skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Rosacea en voeding

Rosacea begint vaak als een milde, roze blos die niet meer weg trekt. Onbehandeld kan dit daarna overgaan in een permanente rode verdikking van de huid. De exacte oorzaak van rosacea is onbekend.

Wel is duidelijk, dat bepaalde factoren de klachten kunnen uitlokken of verergeren. Dit zijn o.a. een tekort aan spijsverteringsenzymen (lipase, maagzuur), een tekort aan vitamine B-complex, blootstelling aan zonlicht en extreme temperaturen, het gebruik van alcohol, hete dranken en specerijen en het gebruik van alcoholbevattende huidverzorgingsproducten.

Wat kunt u zelf doen om uw rosacea-klachten te helpen verminderen?

Check of u voldoende maagzuur produceert

Een tekort aan maagzuur kan rosacea uitlokken. Gebruik van maagzuurremmers, zuurbranden, een vol, opgeblazen gevoel in de maag, veel boeren, een slechte adem en het slecht kunnen verdragen van vlees kunnen wijzen op een tekort aan maagzuur.

Via natuurdiëtisten gespecialiseerd in darmflora-onderzoek kunt u eventueel een ontlastingstest aanvragen om meer duidelijkheid te krijgen over uw verteringscapaciteiten. Wanneer uw maag extra steun kan gebruiken, denkt u dan aan de volgende tips:
– Drink een glas met een scheutje citroensap of appelazijn bij elke maaltijd.
Gezonde recepten op www.energieherstelplan.nl– Eet kleine porties vlees en vis en bereid ze op een licht verteerbare manier (stoven, stomen, smoren of uit de oven). Voor licht verteerbare receptideeën zie www.energieherstelplan.nl.
– Vervang vlees regelmatig door lichter verteerbare varianten, zoals vis, roerei, bonen, tofu en tempeh.

Check uw vetvertering

Een tekort aan het vetsplitsende enzym lipase kan rosacea uitlokken. Klachten die wijzen op een tekort aan lipase zijn: vettige, plakkerige ontlasting, klachten na het eten van vetrijke gerechten, zoals gebakken en gebraden vlees en vis, gefrituurde producten, noten, room- en kaassauzen, roomijs e.d.

Via natuurdiëtisten gespecialiseerd in darmflora-onderzoek kunt u eventueel een ontlastingstest aanvragen om meer duidelijkheid te krijgen over uw (vet) verteringscapaciteiten. Enkele tips om de vetvertering te ondersteunen zijn:
– Bak, braad, frituur en roerbak zo min mogelijk. Kook, stoom, stoof of smoor of maak in de oven klaar.
– Kies voor magere producten, zoals mager vlees.
– Gebruik weinig olie en vet (maximaal ½ eetlepel per persoon) bij de bereiding van de maaltijd.
– Vermijd vetrijke tussendoortjes, zoals koek, gebak, zoutjes en snacks.
– Wees matig met noten- en zaden(pasta). Laat de boter op brood weg als u notenpasta gebruikt.
– Neem maximaal per keer 1-2 eetlepels noten of zaden en neem ze ongebrand.

Vermijd alcoholische dranken

Alcohol versterkt de ontstekingsreactie en werkt vaatverwijdend, waardoor de roodheid toeneemt.
Pas op met hete dranken en sterk gekruide gerechten. Deze producten stimuleren de doorbloeding in de huid en kunnen de roodheid verergeren. Voorkom te grote temperatuurverschillen en zit niet te lang in de zon. Eet een vitamine B-rijke voeding.

Een tekort aan vitamine B kan rosacea uitlokken of verergeren. Gebruik daarom voldoende producten rijk aan vitamine B. Dit zijn o.a. volle granen, volkorenproducten, noten, zaden, peulvruchten, tarwekiemen, groenten en fruit.

Laat eventueel via uw arts of een natuurdiëtist uw vitamine B-spiegel in het bloed bepalen. Bij tekorten kan de voeding worden aangevuld met een vitamine B-complex. Vraag hiervoor advies aan een natuurdiëtist.

Check of u voedselintoleranties heeft

Veel mensen met huidproblemen hebben een voedselintolerantie. Denk daarbij aan gluten (vooral tarwe), zuivel, en ei. Daarbij kan er ook sprake zijn van een histamine (biogene aminen, noten, zaden, kruiden, specerijen, etc.) intolerantie.
Wanneer er sprake is van een voedselintolerantie kunt u last hebben van de volgende bijkomende klachten: maag- en darm klachten, verstopping, hoofdpijn, vermoeidheid.

Het kan goed zijn dat een te grote hoeveelheid aan biogene aminen (waaronder histamine) er voor zorgt dat er rosacea klachten worden veroorzaakt. Rode wijn is bijvoorbeeld erg rijk aan histamine en vrijwel iedereen met rosacea krijgt na het drinken van rode wijn een flinke uitbraak.

Het lichaam kan geen hoge histamine niveaus verteren omdat de spijsvertering een aantal enzymen (MAO/DAO) mist, die daarvoor noodzakelijk zijn. Niet iedereen die rosacea heeft zal last hebben van deze voedsel intolerantie. Een goed rosacea dieet bestaat echter toch uit voedingsmiddelen laag in biogene aminen.

Vermijd huidverzorgingsproducten en make-up met alcohol.

Contact van de huid met alcohol kan de roodheid doen opvlammen. Neem daarom milde verzorgingsproducten op natuurlijke basis zonder alcohol. Gebruik aloë Vera gel op de aangedane plekken. Deze gel heeft verzachtende, ontstekingsremmende en huidherstellende eigenschappen. Het kan het branderige, trekkerige gevoel in het gezicht helpen verminderen.

Meer informatie over natuurlijke voeding bij huidklachten, zoals rosacea, acne, psoriasis en eczeem vindt u ook in de syllabus ‘ Natuurlijke voeding voor de huid ‘, zie www.dieetcare.nl
Tanja Visser & Marijke de Waal Malefijt, natuurdietistenMeer lezen over:
Voeding en de huid.
Voedingstips bij huidklachten.

Voedings- en laboratoriumtesten

Laboratoriumtesten urine bloed ontlasting en speekseltesten Natuurdiëtisten kunnen als geen ander uw voedingsstatus inschatten en adviezen geven op het gebied van voeding in relatie tot ziekte en gezondheid. Dit doen ze aan de hand van laboratoriumtesten.

Met laboratoriumbepalingen is de natuurdiëtist in staat uw voedingsstatus te bepalen en de dieetadviezen op maat te maken en door laboratoriummonitoring te evalueren en zo nodig bij te stellen.

Wij werken samen met de Duitse fabrikant van laboratoriumtesten Medivere. Medivere levert laboratorium diagnostische diensten waarbij de conventionele geneeskunde als ook aanvullende (complementaire) medische diagnostica en therapieën optimaal worden gecombineerd.

Op onze pagina over voedings- en laboratoriumtesten kunt u alle Medivere testen bekijken en bestellen.

Literatuur en links:

1. Barba, A. et al, Pancreatic exocrine function in rosacea, Dermatologica, vol 165, 1982, pg 601-606.

2. Burton J.L. et al, The sebum excretion rate in rosacea, Br J Dermatol, vol 92(5) 1995, pg 590-593.

3. P. Holford, Solve your skin problems, Piatkus 2001 (herdruk 2013), ISBN 978-0-7499-2185-9.