skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Javaanse andijvie

Andijvie is rijk aan bitterstoffen.Bitterstof is een verzamelnaam voor alle bitter smakende bestanddelen uit planten. Deze stoffen behoren tot een groep van chemisch zeer verschillende stikstofvrije, zuurstofhoudende verbindingen. Denk aan cynarine in artisjokken en aromatische bitterstoffen die komen voor in gedroogde planten zoals basilicum, bonenkruid, rozemarijn, tijm, lavas, anijs, karwij, venkel, koriander en dille.

Een sterk bittere smaak zorgt voor meer aanmaak van speeksel, maagzuur en gal. Hierdoor verbetert de vertering en vetvertering(door stimulatie van de galstroom) van voedsel. Daarnaast stimuleren bittere voedingsbestanddelen de beweeglijkheid van de darm. Door de toegenomen peristaltische bewegingen wordt het voedsel beter en sneller verteerd.

Door de moderne tuinbouw en het gebruik van kunstmest bevatten groenten tegenwoordig veel minder bitterstoffen dan vroeger. Zo zijn komkommers, wortelen, aubergines en witlof steeds minder scherp gaan smaken. Onze smaak heeft zich hieraan aangepast en we zijn steeds meer gewend geraakt aan milde, zoete voedingsmiddelen.

Andijvie, maar dan lekker anders

De sojasaus, knoflook en gember geven dit groentegerecht een heel eigen smaak en hebben een medicinaal effect op de hele energiedriehoek . Andijvie is rijk aan bitterstoffen, magnesium, vitamine B en bèta-caroteen en voedt zowel de lever- als de reserve-energie.

| Ingrediënten voor 2 personen:

  • 500 gram andijvie
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 200 gram magere runder- of lamslappen
  • 1 eetlepel koudgeperste sesamolie
  • 2 eetlepels tamari (Japanse sojasaus)
  • snufje gemberpoeder
  • 1 volle theelepel arrowroot (natuurwinkel)
  • zeezout
  • peper

Was de andijvie en laat hem uitlekken. Snijd de andijvie in kleine stukjes. Pel de ui en snijd hem in kleine stukjes. Hak de knoflook fijn. Snijd de lappen in dunne repen. Verhit de olie en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg het vlees toe en fruit even mee. Voeg dan de andijvie, tamari en gember toe en breng aan de kook. Doe het deksel op de pan en draai het vuur zachter. Smoor het geheel in 10 minuten gaar. Roer ondertussen de arrowroot los met 1-2 eetlepels water. Bind al roerend de andijvie met de arrowroot. Breng het geheel eventueel verder op smaak met zout en peper.

Overzicht
recipe image
Recept naam
Javaanse andijvie
Gepubliceerd op
Gemiddelde beoordeling
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen