skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Medicinale cannabis effectief bij ziekte van Crohn

Uit onderzoek blijkt dat cannabis de symptomen verbeterd van de ziekte van Crohn, ondanks dat het geen effect heeft op de ontsteking van de darm. Dat cannabisolie een aanzienlijke verbetering van de symptomen van de ziekte van Crohn kan geven en de kwaliteit van leven van patiënten kan verbeteren, is al eerder vastgesteld. Opvallend is dat het geen effect heeft op de ontsteking van de darm, in tegenstelling tot wat medisch verondersteld werd.

Na acht weken cannabis 65 % remissie Crohnpatienten

Onderzoekers uit Israël hebben in een gerandomiseerde, placebogecontroleerde studie aangetoond dat cannabis na acht weken behandeling, remissie bij 65% van de deelnemers kan geven. ‘Cannabis is eeuwenlang gebruikt voor de behandeling van een breed spectrum van medische condities.’ zegt hoofdonderzoeker Timna Naftali. Zij legde in haar lezing op het internationale congres voor gastro-enterologie in Wenen uit: ‘Er is altijd gedacht dat deze verbetering gerelateerd was aan een afname van de ontsteking in de darm en het doel van deze studie was om te onderzoeken of dit inderdaad zo was.’

Cannabis

De Israëlische onderzoekers wierven 46 mensen met een matige tot ernstige vorm van de ziekte van Crohn. De deelnemers werden verdeeld in twee groepen en ontvingen cannabisolie met 15% cannabidiol (CBD) en 4% tetrahydrocannabinol (THC) of een placebo. Na acht weken behandeling, vertoonde 65% van de cannabisgroep een significante afname van de symptomen van de ziekte van Crohn, versus 35% van de deelnemers in de placebogroep.

Geen verbeteringen inflammatoire markers

‘Eerder hebben wij aangetoond dat cannabis meetbare verbeteringen in de ziekte van Crohn kan produceren. Tot onze verbazing zagen we geen statistisch significante verbeteringen in de endoscopische scores of in de inflammatoire markers.’ zei dr. Naftali. ‘We weten dat cannabinoïden diepgaande ontstekingsremmende effecten kunnen hebben, maar deze studie geeft aan dat de verbetering van de symptomen niet kan worden gerelateerd aan deze anti-inflammatoire eigenschappen.’ (1)

Commentaar Natuur Diëtisten Nederland

Het gebruik van cannabis bij chronische aandoeningen is veelbelovend. De positieve effecten bij de ziekte van Crohn zijn al eerder aangetoond: patiënten ervaren verlichting van symptomen, vooral bij diegenen die een darmoperatie hebben ondergaan, chronische darmpijn en/of een lage kwaliteit van leven hebben. (2,3) De pijnstillende werking van cannabis is geobserveerd. (4) Er is meer onderzoek nodig, om de exacte werking van cannabinoïden te verklaren.

Wanneer u kiest voor het gebruik van CBD-olie, let dan op de kwaliteit van het product. Een goed CBD-product bevat geen THC, is GMO-vrij, biologisch en vrij van pesticiden en bestrijdingsmiddelen. In Europa kan het product een SKAL-keurmerk dragen. Een betrouwbare CBD-producent deelt openlijk haar analyserapportages, waarmee de zuiverheid van het product kan worden aangetoond, bijvoorbeeld vrij van verontreiniging door belasting van schimmels of zware metalen.

Zoekt u meer advies in de begeleiding bij het gebruik van medicinale cannabis, neem dan contact op met een natuurdiëtist of (natuur)arts gespecialiseerd in het gebruik van medicinale cannabis. De Transvaal Apotheek in Den Haag is een betrouwbare en gecertificeerde leverancier van medicinale cannabisolie.

maaike soetermans

 

 

 

Maaike Soetermans
Begeleiding bij het gebruik van medicinale cannabis
Natuurdietist

Literatuur:

1. Naftali T, Bar-Lev Schlieder L, Konikoff F, et al. Cannabis induces clinical response but no endoscopic response in Crohn’s disease patients. Presented at UEG Week Vienna 2018, October 22, 2018.
2. Lal S, Prasad N, Ryan M, Tangri S, Silverberg MS, Gordon A, Steinhart H. Cannabis use amongst patients with inflammatory bowel disease. Eur J Gastroenterol Hepatol 2011;23(10):891-6.
3. Naftali T, Lev LB, Yablekovitz D, Half E, Konikoff FM. Treatment of Crohn’s disease with cannabis: an observational study. Isr Med Assoc J 2011;13(8):455-8.
4. Narang S, Gibson D, Wasan AD, Ross EL, Michna E, Nedeljkovic SS, Jamison RN. Efficacy of dronabinol as an adjuvant treatment for chronic pain patients on opioid therapy. J Pain 2008;9(3):254-64.