skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Stofwisselingsverstoring door anticonceptiepil

Die groei komt grotendeels doordat de anticonceptiepil steeds vaker wordt aangeraden als behandeling tegen een onregelmatige menstruatiecyclus , premenstrueel syndroom (PMS), acné en andere klachten die met hormonen samenhangen.

De meeste vrouwen gebruiken de pil om hun zwangerschap uit te stellen tot het moment dat het past bij hun carrière en leefstijl. Dit heeft echter wel een prijskaartje. Er zijn legio klachten bekend over de bijwerkingen van de pil: gewichtstoename, stemmingswisselingen, acné, griepachtige vermoeidheid, haaruitval, slechte doorbloeding, bloedsuikerspiegelverstoringen, angststoornissen en depressie.

Grote risico’s op ernstige klachten

Bijna alle orale anticonceptiemiddelen vergroten de kans op bloedstolsels. Gebruiksters van Diane-35 lopen hier een zes keer zo groot risico op als vrouwen die deze pil niet slikken [1]. De risico’s zijn nog groter wanneer ook andere bekende risicofactoren mee worden geteld. Pilgebruiksters die roken hebben bijna veertien keer meer kans op een hartinfarct. Pilgebruiksters met diabetes hebben een zeventien keer grotere kans op een hartinfarct en wanneer ze ook nog een hoog cholesterol hebben, zelfs vijfentwintig keer.[2]

Nadat in Frankrijk vier meisjes waren overleden die Diane-35 gebruikten, werd een onderzoek ingesteld. Daaruit bleek dat dit middel tegen acné ook vaak werd voorgeschreven als anticonceptiemiddel. Vanwege de verhoogde kans op bloedstolsels werd Diane-35 in Frankrijk in 2013 van de markt gehaald.

In Nederland zorgde dit nieuws ook terecht voor veel media-aandacht. In Nederland bleken minstens achttien vrouwen mogelijk door Diane-35 te zijn overleden [3].

De pil is veruit het populairste anticonceptiemiddel ter wereld en wordt door ruim tweehonderd miljoen vrouwen geslikt. In Nederland gebruikt momenteel ruim een derde van alle vrouwen tussen de zestien en negenenveertig de pil.

De pil vormt het grootste en snelst groeiende deel van de wereldmarkt voor anticonceptiemiddelen. Naar schatting zal dat aandeel groeien van vijftien miljard euro in 2011 tot boven de eenentwintig miljard euro in 2018.

Het is algemeen bekend dat hormonengebruik de groei en ontwikkeling van kanker kan beïnvloeden. Een groot onderzoek bevestigt dat door aan te tonen dat hormoontherapie rond de menopauze de kans op borstkanker kan verdriedubbelen [4]. Meldingen over bijwerkingen blijven binnen stromen en er zijn claims vanwege onder andere beroertes, hartinfarcten en galblaasaandoeningen.

Zoveel oestrogeen maakt een vrouw oestrogeendominant

The Body Ecology Diet - Donna Gates ‘De oestrogeenspiegel schommelt gedurende de maand, maar de pil kan wel twintig tot vijftig keer meer oestrogeen bevatten dan de hoeveelheid die het lichaam zelf aanmaakt,’ vertelt Donna Gates, auteur van The Body Ecology Diet (Hay House, 2011)[12].

‘Het slikken van zoveel onnatuurlijk oestrogeen maakt een vrouw oestrogeendominant, wat weer samenhangt met oestrogeengevoelige vormen van kanker. Met andere woorden: de ophoping van oestrogeen in het lichaam is gevaarlijk.’ Ook is bekend dat de pil de kans op galblaasaandoeningen vergroot [5].

Pilgebruiksters klagen over gewichtstoename, haaruitval, droge huid, afgevlakte emoties, libidoverlies, dalende hoeveelheid schildklierhormoon in het bloed met diverse klachten tot gevolg (waaronder niet helder kunnen denken, verstopping, overgewicht) prikkelbaarheid en depressie. Uit onderzoek blijkt ook dat de pil voor meer oxidatieve stress in het lichaam zorgt, waardoor schadelijke vrije radicalen ontstaan.

Nutriëntentekorten

Vrije radicalen kunnen gereguleerd worden door antioxidanten als vitamine E en C. [6] De pil verlaagt de hoeveelheid vitaminen, mineralen en antioxidanten in het lichaam. Dat geldt vooral voor het co-enzym Q10, een essentiële stof voor de mitochondriën. Mitochondriën zijn de energiecentrales van de cel en de drijvende kracht achter alle lichaamsprocessen, dus geen wonder dat de pil vermoeidheid kan geven. [7] Ook sporenelementen als zink, selenium, fosfor en magnesium zijn bij pilgebruiksters verlaagd. [8]

Steeds vaker komen vrouwen in opstand tegen een leven van voortdurende hormonale beïnvloeding en afhankelijkheid. Bijvoorbeeld de Amerikaanse Holly Grigg-Spall begon zich af te vragen of haar emotionele vlakheid, slechte afweer , verminderde libido, en andere klachten iets te maken konden hebben met de pil, die ze al tien jaar lang trouw slikte.

Sweetening the Pill - Holly Grigg-Spall Grigg-Spall vertelt in haar boek ‘Sweetening the Pill: Or How We Got Hooked on Hormonal Birth Control’ (Zero Books, 2013), dat de pil haar sterk doet denken aan een vorm van patriarchale ‘beknotting van de geest’.

Darmontstekingen door de pil

Enkele onderzoeken hebben ook het verband bevestigd tussen de pil en de ziekte van Crohn. Een darmziekte waarbij het afweersysteem iemands eigen maag-darmkanaal aanvalt. [9] Pilgebruiksters die roken hebben nog meer kans op Crohn dan pilgebruiksters die niet roken. Ook hebben ze een grotere kans op colitis ulcerosa (ontstoken dikke darm) [10]. Er bestaan verschillende verklaringen voor het verband tussen darmklachten en pilgebruik.

Er zijn aanwijzingen dat de hormonen in de pil een ongunstige invloed hebben op het darmmicrobioom (darmflora). Zo blijkt uit talloze onderzoeken dat de pil bepaalde Candida-soorten doet laten groeien. Een overmaat aan oestrogeen schept een gunstig klimaat voor de schimmels in de darmen en vagina.

Die kunnen zich dan snel vermenigvuldigen en andere micro-organismen in deze twee inwendige ecosystemen verdringen. Dat zou kunnen verklaren waarom talloze vrouwen die aan de pil zijn, klachten hebben variërend van acné tot vaginale schimmelinfecties en urineweginfecties.

De pil vergroot kans op oogziekte glaucoom

Vrouwen die langer dan drie jaar de anticonceptiepil slikken, hebben ruim twee keer zoveel kans op glaucoom (groene staar), aldus onderzoekers van de Universiteit van Californië, San Francisco [11].
Men toonde voor het eerst een verband aan tussen de pil en glaucoom. Glaucoom is een oogziekte die wereldwijd zestig miljoen mensen treft en een van de belangrijkste oorzaken van blindheid is.

De onderzoekers ontdekten dit verband toen ze de gezondheid onder de loep namen van ruim 3400 vrouwen van veertig jaar en ouder. Artsen moeten rekening houden met de mogelijke risico’s, waarschuwen de onderzoekers van de Universiteit van Californië. Zij adviseren langdurige pilgebruiksters om hun ogen regelmatig te laten controleren.

Commentaar Natuurdiëtisten Nederland

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat vrouwen die aan de pil zijn, risico lopen op allerlei ernstige bijwerkingen, van bloedstolsels en beroertes tot oogproblemen en kanker. En dan hebben we het nog niet over allerlei ‘kleine’ nadelen van de pil, zoals stemmingswisselingen, hoofdpijn en minder zin in seks.
Artsen en geneesmiddelentoezichthouders blijven volhouden dat de voordelen van de pil opwegen tegen de risico’s. Maar steeds meer onderzoeken laten iets anders zien.

Zo’n driehonderd miljoen vrouwen hebben ooit de pil in hun leven gebruikt en momenteel slikken ruim 100 miljoen vrouwen op de wereld de pil. Dat is logisch, want de pil is een van de betrouwbaarste en gemakkelijkste vormen van anticonceptie die we kennen. Vaak biedt de pil ook nog andere voordelen, zoals een gunstig effect op acné en een lichtere, minder pijnlijke menstruatie.

Maar het wordt tijd dat er stil gestaan wordt bij de nadelen. Behalve overwegen om met de pil te stoppen zijn er ook preventieve (voedings)maatregelen mogelijk naast oogcontroles, bloedonderzoeken bij de huisarts en specialist.
We zetten het een en ander voor u op een rijtje:– Nutriënten-onderzoeken (bloed): vitaminen- en mineralenonderzoeken (via natuurartsen en natuurdiëtisten). Hiermee krijgt men een inzicht in eventuele tekorten en kan de voeding aangepast worden en tekorten (zoals diverse vitamine B- soorten, zink, selenium en magnesium) worden gesuppleerd.
Nitrostresstest (urine). Deze Nitrostress(NO)-test maakt de biochemische ontsporingen meetbaar. Stikstofmonoxide (NO) is een vrije radicaal die in vrijwel alle cellen van het lichaam kan worden gevormd. Een verhoogde NO-aanmaak heeft een nadelige invloed op het functioneren van uiteenlopende organen en orgaansystemen. De pil kan leiden tot verhoogde NO- productie.
Ontlastingtest; de ‘ontlasting darmcheck Plus‘ geeft inzicht in de ontregeling van het darmmicrobioom.
Estronex test (urine); een analyse van alle belangrijke oestrogeenmetabolieten in de urine zorgt ten eerste voor een gedetailleerd individueel inzicht in het oestrogeenmetabolisme en dient tevens als basis voor preventieve maatregelen.
Hormoonspeekseltesten(speeksel): Bij de beoordeling van de gevonden hormoonwaarden in het speeksel is op de eerste plaats de verhouding tussen de individuele hormonen van belang. Zijn de hormonen niet in balans of gaat de hormoonproductie achteruit, dan kan zich dit uiten in o.a. de genoemde klachten in dit artikel.
– Zorg voor een goede leverconjugatie. De lever moet goed verzorgd (zie pdf onder aan artikel) worden om de schadelijke hormonen te ontgiften. Vooral oestrogeenmetabolieten met sterke oestrogeenachtige effecten zoals 16- hydroxy-oestron vormen een risicofactor. Metabolieten zoals 4-hydroxyoestron worden bij onvoldoende methylering in de fase II detoxificatie in chinonen omgezet en kunnen mutaties veroorzaken in het DNA en dus het risico op kanker verhogen. De juiste biologische natuurlijke voeding en voedingssuppletie kan helpen bij hormonen-detoxificatie. Meer over de lever en afbraak van hormonen en preventieve voedingsmaatregelen kunt u hier lezen.

Voedings- en laboratorium zelftesten

Laboratoriumtesten urine bloed ontlasting en speekseltesten Wij werken samen met de grote Duitse fabrikant van laboratoriumtesten Medivere. Medivere levert laboratorium diagnostische diensten waarbij de conventionele geneeskunde als ook aanvullende (complementaire) medische diagnostica en therapieën optimaal worden gecombineerd.

Op onze pagina over voedings- en laboratoriumtesten kunt u alle hierbovengenoemde Medivere testen bekijken en zelf bestellen.

Literatuur en links:

[1] Risk of venous thromboembolism from use of oral contraceptives containing different progestogens and oestrogen doses: Danish cohort study, 2001-9 BMJ 2011; 343 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.d6423 (Published 25 October 2011) Cite this as: BMJ 2011;343:d6423
[2] Oral Contraceptives and the Risk of Myocardial Infarction. Bea C. Tanis, M.D., Maurice A.A.J. van den Bosch, M.D., Jeanet M. Kemmeren, Ph.D., Volkert Manger Cats, M.D., Frans M. Helmerhorst, M.D., Ale Algra, M.D., Yolanda van der Graaf, M.D., and Frits R. Rosendaal, M.D. N Engl J Med 2001; 345:1787-1793December 20, 2001DOI: 10.1056/NEJMoa003216
[3] Analyse-rapport meldingen trombo-embolische bijwerkingen Diane-35 (17 mei 2013), www.lareb.nl.
[4] British Journal of Cancer (2016) 115, 607–615. doi:10.1038/bjc.2016.231 www.bjcancer.com
Published online 28 July 2016.Menopausal hormone therapy and breast cancer: what is the true size of the increased risk? Michael E Jones1, Minouk J Schoemaker1, Lauren Wright1, Emily McFadden1,6, James Griffin1,7, Dawn Thomas1, Jane Hemming1, Karen Wright2, Alan Ashworth3,4,5,8 and Anthony J Swerdlow1,3
[5] CMAJ. 2011 May 17;183(8):899-904. doi: 10.1503/cmaj.110161. Epub 2011 Apr 18.Oral contraceptives and the risk of gallbladder disease: a comparative safety study. Etminan M1, Delaney JA, Bressler B, Brophy JM.
[6] Zal F et al. Effect of vitamin E and C supplements on lipid peroxidation and GSH-dependent antioxidant enzyme status in the blood of women consuming oral contraceptives. Contraception. 2012 Jul;86(1):62-6.
[7] Obstet Gynecol Int. 2010;2010. pii: 925635. doi: 10.1155/2010/925635. Epub 2010 Aug 9.
Effects of oral, vaginal, and transdermal hormonal contraception on serum levels of coenzyme q(10), vitamin e, and total antioxidant activity. Palan PR1, Strube F, Letko J, Sadikovic A, Mikhail MS.
[8] West Indian Med J. 2011 Jun;60(3):308-15.Effects of contraceptives on serum trace elements, calcium and phosphorus levels.Akinloye O1, Adebayo TO, Oguntibeju OO, Oparinde DP, Ogunyemi EO.
[9] Gut, 2013; 62: 1153–9; Am J Gastroenterol, 2008; 103: 2394-400
[10] Curr Gastroenterol Rep, 2013; 15: 302
[11] Verslag van de jaarlijkse bijeenkomst van de American Academy of Ophthalmology, New Orleans, 18 november 2013

Bestel ‘The Body Ecology Diet’ van Donna Gates bij Bol.com

Bestel ‘Sweetening the Pill’ van Holly Grigg-Spall bij Bol.com

Stofwisselingsverstoring door anticonceptiepilVitamines beschermen tegen enkele bijwerkingen van de ‘pil’

Orale contraceptiva hebben tal van ongewenste bijwerkingen. Een ervan is een verhoging van de oxidatieve stress en lipidperoxidatie, waardoor ook het cardiovasculaire risico stijgt.Antioxidanten waaronder vitamine C en E en glutathion kunnen bijwerkingen opheffen.

Bron:
Zal F et al. Effect of vitamin E and C supplements on lipid peroxidation and GSH-dependent antioxidant enzyme status in the blood of women consuming oral contraceptives. Contraception. 2012 Jul;86(1):62-6.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen