Bij het reguleren van de schildklierhormoonhuishouding zijn er verschillende hormonen betrokken,…
Psychiater Georgia Ede: voedingstherapie voor een gezond brein
Dr. Georgia Ede is een door Harvard opgeleide psychiater die gespecialiseerd is in voedingswetenschap, hersenmetabolisme en geestelijke gezondheid. Haar twee decennialange klinische ervaring omvat twaalf jaar aan Smith College en Harvard University Health Services, waar ze de eerste was die op voeding gebaseerde therapieën aanbood als aanvulling op of alternatief voor psychiatrische medicatie.
Sinds 2019 richt haar klinische werk zich uitsluitend op het gebruik van voedings- en stofwisselingsinterventies om mensen te helpen de onderliggende oorzaken van een slechte geestelijke gezondheid aan te pakken.
Dr. Ede spreekt internationaal over voedingswetenschap, hervorming van het voedingsbeleid en voedingsbenaderingen van psychiatrische aandoeningen.
Dr. Ede is ervan overtuigd dat wat we eten verreweg de belangrijkste factor is in onze mentale en fysieke gezondheid. Haar doel is om mensen de informatie te geven die ze nodig hebben om het dieet te ontwerpen dat het beste bij hen past, rekening houdend met de verschillen in onze individuele fysiologie. Hoewel ze erkent dat zelfs de beste diëten niet alle ziekten kunnen genezen, gelooft ze dat zelfs in deze gevallen een goed dieet de algehele gezondheid aanzienlijk zal verbeteren en de behoefte aan medicijnen kan verminderen of zelfs elimineren.
We laten hieronder Dr. Ede zelf aan het woord over haar voedingsgedachten.
Dr. Georgia Ede: “Ik ben een psychiater in West-Massachusetts en ik ben gespecialiseerd in voedingswetenschap. Ik heb een beetje een andere focus dan veel psychiaters. Zelfs een andere focus dan de meeste voedingspsychiaters. Want naast mijn werk, mensen helpen hun behoefte aan psychiatrische medicijnen te verminderen of te elimineren met behulp van voedingsstrategieën, ben ik ook heel erg geïnteresseerd in voedingswetenschap in het algemeen en hoe voedsel niet alleen invloed heeft op de hersenen maar ook het lichaam.
En dus heb ik de afgelopen tien jaar veel tijd besteed aan het bestuderen van het onderzoek naar voeding en proberen de dingen te begrijpen. Ik ben hierbij min of meer tot op de bodem gegaan bij het me verdiepen in de vele verschillende debatten in de voedingswereld. Een daarvan is het plant- versus dierendebat, wat voor veel mensen een heel, heel interessant en gepassioneerd onderwerp is.
Dus ik benader mijn werk met een bepaalde mentaliteit. Ik denk na over wat voedsel bevat en hoe we die ingrediënten verkrijgen en hoe voedsel de hersenen en het lichaam beïnvloedt. Dus telkens als ik mensen informatie of advies geef over wat ze moeten eten, denk ik aan specifiek voedsel en hoe het voor of tegen een bepaald individu werkt.
Tijdens vier jaar geneeskunde heb ik misschien twee of drie uur voedingstraining gehad. Gedurende de vierjarige studie psychiatrie hebben we het niet één keer over voeding gehad en in een psychiatrie Harvard-trainingsprogramma kreeg ik nul uren over voeding. Dus dacht ik aan de hersenen als een zak met neurotransmitters die ontworpen waren om te worden gemanipuleerd met medicijnen. Zo ben ik opgeleid. Ik moest mezelf omscholen toen ik geïnteresseerd raakte in voeding en ik anders over voedingszaken begon na te denken. Een op de zes mensen in de Verenigde Staten gebruikt nu psychiatrische medicatie en ik weiger gewoon te geloven dat dat nodig is.
Toen ik mijn eigen dieet veranderde, verbeterden mijn humeur, mijn energie, mijn concentratie en mijn productiviteit allemaal aanzienlijk. En dus werd ik gewoon nieuwsgierig als psychiater: hoe beïnvloedt voeding de hersenen? En als ik dat zou kunnen uitzoeken of er veel meer over zou kunnen leren, zou ik patiënten misschien meer te bieden hebben. Dus zo raakte ik echt gepassioneerd door dit onderwerp en door de wetenschappelijke studies te bestuderen.
Als mensen dit lezen, wanneer je angst of depressie hebt of een ander psychisch probleem, ADHD, moeite met concentreren of zelfs als jij of een familielid een ernstige psychische aandoening heeft, dan is het gewoon ongelooflijk hoeveel kracht er zit in voedingswijzigingen mits je weet welke wijzigingen de moeite waard zijn.
Bijvoorbeeld ten aanzien van ontsteking op microscopisch niveau in de hersenen. Ontsteking is een van de hoofdoorzaken van de meeste chronische ziekten, in de hersenen is dat niet anders. Dus ontsteking, iets dat oxidatieve stress wordt genoemd, betekent gewoon dat de cellen in je lichaam in ‘overdrive’ zijn. Dat ze vrije radicalen vrijgeven, wat te vergelijken is met een olifant in een porseleinwinkel. Ze kunnen interne schade aan cellen veroorzaken en zelfs cellen van binnenuit doden. Daarnaast is er bij ontstekingen in zijn algemeenheid? sprake van tekorten aan voedingsstoffen, iets dat om een aantal redenen heel gewoon is geworden in ons moderne dieet.
Ook iets dat insulineresistentie wordt genoemd, maakt het moeilijk voor de hersenen om toegang te krijgen tot energie. Insulineresistentie wordt ook wel eens prediabetes genoemd. Nu heeft de meerderheid van ons in de Verenigde Staten prediabetes, net als in veel Westerse landen. Dus het metabolisme van de hersenen, de beschikbaarheid van voedingsstoffen voor de hersenen en de ontsteking en oxidatie, die voornamelijk wordt veroorzaakt door bewerkte voedingsmiddelen, geraffineerde koolhydraten en plantaardige oliën, zijn dingen die heel gemakkelijk kunnen worden veranderd. Ik zelf ben een voorstander van bijvoorbeeld het Ketogene dieet.
Aan alle kanten in het voedingsdebat lopen de emoties hoog op. En niet alleen aan de veganistische kant van het debat. Mensen vallen elkaar aan om wat ze eten, of het nu dieren of planten zijn. En dus hebben mensen heel sterke gevoelens over eten. We hebben echt sterke emotionele gehechtheden, culturele gehechtheden aan voedsel en overtuigingen over voedsel. Wat ons nu wordt verteld, is dat onze voedselkeuzes een impact hebben op de planeet en daarom moeten we ons schuldig voelen over voedselkeuzes, verantwoordelijkheid nemen voor het welzijn van de planeet en de toekomst van onze kinderen. En dus is het een enorm belangrijk en beladen onderwerp.
Je hoeft geen dieren te eten om een koolhydraatarm dieet te volgen. Koolhydraatarm heeft niets met planten of dieren te maken. Het gaat om regulatie van insuline-resistentie. Je kunt diabetes, obesitas etc. aanpakken. Je kunt die problemen aanpakken door afvallen, bloedsuikerregulatie zonder dierlijk voedsel te eten als je dat wilt. Het debat moet niet gaan over planten en dieren. Dus je kunt een koolhydraatarme vegetariër of vleeseter zijn. Het is echter moeilijker om een veganistisch koolhydraatarm dieet te volgen, maar het is niet zo moeilijk om een vegetarisch koolhydraatarm dieet te volgen.
Maar waar de mythologie echt wortel schiet, is in de planten versus dieren discussie met betrekking tot de menselijke gezondheid. Er is gewoon geen wetenschappelijk bewijs dat dierlijk voedsel gevaarlijk is voor de menselijke gezondheid. Ik laat zuivel even buiten beschouwing omdat ik me zorgen maak over zuivel, maar we hebben het over vlees, zeevruchten, gevogelte. Deze voedingsmiddelen zijn oude voedingsmiddelen die de hersenen en het lichaam hebben ontwikkeld door er voedingsstoffen uit te halen. Het zijn de enige voedingsmiddelen die alle voedingsstoffen bevatten die we nodig hebben in de juiste vorm, in de juiste verhoudingen en zonder enige natuurlijke antinutriënten.
Veel plantaardig voedsel bevat namelijk van nature verbindingen (antinutriënten) die ons vermogen om toegang te krijgen tot hun voedingsstoffen verstoren, omdat ze zichzelf proberen te verdedigen tegen opgegeten te worden. Dierlijk voedsel is het enige echte superfood omdat het het meest voedzaam is en het minst schadelijk voor onze gezondheid. Dat is precies het tegenovergestelde van wat de meeste mensen tegenwoordig horen. De reden waarom mensen elke dag het tegenovergestelde horen, is vanwege een pseudowetenschappelijke (ik citeer Gary Taubes hier) methodologie.
Het leeuwendeel van de voedingsonderzoeken die in de krantenkoppen en in onze voedingsrichtlijnen verschijnen, is afkomstig van een soort voedingsonderzoek dat een epidemiologische studie wordt genoemd. Een epidemiologische studie is geen wetenschappelijk onderzoek. Het zijn op vragenlijsten gebaseerde gissingen, vaak een zeer, zeer bevooroordeelde gok over welke voedingsmiddelen verband houden met of geassocieerd zijn met specifieke ziekten.
Dit zijn letterlijk gissingen. Het zijn wilde gissingen, gebaseerd op de zeer gebrekkige herinneringen van mensen, het invullen van vragenlijsten over hoeveel kopjes bosbessen ze de afgelopen 12 maanden hebben gegeten. Dan kun je beweren dat mensen die heel veel bosbessen eten, minder hartaandoeningen of dementie hebben, maar dat is een gok.
Dat dien je bijvoorbeeld te testen in een klinisch onderzoek. Is dat er niet, dan zou je niemand moeten vertellen hoeveel bosbessen hij of zij dient te eten. Dit is het probleem met voedingsepidemiologie. Professor Walter Willett is de grootvader van de voedingsepidemiologie. Hij ontwierp deze vragenlijsten. Hij ontwierp deze methodiek. Ik vermoed dat hij er heel, heel erg aan gehecht is, dat hij er professioneel aan gehecht is, dat hij er emotioneel aan gehecht is, dat hij er financieel aan gehecht is. En ik kan me niet voorstellen dat het gemakkelijk voor hem zou zijn om naar buiten te komen en te zeggen dat zijn methodologie nutteloos en verkeerd is.
Dus, het maakt niet uit wat je eet, of het nu planten of dieren zijn, leer jezelf in de breedte over voeding. Suppleer zorgvuldig nutriënten waar je tekort aan hebt. Houd niet alleen je gewicht en je cholesterol in de gaten, maar je hele lichamelijke en mentale gezondheid en blijf open van geest en eet alleen onbewerkt voedsel, ongeacht welk dieet je eet. Houd de junkfood en bewerkte voeding buiten de deur. Die regels gelden zowel wanneer je een Vegan- als Carnivoorstijl van eten aanhoudt.”
Meer Informatie over Georgia Ede.
‘Nutritional and Metabolic Strategies for Optimizing Mental Health’
The Real Game Changer.
How to take care of your mental health with nutrition.
Meer informatie over het verzorgen van je hersenen met voeding waar Dr. Ede het over heeft:
Ketogeen dieet geeft gunstige verandering metaboloom
AGE’s en het ontstaan van voedselallergie
Voeding en kruiden voor je BDNF (brein)
Kritische noot over Ketogeen dieet door Rineke Dijkinga.
Het ketogeen dieet is lang niet voor iedereen geschikt.