skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Geen extra risico op darmkanker door poliepen

Poliepen in de darmen van mensen met een chronische darmontsteking (IBD) geven geen verhoogd risico op darmkanker. Dat is de verrassende uitkomst van een groot Nederlands-Amerikaans onderzoek van onder meer UMC Utrecht. De resultaten kunnen volgens de onderzoekers leiden tot een aanpassing van de richtlijnen, zodat een darmonderzoek bij IBD minder vaak nodig is.

Patiënten met een chronische darmontsteking, ook wel inflammatory bowel disease (IBD) genoemd, krijgen nu vaker een darmonderzoek, een coloscopie. Dit adviseren Europese en Nederlandse richtlijnen, omdat studies uit het verleden suggereren dat patiënten met IBD een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van darmkanker. Het is de vraag of ontstekingspoliepen, die worden aangetroffen bij 20-45 procent van de patiënten met IBD, dit risico verder doen toenemen.

Onderzoek onder 1.582 patiënten met IBD

Een team van onderzoekers uit de Verenigde Staten (Mount Sinaï Hospital, New York) en Nederland (UMC Utrecht) voerde tussen 1997 en 2017 een multicenter onderzoek uit onder 1.582 patiënten met IBD. Van hen hadden 462 patiënten (29 procent) ontstekingspoliepen. Het doel van de 20-jarige studie was het bepalen van het risico op darmkanker en de noodzaak tot verwijdering van de dikke darm bij IBD-patiënten. De onderzoekers vonden dat patiënten met ontstekingspoliepen vaker meer ernstige ontstekingen hadden en een groter ontstoken oppervlak. Echter, ontstekingspoliepen op zichzelf waren geen onafhankelijke voorspellers van darmkanker.darmmilieu

In deze studie, waarbij IBD-patiënten ongeveer 5 jaar werden gevolgd, was het risico op ontwikkeling van darmkanker niet significant verschillend tussen patiënten met ontstekingspoliepen of zonder poliepen. Deze studie zegt niks over het risico in het algemeen van poliepen op darmkanker.

Minder vaak kijkonderzoek

“Dit is goed nieuws voor IBD-patiënten met ontstekingspoliepen. De resultaten van deze studie kunnen leiden tot een aanpassing van de richtlijnen, zodat een darmonderzoek minder vaak nodig is. Hierdoor kunnen onze bevindingen bijdragen aan een betere levenskwaliteit en lagere zorgkosten,” zegt senior co-auteur dr. Bas Oldenburg, MDL-arts in het UMC Utrecht.

Bron: Geen extra risico op darmkanker door poliepen
No Association Between Pseudopolyps and Colorectal Neoplasia in Patients With Inflammatory Bowel Diseases. ˆDutch initiative on Crohn and Colitis (ICC)

Darmpoliepen preventietest Plus  (marker M2PK, Calprotectine, Hemoglobine en Hemoglobine-Haptoglobine-complex)

Darmpoliepen preventietest Plus  (marker M2PK, Calprotectine, Hemoglobine en Hemoglobine-Haptoglobine-complex)Verkoopprijs (incl. BTW): € 76,75
Koop deze test hier

Hemoglobine komt in rode bloedcellen en, in kleine hoeveelheden, vrij (gebonden aan haptoglobine) voor in plasma. Haptoglobine, een glycoproteine dat in de lever is gevormd, bindt vrij hemoglobine en transporteert het naar het monocyten-macrofagen systeem, waar het kan worden afgebroken. Bij intestinale bloedingen komen meer hemoglobine-haptoglobine complexen in het darmlumen. Deze complexen kunnen in de ontlasting worden gedetecteerd.

Diverse darmkankeraandoeningen kunnen ontstaan uit poliepen. Door passende (dieet)voorzorgsmaatregelen te nemen kan het ontstaan van tumoren mogelijk worden voorkomen. Belangrijk is dat de poliep(en) in een vroeg stadium wordt gevonden.

Vanaf het 40e levensjaar kan een jaarlijkse test zinvol zijn. Wanneer bij eerstegraads familieleden de diagnose darmkanker voorkomt dan moet de test eerder en vaker worden uitgevoerd. Er bestaat het risico op een erfelijke aanleg.

Het principe is gebaseerd op een immuno-chromatografische methode ter detectie (opsporen) van niet-zichtbaar bloed-deeltjes in de ontlasting. Vanwege deze methode zijn hiervoor geen speciale dieetvoorschriften noodzakelijk. De test reageert uitsluitend op menselijke bloed en niet op dierlijk bloed of andere ingrediënten. Het monster voor het onderzoek kan, onafhankelijk van het tijdstip op de dag, snel en gemakkelijk tijdens de ontlasting worden afgenomen.

Geen extra risico op darmkanker door poliepenDe hoogste gevoeligheid en specificiteit wordt bereikt door de combinatiebepaling van de proliferatie marker M2PK, Calprotectine, Hemoglobine en Hemoglobine-Haptoglobine-complex alsmede door het onderzoeken van 3 opeenvolgende ontlastingsmonsters.

Darmpoliepen

Adenomateuze polyposis, een erfelijke aandoening met goedaardige poliepen in de dikke darm en een sterk toegenomen kans op dikke-darmkanker, zorgde suppletie met curcumine (3×480 mg/dag) en quercetine (3×20 mg/dag) gedurende 6 maanden voor significante afname (aantal, grootte) van poliepen.

Bronnen:
[1]Cruz-Correa M et al. Combination treatment with curcumin and quercetin of adenomas in familial adenomatous polyposis. Clin Gastroenterol Hepatol. 2006;4(8):1035-8.
[2] Dig Med Res. 2018 Sep;1. pii: 13. doi: 10.21037/dmr.2018.09.01. Epub 2018 Sep 11.
Role of curcumin in preventing familial adenomatous polyposis.
Majumdar APN1.

Quercitine dringt de vorming van darmpoliepen terug

Wanneer de slijmlaag (mucosa) van de darmwand gesteelde, paddelstoelvormige uitstulpingen vertoont, spreekt men van darmpoliepen. In de meeste gevallen gaat het om een goedaardige zwelling, terwijl het bij sommige mensen een voorbode is van darmkanker.

In 2011 onderzocht een Colombiaans onderzoeksteam[1] het effect van quercitine op de vorming van darmpoliepen in muizen. Men zag dat het dagelijks toedienen van 0.6-0.9 mg quercitine gedurende 16 weken, het aantal poliepen met 67% terugdrong! En dit voornamelijk bij poliepen met een grootte van 1 à 2 mm of meer.
Quercitine zit o.a. in appels, rode ajuin, veen-en bosbessen … m.a.w. indien je dagelijkse menu voorziet van 7 à 10 porties groenten (1 portie = ½ kop) en 4 à 5 porties fruit kun je de darmmucosa intact houden.

Bron:
[1] Nutr Cancer. 2011; 63(3): 421–426.

Darmpoliepen door voedingspatroon

Adenomen in het colon en rectum zijn mogelijke voorstadia van kanker. Een onlangs gepubliceerde systematisch review in het Journal of Nutrition and Dietetics[1] zette alle betrouwbare studies naar voeding in relatie tot darmpoliepen op een rij om de samenhang tussen voedingspatroon en het ontstaan van darmpoliepen te onderzoeken.

Twaalf studies werden beoordeeld. In drie studies naar het Mediterrane dieet, het Paleodieet en het Dietary Approach to stop Hypertension (DASH) dieet was het risico op darmpoliepen lager.

In twee andere studies kwam naar voren dat plantaardige in vergelijking tot dierlijke voeding verband hield met een lagere kans op darmpoliepen. Bij zeven studies was het mogelijk de kans op darmpoliepen bij ongezonde voeding versus gezonde voeding daadwerkelijk te berekenen (bij gezonde voeding RR = 0.81, 95% betrouwbaarheidsinterval 0.71- 0.94 en bij ongezonde voeding RR = 1.24, 95% betrouwbaarheidsinterval = 1.13-1.35) bias.

Onderzoekers concluderen het voedingspatroon van invloed is op het ontstaan van darmpoliepen (Godos et al., 2016).

Bron:
[1]  Godos, J., Bella, F., Torrisi, A., Sciacca, S., Galvano, F., & Grosso, G. (2016). Dietary patterns and risk of colorectal adenoma: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Journal of Human Nutrition and Dietetics. doi:10.1111/jhn.12395

Flavonolen & Darmpoliepen

Een voeding die rijk is aan flavonolen verlaagt mogelijk het risico van herhaald optreden van vergevorderde goedaardige darmpoliepen.
Flavonoïden vormen een grote familie van plantaardige stoffen. De groep flavonoïden omvat meer dan 8000 verbindingen. Ze bepalen in groenten en fruit de grote variatie in kleuren, van geel tot rood en donkerpaars. Flavonen (Latijnse flavus = geel) hebben hun naam te danken aan plantenstoffen die gebruikt werden voor het geel verven van wol en katoen. Ze worden ook aangeduid als bioflavonoïden en vroeger als vitamine P. Flavonoïden blijken zeer sterke antioxidanten te zijn, soms tot vele malen de sterkte van vitamine C of E.

Referenties:
[1] Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2008; 17(6):1344-53.
[2] Miller AL. Antioxidant flavonoids: structure, function and clinical usage. Alt Med Rev 1996;1(2):103-111.
[3] Mukhtar H, Ahmad N. Tea polyphenols: prevention of cancer and optimizing health. Am J Clin Nutr. 2000 Jun;71(6 Suppl):1698S-702S.
[4] Nijveldt RJ, van Nood E, van Hoorn DEC et al. Flavonoids: a review of probable mechanisms of action and potential applications. Am J Clin Nutr 2001;74:418–25.
[5] Ross JA, Kasum CM. Dietary flavonoids: bioavailability, metabolic effects, and safety. Annu. Rev. Nutr. 2002; 22:19–34.

Calcium en vitamine D bij poliepen

Suppletie van calcium en vitamine D3 heeft een gunstige werking op adenomateus weefsel, waardoor de vorming van poliepen werd geremd. Tot deze conclusie kwamen onderzoekers van de Columbia University in New York na een zes maanden durend onderzoek.
Voor het onderzoek werd de helft van de poliepen verwijderd, de overblijfselen werden gemerkt. Hierna kregen elf personen drie maal per dag 1500 mg calciumcarbonaat (overeenkomend met 600 mg calcium) en eenmaal per dag 400 IE vitamine D3. De andere acht personen kregen placebo. Na zes maanden werd de rest van de poliepen en het gladde weefsel waar eerst poliepen hadden gezeten, verwijderd.

In de behandelgroep was de woekering van de cellen, zowel in de poliepen als in het gladde weefsel, duidelijk afgenomen. In de controlegroep werd geen verschil gezien. Er werd geen verschil gezien in apoptose tussen beide groepen. Er werd wel een grote afname gevonden in mucine MUC5AC in de poliepen van de behandelgroep. In het gladde weefsel werd een kleine maar significante toename gevonden van de vitamine D-receptoren bij de behandelgroep. Ook het aantal BAK-cellen in het inwendige van de poliepen steeg significant.

Bronnen:
[1] Cancer. 2006 Jan 15;106(2):287-96.
Calcium plus vitamin D alters preneoplastic features of colorectal adenomas and rectal mucosa.
Holt PR1, Bresalier RS, Ma CK, Liu KF, Lipkin M, Byrd JC, Yang K.
[2] PLoS One. 2018 Dec 17;13(12):e0208762. doi: 10.1371/journal.pone.0208762. eCollection 2018.
Effects of supplemental vitamin D and calcium on markers of proliferation, differentiation, and apoptosis in the normal colorectal mucosa of colorectal adenoma patients.
Gao Y1, Um CY1, Fedirko V1,2, Rutherford RE3, Seabrook ME4, Barry EL5, Baron JA5,6,7, Bostick RM1,2.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen