skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Een strijd tegen teken

Aan een teek kun je niet zien of hij besmet is, zegt Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit en betrokken bij de site tekenradar.nl. Je moet volgens Van Vliet dan ook geen risico nemen. “Wacht niet met het controleren van je lichaam tot je later een keer onder de douche gaat. Dat twee op de honderd mensen met een tekenbeet ziek worden, lijkt niet veel. “Maar bij anderhalf miljoen tekenbeten per jaar zijn dat toch 25.000 ziektegevallen”, aldus Van Vliet.

De ziekte van Lyme openbaart zich door rode kringen op het lichaam. In het gunstigste geval treden huidklachten op, maar besmetting kan ook leiden tot ernstige zenuwpijnen, hartkloppingen en spier- en gewrichtsaandoeningen.

Dat teken vooral in struiken en bomen op hun prooi wachten, is volgens Van Vliet een hardnekkig misverstand. “Ze zitten laag, bijvoorbeeld op de top van een grasspriet, en wachten tot ze zich kunnen vastklampen aan iets dat voorbijkomt. Als dat mensen zijn, haken ze zich vast aan de kleding en zoeken van daaruit een plek waar ze bloed kunnen drinken.”

Wat te doen bij een tekenbeet

Van Vliet: “Als je een teek hebt, moet je hem meteen verwijderen. Gebruik daarvoor een puntig pincet of als je die niet bij de hand hebt je nagels en pak hem zo dicht mogelijk bij de huid. Vermijd een draaibeweging, ga de teek niet pesten en haal hem rustig recht omhoog.”

“Teken hebben een voorkeur voor warme en vochtige plekken op het lichaam. Let in het bijzonder op de liesstreek, de oksels en onder je horlogebandje. En vergeet vooral de kinderen niet te controleren, want als die in de bosjes spelen lopen die extra kans op een tekenbeet.”

Het aantal patiënten met de ziekte van Lyme blijft toenemen, volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De ziekte van Lyme is een bacteriële infectie die wordt overgebracht door de teek. In Nederland lopen jaarlijks 1,3 miljoen mensen een tekenbeet op, maar lang niet iedereen wordt ziek.

Tref je een teek aan, dan is dit wat je volgens Het Rode Kruis moet doen:

  1. Verwijder de teek zo snel mogelijk. Dit kan met een puntig pincet of een speciale, bij de apotheek en drogist verkrijgbare ‘tekentang’. Trek de teek er met één rechte beweging uit zodat er geen delen achterblijven, want ook die kunnen nog een besmetting veroorzaken. Als de teek zich nog niet heeft vastgezogen, lukt verwijderen ook vaak al met een stukje plakband of pleister.
  2. Noteer waar op je lichaam en op welke datum de teek heeft toegeslagen.
  3. Houd de plek in de dagen en weken na de beet goed in de gaten en kijk of er geen huidveranderingen optreden.

Geef de teek geen kans

Een strijd tegen tekenEen tekenbeet is meestal onschuldig, maar kan je ziek maken als de teek te lang op je huid zit. In het algemeen wordt aangenomen langer als 24 uur. Echter, hoe korter hoe beter. Geef de teek dus geen kans. Een tekencontrole na een uitstapje in de natuur is een kleine moeite. Heeft een teek je toch te pakken, dan kun je hem eenvoudig zelf verwijderen.

Wilt je de teek laten testen op besmetting?

Bewaar de teek en stuur hem op voor controle. Dat kan bekijk hier het inzendformulier voor teken en stuur de teek per post naar het medisch laboratorium Prohealth.

Bacterie Borrelia burgdorferi

Teken zijn parasieten: ze leven van het bloed van mensen of dieren. Hun beet is meestal pijnloos. Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen in de huid zitten en zich volzuigen met bloed. Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk een teek zo snel mogelijk en op de juiste manier te verwijderen.

Teken kunnen namelijk besmet zijn met de bacterie Borrelia burgdorferi, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Een beet van zo’n besmette teek kan ervoor zorgen dat die bacterie in je lichaam terecht komt. Onvolwassen teken, nimfen, zijn waarschijnlijk de belangrijkste overbrengers van besmettingen bij mensen. Die worden gemakkelijk over het hoofd gezien omdat ze zo klein zijn: niet groter dan een speldenknop.

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat ze vaker voorkomen in de Achterhoek, Drenthe, Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug, Zuid-Friesland en de duingebieden.Teken zijn er het hele jaar door. Zodra de temperatuur boven de 8-10 graden Celcius komt, kunnen ze actief worden. Soms zelfs al als het warmer is dan 5 graden Celcius. De meeste mensen worden gebeten in de periode van maart tot en met oktober.

Volgens tekenradar.nl: In Nederland is gemiddeld één op de vijf teken (20 procent) besmet met de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Wel zijn er grote verschillen: op de ene plaats is de helft van de teken besmet, op de andere bijna geen. Er is nog onduidelijk waar deze variatie door wordt bepaald. Het hangt waarschijnlijk af van het gebied, de begroeiing, het aantal besmette knaagdieren en de tekendichtheid.

Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme is een infectieziekte, die door de bacterie Borrelia burgdorferi wordt veroorzaakt. Door een tekenbeet kan die bacterie in het lichaam terecht komen. Na 3 dagen tot 3 à 4 maanden, gemiddeld 16 dagen, kan er een rode ring op de huid ontstaan rond de plaats van de tekenbeet. Dat gebeurt echter niet altijd: ook zonder het verschijnen van de rode ring kunt je de ziekte van Lyme krijgen.

Een ander verschijnsel is een grieperig gevoel met bijvoorbeeld koorts, hoofdpijn en gewrichtspijn. In een later stadium van de ziekte is er een kans op verlamming van gezichtsspieren, heftige pijn aan arm of been, dubbelzien, krachtverlies in benen, pijnlijke of gezwollen gewrichten, een neiging tot flauwvallen en hartklachten.

De huisarts zal bloedonderzoek doen als er duidelijke aanwijzingen zijn dat het om de ziekte van Lyme gaat. Bloedonderzoek heeft pas zin 6 tot 8 weken na de tekenbeet. Ben je op zoek naar een betrouwbare Borrelia test? Pro Health Medical is al jaren gespecialiseerd in het verzorgen van laboratorium diagnostiek naar Borrelia en andere tekenbeet-overdraagbare ziekten. Voor een ziekte van Lyme test kun je bij Pro Health Medical terecht.

Welke Ziekte van Lyme onderzoeken zijn er?

laboratorium

Dit laboratorium werkt met diverse internationale laboratoria samen voor een betrouwbare diagnostiek op de Borrelia bacterie. Pro Health Medical heeft daardoor meerdere Ziekte van Lyme testen in het pakket. Hier vindt je een beknopt overzicht aan testmogelijkheden:

  • Borrelia antistoffen IgG/IgM SeraSpot ® (blot)
  • Borrelia antistoffen IgG/IgM TickPlex® Basic
  • Borrelia MELISA
  • Borrelia en co-infecties TickPlex® Plus
  • Antisoffen op diverse co-infecties

Compleet tekenbeet bloedtest

Een strijd tegen tekenCompleet tekenbeet ziekten bloedtest € 599,95

Een completer pakket t.o.v. de Ziekte van Lyme onderzoek met naast de Borrelia bacterie nog 9 andere bacteriegroepen die getest worden.
Dit onderzoek is een IgG-/IgM multiplex ELISA waarmee gelijktijdig Borrelia (met een uniek antigeen voor persisters), Babesia, Bartonella, Ehrlichia, Rickettsiae, Coxsackievirus, Epstein-Barr virus, Humaan parvovirus B19, Mycoplasma fermentans en Mycoplasma pneumoniae antistoffen gemeten worden.
Bestel nu snel dit onderzoek op de Ziekte van Lyme en co-infecties en je ontvangt een bloedafnameset, waarmee je een afspraak maakt bij een prikpoli. De prikkosten zitten al in de prijs inbegrepen.

Bestel de Compleet Tekentest hier

Een strijd tegen teken

Ziekte van Lyme uitgebreid onderzoek € 128,95

Een zeer uitgebreid onderzoek op de Ziekte van Lyme. Uitgevoerd door laboratorium Pro Health Medical.

Voordelen van deze test:
Betrouwbare Borrelia/Lyme antistofanalyse t.o.v. de ELISA en Blot
Goedkoop en betrouwbaar d.m.v. geautomatiseerde analyse
Snelle diagnostiek en eenvoudige Borrelia diagnostiek in ELISA formaat
Het materiaal kan eenvoudig worden opgestuurd
Gebruikmakende van gevalideerde testen met CE keurmerk
Prijs is inclusief bloedafname
Na circa 10 werkdagen ontvang je de resultaten per e-mail.
Je ontvangt een prikset met de instructies voor het maken van een afspraak voor de bloedafname.
Het wordt aangeraden om de onderzoeksresultaten met je arts te bespreken. Enkel laboratoriumresultaten zijn niet voldoende om een behandeling te starten.

Bestel hier Ziekte van Lyme uitgebreid onderzoek

Natuurlijk anti-tekenmiddel

Tegen het voorkomen van tekenbeten heeft doTerra Terrashield etherolie ontwikkeld.
Deze mix bevat: : ylang ylang, nootkacipres, cederhout, kattenkruid, citroeneucalyptus, litsea, arborvitae en vanille in een basis van kokosolie.

Naast terrashield kun je pathouli, basilicum, lavendel, cederhout, arborvitae (red cedar), citroengras, eucalyptus, tijm en on guard inzetten. Een aantal olien uit Terrashield zijn helaas niet los te koop.

Tip: controleer direct na een wandeling op teken. Na het verwijderen van een teek, het wondje direct ontsmetten met On Guard® etherolie omdat dit een eventuele bacterie direct aanvalt. En ook lavendel etherolie op het wondje om een eventuele zwelling en overmatige gevoeligheidsreactie in de opperhuid te voorkomen.

Lavendel helpt bovendien goed tegen de jeuk, ook van een insectenbeet. Binnen 24 uur is de teek meestal nog niet door de opperhuid heen.

Terrashield®

TerraShield® (ook verkrijgbaar in handige spray) is een natuurlijk, super geconcentreerd insecten/tekenwerend middel, samengesteld uit een groot aantal CPTG essentiële oliën, in een basis van pure gefractioneerde kokosolie. Een primaire functie van de essentiële oliën in planten is hen te beschermen tegen insecten en andere roofdieren. In tegenstelling tot andere producten die synthetische en giftige chemicaliën bevatten, is TerraShield een natuurlijke aanpak van het beheersd blootstellen aan bijtende insecten/teken.
Deze mix bevat: : ylang ylang, nootkacipres, cederhout, kattenkruid, citroeneucalyptus, litsea, arborvitae en vanille in een basis van kokosolie

Losse oliën

Ook is nog mogelijk; losse oliën melaleuca (tea tree) en cipres voor preventief gebruik bijtende insecten. Allebei zijn ook geschikt als tekenwerend middel voor mensen en huisdieren in goed verdunde vorm.

Tip om de infectie zelf te lijf te gaan met losse oliën:
• Oregano, Chinese kaneel en On Guard® elk 3 druppels in een capsule, 3 maal daags gedurende 3 weken.
• Daarna Oregano, Cinnamon (kaneel) en On Guard® 3 maal daags elk 3 druppels gedurende 3 weken. Dit blijven wisselen tot de symptomen weg zijn.

Tropische infectieziekten naar Europa door muggen

Een strijd tegen tekenTropische infectieziekten komen mede door klimaatverandering ook in regio’s met een milder klimaat, en dus in Europese landen, steeds vaker voor. Het gaat om ziekten als knokkelkoorts, chikungunya, zandmugziekte en hersenontsteking, die allemaal door muggen en teken verspreid worden.

Daarvoor hebben wetenschappers gewaarschuwd op een Europees congres (2019)over infectieziekten (ECCMID) in Amsterdam. De ECCMID is het grootste congres ter wereld over infectieziekten. Er nemen 13.500 artsen en wetenschappers uit 127 landen aan deel.

Knokkelkoorts (dengue), chikungunya, zandmugziekte (leishmaniasis) en door teken overgebrachte hersenontsteking (TBE) kwamen in de meeste Europese landen tot voor kort alleen als geïmporteerde ziekten voor. Reizigers brengen die mee uit de (sub)tropen, bijvoorbeeld uit Caraïbisch Nederland en uit Suriname.

Wie gebeten wordt door een teek die besmet is met het TBE-virus heeft een kleine kans hersenontsteking of een hersenvliesontsteking te ontwikkelen.
Het TBE-virus komt in Europa al voor in Scandinavië, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk en ook Rusland. In Nederland is het virus nog zeldzaam. In 2016 is het gevonden in reeën op de Sallandse Heuvelrug en de Utrechtse Heuvelrug.

Muggenradar.nl