skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Auto-immuunziekten voorkomen

Een gezond maag-darmkanaal herbergt een grote verscheidenheid aan ‘vriendelijke’ bacteriën die aangehecht zitten aan de darmwandreceptoren. Deze bacteriën zijn in staat invloed uit te oefenen op een hernieuwing van de enterocyten (darmcellen) en ook op de andere elementen van het mucosale immuunsysteem. Een gezond ecosysteem is essentieel voor een evenwichtig immuunsysteem en wanneer dit bacteriële evenwicht verstoord wordt, kan een overmatige immuun activering een risico vormen op de ontwikkeling van intestinale of systemische ontstekingen.

Eliminatie van ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen (gluten, melk, suiker, ei, vlees, bepaalde noten, bepaalde specerijen, bepaalde vruchten blijken vaak ontstekingsbevorderend te zijn), adviezen die ontstekingen tegen gaan (geen transvetzuren, de juiste oliesoorten, etc.) en een leverondersteunend voedingsadvies(geen alcohol, koffie, extra specifieke groenten en fruit, vis) gecombineerd met suppletie kunnen bijdragen aan herstel van de mucosale integriteit.Auto-immuunziekten voorkomen

Het darmslijmvlies vormt een van de belangrijkste barrières tegen pathogene micro-organismen, zoals bacteriën, virussen en schimmels, maar ook allergenen. De darmmucosa vormt met haar oppervlak van ca. 400 m2 het grootste immunologische orgaan, waar meer dan de helft van alle lymfocyten in het lichaam verblijven, antilichamen aanwezig zijn en verreweg de grootste hoeveelheid immuunglobulinen wordt gemaakt.

Secretorisch IgA

Direct op de darmmucosa bevind zich een slijmlaag, waarin zich het secretorisch IgA bevindt, dat zorgt voor de eliminatie van pathogene organismen en/of lichaamsvreemde substanties. Deze slijmlaag wordt bewoond door de lichaamseigen darmflora, die noodzakelijk is voor een goede spijsvertering en de productie van een aantal voor het lichaam essentiële substanties. Een intacte slijmlaag en darmflora kunnen zonder een gezond slijmvlies niet bestaan.

Wanneer de slijmvliezen door gifstoffen, chronische ziekten, stress of medicatie beschadigd raken, kan dat verregaande gevolgen hebben (zoals allergische aandoeningen). Het darmslijmvlies speelt daarom een cruciale rol binnen de lichaamseigen afweer.

Secretorisch IgA faces afweermechanisme darmen €29,00 Incl. btw

Auto-immuunziekten voorkomenEen goede parameter voor het bepalen van de immuniteit in de darmen is het secretorisch IgA in ontlasting. Een afwijkende uitslag, dus te veel of te weinig secretorisch IgA, geeft aan dat het afweermechanisme van de darmen onvoldoende functioneert.

 

Aanvulling van Pre-en Probiotoca (opbouw darmmicrobioom), omega 3- vetzuren ( tegen ontstekingen) en GLA (borrageolie voor het darmslijmvlies), aminozuren (l-glutaminezuur voor herstel van het darmslijmvlies), mineralen (zoals zink, selenium) en vitaminen (zoals vitamine A en D) voor de mucosale integriteit.

Belang van IgG-antilichamen

Het aantonen van hoge concentraties IgG-antilichamen duidt erop dat er regelmatig contact is tussen voedingsmiddel en de cellen van het immuunsysteem. Antilichamen binden zich aan de voedingsmiddel-antigenen en kentekenen zich op deze wijze als lichaamsvreemd onder vorming van een immuuncomplex. Het immuuncomplex wordt dan door aflopende ontstekingsprocessen verwerkt. Deze processen vinden continue plaats en zijn de oorzaak van een veelvoud aan chronische ziekten.

Symptomen antistoffen IgG-klasse :
Darmklachten
Constipatie
Diarree
PDS
Hoofdpijn/ Migraine
Overgewicht
Vermoeidheid
Huidziekten, waaronder eczeem of psoriasis
Spier- en gewrichtsklachten
(Chronisch) ontstekingen

laboratorium

Op zoek naar voedselintoleranties

Auto-immuunziekten voorkomenMet de Allergo-Screen®-diagnostiek test wordt het bloed geanalyseerd op antistoffen van de IgG 1-4 klasse, die uw immuunsysteem heeft gevormd tegen voedselbestanddelen.
Bij de hier onderzochte antilichaam-getriggerde reacties verschijnen de symptomen meestal in een vertraagde vorm (tot 72 uur na inname), zodat het aanzienlijk moeilijker is om een tijdelijke relatie met de niet te verdragen voedingsmiddelen te identificeren.
De IgG-totaal (1-4) testmethode helpt bij het vaststellen van vertraagde voedselallergie veroorzaakt door de immuunrespons van Immuunglobuline G (IgG).

Wanneer u klachten of een aandoening heeft die maar niet verdwijnen, kan de oorzaak liggen aan een vertraagde IgG-voedselallergie type III. Vaak blijven deze voedselreacties onopgemerkt omdat de symptomen vaak pas na een paar uur of zelfs 72 uur later na inname van een bepaald voedingsmiddel optreden. Dat maakt het extreem moeilijk om het voedingsmiddel (triggerfood) te identificeren.

De mogelijke symptomen van dit type voedselovergevoeligheid zijn o.a.:

  • Gastro-intestinale aandoeningen zoals een opgeblazen gevoel, obstipatie, diarree, misselijkheid, ziekte van Crohn, Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS)
  • Hoofdpijn/migraine
  • Metabole aandoeningen; obesitas, chronische gewichtsproblemen
  • Huidaandoeningen; atopische huidproblemen zoals bijvoorbeeld psoriasis, eczeem
  • Spier- en gewrichtsklachten

Immuunsysteem darmenAuto-immuunziekten voorkomen

In de darmen bevindt zich het grootste immuunsysteem van het uw lichaam. Meer dan 80% van de immunologische afweerreacties komen uit de darmen. Onze darmen zijn haast een onoverwinnelijke barrière voor bacteriën, schimmels, virussen en andere ziekteverwekkers. Maar ook een barrière tegen vreemde eiwitten uit voedsel.

Voedingsmiddelen hebben een buitengewone tolerantie, maar ze moeten wel goed verteerd worden en door het intacte darmslijmvlies gaan. Een beschadigde darmwand geeft een risico voor het krijgen van een voedingsmiddelenintolerantie.

Allergo-Screen – Voedselallergie en Intolerantie Basic, Medivere
Auto-immuunziekten voorkomen

 

 

 

 

 

Allergo-Screen – Voedselallergie en Intolerantie Premium, Medivere

Auto-immuunziekten voorkomen

 

 

 

 

 

 

Allergo-Screen – Voedselallergie en Intolerantie Veggie, Medivere
Auto-immuunziekten voorkomen

 

 

Allergotesten IgG 1 t/m 4

Een voedselallergie wordt veroorzaakt door IgE antistoffen en een vertraagde voedselallergie door IgG antistoffen.

IgG antistoffen zijn verdeelt in 4 subklassen, IgG1, IgG2, IgG3 en IgG4. Type 1 allergie is gerelateerd aan IgG4 en kan worden beschouwd als het tegengif tegen IgE antistoffen.
IgG4 is in veel lagere concentraties aanwezig in het bloed (4 %) dan de andere subklassen, maar hogere waarden van IgG4 kunnen histamine vrijmaken, wat vooral symptomen bij patiënten met lage DAO.

DAO diamino-oxidase histamine intolerantie €49,00 Incl. btw

DAO diamino-oxidase meting uit bloed

Auto-immuunziekten voorkomenKrijg je wel eens zomaar hoofdpijn of hersenmist in je hoofd, een gevoel van bezorgdheid of angst zonder precies te weten waarom? Krijg je rode wangen van het drinken van rode wijn of na het eten van histaminerijke voeding? Krijg je een jeukende tong of een loopneus wanneer je banaan, avocado of aubergine eet? Heb je moeite om in slaap te vallen? Ben je een vrouw met een onregelmatige menstruatiecyclus? Indien het antwoord bij een of meerdere vragen ‘ja’ was, dan kan de oorzaak een histamine intolerantie zijn.

Histamine intolerantie

Auto-immuunziekten voorkomenHistamine intolerantie wordt veroorzaakt doordat je lichaam een teveel aan histamine niet goed kan afbreken. Dit kan worden veroorzaakt door een aangeboren afwijking waardoor onvoldoende enzymen (DAO) in de darmen worden aangemaakt die histamine afbreken. Ook door alcoholgebruik of de inname van bepaalde medicijnen, kan het zijn dat de aanmaak van enzymen wordt geblokkeerd, waardoor histamine niet meer in de darmen afgebroken wordt, maar worden opgenomen in de bloedbaan.

Medicijnen die dit kunnen veroorzaken zijn: Acetylcystein, Ambroxol, Aminophyllin, Amitriptylin, Chloroquin, Clavulansäure, Droperidol, Isoniazid, Metamizol, Metoclopramid, Propafenon, en Verapamil.

Als de uitslag hoger is dan 10, heb je zeer waarschijnlijk geen histamine intolerantie

uitslag hoger dan 10 U/ml histamine intolerantie onwaarschijnlijk
uitslag tussen de 3-10 U/ml histamine intolerantie waarschijnlijk
uitslag lager dan <10 U / ml histamine intolerantie zeer waarschijnlijk

Bij deze test wordt onderzocht of er een tekort is aan het enzym diamine-oxidase (DAO). Dit enzym breekt overtollig histamine af in de darm. Bij histamine intolerantie ontstaat diarree en symptomen als jeuk, een verstopte neus, slapeloosheid of hoofdpijn.

Remming van DAO activiteit vindt plaats door stoffen zoals alcohol of medicijnen (acetylcysteïne, ambroxol, aminofylline, amitriptyline, chloroquine, clavulaanzuur, isoniazide, dipyrone, metoclopramide, propafenon, verapamil). Inname van Diphenhydramine en Haprine leiden tot een verhoogde DAO concentratie. Verhoogde DAO activiteit is ook te zien bij zwangerschap (vorming van DAO in de placenta).

Let op! Deze test niet op warme dagen uitvoeren, omdat het monster niet te warm mag worden tijdens de verzending met de medische post.

Let op! Bij gebruik van anti-histastaminica kun je deze test niet doen. Of je moet in overleg met je (huis)arts of je de medicatie 5 dagen mag stoppen.

Auto-immuunziekten voorkomen

Vermoeden van voedselreacties op basis van een analyse van de IgG-concentraties in het bloed

Een vermoeden van voedselreacties op basis van een analyse van de IgG-concentraties in het bloed moet worden gecontroleerd en bevestigd met behulp van een op IgG gebaseerd eliminatiedieet. De voedingsmiddelen waartegen aanzienlijk verhoogde IgG-titers zijn gevonden worden gedurende een bepaalde periode strikt vermeden. Idealiter zullen de relevante symptomen van IgG reacties in deze periode afnemen. Dit geldt met name als tegelijkertijd aanvullende maatregelen voor darmrevalidatie worden uitgevoerd.

Provocatiefase

In een volgende provocatiefase wordt een deel van de weggelaten voedingsmiddelen achtereenvolgens opnieuw stap voor stap in het menu opgenomen.

  • Voor de voedingsmiddelen die in deze testfase geen symptomen veroorzaken, kan de frequentie van inname en de portiegrootte stapsgewijs worden verhoogd.
  • Voedingsmiddelen die opnieuw symptomen veroorzaken als reactie op de uitdaging, moeten op de lange termijn worden vermeden.

De resultaten van empirische studies tonen aan dat met een consistente verandering van het dieet, die gepland wordt op basis van positieve IgG-resultaten, significante verbeteringen kunnen worden bereikt met betrekking tot intestinale, maar ook extra-intestinale of systemische klachten en de kwaliteit van leven van de patiënten.

Morbus Crohn [Bentz et al., 2010; Uzunismail et al., 2012; Wang et al., 2018]
Colitis ulcerosa [Jian et al., 2018]
Prikkelbare Darm Syndroom [Atkinson et al., 2004; Drisko et al., 2006; Guo et al., 2012; Aydinlar et al., 2013; Hart, 2017; Xie et al., 2019; Cappelletti et al., 2020; Ostrowska et al., 2021]
Migraine [Rees et al., 2005; Arroyave Hernández et al., 2007; Alpay et al., 2010; Aydinlar et al., 2013; Lewis et al., 2013; Xie et al., 2019].[ Aydinlar EI, Dikmen PY, Tiffikci A, et al. IgG-based elimination diet in migraine plus irritable bowel syndrome. Headache. 2013;53(3):514-525.]
Adipositas [Lewis et al., 2012; Neuendorf et al., 2019]
Langdurige gedocumenteerde ervaringsrapporten, observatiestudies en casestudies uit de complementaire praktijk ondersteunen de resultaten van de wetenschappelijke onderzoeken en impliceren ook een positief effect van op IgG gebaseerde eliminatie van voedsel op het verloop van de ziekte bij arteriosclerose, reumatoïde artritis, depressie en aandacht stoornis met hyperactiviteit (ADHD) [Dixon, 2000; Ritz en Lord, 2005; Hardman en Hart, 2007; Kim-Lee et al., 2015; Virdee et al., 2015].

Het genezende effect van op IgG 1-4 gebaseerde voedingstherapie kan worden toegeschreven aan verschillende oorzaken, die allemaal kunnen leiden tot een vermindering van klinisch manifeste en/of subklinische ontstekingen.

Bovendien bevordert het volgen van de juiste dieetaanbevelingen, een verandering van een onevenwichtige eetgewoonten (vaak calorierijk, vetrijk dieet) naar een uitgebalanceerd, ontstekingsremmend dieet . Vaak geeft dit een verbetering van de barrièrefunctie van het darmslijmvlies en gaat microbiële dysbiose in de darm tegen.

Dit geldt als tegelijkertijd aanvullende maatregelen voor darmrevalidatie worden uitgevoerd. Versterking van het darmslijmvlies vermindert:
– onverteerde voedselantigenen die in de darm worden opgenomen,
– bacteriële translocatie vanuit het darmlumen,
– passage van andere schadelijke of immuunactiverende metabolieten van commensale microbiële kolonisatie,
– opname van schadelijke voedselcomponenten in het bloed.

Literatuur:
Bentz S, et al. 2010. Clinical relevance of IgG antibodies against food antigens in Crohn’s disease: a double-blind cross-over diet intervention study. Digestion; 81(4): 252-64.
Jian L, et al. 2018. Food exclusion based on IgG antibodies alleviates symptoms in ulcerative colitis: a prospective study. Inflamm Bowel Dis; 24(9): 1918-25.
Atkinson W, et al. 2004. Food elimination based on IgG antibodies in irritable bowel syndrome: a randomised controlled trial. Gut; 53(10): 1459-64.
Guo H, et al. 2012. The value of eliminating foods according to food-specific immunoglobulin G antibodies in irritable bowel syndrome with diarrhoea. J Int Med Res; 40(1): 204-10.
Aydinlar EI, et al. 2013. IgG-based elimination diet in migraine plus irritable bowel syndrome. Headache; 53(3): 514-25.
Hart GR. 2017. Food-specific IgG guided elimination diet; role in irritable bowel syndrome? Int J Nutr Sci & Food Tech; 3(4): 47-9.
Cappelletti M, et al. 2020. Food-specifc serum IgG and symptom reduction with a personalized, unrestricted-calorie diet of six weeks in Irritable Bowel Syndrome (IBS). Nutr Metab (Lond); 17: 101
Ostrowska L, et al. 2021. IgG food antibody guided elimination-rotations diet was more effective than FODMAP diet and control diet in the treatment of women with mixed IBS – Results from an open label study. Preprint from Research Square; doi.org/10.21203/rs.3.rs-145873/v1.
Rees T, et al. 2005. A prospective audit of food intolerance among migraine patients in primary care clinical practice. Headache Care; 2(2): 105-10.
Alpay K, et al. 2010. Diet restriction in migraine, based on IgG against foods: A clinical double-blind, randomised, cross-over trial. Cephalagia; 30(7): 829-37.
Arroyave Hernández CM, et al. 2007. Food allergy mediated by IgG antibodies associated with migraine in adults. Rev Alerg Mex; 54(5): 162-8.
Aydinlar EI, et al. 2013. IgG-based elimination diet in migraine plus irritable bowel syndrome. Headache; 53(3): 514-25.
Lewis JE, et al. 2013. A pilot study eliminating immunologically-reactive foods from the diet and its effect on symptomatology and quality of life in persons with chronic migraines and headaches. Open J Intern Med; 3(1): 8-14.
Xie Y, et al. 2019. Effects of diet based on IgG elimination combined with probiotics on migraine plus irritable bowel syndrome. Pain Res Manag; 2019: 7890461.
Lewis JE, et al. 2012. Eliminating immunologically-reactive foods from the diet and its effect on body composition and quality of life in overweight persons. J Obes Weight Loss Ther; 2: 112.
Neuendorf R, et al. 2019. Impact of food immunoglobulin G-based elimination diet on subsequent food immunoglobulin G and quality of life in overweight/obese adults. J Altern Complement Med; 25(2): 241-8.