skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Casus praktijkdag

Ortho Health Foundation

Ortho Health Foundation Stichting Ortho Health Foundation verzorgt volledige opleidingen tot therapeut tot 1 daagse of meerdaagse nascholingen voor de bestaande therapeuten. Voor professionals in de gezondheidszorg zijn goede nascholingen op het gebied van voeding, epigenetica en nutritionele therapie belangrijk. Het is een specialisme dat binnen elk vakgebied met betrekking tot de gezondheid toegepast kan worden. Voor een overzicht van ons cursusaanbod kunt kijken op onze Ortho Health Foundation agenda.

Casuïstiekdagen, lesdagen en Masterclasses door Marijke de Waal Malefijt

Casus praktijkdagHet hele jaar worden regelmatig casuspraktijkdagen gegeven bij Ortho Health Foudation, door klinisch natuurdietist Marijke de Waal Malefijt.  Daarnaast geeft zij ook (digitaal)les op de opleidingen, nascholingen en Masterclasses.

Voor een overzicht kunt u kijken op  Ortho Health Foundation agenda.

Casuïstiekdag

In de praktijk komen er vaak cliënten langs waarvan het niet meteen duidelijk is wat er aan de hand is of wat er het beste aan een specifiek probleem gedaan kan worden. Een veelvoorkomende klacht is darm- en buikproblemen: spijsverteringsproblemen, opgeblazen gevoel of ontlastingsproblemen. Dit heeft ook weer effect op het totale immuunsysteem. Zo blijkt dat de darm het grootste immunologische orgaan is en daarmee voor 80% verantwoordelijk is voor het afweersysteem. De darm heeft dus vele essentiële functies die de gezondheid beïnvloeden. Wanneer er storingen in de darmen zijn, is het zeer belangrijk om dit te behandelen en de oorzaak aan te pakken.

Goed onderzoek is daarmee de eerste stap naar gezondheid. Het geeft een indruk van de huidige situatie in de darmen. Hoe is het bijvoorbeeld gesteld met de gehele spijsvertering? Hoeveel goede darmbacteriën zijn er aanwezig in de darm? Wat is de zuurtegraad van de darmen? Zijn er schimmels aanwezig of is er sprake van een overgroei aan pathogene bacteriën en zo ja welke en hoeveel? Is er sprake van een ontsteking in de darm? En wat is de kwaliteit van de darmslijmvliezen? Met een ontlastingsonderzoek wordt effectief inzicht verkregen in het gehele systeem van de darmen. Deze praktijkdag wordt gegeven aan de hand van casussen en u kunt als professional een casus indienen vanuit uw praktijk waarbij u ontlastingsonderzoek (maar ook nutriënten bloeduitslagen of urine-uitslagen) heeft laten doen en mee vastloopt.

Wat komt er in deze cursus aan bod

Darmmicrobioom-interpretatie is het nieuwste onderwerp uit een reeks van een meerdere praktijkdagen. Voor deze casus praktijkdag worden géén live casussen gevraagd, maar wel onderzoeksuitslagen (ook uit bloed en urine en speeksel) uit de praktijk.

Wat gaan wij doen?

U als professional kunt een cliëntcasus op papier meenemen, met diverse uitslagen. Marijke de Waal Malefijt neemt met haar enorme ervaring en kennis de orthomoleculaire therapeut mee op weg naar een goede diagnose en behandelplan. Het programma van deze dag zal bestaan uit een gedeelte theorie over de darmen en ontlastingsonderzoek, maar voornamelijk het bespreken van de meegebrachte onderzoeken. Marijke leert u nog beter testuitslagen te interpreteren en om te zetten in een dieet en suppletie interventie stappenplan op maat. Dit wordt gedaan met voorbeelden uit uw eigen praktijk. Het verzoek voor deze casuïstiekdag is het meebrengen van enkele ontlasting-, urine- of bloedonderzoeken van cliënten uit uw praktijk waar u problemen mee ervaart met maken van een plan van aanpak.

Testuitslagen

laboratorium

Omdat het darmmicrobioom zoveel invloed hebben op iemands gezondheid, kan uit een ontlastingsonderzoek veel informatie gehaald worden. Naar aanleiding van zo’n onderzoek kunt u als therapeut of arts op maat gemaakte voedings- en/of suppletieadviezen geven, wat juist zo belangrijk is om elk onderdeel weer dichter naar herstel te brengen. Maar bij de uitslag moet u als therapeut of arts wel rekening houden met heel veel verschillende zaken. Er kunnen bijvoorbeeld verschillende verteringsstoornissen zijn en tegelijkertijd een overgroei aan schimmels. Dat kan bijvoorbeeld ook een reden zijn waarom sommige suppletie wel of niet werkt bij iemand. Belangrijk is dan om niet zomaar een voedings- of suppletieadvies te geven, maar dit goed af te stemmen op de cliënt in kwestie en te laten afhangen van de testuitslagen. Het kan dus soms erg lastig te zijn om tot een zo effectief en efficiënt behandelplan te komen.

Belangrijk is om zo goed mogelijk inzicht te hebben in de situatie van de cliënt en een duidelijke omschrijving/anamnese is dan ook van belang. De casus kan dan vanuit het hele klachtenpatroon worden benaderd. Er worden meerdere casussen besproken en u kunt deze van tevoren indienen via info@sohf.nl. Het oefenen met echte voorbeelden uit de praktijk geeft u een verruimend inzicht van wat u geleerd heeft in een eerdere orthomoleculaire (epigenetische) opleiding. Het systeemdenken wordt praktisch toegepast.

Wat kunt u verwachten?

Door de theorie van het systeemdenken toe te passen naar de praktijk, gaan de soms ingewikkeld lijkende problemen waar u als therapeut mee te maken krijgt duidelijker en makkelijker worden. Vragen die gesteld moeten worden om inzicht te krijgen in het functioneren van de regelsystemen worden helder gemaakt. “Het hoe en waarom” naar de praktische toepassing. U krijgt beter inzicht in de prioriteiten van een behandeling. Soms kunnen “quick wins” belangrijk zijn om het vertrouwen te winnen van de patiënt. U leert de verschillende karakteristieken van spijsverteringsstoornissen te onderscheiden. Na deze dag weet u welke handvatten nodig zijn om uw cliënt echt verder te helpen naar proces van genezing.

Deze cursus biedt de handvatten waar bijna elke therapeut behoefte aan heeft.

U kunt zich aanmelden voor cursusdata bij : Stichting Ortho Health Foundation

Jadelaan 61
2132 XX Hoofddorp
Telefoon: +31 (0) 252 517 643Casus praktijkdag
Website: www.sohf.nl
E-mail: info@sohf.nl