skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Oliegebruik bij huidklachten

De combinatie van uitwendig koudgeperste (extra virgine) kokosolie aanbrengen op de huid met inwendig gebruik van borage- en duindoornolie, is een goede aanpak om ontstekingsaandoeningen van de huid te genezen.

Kokosolie

Oliegebruik bij huidklachtenVan kokosolie en andere delen van de plant Cocos nucifera L. wordt verondersteld dat ze antimicrobiële en schimmelwerende werking hebben. Middellange vetzuurbestanddelen van kokosolie hebben een antimicrobieel effect. Door de bacteriële, schimmel- en virale celmembranen te verstoren ontstaat celdood, waardoor de ongewenste organismen afsterven.

De geneeskrachtige eigenschappen van C. nucifera worden toegeschreven aan 3 middellange vetzuren die in kokosvet voorkomen: laurinezuur, het meest voorkomende vetzuur, caprinezuur en caprylzuur. Laurinezuur is een vetzuur met een middellange keten dat, wanneer veresterd met glycerol, resulteert in het monoglyceride monolaurine. Monolaurine is gesuggereerd als het krachtigste antimicrobiële middel onder die gevonden in C. nucifera.

Culturen over de hele wereld gebruiken de Cocos nucifera L.-plant al generaties lang. Bestanddelen van kokosolie, voornamelijk laurinezuur, hebben bewezen een grote verscheidenheid aan grampositieve en gramnegatieve bacteriën en Candida-soorten te doden. Kokosolie heeft niet hetzelfde bacteriedodende effect als antibiotica, maar het gebruik ervan zal minder schadelijke bijwerkingen geven. Hierdoor kan het veilig voor langere termijn gebruikt worden.

Kokosolie (uitwendig)

Oliegebruik bij huidklachtenKokosolie dient uitwendig gebruikt te worden. Voor het beste effect brengt men koudgeperste biologische kokosolie aan op de aangedane plekken op de huid. Het antimicrobiële effect is werkzaam direct op de huid. Wanneer men kokosolie oraal inneemt en gebruikt om te eten, geeft dit niet hetzelfde huidverbeterende effect.

De combinatie van uitwendig koudgeperste (extra virgine) kokosolie aanbrengen op de huid met inwendig gebruik van borage- en duindoornolie, is een goede aanpak om ontstekingsaandoeningen van de huid te genezen.

Borage- en duindoornolie (inwendig)

Bij huidaandoeningen zoals acné, eczeem en psoriasis kan men als aanvulling borage- en duindoornolie inzetten, voor inwendig gebruik. Lees hier meer over borage- en duindoornolie.

Borage- en duindoornolie uitwendig gebruikt

Gemengd met calendulaolie werkt borageolie helend bij droge, jeukende huidproblemen zoals eczeem en psoriasis. De borageolie kan lokaal aangebracht worden op het gelaat en op het lichaam. Bij massages kan de olie puur gebruikt worden of in combinatie (4 % tot 8 % in zoete amandelolie, macadamiaolie of calendulaolie).

Borageolie kan ook als voedend haarmasker gebruikt worden, voor zeer droge, beschadigde of afbrekende haren. Breng de olie op de haren aan met bijzondere aandacht voor de haartoppen. Laat het oliemasker een ½ uur inwerken op de hoofdhuid en haren en was daarna het haar met een shampoo.
Tevens kan het gebruikt worden als neutrale draagolie voor de verdunning van essentiële oliën. (6-10). Ook duindoornolie kan uitwendig gebruikt worden.Oliegebruik bij huidklachten

 

Maaike Soetermans, Natuurdietist

Referenties

1. Elmore LK. Treatment of dermal infections with topical coconut oil. Natural Medicine Journal. 14; 6(5) www.naturalmedicinejournal.com/journal/2014-05/treatment-dermal-infections-topical-coconut-oil
2. Parfene G, Hornicar V, Tyagi AK, Malik A, Bahrim G. Production of medium chain saturated fatty acids with enhanced antimicrobial activity from crude coconut fat by solid state cultivation of yarrowia lipolytica. Food Chem. 2013;136(3-4):1345-1349. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23194533/
3. Carpo BG, Verallo-Rowell VM, Kabara J. Novel antibacterial activity of monolaurin compared with conventional antibiotics against organisms from skin infections: an in vitro study. J Drugs Dermatol. 2007;6(10):991-998. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17966176/
4. Preuss HG, Echard B, Dadgar A, et al. Effects of essential oils and monolaurin on staphylococcus aureus: in vitro and in vivo studies. Toxicology Mechanisms and Methods. 2005;15:279-285. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20021093/
5. Yang D, Pornpattananangkul D, Nakatsuji T, et al. The antimicrobial activity of liposomal lauric acids against propionibacterium acnes. Biomaterials. 2009;30(30):6035-6040.
6. Gamma-linolenic acid (GLA). Monograph. Altern Med Rev. 2004 Mar;9(1):70-8.
7. Sergeant S et al. Gamma-linolenic acid, dihommo-gamma linolenic, eicosanoids and inflammatory processes. Eur J Pharmacol. 2016;785:77-86.
8. Kapoor R et al. Gamma linolenic acid: an antiinflammatory omega-6 fatty acid. Curr Pharm Biotechnol. 2006;7(6):531-4.
9. Foster RH et al. Borage oil in the treatment of atopic dermatitis. Nutrition. 2010;26(7-8):708-18.
10. Tasset-Cuevas I, Fernández-Bedmar Z, Lozano-Baena MD, et al. Protective Effect of Borage Seed Oil and Gamma Linolenic Acid on DNA: In Vivo and In Vitro Studies. McCormick DL, ed. PLoS ONE. 2013;8(2):e56986.