skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Vitamines blijken effectief tegen zwangerschapsvergiftiging

Suppletie met vitamines verkleint de kans op zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie) met een kwart, aldus een meta-analyse. Zwangerschapsvergiftiging is een verzamelnaam voor een aantal ernstige complicaties die het gevolg zijn van een hoge bloeddruk (hypertensie) tijdens de zwangerschap. Deze complicaties kunnen ervoor zorgen dat bepaalde organen niet meer goed functioneren. Dit levert gevaren op voor zowel de moeder als de baby. Zwangerschapsvergiftiging treedt meestal abrupt op na 20-24 weken, maar kan zich ook geleidelijk ontwikkelen.

Hoge bloeddruk

Door de hoge bloeddruk raken de bloedvaten beschadigd, waardoor er vocht uit kan lekken. Zo ontstaan er oedemen (vochtophopingen), die ook in de hersenen kunnen voorkomen. De nieren werken minder goed en worden poreuzer, waardoor er eiwit in de urine lekt. Daarnaast heeft zwangerschapsvergiftiging gevolgen voor de lever.

Ook de baby ervaart hiervan de gevolgen. De placenta wordt aangetast, waardoor de baby minder voedingsstoffen en zuurstof krijgt dan normaal. Hierdoor groeit de baby minder hard. Baby’s die na een zwangerschapsvergiftiging worden geboren, zijn vaak kleiner en magerder dan normaal.

Ondanks wat de naam suggereert, heeft zwangerschapsvergiftiging dus niets te maken met voeding tijdens de zwangerschap. Vroeger dacht men dat dit ziektebeeld werd veroorzaakt door een toxine (gif) in de bloedbaan, vandaar de naam. Pas later bleek dat het niets met gif te maken heeft, maar met een te hoge bloeddruk.

Bij een hoge bloeddruk is het dus belangrijk geen enkele zwangerschapscontrole over te slaan, om complicaties te voorkomen.

Symptomen pre-eclampsie:

  • Hoge bloeddruk
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Ziek of griepachtig gevoel (zonder koorts)
  • Misselijkheid en/of braken
  • Wazig zien, sterretjes zien of dubbelzien
  • Tintelingen in vingers
  • Vochtophopingen (oedeem) in handen, enkels en gezicht

Vitamines effectief tegen zwangerschapsvergiftiging

In medische databanken werd gezocht naar relevante studies. Er werden 28 studies geselecteerd waarin het effect van vitaminesuppletie op pre-eclampsie was onderzocht. De resultaten van alle studies werden samengevoegd en daaruit bleek dat vitaminesuppletie tijdens de zwangerschap de kans op pre-eclampsie significant met 26% kon verkleinen [1].

Vooral het effect van vitamine D blijkt groot; de vitamine kan het risico van zwangerschapsvergiftiging significant met 59% verlagen. Suppletie met een multivitaminensupplement laat een duidelijk 31% risicoreductie zien. Nog onduidelijk is hoe vitaminen en mineralen de kans op pre-eclampsie kunnen beïnvloeden. Een reductie van oxidatieve stress en ontstekingen zou mogelijk hierbij een rol kunnen spelen.

Commentaar Natuur Diëtisten Nederland

Uit het bovenstaande onderzoek blijkt duidelijk dat allerlei vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen essentieel zijn voor een gezonde zwangerschap, en dat een tekort hieraan weleens zou kunnen leiden tot pre-eclampsie. In plaats van op goed geluk zomaar een paar voedingssupplementen uit te proberen, kunt u daarom misschien beter een bevoegd en ervaren therapeut raadplegen.

Hij of zij kan u testen op eventuele tekorten en een voeding- en supplementenprogramma samenstellen dat is afgestemd op uw persoonlijke behoeftes. Er bestaat geen universele wonderpil tegen pre-eclampsie. Wanneer u de aandoening wilt voorkomen, zult u de juiste voeding moeten gebruiken, zodat u alle voedingsstoffen binnenkrijgt die uw lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren tijdens uw zwangerschap.

judith rolf

 

 

 

Judith Rolf, Natuurdietist

Vitamines blijken effectief tegen zwangerschapsvergiftigingReferentie

[1] J Formos Med Assoc. 2018 Jan;117(1):6-13. doi: 10.1016/j.jfma.2017.08.005. Epub 2017 Sep 3.
Vitamins supplementation affects the onset of preeclampsia. Fu ZM1, Ma ZZ2, Liu GJ1, Wang LL1, Guo Y3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28877853
[2] J Hum Hypertens, 2014; 28: 230-5
[3] Cochrane Database Syst Rev, 2014; 6: CD001059
[4] Biol Trace Elem Res, 2010; 133: 162-70
[5] Arch Gynecol Obstet, 2005; 273: 12-6
[6] Lancet, 2002; 359: 1877-90
[7] J Clin Endocrinol Metab, 2010; 95: 5105-9
[8] Epidemiology, 2009; 20: 720-6
[9] Int J Gynaecol Obstet, 2009; 105: 43-5

Oxidatieve stress urinetest

Oxidatieve stress urinetestVerkoopprijs (incl. BTW): € 50,45
Koop deze test hier
Laboratoriumanalyse van isoprostanen (8-epi-prostaglandine). Ter bepaling van de belasting met reactieve zuurstofverbindingen (oxidatieve stress).
Isoprostanen ontstaan als producten van de lipide-peroxidatie, als gevolg van een zware reactie tussen vrije radicalen en lipiden. Isoprostanen geven de mate van oxidatieve schade aan. Bewijs van de toegenomen isoprostanenconcentratie maakt het ook mogelijk een inschatting te maken van de antioxidatieve capaciteit.