skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

De biologisch dynamische zienswijze streeft ernaar om geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken en vee diervriendelijk te behandelen. Niet alleen omdat een meer natuurlijk begeleidingsproces de smaak verbetert. U kent vast wel de heerlijke smaak van langzaam zongerijpt fruit, een ei van een kip die een waardig kippebestaan leeft etc. De biologisch-dynamisch zienswijze wil een landbouw die vriendelijk is voor de natuur, voor mens en dier. Niet alleen om meer respect hiermee tot de afzonderlijke onderdelen uit te drukken maar ook omdat het uiteindelijk voor iedereen gezonder is.

Wat is biologisch?

Biologische producten zijn herkenbaar aan het EKO-keurmerk. Ze worden geteeld zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen en bevatten geen chemische-synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen (E-nummers). Behoud van natuur en landschap, milieu en het welzijn van de dieren behoren tot de biologische landbouwnormen. Deze normen gelden in de hele Europese Unie. Biologische producten worden gecontroleerd door Skal (een door de Nederlandse overheid aangewezen controleorganisatie).

Wat is biologisch–dynamisch?

De biologisch-dynamische (BD) producten zijn herkenbaar aan het Demeter-keurmerk. De BD landbouw komt voort uit de antroposofie (antropos= mens en sofia= wijsheid). Rudolf Steiner heeft deze levensvisie in het begin van de 20ste eeuw ontwikkeld. Uitgangspunt is dat er een samenhang bestaat tussen plant, dier, bodem en kosmos. Er wordt gestreefd naar een kringloop van eigen voer en eigen mest. De controle wordt uitgevoerd door Skal en de Vereniging voor Biologische-Dynamische Landbouw en Voeding (BD-Vereniging).

De kip en het ei

Sinds 1 januari 2005 worden er geen batterij-eieren meer in Nederlandse supermarkten verkocht. De biologische eieren worden steeds populairder. Wilt u zeker weten of uw ei biologisch is? Let dan op de stempelcode op het ei zelf. Elk ei heeft een stempel met het cijfer 0, 1, 2 of 3. Het meest diervriendelijk is 0 en heel dieronvriendelijk is het cijfer 3.
0 = Biologisch en biologisch dynamischDe kippen hebben een goed bereikbare uitloop naar buiten, strooisel, legnesten en een zitstok. Hun snavelpunt wordt niet gekapt. Het voer is biologisch zonder gentechnologie.
1 = Scharrel-met-uitloopDe snavel wordt gekapt. De stalruimte is iets kleiner en de kippen wonen in stapelhuisvesting, waardoor ze de uitloop moeilijker kunnen bereiken.
2 = ScharreleierenOok hier wordt de snavel gekapt. De kippen kunnen niet naar buiten. Ze krijgen gangbaar voer. Er wonen negen kipper per m2 en ze wonen in verdiepingen.
3 = LegbatterijOok hier wordt de snavel gekapt. Er wonen twintig kippen per m2 in kooien van gaas met een schuine bodem. Geen legnesten, geen strooisel en ook geen zitstok.

Een kip met haar eieren kado?

U kunt uzelf een kip kado geven! De boer zorgt ervoor en u krijgt elke maand zes heerlijke biologische eieren. Zo levert u een bijdrage aan een diervriendelijke omgang met kippen. Natuurlijk kunt u iemand ook een kip kado geven. Uw ontvanger geniet dan elke maand de zes verrukkelijke biologische eitjes.
Wilt u meer weten? Kijk op www.adopteereenkip.nl

Waar vindt u natuurvoedingswinkels en reformzaken?

Gelukkig komen er steeds meer natuurvoedingswinkels en reformzaken. U kunt er terecht voor al uw dagelijkse biologische boodschappen. Voor brood, zuivel, groente, fruit tot aan schoonmaakmiddelen en huidverzorgingsproducten. Sommige producten komen uit de biologische landbouw, maar niet alle. Er zijn ook producten die zo natuurlijk mogelijk zijn geteeld en verwerkt.

Biologica is een ketenorganisatie voor de biologische landbouw en -voeding. Gezamenlijk werken biologische boeren, handelaren, verwerkers en winkeliers aan het vergroten van de bekendheid van het biologische product, de groei van de markt en de kwaliteit van de biologische productiemethode. Biologica is de organisator van de Landelijke Open Dagen bij de Biologische boer, uitgever van het receptenblad Smaakmakend, de EKO-gids en de EKO-monitor en initiatiefnemer van de acties ’Adopteer een kip’ en ‘Adopteer een Appelboom‘.

Wilt u meer weten? Of wilt u adressen van natuurvoedingswinkels en reformzaken bij u in buurt? Kijk op www.biologica.nl.

Rechtstreeks van de boerderij

Het is een nieuwe en gezonde trend dat biologische boeren en tuinders hun producten rechtstreeks aan de consument aanbieden. Soms hebben ze een klein winkeltje aan huis of bezorgen ze de producten bij u thuis. Bij de boer kunt u terecht voor bijvoorbeeld een boerderij-abonnement voor groente en fruit, of voor een Odin-tas of een Vita-tas. Het gebeurt ook dat boeren deze pakketten naar afhaalpunten in de omgeving brengen.
De tuinders verkopen bloemen, bloembollen, planten, zaaigoed.
Voor meer informatie van boeren en tuinders bij u in de buurt: kijk op www.vaneigenerf.nl.

Boerenmarkten

Sommige steden houden elke week een biologische markt, waar biologische boeren hun groenten, fruit, vlees- en zuivelproducten aanbieden. Verser kan het bijna niet! Vaak vindt u bij de kraampjes specialiteiten die nu net alleen dié éne biologische boer maakt. Ze kunnen u ook precies vertellen hoe hun producten gemaakt zijn. Nieuwsgierig naar de dichtsbijzijnde boerenmarkt? Kijk in de Ekogids van Biologica.

Slagerijen

Geen vlees is zo lekker als van de biologische veehouderij. Dankzij de goede zorg kunnen de kippen pikken en scharrelen, varkens lekker wroeten en een modderbad nemen en koeien heerlijk grazen en de tijd nemen om het gras te herkauwen. Ze krijgen biologisch voer en gaan zoveel mogelijk naar buiten. Deze respectvollere zorg draagt bij tot een gezonder bestaan van deze dieren. Dit gezondere en meer natuurlijke bestaan draagt bij tot lage stressspiegels van de dieren en dat is uiteindelijk ook voor u als consument gezonder.
Wilt u weten waar bij u in de buurt een biologische slager is? Kijk op de site van De Groene Weg.

Groentenpakket

Wat heerlijk dat u elke week op een vast afhaalpunt bij u in de buurt een tas vol biologisch geteelde groenten en fruitsoorten van het seizoen kunt kopen. Met een groente- en fruitabonnement bent u verzekerd van verse, biologische groenten. Kijk voor meer informatie op www.odin.nl en www.udea.nl.

Molenwinkels

Nederland is van oudsher een molenland. Watermolens waren vroeger bittere noodzaak om de waterstand te regelen. Er zijn ook windkorenmolens die meel malen en deze zijn er gelukkig nog steeds. Molenaars die alleen met graan dat afkomstig is van biologische boeren meel malen en dit leveren aan bakkers en particulieren. Voor een heerlijk brood zonder conserveermiddelen. Soms zelfs met een gratis broodbakadvies erbij, voor al die mensen die in hun broodbakmachine graag hun eigen brood bakken.
Voor adressen zie de Ekogids van Biologica en www.natuurlijkemolen.com.

Restaurants & Cateraars

Goede koks weten dat biologisch eten meer smaak heeft. De pure, natuurlijke smaak van biologische producten is onovertroffen. Er zijn steeds meer restaurants en cateraars die met 100% biologische producten werken en dat proeft u!
Wilt u meer weten, kijk dan in de Ekogids van Biologica.

Broodbakmachines bij Bol.com

Literatuur en links:

Skal, de organisatie voor het toezicht op de biologische productie in Nederland.

Meer informatie over het Eko-keurmerk.

Adopteer een kip of een appelboom!

De Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding.

Biologica, de ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding.

 

Biologica geeft de Ekogids uit.

Smaakmakend, hét tijdschrift op het gebied van natuurvoeding, gezondheid en milieu. Het staat vol smakelijke recepten en interessante achtergrondinformatie over biologische producten, uitgegeven door Biologica.

Verspreid over ons land vindt u 16 slagerijen van De Groene Weg. Zij verkopen een zeer uitgebreid assortiment biologisch vlees.

Vita-tas of Odin-tas groente-tassen.

Voor boeren en tuinders met biologische producten bij u in de buurt, kijk op www.vaneigenerf.nl

Nieuwsgierig naar de dichtsbijzijnde boerenmarkt? Kijk in de Ekogids van Biologica.

Uw eigen brood bakken met meel van biologisch graan? Kijk in de Ekogids van Biologica of op: www.natuurlijkemolen.com.

Overzicht
Naam artikel
De biologisch-dynamische visie
Beschrijving
De biologisch dynamische zienswijze streeft ernaar om geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken en vee diervriendelijk te behandelen. Niet alleen omdat een meer natuurlijk begeleidingsproces de smaak verbetert.
Auteur
Naam uitgever
Natuurdiëtisten.nl
Logo uitgever

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen