skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Quercetine: interactie met prostaatmiddel Tamsulosine

Het voedingssupplement quercetine wordt gebruikt als zelfmedicatie bij prostaatproblemen, maar blijkt een negatief effect te hebben in combinatie met tamsulosine. Tamsulosine is een geneesmiddel dat bij prostaatproblemen wordt voorgeschreven. Dat schrijven onderzoekers van de vakgroep Toxicologie van Maastricht UMC+ in het wetenschappelijk tijdschrift European Journal of Pharmacology (Jan 2015). Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Tamsulosine wordt voorgeschreven tegen goedaardige prostaatvergroting. Het geneesmiddel verslapt de spieren van de urinewegen, zodat patiënten beter kunnen plassen. Een van de bijwerkingen is echter dat ook bloedvaten kunnen ontspannen, waardoor de bloeddruk plotseling kan dalen bij het opstaan.

Patiënten kunnen daardoor vallen met mogelijk botbreuken tot gevolg. Het voedingssupplement quercetine heeft naast een ontstekingsremmend effect, echter ook een bloedvat verwijdend effect, aldus het onderzoek. Het onderzoek vond plaats met geïsoleerde organen in een model.

De combinatie van medicijn en supplement versterkte het effect van het medicijn op de bloedvaten tot maar liefst 13 keer, wat het risico op vallen volgens de onderzoekers aanzienlijk vergroot. De wetenschappers adviseren patiënten om hun behandelend arts te informeren over het gebruik van eventuele voedingssupplementen, wanneer tamsulosine wordt voorgeschreven.

Bron:
Cardiovascular pharmacology ( jan 2015 pages 132-137)
The supplement–drug interaction of quercetin with tamsulosin on vasorelaxation
Misha FVrolijka, Guido R M MHaenena, Antoon Opperhuizen, Eugène H J MJansen,Paul M Schiffers, AaltBast

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen