Ga naar hoofdinhoud
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

COVID-19 interventie: α-liponzuur en palmitoylethanolamide

Een combinatie van α-liponzuur (ALA) en palmitoylethanolamide (PEA) blokkeert de door endotoxine geïnduceerde oxidatieve stress en cytokinestorm en is daarom een mogelijke interventie voor COVID-19. Zo blijkt uit een studie.

COVID-19 interventie: α-liponzuur en palmitoylethanolamideDe wereldwijde wetenschappelijke gemeenschap streeft ernaar de pathofysiologische mechanismen te begrijpen en effectieve therapeutische strategieën voor COVID-19 te ontwikkelen. Ondanks overweldigende gegevens is er beperkte kennis over de moleculaire mechanismen die betrokken zijn bij het prominente cytokine-stormsyndroom en meervoudig orgaanfalen en overlijden in COVID-19-gevallen.

Rol van α-liponzuur (ALA) en palmitoylethanolamide

Het doel van deze studie is om de mogelijke rol van α-liponzuur (ALA) en palmitoylethanolamide (PEA) te onderzoeken bij het tegengaan van de mechanismen in overproductie van reactieve zuurstofsoorten (ROS) en inflammatoire cytokines.

COVID-19 interventie: α-liponzuur en palmitoylethanolamideDe gegevens toonden aan dat een combinatie van ALA en PEA de ROS- en stikstofmonoxide (NO) -niveaus kan verlagen die de belangrijkste cytokinen moduleren die betrokken zijn bij COVID-19-infectie, wanneer ze vóór of na door LPS geïnduceerde schade worden toegediend.

Het beste resultaat werd waargenomen bij toediening na lipopolysaccharide (LPS), waardoor de hypothese werd versterkt dat ALA in combinatie met PEA het belangrijkste punt van het cytokine-stormsyndroom moduleert. Deze uitkomst ondersteunt voor het eerst dat de combinatie van ALA met PEA een nieuwe interventiestrategie kan zijn om ontstekingsschade gerelateerd aan COVID-19 tegen te gaan. Dit komt door de cascade-activering van de immuunrespons te herstellen. Maar ook door als een krachtige antioxidant te werken. [1]

Veiligheid en werkzaamheid van α-liponzuur (ALA)

Het is bekend dat alfaliponzuur effectief ingezet kan worden bij diabetische neuropathie (zenuwpijn). Het vetzuur blijkt echter ook pijnklachten te kunnen verminderen bij mensen met een normale insulinestofwisseling en onbegrepen pijn.

Aan het onderzoek namen 210 mannen en vrouwen deel met milde tot gemiddeld ernstige onbegrepen pijnklachten (neuropathie, gewrichtspijn met onbekende oorsprong en idiopathische myalgie) die geen pijnstillers wilden of konden gebruiken. Na twee maanden ervaarden de mensen die alfaliponzuur hadden gebruikt significant minder pijn dan de mensen die placebo hadden gekregen. Geen enkele deelnemer had last van bijwerkingen door alfaliponzuur.

Aangezien pijnstillers, waaronder NSAID’s en milde opioïden, een groter bijwerkingenprofiel kennen, kan gebruik van alfaliponzuur bij milde en gemiddeld ernstige onbegrepen pijnklachten de voorkeur hebben. Bovendien treedt het pijnstillende effect ook op bij mensen zonder (pre)diabetes.

Conclusie van deze studie

COVID-19 interventie: α-liponzuur en palmitoylethanolamideConclusie van deze studie is dan ook: Aangezien de behandeling van idiopathische pijn een uitdaging is voor artsen, zou het gebruik van ALA-voedingssupplementen een haalbare optie kunnen zijn, op basis van de veiligheid en werkzaamheid ervan in vergelijking met veelgebruikte analgetica.[2]

Omdat neuropathie en gewrichtspijn ook klachten zijn die genoemd worden bij COVID-patiënten is ook om die reden alfaliponzuur een interessante optie.

Ons lichaam maakt zelf kleine hoeveelheden R-alfaliponzuur. De productie ervan neemt echter af naarmate we ouder worden. Daarnaast wordt de R-vorm van alfaliponzuur in kleine hoeveelheden in voeding aangetroffen, bijvoorbeeld in lever, spinazie en broccoli. In voeding is alfaliponzuur altijd gebonden aan eiwit (specifiek aan het aminozuur lysine).

Voordat het opgenomen kan worden zal alfaliponzuur eerst losgekoppeld moeten worden van lysine. In supplementen komt alfaliponzuur voor in zijn vrije vorm (als een mengsel van de R/S-vorm of als pure R-vorm). Supplementen bevatten ongeveer 1000 keer zoveel alfaliponzuur dan bovengenoemde voedingsmiddelen, en kunnen zinvol zijn in situaties waar er een verhoogde behoefte bestaat (waaronder COVID-19).

Lees meer over alfaliponzuur: Alfaliponzuur een superieure antioxidant.
Lees meer over Palmitoylethanolamide: verhoog je weerstand tegen virussen.

Bronnen:  
[1] Francesca Uberti. A Combination of α-Lipoic Acid (ALA) and Palmitoylethanolamide (PEA) Blocks Endotoxin-Induced Oxidative Stress and Cytokine Storm: A Possible Intervention for COVID-19.. J Diet Suppl. 2021 Aug 18;1-23. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34405764/
[2] Esposito, C., Garzarella, E. U., Santarcangelo, C., Di Minno, A., Dacrema, M., Sacchi, R., … & Daglia, M. (2021). Safety and efficacy of alpha-lipoic acid oral supplementation in the reduction of pain with unknown etiology: A monocentric, randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Biomedicine & Pharmacotherapy, 144, 112308. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332221010921