Skip to content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Kritiek op COVID voedingsadvies UMC+

De laatste weken veroorzaakte de poster over ‘Optimale voeding bij COVID-19-opname’ van de afdeling diëtetiek van Maastricht UMC+ nogal wat ophef. Ook Juglen Zwaan verbaasde zich hierover. Hij legt in zijn wekelijkse nieuwsbrief (Medisch Dossier) haarfijn uit waarom.

Coca-Cola en Snickers ‘Optimale voeding bij COVID-19 opname’ volgens MUMC+

Kritiek op COVID voedingsadvies UMC+Van alle kanten kreeg ik een afbeelding toegestuurd waarop de ‘Optimale voeding bij COVID-19 opname’ is te zien volgens de afdeling diëtetiek van Maastricht UMC+. Het betreft hier ook nog eens versie twee, dus alle kinderziektes zijn er inmiddels uit. Mijn mond viel open van verbazing, want kennelijk behoren cola, M&M’s en Snickers tot de optimale voeding voor mensen die worden opgenomen met Covid.

Toen ik de afbeelding kreeg doorgestuurd, kon ik de verontwaardiging goed begrijpen. Op de afbeelding wordt namelijk voedsel aangeraden dat in de categorie junkfood valt.

Kritiek op COVID voedingsadvies UMC+Zoals je kunt zien vinden de diëtisten van het ziekenhuis een suikerrijk toetje tijdens zowel het ontbijt als de lunch een aanrader. Bij de warme maaltijd moet beslist het toetje niet worden vergeten, waarbij een felroze bouwsteentje wordt aangeprezen. De bouwsteentjes bevatten voornamelijk suiker, aangevuld met meer dan tien E-nummers en vele geraffineerde vetten. Bij de tussendoortjes komen de bouwsteentjes weer terug, maar dit kan eventueel worden afgewisseld met een BiFi-worstje, Snickers, Liga of een zak M&M’s. Als je dorst hebt, volstaan onder meer Chocomel of Fristi. Alleen in het geval van smaak- of reukverlies wordt er Coca-Cola geadviseerd.

Reactie van het ziekenhuis

Het is ook de diëtisten van het Maastricht UMC+ niet ontgaan dat er op sociale media veel ophef was ontstaan over deze adviezen, want ze geven in een reactie aan te zijn overspoeld met verontwaardigde berichten. Zij zeggen dat het onbegrip overbodig is en dat ze zich bewust zijn van het feit dat er producten worden aanraden die bekend staan als ongezond. Zij geven aan dat het een tijdelijke fase betreft, waarbij de afweging wordt gemaakt dat overmatig afvallen kan leiden tot spiermassaverlies.

Daarom heiligt het doel de middelen – en een extra reden voor dit advies is dat zij menen dat het aansluit bij de wens van de patiënt, omdat het hun ‘geliefde’ voeding betreft, die bovendien ook nog makkelijk herkenbaar is. De diëtist die het verweer heeft geschreven gaf aan dat dit advies ondanks de kritiek hetzelfde blijft, maar dat ze de poster gaan wijzigen, zodat de context duidelijker wordt.

Reactie aHealthylife op de reactie MUMC+

Kritiek op COVID voedingsadvies UMC+Ondergewicht is inderdaad een bedreiging voor herstel en overleving bij ziekte, maar om sterk geraffineerde voedingsmiddelen in eerste instantie zo prominent naar voren te schuiven als algemeen advies bij Covid-19 is zeer stuitend. Allereerst is bekend dat patiënten met overgewicht een grotere kans hebben op het krijgen van ernstige Covid (1, 2). Ook is bekend dat ultra-bewerkt voedsel kan leiden tot overgewicht (3, 4, 5). Met andere woorden: er wordt nu voedsel aan Covidpatiënten aangeraden, die er mogelijk juist aan heeft bijgedragen dat ze in het ziekenhuis zijn beland!

Door de pandemie en de lockdowns zijn veel mensen ongezonder gaan eten, waardoor er meer geraffineerd voedsel wordt genuttigd (6). Dit kan volgens sommige onderzoekers weer leiden tot een grotere kans op ernstige en dodelijke Covid-19 (7). Geraffineerde voeding kan volgens vele onderzoekers ontstekingen aanjagen (8, 9, 10, 11). Als je dan bedenkt dat Covid-19 een overreactie van het immuunsysteem is, waarbij ontstekingen juist onderdeel zijn van het probleem (12, 13, 14, 15), werkt het aanraden van ontstekingsbevorderende voeding averechts.

Kritiek op COVID voedingsadvies UMC+Sommige studies wijzen juist op het belang van ontstekingsremmende maatregelen tegen de zogenaamde ‘cytokinestorm’ die bij Covid-19 komt kijken (16, 17, 18). Door middel van de juiste voeding kunnen deze ontstekingsprocessen worden bijgestuurd, waardoor het verloop en de afloop van de ziekte mogelijk kunnen verbeteren (19, 20, 21).

Een onderzoek met onder meer Nederlandse data toont aan dat gezonde voeding Covid-patiënten kan ondersteunen bij het herstel (22). De onderzoekers raden aan om groente, fruit, noten en vis te eten. Een andere studie die de data van 170 landen bekeek, constateert juist dat suikerrijk voedsel een aanjager kan zijn van ernstige Covid-19 (23).

Enkele aanwijzingen uit de medische literatuur

Er zijn in de medische literatuur geen peer-reviewed (collegiaal getoetste), dubbelblind geteste voedingsadviezen bij Covid-19 te vinden, maar er zijn inmiddels wel vele aanwijzingen bekend. Kies bijvoorbeeld zoveel mogelijk voor langzame koolhydraten, want snelle varianten kunnen voor een toename van ontstekingsstoffen in het bloed zorgen (24, 25).

Kritiek op COVID voedingsadvies UMC+Niet-geraffineerde voeding in de vorm van smoothies en sappen van groenten en/of fruit, leveren snelle en makkelijke calorieën die het lichaam voorzien van fytochemicaliën (plantenstoffen) die ontstekingen kunnen remmen (26, 27, 28, 29). Groene thee met honing bevat ontstekingsremmende stoffen zoals EGCG en levert daarnaast ook energie (30, 31). Aan het avondeten kunnen ontstekingsremmende kruiden worden toegevoegd (32, 33). Minder omega 6 en meer omega 3 in de vorm van vette vis, lijnzaad, chiazaad of walnoten kunnen ontstekingen remmen (34, 35, 36, 37, 38).

In eerste instantie zouden de diëtisten gezonde energierijke voeding kunnen aanbieden. Dat het een standaardprotocol is om junkfood aan te bieden, getuigt van weinig creativiteit. Als een patiënt gezonde voeding weigert, kan er altijd nog worden overgeschakeld op de minder gezonde snacks. Een slimme tussenoplossing zou het ontwikkelen van gezondere alternatieven voor ondervoede patiënten kunnen zijn. Een Snickers bevat extreem veel suiker en ongezonde vetten (39), terwijl deze gemakkelijk gezonder is te maken door een reep samen te stellen op basis van pinda’s, cacao en dadels.

Kritiek op COVID voedingsadvies UMC+Dadels bevatten naast veel energie ook gunstige vezels en antioxidanten (40). Vezels kunnen ervoor zorgen dat het microbioom in de darm aansterkt en het immuunsysteem kalmeert (41). Ook kunnen de darmbacteriën uit vezels korteketenvetzuren (SCFA, Short Chain Fatty Acids) zoals butyraat maken, die ontstekingsremmend kunnen werken (42). Onderzoekers spreken van een darm-long-as en stellen dat deze SCFA’s ontstekingen in de longen kunnen kalmeren (43, 44). Het eten van vezels kan zorgen voor een afname van ontstekingsbevorderende cytokines (45, 46).

Voldoende eiwitten zijn van belang om spierherstel te bevorderen en als brandstof te dienen voor het immuunsysteem. Het standaardadvies van 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag blijkt zowel tijdens als na een ernstig ziekbed niet voldoende (47). Het advies is om dit op te voeren naar 1 – 1,5 gram (48). Eiwitten met een hoge biologische waarde zoals eieren, mager vlees, vis en zuivel bevatten alle essentiële aminozuren. Nu steeds meer mensen voor plantaardige voeding kiezen, kunnen als bron van eiwit quinoa, tempé, hennepzaad en pinda’s worden geadviseerd. De combinatie rijst en bonen voorziet plantaardige eters ook van alle essentiële aminozuren. Belangrijk is om voldoende van de aminozuren arginine en glutamine te eten, omdat deze in staat zijn om het immuunsysteem te moduleren (49).

Mijn advies (Juglen Zwaan)

Kritiek op COVID voedingsadvies UMC+Hoewel de diëtisten van het MUMC+ zeker hun redenen hebben om ondervoede patiënten gemakkelijke calorierijke junkfood te adviseren, is het tegelijkertijd een gemiste kans. Er zijn ook opties te bedenken waarbij onbewerkte calorierijke voeding wordt aangeboden, die van nature micronutriënten en fytochemicaliën bevat die volgens onderzoek mogelijk het herstel kunnen ondersteunen.
De titel “Optimale voeding bij Covid-19” is bijzonder ongelukkig gekozen en zou op z’n minst vervangen moeten worden door zoiets als “Calorierijke voeding bij ernstige ondervoeding door Covid-19”. De diëtisten gaan ervan uit dat alle patiënten zitten te wachten op snacks uit de categorie junkfood, maar gaan voorbij aan de groep patiënten die de voorkeur geeft aan gezondere opties. Mijn advies is om bij herstel van Covid in eerste instantie gezonde opties aan te dragen en pas bij weigering de minder gezonde opties achter de hand te hebben.

Bron: Juglen Zwaan www.ahealthlife.nl
Coca-Cola en Snickers ‘Optimale voeding bij COVID-19 opname’ volgens MUMC+

Juglen is spreker en schrijver over voeding en gezondheid. Hij is een gepassioneerde voedingskundige met een onbedwingbare honger naar nieuwe inzichten. Schreef de boeken De supplementenwijzer, De voedingswijzer en De receptenwijzer. Juglen is inmiddels meer dan 8 jaar onderdeel van het radioprogramma gezondheidsnieuws en is vaste gast in het TV-programma Wat eten we op SBS6. Studeerde Voeding & gezondheid aan de Open Universiteit. Hij onderzoekt kritisch en combineert moderne wetenschap met eeuwenoude kennis. Juglen is een voorstander van puur natuur. Hij hangt geen enkel voedingsgeloof aan, maar combineert vele visies.

Kritiek op COVID voedingsadvies UMC+

Commentaar Natuurdiëtisten Nederland

Natuurdiëtisten Nederland onderschrijft de mening van Juglen Zwaan volledig en hebben daarom zijn terechte commentaar op de poster over ‘Optimale voeding bij COVID-19-opname’ van de afdeling diëtetiek van Maastricht UMC+ gepubliceerd op onze site. Dank je wel Juglen Zwaan.

Recent zijn een aantal studies verschenen waarin een hogere inname van groente, fruit, peulvruchten, noten en volkoren graanproducten leiden tot minder ziekteverschijnselen bij een COVID-19 infectie. Deze productgroepen bevatten een grotere hoeveelheid gunstige voedingsstoffen (zoals vitamines, mineralen, carotenoïden, polyfenolen, voedingsvezel en omega-3 vetzuren) waardoor de voedingsstatus, het darmmicrobioom, het immuunsysteem en de metabole status gunstig worden beïnvloed.

Deschasaux-Tanguy M., Srour B., Bourhis L. et al. (2021). Nutritional risk factors for SARS-CoV-2 infection: a prospective study within the NutriNet-Santé cohort. BMC Med. 19: 290, 1-18. https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-021-02168-1
Jagielski P., Łuszczki E., Wnęk D. et al. (2022). Associations of nutritional behavior and gut microbiota with the risk of COVID-19 in healthy young adults in Poland. Nutrients 14: 350, 1-23. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35057534/
Merino Jordi. Gut. 2021 Nov;70(11):2096-2104.doi: 10.1136/gutjnl-2021-325353. Epub 2021 Sep 6.
Diet quality and risk and severity of COVID-19: a prospective cohort study
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34489306/

Lees ook meer in ons COVID-archief.

Bronnen artikel Juglen Zwaan:
1. https://www.radboudumc.nl/nieuws/2021/patienten-met-obesitas-of-overgewicht-lopen-het-risico-op-een-ernstiger-verloop-covid19
2. https://www.science.org/content/article/why-Covid-19-more-deadly-people-obesity-even-if-theyre-young
3. https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-020-02367-1
4. https://www.nature.com/articles/s41387-020-00141-0
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5787353/
6. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fped.2021.702731/full
7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32901755/
8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31314878/
9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34726140/
10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24939238/
11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33148359/
12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8245320/
13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32409680/
14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32423917/
15. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32222466/
16. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33946736/
17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7284818/
18. https://journals.lww.com/hnpjournal/Citation/2021/09000/Anti_Inflammatory_Dietary_Considerations_for.9.aspx
19. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32438620/
20. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32433599/
21. https://www.liebertpub.com/doi/full/10.1089/acm.2020.0441
22. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34443997/
23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7982641/
24. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16609090/
25. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21116625/
26. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7664215/
27. https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.09.24.285940v1
28. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32310688/
29. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21116625/
30. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006291X21001935
31. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33588235/
32. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32442323/
33. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2589936821000657
34. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2020.624657/full
35. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32438620/
36. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26546247/
37. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32340775/
38. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32438620/
39. https://www.ah.nl/producten/product/wi176953/snickers-single
40. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18949591/
41. https://gut.bmj.com/content/70/4/698
42. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7290455/
43. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30976087/
44. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31082458/
45. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22669487/
46. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32234318/
47. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5751603/
48. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32280058/
49. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32471251/

Natuurdiëtisten.nl