalciëmie, hyponatriëmie, leukopenie, trombocytopenie, afwijkende elektrolytwaarden in bloed .

Waarschuwing Melatoninegebruik

Interacties

 • Gelijktijdig gebruik met fluvoxamine (remmer van CYP1A2 en CYP2C19) vermijden, omdat het de C-max van melatonine met een factor 12 kan verhogen.
 • Wees voorzichtig bij gelijktijdig gebruik van 5– of 8–methoxypsoraleen, cimetidine, oestrogenen en chinolonen, omdat deze de melatoninespiegel verhogen.
 • Door CYP1A2-inductoren als carbamazepine en rifampicine en door roken kan de melatoninespiegel dalen.
 • Gelijktijdig gebruik van alcohol vermijden, vanwege een negatief effect op de werking van melatonine op de slaap.
 • Bij gelijktijdig gebruik met benzodiazepine-agonisten en imipramine, wordt het sedatieve effect versterkt. Bij gelijktijdige toediening met zolpidem nemen stoornissen op het gebied van aandacht, geheugen en coördinatie toe.
 • Melatonine komt van nature in moedermelk voor; waarschijnlijk gaat ook exogeen melatonine(tablet melatonine) er in over.
 • Gebruik het niet bij een leverfunctiestoornis, vanwege verhoogde endogene melatoninewaarden overdag.
 • Wees voorzichtig bij een nierinsufficiëntie.
 • Gebruik het niet bij auto-immuunziekten, vanwege onvoldoende gegevens over veiligheid.

Bij onoordeelkundig gebruik heeft melatonine geen effect
Het vertraagde slaapfasesyndroom
Melatoninecheck
Via deze website kunnen medische professionals een melatoninecheck aanvragen. De melatoninecheck wordt gebruikt bij de diagnose en behandeling van patiënten met een stoornis van de biologische klok.

Speeksel melatoninetesten

Melatonine speekseltest

Waarschuwing Melatoninegebruik

Verkoopprijs (incl. BTW): € 60,85
Koop deze test hier

Het systeem van ontwaken en slapen wordt op de eerste plaatst bepaald door de hersenen. Maar ook het lichaam speelt hierin een wezenlijke rol: melatonine regelt het dag-nacht ritme van het lichaam. Het vrijkomen van melatonine begint ‘s avonds en bereikt haar hoogtepunt tussen twee en drie uur in de ochtend.
Bij stoornissen in de hormoonproductie kan dit tot enorme in- of doorslaapklachten leiden. De gevolgen zijn een verminderd prestatievermogen en aanhoudende vermoeidheid overdag, geïrriteerdheid, concentratieproblemen tot aan depressies en angst voor de volgende nacht aan toe. Of een verstoorde hormoonhuishouding de oorzaak voor de slaapstoornissen is kan een analyse van melatonine ophelderen.

Indicaties:
– bij lichamelijke of geestelijke stress
– bij uitputtingstoestanden

Melatonine Plus speekseltest

Waarschuwing Melatoninegebruik

Verkoopprijs (incl. BTW): € 178,50
Koop deze test hier

Het systeem van ontwaken en slapen wordt op de eerste plaatst bepaald door de hersenen. Maar ook het lichaam speelt hierin een wezenlijke rol: melatonine regelt het dag-nacht ritme van het lichaam. Het vrijkomen van melatonine begint ‘s avonds en bereikt haar hoogtepunt tussen twee en drie uur in de ochtend.
Bij stoornissen in de hormoonproductie kan dit tot enorme in- of doorslaapstoornissen leiden. De gevolgen zijn een verminderd prestatievermogen en aanhoudende vermoeidheid overdag, geïrriteerdheid, concentratieproblemen tot aan depressies en angst voor de volgende nacht aan toe. Of een verstoorde hormoonhuishouding de oorzaak voor de slaapstoornissen is kan een analyse van melatonine ophelderen.

Indicaties:
– bij slaapstoornissen
– bij permanente vermoeidheid overdag
– bij aanhoudende geïrriteerdheid
– bij concentratieproblemen
– bij depressie

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen