skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Lachgas en vitamine-B12-tekort

Chronisch gebruik van lachgas kan een tekort aan vitamine B12 geven. Dit kan tot neurologische stoornissen leiden maar ook tot verlaagde vruchtbaarheid door verstoorde aanmaak van zaadcellen en rode bloedcellen bij veelvuldig gebruik.

Sinds 1 juli 2016 valt de toepassing van recreatief gebruik van lachgas (N2O) niet meer onder de Geneesmiddelenwet, maar onder de Warenwet. Sindsdien is het gebruik van een ballontje lachgas in het uitgaansleven sterk toegenomen. Het staat zelfs in de top 3 van partydrugs, naast cannabis en ecstasy.

Lachgas wordt gebruikt als roesmiddel wegens de milde, psychedelische effecten. Een doorsnee gebruiker gebruikt 5-10 ballonen lachgas per gelegenheid en dit circa 1x per maand. Er is echter ook een groep die frequenter en meer ballonen per gelegenheid gebruikt.

Distikstof(mono)oxide (N₂O)

Lachgas is distikstof(mono)oxide (N₂O), een verbinding van zuurstof en stikstof. Het is een kleurloos gas dat wat zoetig ruikt en smaakt. Adem je het in, dan vermindert je bewustzijn. Je ervaart minder angst en pijn en je hebt niet meer zo goed in de gaten wat er om je heen gebeurt. Je voelt je ontspannen, een beetje alsof je alcohol gedronken hebt.

Tandartsen en artsen zetten het wel eens in om hun patiënt even onder narcose te brengen of tegen pijn en angst, vaak in combinatie met toediening van zuurstof of samen met een ander narcosegas.

Het Trimbos Instituut start onderzoek naar lachgas

Het Trimbos Instituut is een onderzoek gestart naar lachgas omdat lachgas leidt tot een zuurstoftekort in de hersenen en een chronisch en/of overmatig gebruik kan leiden tot een vitamine-B12-tekort. Er is op dit moment nog onvoldoende bekend wat dit doet met het jonge brein. Onder scholieren (12-16 jaar) blijkt namelijk momenteel al 8% al eens lachgas te hebben gebruikt.

Het gebruik van lachgas verloopt meestal zonder problemen. Daarom denken velen dat lachgas volkomen veilig is. Er zijn echter wel degelijk risico’s bij teveel of te vaak lachgasgebruik. Men kan geestelijk ook verslaafd raken. Lachgas uit slagroompatronen is lachgas wat niet bedoeld is voor menselijke consumptie. Het is onduidelijk welke risico’s het gebruiken hiervan met zich meebrengt.

Risico’s lachgas

Wanneer de lachgas direct vanaf de spuitbus wordt ingenomen kunnen mond en luchtwegen bevriezen. Je kunt je verwonden doordat je je bewegingen minder goed onder controle hebt, of flauwvalt. Als je verkouden bent kan het trommelvlies beschadigen doordat lachgas uitzet in lucht en daardoor extra druk geeft. Dat kan leiden tot oorpijn en gehoorschade.

Bij chronisch gebruik van lachgas treedt een tekort aan vitamine B12 op (zie overzicht van B12 tekortklachten onder dit artikel de pdf B12 klachtenlijst). Dit kan tot neurologische stoornissen leiden maar ook tot verlaagde vruchtbaarheid door verstoorde aanmaak van zaadcellen en rode bloedcellen bij veelvuldig gebruik.

Werking van lachgas

Direct na het inhaleren is een sterk roeseffect merkbaar. Wat je hoort, ziet en voelt, loopt in elkaar over. Het effect houdt enkele minuten aan. Na een uur is het gas weer uitgescheiden door de nieren. Sommigen mensen reageren erg sterk op lachgas.
De effecten zijn: – opgewekt, vrolijk, high voelen, lacherigheid, warm voelen.
– geluid klinkt anders en kan in elkaar overlopen.
– soms ervaart men gevoelens en gedachten die eerder onbewust waren.
– soms zijn dingen te zien of te horen die er niet zijn (hallucineren).
Ongewenste effecten zijn:– bij te veel: flauwvallen
– misselijkheid bij volle maag, braken
– bij teveel lachgas hoofdpijn en misselijkheid, soms een kater.
– onrustig of angstig voelen, zoals in een nachtmerrie.
– duizeligheid
– slappe ledematen, ongecoördineerde bewegingen
– pijn wordt verdoofd
– in slaap vallen

Dosering

De meeste mensen nemen één ballon met één patroon lachgas. Sommigen nemen wel meerdere ballonnen op een avond. De werkingsduur van lachgas is namelijk kort. De werking wordt beïnvloed door de hoeveelheid zuurstof die tijdens het gebruik wordt ingeademd. Lange pauzes tussen een teug lachgas en veel luchthappen maken het effect minder sterk.

Op het moment dat men te weinig lucht inademt naast de lachgas uit de ballon is de kans op een zuurstoftekort en daardoor flauwvallen en een kater groot. Hoe meer inname, hoe meer last men kan krijgen van ongewenste effecten. Je kunt flink hoofdpijn krijgen en soms een kater de volgende dag.

Een op de tien gebruikers inhaleert dit gas vaker dan één keer per maand, sommigen zelfs elke week, onderzocht het Trimbos. “Veelvuldig gebruik kan leiden tot pijnscheuten, bloedarmoede, geheugenverlies en zelfs zuurstoftekort”, aldus Ninette van Hasselt, programmahoofd ‘Jongeren en riskant gedrag‘ van het Trimbos.

“We weten nog onvoldoende wat zuurstoftekort doet met het jonge brein. Omdat de hersenen nog lang niet volgroeid zijn, lijkt voorzichtigheid geboden. Onder scholieren (12 tot 16 jaar) heeft acht procent al eens lachgas gebruikt”.

Commentaar Natuurdiëtisten Nederland

Aangezien vitamine B12 essentieel is voor onder andere de gezondheid van het zenuwstelsel, het immuunsysteem, en de vorming van DNA, is de onderstaande B12 tekort-pdf-lijst van klachten niet compleet. Niet alle genoemde klachten hoeven voor te komen, de ernst van de klachten kan variëren en ook hoeven de klachten niet voortdurend aanwezig te zijn.

Vaak wordt een vroege diagnose gemist door de vaagheid van een aantal klachten, en omdat veel klachten overeenkomen met andere aandoeningen.
Vier testen Er zijn 4 testen die gedaan kunnen worden om te zien of er sprake is van een vitamine B12 tekort:
1. Serum B12 (ook wel gewoon B12 of totaal B12)
2. Actief B12
3. MMA (Methylmalonzuur)
4. Homocysteïne

De eerste test, die meestal gedaan wordt, is serum-B12. In sommige laboratoria wordt Actief B12 getest. Deze test(s) kunnen gewoon door de huisarts aangevraagd worden. Indien de waarde van serum-B12 of Actief B12 niet meteen duidelijkheid biedt, kan men de andere twee tests doen.

Vitamine B12 urinetestVitamine B12 urine test (Methylmalonzuur) Verkoopprijs (incl. BTW): € 47,95
Koop deze test op Yours-Healthcare.nl

MMA (Methylmalonzuur) en homocysteïneBij waarden boven de onderste grens van de referentiewaarden (maar onder de 250 pmol/L), oftewel laagnormale waarden, is een vitamine B12-tekort niet uitgesloten. Indien de klachten passen bij een vitamine B12-tekort, is testen van MMA (methylmalonzuur) en homocysteïne nodig. Indien die beide waarden duidelijk “normaal” zijn, is de kans op een vitamine B12-tekort klein (maar niet geheel uitgesloten) [3].

Indien MMA verhoogd is, is dit een duidelijke indicatie dat er sprake is van een vitamine B12-tekort. Indien alleen homocysteïne verhoogd is, dienen ook foliumzuur en vitamine B6 getest te worden. Indien foliumzuur en B6-waarden normaal zijn, is er zeer waarschijnlijk sprake van een B12-tekort.

Lees meer over B 12 tekort op www.stichtingb12tekort.nl

Laboratorium zelftesten

Laboratoriumtesten urine bloed ontlasting en speekseltesten Wij werken samen met de grote Duitse fabrikant van laboratoriumtesten Medivere. Medivere levert laboratorium diagnostische diensten waarbij de conventionele geneeskunde als ook a

Literatuur en links:

[1] AD / Trimbos Instituut
[2] drugsinfoteam.nl/drugsinfo/lachgas/lachgas-werking/
[3] www.stichtingb12tekort.nl