skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Nieuw RIVM rapport: voedingstekorten nog aanwezig

Op de site van Orthomoleculair Magazine Ortho werd het nieuwe rapport van het RIVM besproken betreffende de presentatie van de Voedsel-consumptiepeiling 2012-2016. Wij geven hieronder de conclusie van het RIVM rapport weer, door Gert Schuitemaker van Ortho.

Nieuw RIVM rapport: voedingstekorten

Het RIVM bracht de voeding van ruim 4000 kinderen en volwassenen in kaart. De conclusie van het rapport luidt: er is een ‘voorzichtige verbetering’ te zien in het Nederlandse voedingspatroon.

Maar bij het lezen van het rapport blijkt dat het nog altijd slecht gesteld is in ons land. Een snelle rekensom leert dat ongeveer 40% van de Nederlanders een te lage inname heeft van een of meer microvoedingsstoffen (vitamines en mineralen). Door de onvolledigheid van de gegevens tasten we bovendien deels in het duister.

ADH’s gelden voor gezonde mensen

Laten we ook niet vergeten dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH’s) voor de verschillende microvoedingsstoffen uitdrukkelijk uitsluitend gelden voor ‘gezonde’ mensen. Een citaat uit het factsheet ‘aanbevelingen voor vitamines, mineralen en spoorelementen uit 2014’ van het Voedingscentrum: ‘Er zijn voedingsnormen vastgesteld voor de hoeveelheden microvoedingsstoffen die gezonde mensen nodig hebben’. Ook de Gezondheidsraad stelt dat de aanbevolen hoeveelheden alleen gelden voor ‘gezonde’ mensen.

Maar wat is ‘gezond’? Miljoenen mensen in Nederland slikken medicijnen tegen een of andere ziekte of om bepaalde risicofactoren tegen te gaan, zoals een hoog cholesterol of hoge bloeddruk. Hoe ouder iemand is, hoe groter de kans dat één of meer medicijnen worden gebruikt én hierdoor de opnamecapaciteit van voedingsstoffen is verminderd.

Het Voedingscentrum onderscheidt ‘groepen waarvoor aanvulling met een multivitamine- of mineralensupplement wenselijk kan zijn, maar waarvoor geen officieel advies bestaat’. Genoemd worden ouderen die weinig eten, mensen die eenzijdig eten (zoals alcoholisten) en mensen die een extreem afvaldieet volgen.

Ruim de helft van de Nederlanders (66%) receptgeneesmiddelen

Volgens het Voedingscentrum dienen zij extra vitamines of mineralen te slikken. Dit geldt ook voor een groep die potentieel zeer omvangrijk is: mensen die bepaalde medicijnen langdurig gebruiken. Ze krijgen het advies hun arts te vragen welke suppletie nodig is. Volgens StatLine gebruikte in 2015 ruim de helft van de Nederlanders (66%) receptgeneesmiddelen.

Eén medicijngroep springt eruit: de maagzuurremmers. In 2016 stonden er in de top-10 van meest gebruikte medicijnen twee: omeprazol (1.160.000 gebruikers) en pantoprazol (850.000 gebruikers). Maagzuurremmers worden veelal chronisch gebruikt, wat gepaard kan gaan met tekorten aan magnesium, vitamine B12 en ijzer. (Stichting Farmaceutische Kengetallen; SFK).

Het Voedingscentrum onderkent in haar encyclopedie dat deze groepen hogere behoeften kunnen hebben: ‘Een tekort aan mineralen of spoorelementen komt in de westerse samenleving eigenlijk niet meer voor, tenzij er sprake is van eenzijdige eetgewoonten, langdurige ziekte of chronisch medicijngebruik’.

Samengevat

Deze VCP schetst een véél te rooskleurig beeld. De miljoenen Nederlanders die niet ‘gezond’ zijn, worden eenvoudigweg doodgezwegen. Er wordt net gedaan of ze toekunnen met voedingsnormen die uitsluitend gelden voor gezonde landgenoten.

Kortom: ondanks ontkenning van de voedingsautoriteiten, zijn er wel degelijk voedingstekorten in Nederland.

Bron; Orthomoleculair Magazine Ortho

B12-tekort door maagzuurremmers

Langdurig gebruik van zogenaamde protonpompremmers en H2-receptorantagonisten – algemeen bekend als ‘maagzuurremmers’ – kan leiden tot een tekort aan vitamine B12.

Magnesiumtekort door maagzuurremmers

Dat maagzuurremmers tot een magnesiumtekort kunnen leiden, is bekend maar wordt vaak nog onvoldoende herkend. Anke Lameris van het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen onderzocht het onderliggende mechanisme.

Polyfarmacie beïnvloedt vitamine D-spiegel?

Nederlandse ouderen die vijf of meer medicijnen per dag gebruiken (polyfarmacie) hebben vaak een vitamine D-tekort. Het is nog niet duidelijk of dit een oorzakelijk verband betreft.

Kaliumsuppletie zinvol bij diureticumgebruik

De overlevingskans neemt toe wanneer naast een zogeheten loopdiureticum (plaspil) gestart wordt met kaliumsuppletie. Bekende loopdiuretica zijn furosemide en bumetanide. Door de verhoogde uitscheiding van urine bestaat het risico van een kaliumtekort bij gebruik van deze medicijnen.

Vitamine-B1-deficiëntie en furosemide bij hartfalen

Furosemide (Lasix) is een diureticum dat veel voorgeschreven wordt aan patiënten met hartinsufficiëntie.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen