Skip to content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Project Heerlijk Westerwolds land

Als we nu de boer niet betalen, betalen we straks de dokter, aldus Rineke Dijkinga. Met het geld van haar geschreven boeken besloten zij en haar man Jan Dommerholt in 2016 een paar hectare landbouwgrond (Westerwolds land) te kopen. Een nieuw avontuur was begonnen.

Project Heerlijk Westerwolds landOp het eerste gezicht een opmerkelijke stap voor mensen die geen boer zijn. Maar bij nader inzien wel een heel logische stap. Wie is deze gepassioneerde vrouw? De redactie zoekt het tot de bodem voor jullie uit.

Rineke Dijkinga is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Van 2003 tot 2017 had ze een orthomoleculaire en natuurgeneeskunde praktijk (lid van de natuurdietisten.nl) in Sellingen en begeleidde ze duizenden mensen met chronische klachten op het gebied van voeding & leefstijl.

Steeds vaker hoorde Rineke zichzelf uitleggen tijdens haar lezingen dat de fase vóórdat het voedsel op ons bord ligt bepaalt óf en hóe voeding in ons lichaam zijn werk kan doen. En met die bodem is het niet bijster gezond gesteld. De bodemanalyses die ze lieten maken van hun pas gekochte grond schokten haar.

Project Heerlijk Westerwolds landZe zag een duidelijke analogie met de uitslagen (bijvoorbeeld van het darmmicrobioom) die ze jarenlang bij haar cliënten had bestudeerd. En besefte dat de problemen in zowel de landbouw als de gezondheidszorg veel raakvlakken hebben. En dat preventie van chronische ziekte via bodemgezondheid aangepakt moet worden. Dus besloot ze het boerenleven in te stappen.

Onbedoeld voeding eten die klachten veroorzaakt

Rineke ontdekte dat veel mensen onbewust, ongewild en zeker onbedoeld voeding eten die klachten veroorzaken, in stand houden of verergeren. Hoe moeten we dat ook weten? Waar hebben we iets geleerd over voeding? Niet op school en niet door overlevering en geen kennisoverdracht door anderen.

Project Heerlijk Westerwolds landOmdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven:
Weten van (h)eerlijk eten deel 1,
Weten van (h)eerlijk eten deel 2,
Weetjes over (h)eerlijk eten (PDF),
Alles draait om je Hormonen,
Op weg naar meer energie,
Je Brein vitaal – met elke hap een gezonde stap. (uitgebreide voedingshandboek voor de moderne mens).

Heerlijke recepten met pure, duurzame en onbewerkte ingrediënten, (w)eetjes en uitgebreide achtergrondinformatie, blogs om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Begin 2022 waren er ruim 300.000 boeken van haar verkocht.

Uitgezocht tot op de bodem

Een goed werkend zelfgenezend vermogen vergt een gezonde bodem. Door het schrijven van de boeken en de productontwikkeling uit de ‘PUUR Rineke tijd’ ontstonden er nieuwe vraagstukken bij Rineke.

Hoe kan de landbouwgrond vitaler worden gemaakt?

Project Heerlijk Westerwolds landEen voedingsmiddel dat als gezond te boek staat, is optimaal gezond als het uit een gezonde omgeving/van een gezonde bodem komt. Helaas is het grootste deel van de landbouwgrond niet meer vitaal. Met alle gevolgen van dien, ook voor onze gezondheid. Zie haar artikel over bodempijn.
Biologisch/duurzaam eten wordt soms over duizenden kilometers aangevoerd. Waarom boekweit uit China halen als het ook in onze eigen regio kan groeien?

Boeren kunnen alleen als ‘goed rentmeester over de aarde’ optreden als ze daar ook voor beloond worden. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er ook voor (kleine) boeren mogelijkheden blijven en de consument zo eerlijk en divers voedsel kan (blijven) eten?

Het gros van ons voedsel bestaat uit zes hoofdingrediënten: tarwe, mais, soja, suiker, melk en vlees. Dit heeft grote consequenties voor zowel de landbouw, de bodem, de biodiversiteit op onze aarde en voor onze eigen gezondheid. Diversiteit is namelijk het sleutelwoord voor de gezondheid van mens, dier en planeet.

Om iets met deze vraagstukken te doen, hebben Jan en Rineke – met de opbrengst van de boeken – een paar hectare landbouwgrond gekocht. Samen met Wageningen Universiteit / Agroforestry en een ervaren bio boer proberen ze een kleine bijdrage te leveren aan bovenstaande vraagstukken.
Lees er hier meer over.

Eerste bookazine ‘Mooi Eten’

Project Heerlijk Westerwolds landEind 2021 verscheen haar eerste bookazine ‘Mooi Eten’. Om de pracht en kracht van eerlijke voeding in de schijnwerpers te zetten.

Rineke: “stel je voor: lokale, gezonde producten uit regeneratieve landbouw, deze weer leren te bereiden tot prachtige, voedzame maaltijden, de hand schudden die je voedt, de passie en liefde van de boeren en telers proeven, verbinden met je leefomgeving, prachtige (voedsel)landschappen, leven met de seizoenen, eerlijke prijzen voor de boer en een sterke sociale cohesie. Wij zijn dit allemaal, sinds de industrialisering, als samenleving steeds meer kwijtgeraakt. Maar door alle crises, is het urgenter dan ooit dat we dit weer terugbrengen. Daar zet ik me elke dag met veel passie voor in! “

 

Te kort aan voedingsstoffen in groenten

‘Mooi eten’:

  • Een platform, met blogs over lokaal, betaalbaar, gezond en duurzaam eten, recepten, energiebesparende kooktips, video’s, campagnes, aanbiedingen en acties.
  • Een (paradijselijke) MOOI Eten demonstratieplek om te leren en te ervaren, met outdoortrainingen, workshops en leuke events
  • Een MOOI Eten uit de Lokale Keten keurmerk/label.

Project voor bijen, bodem, boeren en jouw bord

Project Heerlijk Westerwolds landToen de tweede editie bookazines ‘Mooi eten’ in november 2022 van de drukpersen rolde, besefte Rineke: er moet een levendig verlengstuk komen. En zo ontstond op het Westwolds land, een plek waar je terecht kunt voor nog veel meer tips over betaalbaar, lokaal, gezond en duurzaam eten, recepten, energiebesparende kooktips, filmpjes, campagnes, aanbiedingen en acties.

Er is nog zoveel te vertellen, te delen en vooral te DOEN. Ook omdat het verband tussen wat wij doen met mes en vork en de gezondheid van onszelf, de aarde, de natuur, het klimaat, de bodem, ons landschap en alle crisissen hieromtrent veel mensen ontgaat.

Niet zo gek: we horen/zien nog te weinig hoe we zelf via onze messen en vorken invloed uit kunnen oefenen op de vele gezondheidscrisissen die er gaande zijn bij mens, dier en planeet. Door lokaal, duurzaam en met het seizoen mee te gaan eten kunnen we héél veel problemen een flinke zet in de goede richting geven. Dus laten we vooral stappen gaan zetten en de regie over ons etensbord pakken. Dat is ongelooflijk hard nodig.

Natuurdietisten Nederland steunt het project van Rineke Dijkinga. Jullie ook?

Steun haar met de aankoop van haar boeken en/of tijdschrift ‘Mooi eten’.

Overzicht van outdoor trainingen, workshops en wandellezingen van Rineke & haar team.

laboratorium

Zelftesten

Lees meer hier over zelftesten die u kunt bestellen via Natuur Diëtisten Nederland.

Het betreft de volgende zelftesten:

Diverse darmmicrobioomtesten (ontlasting),
Hormoontesten (speeksel),
Diverse urinetesten  waaronder vitamine B 12 urinetest, candida, oestrogeenmetabolieten, glyfosaat, jodium, organische zuren dysbiose (dunne darm), serotonine, SOA test, zuur-base, zware metalen, tryptofaan-stofwisselingsstoornis (depressietest).
Bloedtesten waaronder: Allergo (IgG 1-4 voedselintolerantietesten), lyme, corona, Q10, cholesterol, vitamine D, ijzer, selenium en zink.
Schildkliertesten,
Zware metalen drinkwatertest,
Aanhoudende stress en uitputtingstest (Burnout).
DNA levercyp-enzymentest (Gamedi leverpaspoort).

Natuurdiëtisten.nl