skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Fosfatidylserine voedingsstof voor de hersenen

Fosfatidylserine is een belangrijke bouwsteen voor celmembranen en voor hersencellen in het bijzonder. Fosfatidylserine wordt beschouwd als een belangrijke nutriënt voor de hersenen die een gunstige invloed heeft op de overdracht van zenuwprikkels (neurotransmissie) via acetylcholine, dopamine, serotonine en noradrenaline.

Daarnaast kan fosfatidylserine negatieve effecten van een hoog cortisol door chronische stress op het geheugen verminderen.[1]

Geheugen- en concentratieproblemen

hersenenIn principe kan het lichaam fosfatidylserine zelf aanmaken. Vanaf het vijftigste levensjaar neemt de aanmaak van fosfatidylserine echter af en kan het voor ouderen een semi-essentieel nutriënt worden. Als de hersenen onvoldoende fosfatidylserine tot hun beschikking hebben, kunnen er klachten ontstaan, zoals geheugen- en concentratieproblemen.

Verschillende groepen ouderen kunnen baat hebben bij aanvulling van fosfatidylserine, waaronder mensen met geheugen- en concentratieproblemen. [7] Maar ook kan fosfatidylserine zinvol zijn bij ouderen met een milde depressie. [2-4]

Fosfolipiden

Fosfolipiden komen veel voor in het lichaam en ze zijn dan ook essentieel. Sinds het begin van de twintigste eeuw worden de gunstige effecten van fosfolipiden uit de voeding regelmatig beschreven. Een belangrijke bron van fosfolipiden is lecithine dat voorkomt in eigeel, sojabonen, witte bonen, zonnebloempitten en koolzaad.

Lecithine wordt vaak toegevoegd als een natuurlijke ‘emulgator’ aan bepaalde voedingsmiddelen. De meest voorkomende fosfolipiden in voedsel zijn fosfatidylcholine, fosfatidylethanolamine, fosfatidylinositol en fosfatidylserine.
Diverse voedingsmiddelen afkomstig van planten en dieren bevatten fosfolipiden. De concentratie en samenstelling van fosfolipiden uit voedsel variëren afhankelijk van de voedingsbron. Dierlijke bronnen van fosfolipiden zijn: eieren, melk, (orgaan)vlees en vette vis, zeevruchten en krillolie. Plantaardige bronnen zijn: sojabonen, (groente)zaden, granen en tarwezemelen.

Fosfatidylserine komt niet in grote mate in plantaardig voedsel voor. Volgens Dr. Josh Axe leveren vetarme, cholesterolarme diëten en het vegetarische dieet niet veel fosfatidylserine op. Vroeger haalden mensen meer fosfatidylserine uit vetten en oliën. Maar de moderne productie verlaagt het fosfatidylserinegehalte. Een uitzondering op de regel zijn witte bonen. Regelmatige witte bonen eten levert aardig wat fosfatidylserine op. [8]

Minder stress met fosfatidylserine en visvetzuren

Fosfatidylserine voedingsstof voor de hersenenSuppletie met een combinatie van fosfatidylserine en omega 3-vetzuren leidt tot een significante vermindering van stress.

Mensen met een dysfunctie van de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as (zoals blijkt uit een verminderde cortisolrespons) en chronische stress kunnen baat hebben bij aanvulling met fosfatidylserine in combinatie met visvetzuren.

Hoewel in een onderzoek suppletie in eerste instantie geen effect leek te hebben op het stressniveau van de deelnemers, bleek dit wel het geval bij mensen met een ernstige, chronische vorm van stress. Bij deze personen werd tevens een verminderde cortisolrespons gezien op een stresstest. Suppletie leek de cortisolrespons te herstellen in deze subgroep.[5-6]

Afwijkingen in de celmembranen van de neuronen

Afwijkingen in de celmembranen van de neuronen zouden de belangrijkste oorzaak zijn voor geheugenstoornissen die gerelateerd zijn aan het verouderingsproces. De inname van fosfatidylserine maakt het mogelijk de celmembranen van de neuronen te repareren.

Concreet bestaat de werking van fosfatidylserine in de hersenen uit het verbeteren van de snelheid waarmee neurologische signalen kunnen worden doorgegeven en het in balans brengen van het gehalte aan bepaalde neurotransmitters, waaronder acetylcholine.

Op deze manier is fosfatidylserine in staat de invloed van veroudering op de hersencellen te bestrijden.

Voorjaarshachee met witte bonen

Fosfatidylserine voedingsstof voor de hersenen

 

 

 

 

 

Ingrediënten voor 2 personen:
200 gram kalkoen
2 grote uien
umesu (azijn van een Japanse pruim, te koop in natuurvoedingswinkels)
1 eetlepel extra vierge olijfolie
4-5 laurierbladeren
3-4 kruidnagels
4 eetlepels arrowroot
2 wortels
peper naar smaak
römertopf

Marineer de avond van tevoren de kalkoen en de uien in de umesu. Maak de uien schoon en snijd ze in stukken. Doe het kalkoenvlees met de uien in een schaal en giet een mengsel van 2/3 umesu en 1/3 water erover. Het vlees moet geheel onder dit mengsel staat. Doe er de laurierblaadjes tussen samen met de kruidnagels. Dek de schaal af en laat het geheel in de koelkast een nacht en dag marineren.

Giet de volgende dag het azijnmengsel af en dep het vlees droog. De marinade wordt niet meer gebruikt. Zet de römertopf ongeveer 5 minuten in koud water en haal hem eruit. Maak de wortelen schoon en snijd ze in schijfjes. Fruit de uien, de en de wortel in de olijfolie tot de uien glazig zijn. Leg het kalkoenvlees in de römertopf en bedek het met de gefruite uien, wortels. Doe er 1 deciliter water bij en doe het deksel op de römertopf. Zet de oven op 225 graden Celsius en zet de römertopf erin. Haal na 1h15 de römertopf uit de oven en keer de kalkoen. Verdeel de uien en de wortelschijfjes rondom het kalkoenvlees. Plaats alles weer 1h15 terug in de oven. Kijk daarna of het kalkoenvlees mals genoeg is. Zo niet, verleng dan de oventijd.

Snijd de gare kalkoen in blokjes en doe het gare vlees met de uien en wortel in een pan. Voeg ongeveer 2 deciliter water aan het vlees toe en breng het geheel aan de kook. Roer de arrowroot los met 2 eetlepels water. Bind al roerend de hachee met de arrowroot. Voeg eventueel nog extra water toe als de hachee te dik is. Maak de hachee verder op smaak met peper. Wees voorzichtig met zout toevoegen. Umesu maakt dit gerecht al zout van zichzelf.

Serveer de hachee met wilde rijst en witte bonen (biologische witte bonen in een glazen pot 360 gram bij de Ekoplaza). Leg een paar plakjes komkommer als garnering op de rand van het bord.

Referenties

[1] Glade MJ, Smith K. Phosphatidylserine and the human brain. Vol. 31, Nutrition. Elsevier Inc.; 2015. p. 781–6.
[2] Komori T. The effects of phosphatidylserine and omega-3 fatty acid-containing supplement on late life depression. Ment Illn. 2015;7(1):7–11.
[3] Moré MI, Freitas U, Rutenberg D. Positive Effects of Soy Lecithin-Derived Phosphatidylserine plus Phosphatidic Acid on Memory, Cognition, Daily Functioning, and Mood in Elderly Patients with Alzheimer’s Disease and Dementia. Adv Ther. 2014 Dec 19;31(12):1247–62.
[4] Depciuch J, Sowa-Kucma M, Nowak G, et al. Qualitative and quantitative changes in phospholipids and proteins investigated by spectroscopic techniques in animal depression model. Spectrochim Acta A Mol Biomol Spectrosc. 2017 Apr 5;176:30-37.
[5] Juliane Hellhammer. Omega-3 fatty acids administered in phosphatidylserine improved certain aspects of high chronic stress in men. Randomized Controlled Trial Nutr Res. 2012 Apr;32(4):241-50.
[6] Hellhammer J, Vogt D, Franz N, Freitas U, Rutenberg D.A soy-based phosphatidylserine/ phosphatidic acid complex (PAS) normalizes the stress reactivity of hypothalamus-pituitary-adrenal-axis in chronically stressed male subjects: a randomized, placebo-controlled study. Lipids Health Dis. 2014 Jul 31;13:121.
[7] Schubert M, Contreras C, Franz N, Hellhammer J. Nutr Res. 2011 Jun;31(6):413-20.
Milk-based phospholipids increase morning cortisol availability and improve memory in chronically stressed men.
[8] Price A. What Is Phosphatidylserine? (Top 6 Benefits & How to Use It). Dr. Axe. (September 27th, 2019). draxe.com/nutrition/phosphatidylserine/
[9] Kato-Kataoka A, Sakai M, Ebina R, Nonaka C, Asano T, Miyamori T. Soybean-Derived Phosphatidylserine Improves Memory Function of the Elderly Japanese Subjects with Memory Complaints J. Clin. Biochem. Nutr.. 2010; 47(3): 246-255. www.jstage.jst.go.jp/article/jcbn/47/3/47_10-62/_article
[10] Parletta, N., Milte, C. M., & Meyer, B. J. (2013). Nutritional modulation of cognitive function and mental health. The Journal of nutritional biochemistry, 24(5), 725-743.
Schreiber S, Kampf-Sherf O, Gorfine M, et al. An open trial of plant-source derived phosphatydilserine for treatment of age-related cognitive decline. Isr J Psychiatry Relat Sci 2000;37:302-7.
[11] Vakhapova, V., Cohen, T., Richter, Y., Herzog, Y., and Korczyn, A. D. Phosphatidylserine containing omega-3 fatty acids may improve memory abilities in non-demented elderly with memory complaints: a double-blind placebo-controlled trial. Dement.Geriatr Cogn Disord 2010;29(5):467-474.