skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Wat vertellen afwijkende nagels ons?

Er zijn diverse soorten nagelafwijkingen, zoals nagels met groeven, ribbels, deuken, bolle of holle of kromme nagels. Maar er zijn nog veel meer soorten nagelafwijkingen of misvormde nagels. Nagelafwijkingen kunnen namelijk duiden op een onderliggende aandoening of ziekte. Een groot aantal mogelijke nagelafwijkingen passeren in dit artikel de revue.

Vorm, textuur en kleur van nagels

De nagels beschermen de toppen van de vingers en de tenen. Ze zijn gemaakt van een stevig eiwit dat keratine heet.  De vorm, textuur en kleur van de nagels bieden als het ware een spiegel voor je fysieke gesteldheid.

Nagels zijn kleurloos en transparant, maar lijken roze door de bloedvaten eronder. De rand van de nagel is wit vanwege de lucht eronder. Het halvemaantje, de lunula, onderaan de nagel, lijkt wit omdat het niet stevig aan het bindweefsel vastzit.

Groeiproces van nagels

Nagels groeien heel langzaam. Een vingernagel heeft ongeveer 3 maanden nodig om uit te groeien, een teennagel zelfs 6 maanden. Omdat nagels zo langzaam groeien, duurt herstel van nagels ook erg lang. Nagels groeien in de zomer sneller dan in de winter. Hoe snel nagels groeien wordt ook beïnvloed door uw nutriëntenstatus, medicijngebruik, fysieke trauma’s, onderliggende ziektes en het verouderingsproces.

Onder de nagelriem zit een klein orgaantje dat de nagelwortel of nagelmatrix heet. Deze nagelwortel zorgt ervoor dat nagelcellen aan elkaar geplakt worden en zo een stevige nagelplaat vormen. De nagelplaat groeit geleidelijk over het nagelbed naar het uiteinde van de vinger.  Dit proces kan echter verstoord worden door huidziekten zoals psoriasis of lichen planus, bacteriën of schimmels of goedaardige of kwaadaardige tumoren bij de nagel. Ook problemen met de nieren, lever, schildklier of het afweersysteem kunnen leiden tot een abnormale nagel.Wat vertellen afwijkende nagels ons?

Een nagel kan geheel of gedeeltelijk loslaten. Dit loslaten kan o.a. een gevolg zijn van een bloeduitstorting onder de nagel, psoriasis of een schimmelinfectie. Volledig loslaten van de nagel kan leiden tot beëindiging van de nagelgroei.

Wat zijn nagelaandoeningen?

Als u een nagelaandoening heeft, kunt u last hebben van uiteenlopende klachten zoals brokkelige nagels, een abnormale vorm of kleur, putjes of groeven  in de nagels, soms ook een ontsteking van de nagelriem, pijn of een vervelende geur. Na toediening van specifieke chemotherapie bij kanker, na vergiftiging en na ernstige infecties kunnen witte vlekken, lijnen en brokkelige nagels optreden.

Enkele voorbeelden van nagelaandoeningen zijn:

Schimmelnagels, in de volksmond kalknagels genoemd, komen zeer vaak voor, vooral bij ouderen, mensen met verminderde weerstand en diabetici. Het overgrote deel van de schimmelnagels (98%) is aan de voeten te vinden.

Schimmelinfecties aan de vingernagels zijn zeldzaam. Meestal treedt een bruingele tot donkere verkleuring op. Soms komt de nagel los van het nagelbed. Ook gisten zoals Candida albicans kunnen een nagel infecteren. Candida komt vooral voor aan de vingers bij mensen die veel met de handen in het water zitten. Oorzaken van schimmelnagels zijn o.a. een verstoring van het zuur-base evenwicht en een  tekort aan bepaalde minderalen. Schimmels gedijen namelijk het beste in een zuur milieu. Hun afvalzuren binden met calcium waardoor de kalknagels ontstaan.

Longitudinale (verticale) groeven komen vooral op oudere leeftijd vaak voor en kunnen grijswit tot geel gekleurd zijn. Soms worden ze veroorzaakt door nutriëntentekorten, bijvoorbeeld aan magnesium en vitamine B12. Ook bobbeltjes in de nagel (lijkt op kralensnoer) en broze nagels zijn een veel voorkomend verschijnsel op oudere leeftijd.

Keratinegranulatie zijn witte verkleuringen van het nageloppervlak die worden veroorzaakt door het gebruik van nagellak.

Nagelproblemen als gevolg van systeemziekten

Een groot aantal ziekten en hun behandelingen kunnen eveneens nagelproblemen veroorzaken. Zo heeft minimaal de helft van alle patiënten met psoriasis ook afwijkingen aan de nagels (psoriasis unguum).  Bij psoriasis met gewrichtsklachten (arthritis psoriatica) komen afwijkingen aan de nagels zelfs bij 85% van de gevallen voor.Wat vertellen afwijkende nagels ons?

Chronische longaandoeningen zoals COPD kunnen gepaard gaan met witte verkleuring van de nagels en bolvormige vingerkootjes, zogenaamde trommelstokvingers. Bij trommelstokvingers ‘Hippocrates nagels’) zien nagels er bolvormig uit, de eindkootjes zijn verdikt. De aandoening wordt geassocieerd met een aantal interne aandoeningen, vooral met de ziekte van Crohn, hart en longafwijkingen die gepaard gaan met chronische ischemie (onvoldoende doorbloeding).

Bij hand-voet-mondziekte (mond- en klauwzeer) kunnen de nagels loslaten en/of broos worden.

Bij malabsorptie, waarbij onvoldoende voedingsstoffen en vitaminen worden opgenomen, ontstaan soms dwarse groeven, witte lijnen en zogenaamde lepelnagels, waarbij de nagel een holle vorm aanneemt.

Leverstoornissen gaan gepaard met een witte verkleuring van de nagels, met een rode rand aan de top (Terry’s nails). Bij patiënten met ernstig leverfalen heeft circa 80% Terry’s nails. Terry’s nails zijn ook beschreven bij diabetes,  hyperthyreoidie, malnutritie en HIV- patiënten.Wat vertellen afwijkende nagels ons?

Bij chronische nieraandoeningen ontstaan half-en-half-nagels (Lindsay’s nails), dat zijn nagels die half wit en half rood gekleurd zijn. Er is dan meestal een scherpe afgrenzing tussen het witte en het rode gedeelte.

Dunne en broze nagels kunnen bijvoorbeeld een teken zijn van hypothyreoïdie (een trage schildklier). Een nagel kan ook in het midden van de nagel in de lengte gespleten zijn, wat bijvoorbeeld kan optreden bij lichen planus (ontstekingsreactie van de huid en de slijmvliezen).

Beau’s lines zijn diepe groeven (deuken) die transversaal van de ene kant naar de andere kant van de nagel lopen. Ze zijn het gevolg van een tijdelijke groeistoornis in de nagelmatrix. Dit kan het gevolg zijn van een trauma, maar ook van een koortsende en/of ernstige ziekte, hartinfarct of ischemie. Ze komen ook voor bij diabetes, psoriasis en andere huidziekten en bij diepzeeduikers. Geneesmiddelen zoals cytostatica en betablokkers alsmede een  ernstig zinktekort kunnen er ook aan ten grondslag liggen.Wat vertellen afwijkende nagels ons?

Mees’ lines zijn witte horizontale lijnen op de nagels. Oorzaken van Mees’ lines zijn o.a. nierfalen, hartfalen, blootstelling aan giftige metalen, koolmonoxidevergiftiging, chemotherapie, ziekte van Hodgkin, lepra, malaria en infecties.

Een nagelloslating (onycholyse) kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Veel voorkomende oorzaken zijn een beschadiging (trauma), een infectie, kanker, maar ook  beroepsziekten waarbij men vingers gedurende langere tijd aan water en/of irriterende chemische stoffen bloot stelt. Tevens ziet men deze nagelafwijking bij bepaalde geneesmiddelen die worden gebruikt voor de behandeling van kanker, antibiotica en ontstekingsremmende pijnstillers. Als alle nagels zijn aangedaan, is er mogelijk sprake van een ijzertekort of hyperthyreoïdie (overactieve schildklier).

Verkleuringen van nagels

Blauwe verkleuring is meestal te wijten aan bloedophoping na een trauma. Blauwe nagels kunnen ook voorkomen bij zilverstapeling, de ziekte van Wilson en ischemie Ook geneesmiddelen zoals minocycline, amiodarone, phenothiazinen, en antimalariamiddelen kunnen de nagel blauw doen verkleuren.

Een gele verkleuring ontstaat vaak door verdikking van de nagel door veroudering. Roken en het gebruik van nagellak of kunstnagels kunnen er ook toe leiden. Als nagels dik, gelig en brokkelig zijn kan een schimmelinfectie de oorzaak zijn. Minder vaak zijn gele nagels gerelateerd aan een schildklierziekte, diabetes, psoriasis, of een luchtwegaandoening zoals chronische bronchitis.

Eén of meer donkere (bruine of zwarte) longitudinale banden kunnen berusten op een goedaardige huidaandoening, bloed t.g.v. een fysiek trauma, infectie, reactie op drugs en overmatige melanineproductie in de nagelmatrix maar ze kunnen ook duiden op een kwaadaardige huidafwijking.

Groene nagels (Pseudomonas nagels) zijn meestal secundair aan andere nagelafwijkingen zoals een nagelinfectie of loslating van de nagel van het nagelbed. Een pseudomonasinfectie komt ook voor onder kunstnagels.

Witte nagels (leukonychia) bestaan in verschillende vormen, variërende van enkele witte stippen, vlekjes, of strepen tot een compleet witte nagel. De oorzaak is een milde verhoorningsstoornis (parakeratose).

Wat kunt u zelf doen?

  1. Draag geen knellend schoeisel.
  2. Knip nagels niet rond naar binnen, maar horizontaal.
  3. Gebruik geen nagellak om nagelaandoeningen te verbergen, dat lost het probleem niet op.
  4. Draag goed ventilerende schoenen.
  5. Trek  elke dag schone sokken aan.
  6. Neem niet te vaak een manicure / pedicurebehandeling.

Welke rol speelt voeding?

Zwavelhoudende aminozuren, vooral cysteïne, zorgen grotendeels voor de stevigheid van zowel de haren als de nagels. Tekorten aan deze aminozuren kunnen ontstaan bij een eenzijdig voedingspatroon dat onvoldoende eiwitten bevat. Om zwakke nagels te helpen verstevigen, wordt vaak gebruik gemaakt van de stoffen MSM – een bron van organisch zwavel- en biotine (B7).Wat vertellen afwijkende nagels ons?

Biotine wordt vaak dé vitamine voor haar en nagels genoemd . Je lichaam heeft biotine nodig voor o.a. de productie van keratine, de bouwstof van haar en nagels. Biologische eierdooiers van vrije uitloop, grasgevoerde kippen zijn één van de beste bronnen van biotine.

Witte plekjes op de nagels ontstaan vooral doordat men het nagelbed of de vingers gestoten heeft. Hierdoor komt er namelijk lucht tussen de nagelcellen, wat eruit ziet als witte vlekjes.

Ook kunnen deze witte vlekjes ontstaan door een zinktekort. Een zinktekort is vaak al eerder te merken aan een sterk verminderde weerstand. Een tekort aan het mineraal zink kan droge en broze nagels veroorzaken, evenals diepe groeven of deuken die transversaal van de ene kant naar de andere kant van de nagel lopen (ook wel Beau’s lines genoemd). Oesters zijn de absolute kampioen op het gebied van zink, er zit tot wel 8 milligram zink in een mediumgrote rauwe oester (100% ADH). Daarnaast zijn ook schelpdieren en zonnebloempitten rijk aan zink.

Een tekort aan het spoorelement selenium kan ook bijdragen aan extra gevoeligheid van de nagelplaat. Paranoten (Bertholletica excelsa) zijn het meest rijk aan selenium, in vergelijking met andere natuurlijke voedingsmiddelen op aarde. Vier paranoten per dag zijn even effectief om het seleniumgehalte in het lichaam te verhogen als een supplement.Wat vertellen afwijkende nagels ons?

IJzertekort kan broze nagels, onycholysis (het gedeeltelijk loslaten van de nagel) en onychorrhexis (groeven in de lengterichting) veroorzaken. Wanneer de nagels of het nagelbed er heel bleek uitzien zou dit ook kunnen duiden op bloedarmoede, mogelijk een indicatie dat het lichaam een tekort heeft aan ijzer.

Lepeltjesnagels (koilonychia) zijn dunne holronde nagels waar een druppel op kan blijven liggen. Deze nagelaandoening kan een teken zijn van bloedarmoede door ijzertekort . Maar het kan ook  gaan om een leveraandoening die bekend staat als hemochromatose (ijzerstapelingsziekte), waarbij het lichaam te veel ijzer opneemt uit de voeding. Lepeltjesnagels kunnen ook te maken hebben met hart- en vaatziekten en hypothyreoïdie ( traag werkende schildklier).Aanvulling met ijzersupplementen zijn alleen aan te bevelen wanneer een bloedtest een werkelijk ijzertekort heeft aangetoond.

Antioxidanten, vitamines en mineralen die voorkomen in o.a. groene bladgroenten, bessen en pure en onbewerkte voedselbronnen  dragen bij aan gezonde nagels.

Silicium (kiezelzuur) geeft bescherming aan structuurgevende eiwitten zoals keratine (n de nagels), elastine (in de bloedvaten), collageen (in de huid en in de gewrichten). Silicium is één van de meest aanwezige mineralen in de nagels. Dunne, broze nagels zijn vaak een symptoom van siliciumtekort. Een symptoom van een gebrek aan silicium is zwakke broze nagels (die meteen afbreken).

Broze nagels is één van de eerste tekenen van een storing storing in het calciumgehalte en een gebrek aan silicium, dat geconstateerd kan worden bij het merendeel van de patiënten met degeneratieve ziekten als osteoporose, artritis en arteriosclerose.

Een gebrek aan maagzuur belemmert de opname van silicium en andere mineralen. Dit verklaart het feit dat mensen die langdurig gebruik maken van maagzuurremmers afwijkende nagels kunnen krijgen.

Elektro Magnetische Velden

 

 

 

Marijke Verstege

 

Wat vertellen afwijkende nagels ons?

 

NDN nieuws is ook te vinden op www.ensie.nl