skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Gezondheidsvoordelen van de komkommerfamilie

De Komkommerfamilie, Cucurbitaceae, omvat circa 95 geslachten en 965 soorten. Tot de komkommerfamilie behoren de komkommer, courgette, meloen en pompoen. Zijn er ook gezondheidseffecten toe te schrijven aan de komkommerachtigen? We bespreken hier de komkommer en de pompoen.

Gezondheidsvoordelen van de komkommerfamilieKomkommer

Oorspronkelijk is de komkommer afkomstig uit India, vanwaar hij zijn weg vond naar de Middellandse Zee. Zo’n 3000 jaar geleden stonden komkommers al op het menu bij de Egyptenaren.

Via de Romeinen kwam de komkommer in Frankrijk terecht. Het duurde nog tot de 17e eeuw voordat de komkommer in Nederland werd verbouwd.

Komkommer is een vruchtgroente, dat betekent dat het botanisch gezien een vrucht is, maar over het algemeen als een groente wordt beschouwd. Bij aankoop moet de komkommer stevig zijn met een frisgroene kleur. Bewaar komkommer bij voorkeur op een koele plaats buiten de koelkast. In de koelkast is komkommer korter houdbaar. Wanneer ze te koud wordt bewaard, wordt ze slap en neemt de kwaliteit snel af.

Het verpakken van komkommer in folie voorkomt uitdroging. Een komkommer hoeft niet geschild te worden voor gebruik, maar dan moet hij wel worden gewassen . Verwijder er ook de uiteinden van. Komkommer wordt meestal rauw gegeten, maar kan ook worden gestoofd, gebakken of gekookt (niet langer dan 10 minuten). Rauwe komkommer is niet geschikt om in te vriezen, gekookte wel.

De vers gegeten komkommer en de augurk zijn verschillende cultuurvormen van dezelfde soort met verschillende eigenschappen. De vruchten die gebruikt worden voor het maken van de augurk zijn kleiner en hebben over het algemeen een dunnere schil dan de vers gegeten komkommer.

PompoenGezondheidsvoordelen van de komkommerfamilie

Ook pompoenen zijn een vruchtgroente die al duizenden jaren geleden op het menu stonden. Oorspronkelijk komen ze uit Midden- en Zuid-Amerika. Er bestaan honderden rassen van. Niet alle pompoenen zijn eetbaar, sommige soorten zijn zelfs giftig. Zo zijn kalebassen en sierpompoenen uitsluitend bedoeld als decoratie. De Hokkaido (oranje) pompoen is de bekendste en meest verkochte soort in Nederland.

Het vruchtvlees van de pompoen is vrij zoet en zacht en is daarom goed in gerechten te gebruiken waar veel kruiden aan te pas komen. Oranje pompoenen smaken wortelachtig; groene soorten hebben een notensmaak. Vaak hebben kleinere exemplaren meer smaak.
Een pompoen dient onbeschadigd te zijn en geen zachte plekken te vertonen. Mits koel en droog bewaard, blijven pompoenen zeker twee maanden goed.

Een aangesneden vrucht blijft in de koelkast een paar dagen houdbaar. Je kunt pompoen koken, stomen, frituren of smoren. Je kunt ze, na blancheren, ook invriezen. De bloem van een pompoen is trouwens ook eetbaar.
Het snijden van een pompoen vraagt wel wat handigheid en vooral een scherp mes. Was de pompoen (voor het geval je de schil gaat eten) , snijd hem dan doormidden en daarna in kleinere stukken. Verwijder de draden en pitten met een lepel of mesje. Schillen hoeft niet want de schil wordt zacht bij verhitting en kan worden gegeten.

Pompoenpitten

Pompoenpitten bevatten naast andere essentiële nutriënten, een grote hoeveelheid zink. Daardoor zouden ze de symptomen van benigne prostaathyperplasie (BPH = goedaardige prostaatvergroting) kunnen helpen verlichten (1).

Sommige mensen reageren allergisch op het eten van pompoenpitten. De boosdoener is de stof cucurbitine in de pitten.

Cucurbitacines

Niet alle pompoenachtigen zijn eetbaar. Sommigen soorten kunnen zelfs tot vergiftiging leiden (5), omdat ze cucurbitacines bevatten. Dat zijn giftige stoffen die ook in komkommer voorkomen en uiterst bitter smaken.

Cucurbitacines behoren tot de triterpenen, een subklasse van terpenen. Terpenen zijn vluchtige geur- en smaakstoffen die aanwezig zijn in planten en bloemen. Er zijn rond 20.000 verschillende terpenen geïdentificeerd. Deze aromatische stoffen zijn ruimschoots onderzocht, vanwege hun potentieel gezondheidsbevorderende effecten, bij tal van aandoeningen. Zo zouden terpenen antimicrobieel, antischimmel en antiviraal werken. Ook zouden terpenen ontstekingsremmend zijn, de doorlaatbaarheid van de huid verbeteren, hyperglycemie tegengaan, parasietwerende eigenschappen hebben en de groei van kankercellen remmen (2).

Hoewel cucurbitacines erg giftig kunnen zijn, hebben ze dus tegelijkertijd een grote farmaceutische potentie (3, 4, 5, 6, 7).
Planten maken dit soort stoffen aan als verdedigingsmiddel tegen aanvallers en ziekteverwekkers. Curcubitacines worden daarom ook wel ingezet als natuurlijk pesticide (6) .

Uiteindelijk bepaalt altijd de dosis van een bepaalde stof of deze een ziekmakend of helend effect heeft. Mocht je overigens een bittersmakende pompoen op je bord krijgen, dan kun je deze beter niet opeten.

Elektro Magnetische Velden

 

 

 

 

Marijke Verstege

 

 

Gezondheidsvoordelen van de komkommerfamilie

 

Wij zijn ook te vinden op www.ensie.nl  

 

Gezondheidsvoordelen van de komkommerfamilieMeer lezen over (w)etenswaardigheden? Lees dan ons archief (w)etenswaardigheden

Gezondheidsvoordelen van de komkommerfamilieBen je vermoeid? Test je bloed met de combinatietest.

Combinatietest: vitamine D3, Actief B12 HoloTC, ferritine, Vitamine B6, Foliumzuur intracellulair.

Recept met pompoen

Gezondheidsvoordelen van de komkommerfamiliePompoenmuffins

Deze hartige muffins hebben groenten en kruiden als basis. De groenten worden gecombineerd met eiwitten in de vorm van eieren en boekweitmeel met een lage glycemische index. Hierdoor blijft je energie na het eten van deze snack lang op peil en voorkom je energiedips.

 

| Ingrediënten voor 12 stuks:

 • 12 papieren cakevormpjes
 • milde olijfolie voor het invetten
 • 250 gram hokaidopompoen
 • 3 bosuien
 • 50 gram pijnboompitten
 • 1 takje verse tijm
 • 3 biologische eieren
 • 150 gram boekweitmeel
 • 2 theelepel wijnsteenbakpoeder
 • 1 theelepel zout
 • zwarte peper naar smaak

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
Doe 12 papieren cakevormpjes in een muffin bakblik. Vet de vormpjes licht in met olie.
Maak de pompoen schoon en snijd in plakken. Stoof de pompoen in een klein bodempje water in 10 minuten gaar. Pureer de pompoen met een staafmixer of keukenmachine.
Maak de bosuien schoon en snijd ze in dunne ringen.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan licht bruin.
Rits de tijmblaadjes van het takje.
Doe de pompoenpuree in een beslagkom. Breek de eieren en voeg het ei aan de pompoenpuree toe. Mix dan met de bosui, pijnboompitten, tijm, boekweitmeel, wijnsteenbakpoeder, zout en peper tot een gelijkmatig dik beslag.
Schep het beslag in de cakevormpjes.
Bak de muffins in 20-25 minuten midden in de oven gaar.
Je kunt deze muffins ook invriezen en voor later gebruik ontdooien.

Variatietip: vervang de pijnboompitten door geraspte geitenkaas of veganistische kaas.

Zie voor meer recepten op onze receptenpagina.

Bronnen

1. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25196580
2. www.natuurdietisten.nl/rol-terpenen-medicinale-cannabis/
3. www.researchgate.net/publication/13795087_Anti-Inflammatory_and_Analgesic_Effects_of_Cucurbitacins_from_Wilbrandia_ebracteata
4. www.academicjournals.org/app/webroot/article/article1380714628_Saba%20and%20Oridupa.pdf
5. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4441156/
6. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612419/
www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/cucurbitacin
7. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26011982
8.nl.wikipedia.org/wiki/Komkommerfamilie
9.www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/komkommer.aspx
10.www.ecotoerisme.eu/flora/komkommerfamilie/
11.www.verseoogst.nl/producten/komkommer
12.www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26555544
13.www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0141813018319652?via%3Dihub
14.www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29039333 15.www.verseoogst.nl/producten/pompoen%5B/vc_column_text%5D%5B/vc_column%5D%5B/vc_row%5D