skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Chocola tegen bloedklontering en wijn voor een lang leven?

De moderne voedingshypes

Er zijn al langer aanwijzingen dat flavonoïden Chocola tegen bloedklontering en wijn voor een lang leven? die bijvoorbeeld in chocola, wijn en groene thee voorkomen klonteringen van bloedplaatjes tegengaan, ongeveer zoals aspirine dat doet. Deze tamtam, verspreidt door de American Association for the Advancement of Science, komt van het congres van de American Heart Association en is onderzocht door een professor van de Johns Hopkins Universiteit.

Journalisten menen direct dat het daarom deugt en spoedig volgen er koppen in de krant met de titel ‘pure chocola helpt het hart als aspirine’.
Hebben we net de rode wijn gehad en nu dit weer. De natuurdiëtist heeft er weer een dagtaak bij om mensen duidelijk te maken dat het eten van repen chocola en het elke dag drinken van 4 glazen rode wijn en 1 liter groene thee een onevenwichtige manier is om aan flavonolen te komen.

Appels voor citroenen verkopen Gezonde voeding is meer dan voedingshype’s achterna jagen. Het is niet het ene jaar geen eieren eten en dan weer wel. Of een flesje met groenten en fruit drinken en dan het idee hebben dat u voldoende heeft binnengekregen. Plastic flesjes met suiker en darmflorabacteriën bij het ontbijt nemen in de overtuiging dat u daarmee de darmflora op orde brengt en houdt. Speciale behandelde frietjes die een innovatieprijs krijgen eten met de ijdele hoop dat u daarmee uw gewicht in de hand kunt houden.

Flavonoïden en de schildklier

Hoe zit dat nu met die flavonoïden? Er zijn tot nog toe 7000 soorten flavonoïden ontdekt, waarvan er gemiddeld 1500 onderzocht zijn. Ze hebben apart een andere werking dan met elkaar. Net als de antoxidanten in synergie iets anders doen dan ieder apart. Ze hebben remmende én activerende eigenschappen zoals zoveel natuurlijke stoffen in de natuur.
Het is en blijft tenslotte scheikunde met een mysterieuze alchemie. De natuur kent de helende kracht van de juiste samenstelling, de mensheid is nog lang niet zo ver.

De helende werking van antioxidanten en flavonoïden en polyfenolen uit natuurvoeding begint gelukkig tot meer mensen door te dringen. Helaas wordt het echter nog teveel met poeders, pillen en gekunstelde fabrieksvoedsel naar binnengewerkt. Gebrek aan tijd, geen zin om te koken, te vermoeiend voor de kaakspieren en geen idee hoe alle de tegenstrijdige informatie tot een gemakkelijke, creatieve én smakelijke maaltijd om te toveren zijn is voor velen een stevige hindernis.
Dat bepaalde flavonoiden ook nog kwaad kunnen omdat ze het schildklierhormoon-metabolisme remmen, maakt het alleen nog maar ingewikkelder.

Jodium tekorten door broodbakmachines

Een tekort aan jodide en selenium, diverse flavonoïden en polyfenolen in voeding kunnen het schildklierhormoon-metabolisme remmen. Voornamelijk vrouwen (1 op de 4 kan er tegenwoordig last van hebben) moeten hier bedacht op zijn. We geven een paar voorbeelden van modieuze missers:

 • Jodiumzout vergeten toe te voegen aan eigen broodbaksels
 • Te weinig variatie in groenten. (Bijvoorbeeld het eten van teveel koolsoorten geeft een remmende werking op het schildklier-metabolisme)
 • Chocola, wijn en koffie hebben een ontregelende werking op de neurotransmitters (o.a slaapproblemen, depressie, geheugen- en concentratiestoornissen)
 • Kruidenpreparaten zoals gingko biloba, ginseng soorten , maar ook bepaalde flavonoïden en polyfenolen soorten kunnen interacties hebben met reguliere medicatie en kunnen de biotransformatie (P 450 iso enzymen van de lever) van de lever verstoren.
 • Suikervrije melkproducten die aspartaam bevatten om te zoeten en chips die glutaminaat als smaakmaker bevatten werken ontregelend op de neurotransmitters.
 • Grapefruitsap, zuivelproducten en voedingspreparaten met hoge doseringen mineralen kunnen medicatie beïnvloeden door interacties met elkaar.

Commentaar NDN

Gevarieerde biologische natuurvoeding bevat een breed palet aan bioflavonoïden en polyfenolen die in een bepaalde natuurlijke verhouding voorkomen. De biotransformatie van de lever (omzetting van lichaamsvreemde en lichaamseigen stoffen) die beïnvloed wordt door voeding wordt steeds meer in kaart gebracht.
Voeding krijgt steeds meer interesse vanuit de reguliere geneeskunde omdat men nu door onderzoek naar de fase I en fase II enzymen in de lever ziet dat diëten positief kunnen bijdragen in het opvangen van bijwerkingen van medicatie. Het zijn echter geen eenvoudige processen waar men makkelijk ‘chocola van kan bakken’.

Effecten van gezonde voeding op de lever Diëtisten worden steeds vaker ingezet om mee te helpen aan het ontwerpen van diëten en specifieke voedingsinterventies die een versterkende werking op de lever hebben. Goed nieuws dus voor mensen met chemotherapie, mensen die diverse soorten medicaties gebruiken die allemaal hun eigen werking en bijwerking hebben op de lever.
Ook goed nieuws voor de orthomoleculaire geneeskunde omdat voedingssupplementen nu nog beter kunnen worden ingezet omdat ook deze een werking en bijwerking kunnen hebben op de lever. (Deze bijwerkingen zijn overigens wel vaak reversibel (= omkeerbaar).

Onderzoek naar de werking van het cytochroom P 450 systeem in de lever kan in de toekomst opleveren dat u precies weet of u aan een hype moet mee doen of niet. Ons voorlopig advies is dan ook:

 1. Eet gezond (zie elders op onze site) volgens de natuurvoedingsregels.
 2. Let op uw jodium (eet eens wat vaker biologische zeekraal of sushi waar zeewierbladeren om heen zitten)
 3. Eet ruim biologische groenten (minimaal 300 gram per dag), fruit (3 stuks per dag) en kiemen (een handje bij de lunch en bij het diner).
 4. Neem 5 glazen bronwater zonder koolzuur i.p.v. koffie, zwarte thee, chocolademelk, frisdrank.
 5. Eet regelmatig (sla geen maaltijden over)
 6. Maak het op de juiste manier klaar.
 7. Neem de tijd voor het eten en geniet dan van al dat heerlijke voedsel dat de natuur u biedt.

Literatuur en links:

Het schildklierhormoon metabolisme. Prof. Dr. van der Heide.

Biovitaal congres 18 november 2006.

Biotransformatie; iedereen heeft zijn eigen enzymen om te overleven. Prof. Dr. Bast. Biovitaal congres 18 november 2006.

Geneesmiddelen interacties met kruiden, voedingssupple-menten en voeding. Dr van der Kuy en Prof. Dr Witkamp. Van nature congres 30 november 2006.

Volkskrant 25-11-2006. Hans van Maanen. ‘Lekker hoor, maar chocola is nog lang geen geneesmiddel voor het hart.’

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen