skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Hop: een krachtig kruid

Hop (Humulus lupulus L.)is een plant uit de hennepfamilie (Cannabaceae) waartoe ook Cannabis behoort.  De naam hop komt van het Germaanse en Angelsaksische woord “hoppan” dat klimmen betekent. De plant, die strengen van zes tot acht meter kan krijgen, wordt al genoemd bij de Romeinen, die de jonge scheuten als groente aten.

Hop is een klimplant die omstreeks september bloeit en overal in Nederland in het wild gevonden kan worden.  Ze heeft zowel mannelijke als vrouwelijke bloemknoppen. De vrouwelijke knoppen zijn kegelvormig, de mannelijke knoppen bestaan uit hangende blaadjes.

Werkzame bestanddelen in hop zijn: flavonoïden als quercetine, quercitrine, kaempferol, astragaline en rutine; chalconen, harssoorten met bitterzuren (15-25%) waaronder zachte en harde harsen (lipofiel en hydrofiel) met humulonen, lumulonen, lupulonen, 2-methyl-3-butenol; looistoffen (2-4%), etherische oliën (0.3-1.0%) met meer dan 100 geïdentificeerde componenten met humuleen; looistoffen, fenolzuren en oestrogene componenten.

Hop: een krachtig kruidHopbellen bekend bij het maken van bier

De lupulinekorreltjes uit de vruchtkegels van de vrouwelijke plant (ook wel hopbel genoemd) worden vanwege de alfazuren en de etherische oliën als conserveer- en smaakmiddel gebruikt en verlenen het bier zijn bittere smaak.  De oorspronkelijke alfazuren worden tijdens het koken van het aftreksel van hop omgezet in isoalfazuren  Deze gaan vooral in het schuim zitten en daardoor smaakt het bierschuim anders dan het bier zelf.  Smaak en aroma van het bier hangen af van het hopras.

De hopbellen van de vrouwelijke hopplant bevatten bij de oogst circa 80% water, wat als gevolg zou hebben dat de bellen verrotten als ze in die toestand bewaard zouden worden. Daarom moeten de hopbellen direct na de oogst gedroogd worden om het gehalte aan water terug te brengen tot maximaal 10%. Blad en stengels van hop zitten overigens vol met kleine weerhaakjes, daarom is het handig handschoenen te dragen bij het oogsten van hop.

Gezondheidseffecten van hop

Hop kan worden gebruikt om milde depressieve klachten te verlichten (1,2,3). Doordat het ontspannend werkt kan het ook helpen bij nervositeit. Hop bevat unieke fyto-oestrogene bestanddelen waarvan de activiteit vele malen sterker is dan die in andere fyto-oestrogene planten .

Fyto-oestrogenen zijn stoffen van plantaardige oorsprong die het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen nabootsen. Daardoor is hop een goed middel bij overgangsverschijnselen (2,4, 5).

Hop kan ook een rol spelen bij vetreductie  (6,7). Hop kan worden toegepast vanaf de leeftijd van 12 jaar en kent geen bijwerkingen (3).

Bij milde slapeloosheid lijkt hop, in combinatie met valeriaan een verbetering te geven aan de slaapkwaliteit (16,17).

Hop: een krachtig kruidHop is een spijsvertering bevorderend middel doordat het bitterstoffen bevat. Het versterkt de maag en stimuleert de eetlust. Verder werkt het krampopheffend en windverdrijvend waardoor de spijsvertering rustiger verloopt. Goede resultaten met hop extract worden gemeld bij de behandeling van I.B.S. (Irritable Bowel Syndroom) (18).

Hop bij kankerbehandeling

Doordat hopderivaten voor gebruik bij menopauzale symptomen een lichte oestrogeenwerking hebben, en onderzoek ontbreekt, is het uit voorzorg voorlopig beter het niet te gebruiken bij hormoonafhankelijke kankers (19, 20, 21). Hopsupplementen bestemd voor gebruik bij slapeloosheid bevatten concentraties die dergelijk nadeel niet hebben, en dus veilig te gebruiken zijn bij hormoonafhankelijke kankers.

Hopscheuten voor keukengebruik bevatten geen oestrogene verbindingen, en zijn dus veilig, ook bij hormoonafhankelijke kankers.

Consumptie van bier als leverancier van interessante hopbestanddelen is af te raden. Niet alleen verhoogt alcohol het risico op verschillende kankertypes, het is ook tijdens kankerbehandeling te mijden. Het kan mondslijmvliesontsteking en andere bijwerkingen erger maken, voor verschillende kankers de kans op een nieuwe kanker doen toenemen, bij hoofd- en halskankers de overlevingskans verlagen, en bij hormoonafhankelijke borstkanker de hervalkans mogelijk verhogen (22).

Gebruik van hopsupplementen lijkt weinig tot geen bijwerkingen te hebben. Er zijn weinig onderzoeksgegevens over terug te vinden, het lijkt daarom raadzaam hop niet te gebruiken bij zwangerschap en borstvoeding. Er is weinig bekend over de interactie van hop met andere geneesmiddelen en voedingssupplementen.

Culinair gebruik van hop

groene_thee_Tessa GottschalHopscheuten zijn de nieuwe ondergrondse uitlopers die hop in het voorjaar vormt. Het zijn witte bleke stengeltjes die beschikbaar zijn in maart en april en die worden gebruikt als groente.  Verse hopscheuten zijn knapperig. Ze smaken enigszins bitter. Alleen het bovenste gedeelte is eetbaar, de rest is te vezelig.

Was hopscheuten goed en kook ze meteen daarna slechts enkele minuten in licht gezouten water (3 keer zoveel water als de hopscheuten) met het sap van een halve citroen. Laat ze daarna in koud water schrikken zodat ze knapperig blijven. Verwarm de hopscheuten kort in room en nootmuskaat zodat ze niet verkleuren. Dek ze af om uitdroging te voorkomen.

Van hop kan ook hopthee worden bereid door een hopbel te kneuzen en die in water te trekken, waarna de thee wordt gezeefd. Eén hopbel per kopje is genoeg.
Deze bittersmakende thee kan alleen uit verse hopbellen worden getrokken en is daardoor alleen op het einde van de zomer te bereiden.

 

Elektro Magnetische Velden

 

 

 

Marijke Verstege

 

Hop: een krachtig kruid

 

NDN nieuws is ook te vinden op www.ensie.nl  

Hop: een krachtig kruid

Surinaamse kippensoep met hopsheuten

Soep voor 2 personen:

Ingrediënten voor de bouillon:

 • 250 gram biologische kippenpoot
 • 2 tenen knoflook
 • 5 peperkorrels
 • 1 laurierblad
 • 2 cm verse gemberwortel
 • 2 takjes selderij

Ingrediënten voor de soep:

 • 1 rode peper
 • 50 gram hopscheuten
 • 50 gram cashewnotenpasta (natuurwinkel)
 • 1 rode peper
 • 1 takje selderij
 • zout

Maak eerst een kippenbouillon van kippenpoot, 1 liter water, knoflook, peperkorrels, laurier, gember en selderij. Kook de kippenpoot in 30 minuten in het water met kruiden gaar en laat dan het geheel afkoelen. Zeef de bouillon en haal het vlees van de kippenpoot af. Snijd het vlees in kleine stukjes.
Snijd ¼ van de rode peper in piepkleine stukjes. Neem meer rode peper wanneer je van pittig houdt en dit verdraagt. Was de taugé en laat uitlekken. Breng 500 ml van de kippenbouillon aan de kook. (Bewaar de rest van de bouillon voor een andere keer). Voeg de stukjes kip, cashewnotenpasta en fijngesneden rode peper toe. Roer de soep goed door, totdat alle cashewnotenpasta is opgelost. Breng de soep op smaak met zout en knip de selderij boven de soep fijn.
Verdeel de hopscheuten over 2 soepkommen en giet dan de soep er over heen.

Hopscheutenrecepten

Meer recepten zijn te vinden op; www.hopscheuten.nl

Bronnen
1.www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28742505
2. www.sohf.nl/nutrient/hop
3. www.ema.europa.eu/en/medicines/herbal/lupuli-flos
4.www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25982391    5.www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20167461
6.www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6151408/   7.www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26960416
8.www.plantaardigheden.nl/plant/beschr/gonnve/hop.htm#Geschiedenis 9.www.bloemen.org/overzicht-eetbare-bloemen-en-planten/ 10.www.waterwereld.nu/hop.php
11.koken.vtm.be/recept/bereiden-van-hopscheuten?referrer=https://duckduckgo.com/ 12.nl.wikipedia.org/wiki/Hop_(plant)
13.de Keukeleire, D., De Cooman, L., Rong, H., Heyerick, A., Kalita, J., & Milligan, S. R. (1999).
Functional properties of hop polyphenols. Basic Life Sci, 66, 739-60.
14.Kitaoka, M., Kadokawa, H., Sugano, M., et al. (1998). Prenylflavonoids: a new class of non-
steroidal phytoestrogen (Part 1). Isolation of 8-isopentenylnaringenin and an initial study on its
structure-activity relationship. Planta Med, 64(6), 511-5.
15.Miyamoto, M., Matsushita, Y., Kiyokawa, A., et al. (1998). Prenylflavonoids: a new class of
non-steroidal phytoestrogen (Part 2). Estrogenic effects of 8-isopentenylnaringenin on bone
metabolism.
16. Dimpfel W. et al. Sleep improving effects of a single dose administration of a valerian/hops fluid
extract – a double blind, randomized, placebo-controlled sleep-EEG study in a parallel design
using electrohypnograms. Eur J Med Res. 2008 May 26;13(5):200-4.
17. Morin CM. et al. Valerian-hops combination and diphenhydramine for treating insomnia: a
randomized placebo-controlled clinical trial. Sleep. Nov 1 2005;28(11):1465-1471.
18. Herbal and plant therapy in patients with inflammatory bowel disease. Aikaterini Triantafyllidi,
Theodoros Xanthos. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4367210/
19. Possemiers S. et al. The prenylflavonoid isoxanthohumol from hops (Humulus lupulus L.) is
activated into the potent phytoestrogen 8-prenylnaringenin in vitro and in the human
intestine. J Nutr. Jul 2006;136(7):1862-1867.
20. Erkkola R. et al. A randomized, double-blind, placebo-controlled, cross-over pilot study on the
use of a standardized hop extract to alleviate menopausal discomforts. Phytomedicine. 2010
May;17(6):389-96.
21. Heyerick A. et al. A first prospective, randomized, double-blind, placebo-controlled study on
the use of a standardized hop extract to alleviate menopausal discomforts. Maturitas. May 20
2006;54(2):164-175.
22. Rock C. et al. Nutrition and Physical Activity Guidelines for Cancer Survivors. CA Cancer J Clin
62:242-274, 2012.