skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

ME/CVS

Algemeen wordt gesteld dat er sprake is van ME/CVS als iemand minstens zes maanden last heeft van aanhoudende of steeds terugkerende vermoeidheid, waarvoor geen lichamelijke verklaring is.
Die vermoeidheid moet nieuw zijn, mag niet het gevolg zijn van een voortdurende inspanning, verbetert nauwelijks met rust en beperkt het functioneren ernstig.

Bijkomende voorwaarde voor de diagnose ME/CVS is dat die vermoeidheid gepaard gaat met minstens vier van de volgende symptomen:
verslechtering van het geheugen of het concentratievermogen
keelpijn
gevoelige hals- of okselklieren
spierpijn
gewrichtspijnen
hoofdpijn
niet-verfrissende slaap
na inspanning een gevoel van uitputting gedurende 24 uur of langer

De meeste ME/CVS-patiënten zijn vrouwen. Meestal ontstaan hun klachten tussen 29 en 35 jaar en blijven de problemen drie tot negen jaar duren.

Dat betekent dat mensen getroffen worden in hun meest actieve levensfase: velen hebben dan een relatie, werken, hebben kinderen, doen financiële investeringen en bouwen hun sociale netwerk uit.

Oorzaken

Ook over de oorzaken van ME/CVS is al heel wat gediscussieerd. Tegenwoordig gaat men er vanuit dat er drie groepen factoren zijn die bepalen of iemand ME/CVS krijgt:

  • de voorbeschikkende factoren,
  • de uitlokkende factor,
  • de onderhoudende factoren.

Onder de voorbeschikkende factoren valt bijvoorbeeld een stresserende of overactieve levensstijl, of een perfectionistische persoonlijkheid. De meeste mensen met ME/CVS hebben jarenlang hun eigen grenzen genegeerd en stonden lang bloot aan chronische stress. Op een bepaald moment breekt de elastiek en is de veerkracht helemaal weg.

Daarvoor is de uitlokkende factor nodig, die de ontwikkeling van de aandoening in gang zet. Dat kan bijvoorbeeld een korte periode van fysieke problemen zijn, bijvoorbeeld na een bevalling of een zware operatieve ingreep, virusinfecties (waaronder ziekte van Pfeiffer), lyme, langdurige maag-darmproblematiek, hormoonverstoringen (waaronder de schildklier en de bijnieren), nutriëntentekorten (denk aan vitamine B 12, magnesium), slechte leverontgiftingscapaciteit, slaapstoornissen, blootstelling aan giftige stoffen (toxinen, zware metalen, pesticiden), alcoholmisbruik, drugsgebruik, bijwerkingen van medicatiegebruik, etc. Het kan ook een periode van psychologische stress zijn, bijvoorbeeld door een sterfgeval of een scheiding.

Ten slotte zijn er de onderhoudende factoren die de genezing bemoeilijken. Te veel rust bijvoorbeeld, hoe raar dat ook mag klinken. Veel ME/CVS-patiënten willen zo veel mogelijk rusten, maar daardoor gaat het snel bergaf met hun fysieke conditie en daardoor daalt hun zelfwaardering dan weer.

Depressies en angst steken dan wel eens de kop op. En zo komt men in een neerwaartse spiraal terecht.

Behandeling

ME/CVS is een verzameling van lichamelijke en psychologische klachten. Omdat de klachten zich op verschillende terreinen situeren, gaat men er vanuit dat de klachten door een interdisciplinair team behandeld moeten worden.

Adviezen

Naast voedingsadviezen op maat, nutriënten suppleties op maat, rust, meditatie en op maat afgestemde beweging is het herstel van functioneren van diverse orgaansystemen de kern van het genezingsproces.

U kunt over diverse orgaansystemen (lever, maag-darmkanaal, pancreas, nieren, hormonen, zenuwstelsel, neurotransmitters, etc.), informatie vinden; type onderzoeken met adviezen voor herstel.

Het makkelijkst kunt u zoeken in de categorieën op onze nieuwspagina.

ME/CVSU kunt zoeken op de archieven van:

(onbegrepen)darmklachten
Lever
Afweersysteem
Auto-immuunziekten
Biochemische onbalans
Bloedsuikerstoornissen
Burn-out
Chronisch vermoeidheid
Cytokinen (chronische ontstekingen)
Darmmicrobiotica
Detoxen
Dysbiose
Elektro magnetische velden
Exorfinenvrij dieet
Gif in voeding
Angst
Depressie
Hormonen
Immuunsysteem
Imupro test
Schildklier
Zelftesten & Onderzoeken

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen