skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Gemmotherapie nader belicht

Gemmotherapie is in staat om bestaande blokkades op uitscheidingsorganen op te heffen. De reiniging heeft niet alleen betrekking op het orgaan of het weefsel, maar ook op de lichaamsvochten (bloed en lymfe) en de zenuwen.

Het woord gemmo is afgeleid van gemma het latijnse woord voor knop. Gemmotherapie is een vorm van fytotherapie, gebaseerd op bereidingen van embryonale plantenweefsels, die zich in een stadium van snelle celdeling of groei bevinden. Men noemt deze therapievorm daarom ook wel fyto-embryotherapie.

Ontstaan van de gemmotherapie

De gemmotherapie is ca. 45 jaar oud. De grondlegger van deze therapievorm is Paul Henry. Een andere bekende naam binnen de gemmotherapie is Max Tetau, een zeer bekend homeopaat. Samen met dr. C. Bergeret is hij vooral verantwoordelijk voor al het klinisch onderzoek dat is uitgevoerd naar o.a. de toepasbaarheid van de gemmo-therapie. Het initiatief tot het uitvoeren van deze onderzoeken lag bij Tetau. Als apotheker was hij zich heel goed bewust van het feit dat ook ongewenste reacties mogelijk zouden kunnen zijn.

Veel van de door hem gebruikte bomen en heesters uit parken en plantsoenen (o.a. liguster, Amerikaanse reuzenboom, haagbeuk, esdoorn, wollige sneeuwbal en olm) waren immers nooit eerder als kruid toegepast. De specifieke eigenschappen en toepassingsmogelijkheden van de verschillende preparaten, die afwijkt van die van kruiden en/of homeopathische geneesmiddelen, maken dat de gemmotherapie een verrijking is binnen het complementaire arsenaal.

Organotrope eigenschappen

De meeste gemmopreparaten hebben een organotrope werking op cellulair niveau:

  • Stimulatie van de normale orgaanfunctie
  • Stimulatie van de eliminatieorganen (detox)
  • Regeneratie en remineralisatie van verschillende weefsels
  • Stimulatie immuniteit (preventie functionele orgaanschade)

Detoxificatie

Gemmopreparaten worden veelvuldig toegepast als ontgiftingsmiddelen (detox). Het doel van deze biotherapeutische detoxificatie is de ondersteuning van het organisme bij het verwijderen van toxinen, die in het lichaam aanwezig zijn en/of door andere behandelingsvormen (o.a. de homeopathie) zijn vrijgekomen. De reiniging, die diep doordringt op cellulair niveau, ondersteunt via een energetisch werkingsprincipe de uitscheidende organen in hun functie. Gemmotherapie nader belicht

Gemmopreparaten zijn in staat om bestaande blokkades op uitscheidingsorganen op te heffen. De reiniging werkt altijd van binnen naar buiten: de toxinen worden naar het orgaan getransporteerd en dan naar buiten getransporteerd. De reiniging heeft niet alleen betrekking op het orgaan of het weefsel, maar ook op de lichaamsvochten (bloed en lymfe) en de zenuwen.

Gemmotherapie is bij uitstek geschikt om de eliminatieorganen te deblokkeren en te verhinderen dat het detoxificatie systeem overladen wordt. Het zorgt voor een grondige niet agressieve ontgifting die diep doordringt op cellulair niveau. De ontgifting kan zowel inwerken op primaire (o.a. darmen, lever, gal en nieren) als secundaire (o.a. huid, slijmvliezen, hart en bloedvaten) uitscheidingsorganen.

Gemmodruppels bij voorkeur een half uur voor of minstens één uur na de maaltijd innemen. Verdun met wat water en houd bij elke slok van dit mengsel 30 seconden in de mond, voordat u ze doorslikt. Ze kunnen ook met vruchtensap genomen worden.

Biologische geteeld

Let op dat u kiest voor een gemmo die biologische geteelt(EKO) is en waarvan de productie is gedaan volgens GMP (certificeringsproces GMP).

Handboek Gemmotherapie

In het prachtige Handboek Gemmotherapie van Ted Gerretzen wordt uitgebreid ingegaan op bovenstaande materie. In het boek vindt u alle principes, wetenschappelijke achtergronden en bereiding van de gemmotherapie. Meer dan 50 uitgebreide en rijk geïllustreerde monografieën en een handig repertorium maken dit boek tot een meer dan uitstekende leidraad voor de gemmotherapie.

Bron:

Handboek Gemmotherapie van Ted Gerretzen

Gemmotherapie Quercus Robor (synoniem: Quercus Pedunculata) effectief bij burn-out

Gemmotherapie nader belicht

Suppletie met de Gemmo Quercus Pedunculata vermindert vermoeidheid en oxidatieve stress bij personen met een burn-out. De wetenschappers vermoeden dat flavonoïden die er in voorkomen verantwoordelijk zijn voor het effect. De concentratie van vrije radicalen in het bloedplasma nam significant af.

Bronnen:

[1] Improvement in mood, oxidative stress, fatigue, and insomnia following supplementary management with Robuvit® an extract from wood of the French oak (Quercus robur). Belcaro G, et al. J Neurosurg Sci. 2018.
[2] Supplementation with Robuvit®, an extract from wood of the French oak (Quercus robur), in subjects with burnout associated to high oxidative stress.
Belcaro G, et al. Minerva Med. 2018.
[3] Robuvit®, an extract from wood of the French oak (Quercus robur), improvement of fatigue in medical convalescence.Ippolito E, et al. J Sports Med Phys Fitness. 2018.
[4] Robuvit®, an extract from wood of the French oak (Quercus robur), in the management of functional, temporary hepatic damage. A registry, pilot study.Belcaro G, et al. Minerva Med. 2014.