skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Voedingsstatus en uw gezondheid

De voedingsstatus beïnvloedt de kans op ziekte en de wijze waarop een ziekteproces verloopt. Omgekeerd beïnvloedt ziekte en uw leefstijl de voedingsstatus. Het beoordelen en bijsturen van deze voedingsstatus hoort thuis in ieder behandeltraject en verzekeringspakket. De natuurdiëtiste kan u daar mee helpen. De VoedingspiramideHet boek ‘Voedingspiramide’, geschreven door Natuur/Orthomoleculair diëtisten Louise Witteman en Mirjam Bakker – van Dam, is een prachtig vormgegeven boek voor mensen die gezonder en bewuster willen eten met natuurvoeding. De sprekende foto’s evenals het kleurgebruik maken het boek tot een kleurrijk geheel. Het boek biedt de mogelijkheid om verder te kijken dan de welbekende Schijf van Vijf en geeft informatie tot het maken van gezondere natuurvoedingskeuzes.

Geen schijf van vijf

Deze nieuwe voedingspiramide is ontwikkeld om beter aan te sluiten bij de visie van de orthomoleculaire- en natuurdiëtisten dan de bestaande voorlichtingsmodellen. De voedingspiramide is nadrukkelijk geen dieet maar bevat basis richtlijnen voor iedereen die zich gezond en bewust wil voeden met natuurvoeding.

Biologische voeding

De voedingspiramide is ontwikkeld om te voorzien in de benodigde voedingsstoffen op basis van de richtlijnen en voedingsnormen van de Nederlandse Gezondheidsraad. Met de voedingspiramide worden niet alleen de aanbevolen hoeveelheden gehaald, maar wordt ook optimaal voorzien in bioactieve- en andere gezondheid bevorderende voedingstoffen. Er is uitgegaan van het gebruik van een pure, natuurlijke, onbewerkte en bij voorkeur biologische voeding. Die is rijk aan bouwstoffen en arm aan onnodige toevoegingen.

De producten die in de voedingspiramide worden aangeraden hebben:

 1. Zoveel mogelijk van de oorspronkelijke voedingsstoffen behouden
 2. Zijn gemaakt van ongeraffineerde grondstoffen als basis van de producten
 3. Zijn vers of zo min mogelijk bewerkt
 4. Bevatten geen of zo min mogelijk toevoegingen zoals zoetstoffen, suiker en smaakstoffen
 5. Zijn zoveel mogelijk op een traditionele manier bereid en gemaakt
 6. Hebben een zo gunstig mogelijke vetzuursamenstelling
 7. Zijn gemaakt zonder gemodificeerde/ geharde vetten

Voor het samenstellen van de adviezen is gebruik gemaakt van verschillende wetenschappelijke en praktische bronnen, waaronder het Wereld Kanker Onderzoeks Fonds (WCRF).

Voedingsstatus

Om een indruk te krijgen van uw voedingsconditie -officieel voedingsstatus genoemd- kunt u de hieronder besproken methoden gebruiken. U kunt namelijk gezond eten, maar als uw verbruik hoger is dan wat u eet, of als uw lichaam niet goed genoeg de bouwstoffen uit het eten kan halen, ontstaat er toch een tekort
Uw voedingsconditie is wezenlijk voor het behoud en herstel van uw gezondheid.

Wanneer uw voedingstoestand onder de maat is kunt u niet of slecht herstellen van een onbalans, ziekte, operatie, etc. Welke mogelijkheden heeft een orthomoleculair klinisch werkende natuurdiëtist om bij u de voedingsstatus(bloed- en urinetesten) te bepalen?

1. De voedingsanamnese

Met de voedingsanamnese wordt uw voedingspatroon in kaart gebracht. De (natuur)diëtist vraagt welke voedingsmiddelen u gewend bent te eten. Om een goede indruk te krijgen van uw voedingsgewoonten wordt vaak gebruik gemaakt van een voedseldagboek dat minimaal 1 week nauwkeurig is bijgehouden.

Een diëtist in het ziekenhuis let vooral op vocht-, calorie- en eiwitinname. Een natuurdiëtist wil meer weten over de kwaliteit van uw voeding en de bereidingswijze daarvan en de orthomoleculaire diëtist zal nog meer in de biochemie duiken door ontlastingonderzoek, urine- en bloedanalyses te laten doen.

Niet alleen wat u eet, maar vooral wat u opneemt en verbruikt is belangrijk.

Het is niet alleen belangrijk wat u opeet, maar ook wat u opneemt en hoeveel u verbruikt. Ook wordt gekeken naar voedingsbelasting of zogenaamde anti-nutritie; voedingsmiddelen die voedingsstoffen roven en orgaansystemen belasten zoals koffie, alcohol, suikers, geraffineerde producten, kunstmatige additieven (E-nummers), etc. Bekeken wordt ook of u medicatie of suppletie gebruikt die de lever en andere systemen in hun werking kunnen storen.

De energie-inname wordt vergeleken met de energiebehoefte. Heeft u een bijvoorbeeld een stressvol leven, sport u veel, werk u keihard, bent u zwanger, bent u ouder dan 55 plus dan heeft u aangepaste voedingsadviezen nodig.

2. De klinische blik

De ‘klinische blik’ kan waardevolle informatie opleveren over uw voedingstoestand. Dit is wel subjectief en vereist kennis en ervaring. Een ervaren therapeut/ natuurdiëtist zal over het algemeen een meer getrainde blik hebben en meer waarnemen op het gebied van klinische tekens zoals: conditie van haar, huid, nagels, tong, ogen, etc. Bepaalde nutriënten( vitaminen, mineralen, vetzuren, aminozuren) tekorten zijn makkelijk waarneembaar. Andere worden ‘zichtbaar’ door de klachten.

Veel therapeuten/ natuurdiëtisten die genoemd staan op deze website werken met een uitgebreid metabole klachtenregistratieformulier. Sommige hebben een extra specialisatie in tongdiagnose, nageldiagnostiek, ayurveda, TCM diagnostiek (meridianen), etc.

3. Bepalingen van nutriënten (voedingstoffen)

Vitaminen, mineralen, vetzuren, aminozuren en nog veel meer bepalingen zijn mogelijk om nog beter zich te krijgen op uw voedingstoestand(voedingsstatus).
Via gespecialiseerde laboratoria (met name laboratoria die volbloedanalyse doen)kunnen de volgende zaken bepaald worden:

 • Vitaminen.
  Dit moet bijvoorkeur in volbloed (in de rode bloedcel) gedaan worden. Via de huisarts kunt u een beperkte lijst aanvragen zoals; vitamine B 12, B6, foliumzuur en vitamine D. De klinische natuurdiëtist kan uw bloeduitslag beoordelen samen met de voedingsanamnese en overige gegevens of u ruim genoeg in uw vitaminenvoorraad zit.
  De term ‘uw bloed is goed’ is niet voldoende. Vraag een kopie van uw uitslagen op. Het serum is minder nauwkeurig dan een volbloedanalyse dus een uitslag die binnen de referentiewaarde valt kan toch onvoldoende blijken.

Een zeer bekend voorbeeld hiervan is de Vitamine B 12. Deze kan binnen de referentie vallen en toch kan het nodig zijn deze aan te vullen met zuigtabletten of injectie.

 • Mineralen.
  Dit moet eveneens bij voorkeur in volbloed. Ook hier gelden dezelfde opmerkingen als genoemd bij de vitaminen.
 • Vetzurenprofiel.
  Of u voldoende omega3-, 6 of 9 vetzuren heeft kan bepaald worden in een specialistisch laboratorium.
 • Aminozuren.
  Aminozuren in urine kunnen meer inzicht geven in stofwisselingsproblemen.

4. Controle op nutriënten verlies

Met de klachtenregistratie anamnese kunnen ziektegerelateerde tekorten aan diverse nutriënten bij u worden opgespoord. Te denken valt aan de volgende zaken:

 1. Te weinig eten door emoties, pijn vermoeidheid, slikproblemen, anorexie (gebrek aan eetlust) en anorexia.
 2. Te veel eten door eetbuien, eetstoornissen, stofwisselingsziekten, hormoonverstoringen.
 3. Toegenomen verlies van voedingsstoffen door braken, diarree, bloedverlies, opgeven van sputum, overmatige transpiratie, koorts.
 4. Gebrekkige spijsvertering (onvoldoende maagzuur, gebrek aan pancreas enzymen, onvoldoende galstroom).
 5. Slechte absorptie (opname van voedingsstoffen in de darmen)door dysbiose (bacteriële overgroei, schimmels, parasieten), medicatie, onjuiste supplementen, ontstekingen als gevolg van coeliakie, maag- en darmzweren, te snelle darmpassage, obstipatie.
 6. Een verhoogde behoefte aan nutriënten vanwege een operatie (narcose, wondheling, medicatie), oxidatieve stress, stofwisselingsproblemen, bestralingen, dialyse, etc.

5. Laboratorium diagnostiek gerelateerd aan voeding

In het ziekenhuis worden verschillende bloedparameters gebruikt om een indruk te krijgen van uw voedingstoestand zoals: albumine, CRP, Hb, creatine, lymfocyten, ureum, etc. Helaas wordt niet vaak uw nutriëntenstatus bepaald.
Volbloedanalyse, ontlastingonderzoek op dysbiose en darmimmuniteit en haaranalyse geven een beter beeld van uw voedingsconditie. Ook de conditie van bijvoorbeeld uw lever en schildklier kan inzicht geven in tekorten in uw voeding.

Een goed voorbeeld is een selenium tekort dat een onderfunctie geeft van de schildklier en een verhoogde homocysteine-waarde (lees meer artikelen over homocysteine  op deze site) die iets zegt over de methyleringscapaciteit van uw lever. (Dit kan o.a. komen door een tekort aan vitamine B 12 of foliumzuur of vitamine B 6 .) Er kan ook nog meer gedaan worden met de onderzoeken die wel gedaan zijn. Bijvoorbeeld bij een verhoogde CRP wordt zelden gedacht aan omega 3- en antioxidanten suppletie. Dat is jammer, en direct een gemiste kans om uw herstel te bespoedigen.

6. Aanwijzingen voor ondervoeding

De Espen Guidelines van de European Society for Clinical Nutrition and Metabolisme noemt 4 criteria die alleen of in combinatie een aanwijzing kunnen zijn voor ondervoeding:
Ongewenst gewichtsverlies van > 10-15% binnen 6 maanden of 5% of meer in de laatste maand.
Een BMI lager dan 18.5. De body mass index (BMI) wordt bepaald door het gewicht (kg) te delen door de lengte (m)in het kwadraat. De BMI is een algemene indicator voor de eiwit-energiestatus.(normaal is een BMI tussen 20 en 25). Het is geen goede bepaling voor uw voedingsconditie, want de verhouding tussen vetmassa en vetvrije (spier)massa is onbekend hiermee. De BIA (bioelektrische impedantie analyse) kan dit wel. De BIA is een methode waarmee de vetmassa (maat voor de energiereserves) en vetvrije massa (maat voor water- en eiwitgehalte) en de hoeveelheid intra- en extracellulair water kunnen worden berekend.

Voedingsstatus en uw gezondheid

De voedingsstatus beïnvloedt de kans op ziekte en de wijze waarop een ziekteproces verloopt. Omgekeerd beïnvloedt ziekte en uw leefstijl de voedingsstatus. Het beoordelen en bijsturen van deze voedingsstatus hoort thuis in ieder behandeltraject en verzekeringspakket. De natuurdiëtiste kan u daar mee helpen. Neem uw gezondheid in eigen hand De meeste verzekeringen zijn nog niet zo ver dat zij beseffen dat voeding niet alleen een rol speelt in overgewicht maar in alle hierboven beschreven condities.

Voedingspyramide & VoedingsstatusWacht u niet tot het besef bij diverse instanties (te laat) doordringt, maar neem uw gezondheid in eigen hand!
Maak een afspraak met de natuurdiëtist, natuurarts of natuurgeneeskundige. Laat zij u helpen met de bepaling van uw ware voedingsstatus.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen