Bij het reguleren van de schildklierhormoonhuishouding zijn er verschillende hormonen betrokken,…
Crohn’s disease exclusie dieet (CDED) kan darmen tot rust brengen
Het Crohn’s disease exclusie dieet (CDED) kan de darmen bij de ziekte van Crohn tot rust brengen. Bij ongeveer 50% van de patiënten blijkt dit dieet bewezen effectief als behandeling bij onstekingsopvlammingen. De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) heeft daarom een gratis online folder uitgebracht https://www.mlds.nl/folder-cded-dieet/ over het CDED-dieet.
Crohn’s disease exclusie dieet (CDED)
Het allerbelangrijkste is dat het CDED het vermijden van voedingsmiddelen die rijk zijn aan dierlijk/zuivelvet, tarwe (gluten), rood of verwerkt vlees, eiwitbronnen die rijk zijn aan taurine en voedingsadditieven zoals emulgatoren, kunstmatige zoetstoffen, carrageen en sulfieten, verplicht stelt. In verschillende modellen is aangetoond dat die verband houden met darmontsteking. Klinische reacties na CDED zijn in verband gebracht met veranderingen in de microbiële samenstelling en functie.
Het CD-uitsluitingsdieet (CDED) is een volledig voedseldieet dat is ontworpen om de blootstelling aan voedingscomponenten te verminderen waarvan wordt aangenomen dat ze schadelijk zijn voor het darmmicrobioom, de darmbarrière en de darmimmuniteit, terwijl een uitgebalanceerd dieet en de voedingsstatus van de patiënt behouden blijven. De verplichte voedingsmiddelen bevatten specifieke vezels (prebiotica) en resistent zetmeel als substraat voor bacteriën (lactaat- en butyraatsoorten) die vetzuren met een korte keten produceren en behoren tot de Firmicutes-phylum.
Het CDED is een dieet waarbij voedingsmiddelen die ongunstig kunnen zijn voor het darmmicrobioom of de darmwand worden beperkt of vermeden. Denk aan bewerkte voedingsmiddelen (AGE’s), zuivel, granen (gluten), koffie, cacao en alcohol.
De pathogenese van coeliakie
Hoewel de pathogenese van coeliakie nog volledig moet worden opgehelderd, wordt aangenomen dat omgevingsfactoren zoals voeding een cruciale rol spelen bij het ontstaan en de behandeling van coeliakie. Tot op heden is dit de meest bestudeerde dieettherapie, en de enige dieettherapie die op grote schaal wordt aanbevolen voor remissie-inductie bij de ziekte van Crohn.
Twee andere diëten die momenteel in de setting van klinische onderzoeken worden onderzocht zijn:
- De ‘Lekkere en Gezonde’ voedingsbenadering, die pro-inflammatoire ingrediënten uitsluit maar volledige flexibiliteit van de toegestane voedingsmiddelen mogelijk maakt.
- Het ontstekingsremmende dieet dat bepaalde koolhydraten, inclusief prebiotica en probiotica bevat, en voedingsvetzuren modificeert.
Risico op gewichtsverlies
In de huidige observationele studie werd klinische remissie na 6 en 12 weken dieet gedocumenteerd bij 62,5% van de deelnemers die bij het starten van het dieet aan een actieve ziekte leden. De remissiepercentages waren hoger bij patiënten die alleen met de CDED werden behandeld, mogelijk als gevolg van een gunstiger ziektefenotype en -locatie: een niet-structurerende, niet-penetrerende ziekte waarbij het ileum betrokken was, met minder perianale ziektebetrokkenheid en een lager percentage chirurgische voorgeschiedenis.
De CDED kan, vooral in de vroege stadia, leiden tot gewichtsverlies, het risico op ondervoeding en een tekort aan micronutriënten, als deze niet goed onder controle wordt gehouden. De resultaten impliceren dat patiënten die het meeste baat kunnen hebben bij de CDED, degenen zijn die zich aan het dieet kunnen houden.
Behandeling
Het CDED dieet is onderdeel van een totaal behandeling en kan alleen gevolgd worden onder begeleiding van een Natuurdiëtist gespecialiseerd in darmmicrobioom , nutriëntensuppletie, genetisch DNA lever paspoort, maag-darm-lever diëtetiek en specifiek onderzoek naar voedselintolerantie (IgG 1-4).
Natuurdiëtisten zijn al jaren lang gewend dit soort ontstekingsremmende typen diëten te maken voor patiënten. Dus we zijn verheugd dat diverse wetenschappelijke onderzoeken aantonen dat de effecten veel belovend zijn en heel goed aansluit bij onze jarenlange eigen praktijkervaringen.
De Gratis Crohn’s disease exclusie dieet (CDED) folder is hier aan te vragen.
Allergo-Screen – Voedselallergie en Intolerantie Premium, Medivere € 483,95
Op zoek naar voedselintoleranties
Met de Allergo-Screen®-diagnostiek test wordt het bloed geanalyseerd op antistoffen van de IgG 1-4 klasse, die uw immuunsysteem heeft gevormd tegen voedselbestanddelen.
Bij de hier onderzochte antilichaam-getriggerde reacties verschijnen de symptomen meestal in een vertraagde vorm (tot 72 uur na inname), zodat het aanzienlijk moeilijker is om een tijdelijke relatie met de niet te verdragen voedingsmiddelen te identificeren.
De IgG-totaal (1-4) testmethode helpt bij het vaststellen van vertraagde voedselallergie veroorzaakt door de immuunrespons van Immuunglobuline G (IgG).
Wanneer u klachten of een aandoening heeft die maar niet verdwijnen, kan de oorzaak liggen aan een vertraagde IgG-voedselallergie type III. Vaak blijven deze voedselreacties onopgemerkt omdat de symptomen vaak pas na een paar uur of zelfs 72 uur later na inname van een bepaald voedingsmiddel optreden. Dat maakt het extreem moeilijk om het voedingsmiddel (triggerfood) te identificeren.
Referenties
[1] Crohn’s Disease Exclusion Diet for the Treatment of Crohn’s Disease: Real-World Experience from a Tertiary Center. J Clin Med. 2023 Aug; 12(16): 5428. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10455757/
[2] Crohn’s Disease Exclusion Diet https://www.nutritionaltherapyforibd.org/dietary-options/crohns-disease-exclusion-diet