Bij het reguleren van de schildklierhormoonhuishouding zijn er verschillende hormonen betrokken,…
Carnivoordieet: voordelen en risico’s
Het Carnivoordieet is een restrictief dieet dat de meeste plantaardige voedingsmiddelen elimineert, inclusief fruit, groenten en bonen. Bij het volgen van een carnivoordieet vertrouwt iemand uitsluitend op dierlijke producten om aan alle of de meeste van zijn voedingsbehoeften te voldoen.
Dit dieet is populair onder mensen die willen afvallen en medische aandoeningen zoals diabetes willen verbeteren. Er zijn talloze gezondheidsproblemen die verband houden met dit eetpatroon, maar sommigen beweren dat het carnivoordieet een gezonde manier van eten is.
Dit artikel gaat dieper in op het carnivoordieet en vertelt je wat je moet weten over wat het is, hoe je het kunt volgen en hoe deze onconventionele manier van eten je gezondheid beïnvloedt.
Hoe het carnivoordieet te volgen
Hoewel het carnivoordieet pas onlangs populair is geworden, zijn wetenschappers al honderden jaren geïnteresseerd in deze zeer koolhydraatarme manier van eten.
Er zijn verschillende verslagen van onderzoekers die de traditionele, op vlees gebaseerde voedingsinname van Arctische of nomadische samenlevingen al in de 18e eeuw nabootsen. In 1797 behandelde Dr. John Rollo bijvoorbeeld met succes patiënten met diabetes type 2 met behulp van een dieet dat voornamelijk uit vlees en vet bestond, nadat hij het zeer koolhydraatarme dieet van de inheemse bevolking in St. Lucia had bestudeerd.
Nadat ontdekt werd dat een zeer koolhydraatarm dieet mensen met diabetes ten goede kwam, werd het een algemeen aanvaarde behandeling voor het beheersen van deze aandoening tot de ontdekking van insuline in 1921. [1]
Het Carnivoordieet dat we vandaag kennen, werd gepopulariseerd door Shawn Baker (MD), die in 2018 een boek schreef met de titel ‘The Carnivore Diet ‘nadat hij had ontdekt dat een op vlees gebaseerd dieet zijn gezondheid ten goede kwam. Deze versie van het Carnivoordieet pleitte voor de volledige eliminatie van plantaardig voedsel en een totale afhankelijkheid van vlees en andere dierlijke producten zoals eieren, zeevruchten en volvette zuivelproducten.
Sommige voorstanders van carnivoren volgen een strikt carnivoordieet dat alleen voedingsmiddelen op dierlijke basis bevat, terwijl anderen minder beperkende versies volgen die kleine hoeveelheden plantaardig voedsel toestaan, zoals koolhydraatarme groenten.
De meeste mensen die een carnivoor-achtig dieet volgen, halen de meeste calorieën echter uit vlees en ander dierlijk voedsel.
Hoe ziet een carnivoordieet er uit?
Hoewel er verschillende versies van het Carnivoordieet bestaan, eten de meeste mensen die dit eetpatroon volgen voornamelijk dierlijk voedsel, zoals:
Vlees: biefstuk, varkensvlees, rundergehakt, bizons, lamsvlees en hertenvlees
Orgaanvlees: lever, hart en nieren
Gevogelte: kip, eend en kalkoen
Zeevruchten: zalm, sardines, mosselen, mosselen en garnalen
Volvette zuivel: volvette yoghurt, kaas en boter
Eieren: hele eieren en eidooiers
Naast dierlijk voedsel, staan mensen die een carnivoordieet volgen ook kruiden, zout, peper, en specerijen toe.
Uit een onderzoek uit 2021 met gegevens over de voedingsinname van 2.029 mensen die een carnivoor-achtig dieet volgden, bleek dat rood vleesproducten , zoals rundvlees, lamsvlees en hertenvlees, het meest gegeten voedsel waren, gevolgd door eieren en niet-melkzuivelproducten. Uit het onderzoek bleek ook dat meer dan 50% van de deelnemers minstens één keer per dag koffie dronk. [1]
Welke voeding wordt beperkt of volledig vermeden?
Mensen die het carnivoordieet volgen, halen het grootste deel van hun calorieën uit dierlijk voedsel. Hoewel er minder restrictieve versies van het carnivoordieet bestaan, worden de volgende voedingsmiddelen gewoonlijk beperkt of volledig vermeden door degenen die dit eetpatroon volgen:
Fruit: Bessen, appels, druiven, bananen, avocado’s en perziken
Groenten: Aardappelen, courgette, broccoli, asperges en groenten
Granen en producten op graanbasis: brood, quinoa, rijst, pasta en noedels
Noten en zaden: amandelen, cashewnoten, pindakaas, pompoenpitten
Bonen: zwarte bonen, kikkererwten, bruine bonen en linzen
Snacks en snoep: koekjes, chips, ijs, cakes en snoep
Suikerhoudende dranken: sap, frisdrank, gezoete koffiedranken en energiedrankjes
Water is de favoriete drank bij het volgen van een carnivoordieet, hoewel veel mensen die dit dieet volgen thee en koffie in hun dagelijkse routine opnemen.
Bovendien staan sommige mensen zich zelf een kleine hoeveelheid koolhydraatarme groenten toe.
Wat zijn de voordelen van een carnivoor dieet?
Momenteel is er beperkt onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van het volgen van een carnivoordieet.
Er zijn echter voldoende aanwijzingen dat diëten met een zeer laag koolhydraatgehalte de gezondheid van sommige mensen, zoals mensen met type 2-diabetes, ten goede kunnen komen.
Hoewel er geen strikte regels zijn met betrekking tot de macronutriëntenverhouding van het carnivoordieet, kan het over het algemeen worden beschouwd als een eiwitrijk, tevens zeer koolhydraatarm dieet. Studies tonen aan dat bepaalde koolhydraatarme diëten, zoals het keto-dieet , nuttig kunnen zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen.
Maar houd er rekening mee dat zeer koolhydraatarme diëten niet hetzelfde zijn als het carnivoordieet, en dat er momenteel beperkt bewijs is dat het carnivoordieet de gezondheid op welke manier dan ook verbetert.
Dat gezegd hebbende, kan het carnivoordieet een aantal voordelen bieden.
1. Kan de bloedsuikerregulatie verbeteren
Koolhydraatarme diëten zijn effectief voor het verbeteren van de gezondheidsresultaten bij mensen met diabetes. Dit komt omdat deze diëten weinig koolhydraatrijke voedingsmiddelen bevatten , die de grootste invloed hebben op de bloedsuikerspiegel en het insulinegehalte.
Als iemand een carnivoordieet volgt, zou de inname van koolhydraten minimaal zijn en zouden de bloedsuikerspiegels en de afhankelijkheid van diabetesmedicijnen waarschijnlijk afnemen.
In het onderzoek uit 2021, dat gegevens bevatte over de voedingsinname van 2.029 mensen die gedurende negen tot twintig maanden een carnivoor-achtig dieet volgden, ontdekten onderzoekers dat de deelnemers met type 2-diabetes een verlaging hadden van hun hemoglobine A1c (HbA1c)-niveau (marker van controle van de bloedsuikerspiegel) en dat er een significante vermindering van hun diabetesmedicatiegebruik was. Van de 262 deelnemers met type 1- of type 2-diabetes (T2DM) stopte 84% zelfs met orale diabetesmedicatie en stopte 92% van de deelnemers met T2DM met het gebruik van insuline. [1]
Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, is er meer onderzoek nodig naar de effectiviteit en veiligheid van het carnivoordieet. Het is ook belangrijk op te merken dat diabetes effectief kan worden beheerd met minder restrictieve diëten, zoals plantaardige diëten en koolhydraatarme diëten, die veel beter zijn voor de algehele gezondheid en gemakkelijker vol te houden zijn op de lange termijn.
2. Kan gewichtsverlies bevorderen
Het carnivoordieet elimineert veel voedingsmiddelen en dranken die betrokken zijn bij gewichtstoename, inclusief ultra bewerkt voedsel en toegevoegde suikers. Omdat dit voedingspatroon weinig koolhydraten bevat en zo veel eiwitten, wat de meest vullende macronutriënt is, is het waarschijnlijk dat het carnivoordieet gewichtsverlies zal bevorderen, tenminste op de korte termijn.
In het hierboven genoemde onderzoek uit 2021 rapporteerden de deelnemers aanzienlijke verlagingen van hun body mass index (BMI) – een maatstaf voor lichaamsvet op basis van lengte en gewicht – na de overstap naar een carnivoordieet. [1]
Hoewel dit bemoedigend is, is het carnivoordieet zeer restrictief en voor de meeste mensen waarschijnlijk onhoudbaar. Van soortgelijke diëten, zoals het keto-dieet , is ook aangetoond dat ze effectief zijn voor gewichtsverlies op de korte termijn. Diëten, zoals het keto-dieet die een aantal gezonde voedingsmiddelen achterwege laten, zijn echter notoir moeilijk vol te houden, en het meeste bewijs suggereert dat de werkzaamheid ervan op de lange termijn vergelijkbaar is met die van andere, minder restrictieve diëten voor gewichtsverlies. [2]
Dit betekent dat hoewel het carnivoordieet snel gewichtsverlies kan bevorderen, meer inclusieve diëten die gemakkelijker te volgen zijn waarschijnlijk net zo effectief zijn voor gewichtsverlies op de lange termijn en gezond gewichtsbehoud.
3. Andere mogelijke voordelen
Deelnemers aan het onderzoek uit 2021 meldden dat het volgen van een carnivoordieet leidde tot verbeteringen in hun algehele gezondheid, fysiek en mentaal welzijn en enkele chronische medische aandoeningen. [1]
Dit kan zijn omdat het carnivoordieet voedingsmiddelen en dranken schrapt die verband houden met een slechte lichamelijke en geestelijke gezondheid, Dit kan zijn omdat het carnivoordieet voedingsmiddelen en dranken schrapt die verband houden met een slechte lichamelijke en geestelijke gezondheid, inclusief ultrabewerkte voedingsmiddelen en toegevoegde suikers.
Maar houd er rekening mee dat de deelnemers aan dit onderzoek het carnivoordieet pas negen tot twintig maanden volgden. Het is onbekend hoe het carnivoordieet de gezondheid op de lange termijn beïnvloedt, inclusief het ziekterisico.
Over het algemeen is er meer onderzoek nodig om volledig te begrijpen hoe het carnivoordieet de algehele gezondheid beïnvloedt.
Risico’s en bijwerkingen
Hoewel voorstanders van het carnivoordieet suggereren dat deze manier van eten kan helpen het gewichtsverlies te bevorderen en chronische ziekten te verbeteren, zijn er verschillende belangrijke nadelen aan deze manier van eten.
Ten eerste is dit dieet uiterst restrictief en worden voedingsmiddelen uitgesloten waarvan bekend is dat ze de gezondheid verbeteren en essentiële voedingsstoffen leveren, zoals fruit en groenten. Diëten met weinig butyraatproductie door diverse bacteriën die leven van groenten en fruit, zijn vaak in verband gebracht met een verhoogd risico op verschillende ziekten, waaronder kanker en hartziekten, evenals met het algemene sterfterisico.[3-4]
Een hoge inname van rood en bewerkt vlees is ook in verband gebracht met een verhoogd risico op verschillende gezondheidsproblemen, waaronder colorectale kanker, borstkanker, darmkanker en hartziekten. [5-6]
Een ander probleem met het carnivoordieet is de impact op het milieu van een voedingspatroon met veel rood vlees en andere dierlijke producten. Onderzoek toont aan dat de productie van rood vlees aanzienlijk bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen en een aanzienlijke impact heeft op de opwarming van de aarde en de klimaatverandering .[7]
Bovendien kan een dieet met weinig plantaardig voedsel leiden tot vervelende bijwerkingen zoals constipatie , vermoeidheid, een slecht humeur, tekorten aan voedingsstoffen en meer. [1]
Hieronder is een voorbeeldmenu wat iemand die een carnivoordieet volgt dagelijks eet:
Ontbijt: eieren en spek
Lunch: Hamburgerpasteitjes met kaas
Tussendoortje: Sardines
Diner: Biefstuk
Houd er rekening mee dat sommige mensen die een minder restrictief carnivoordieet volgen, bepaalde producten in hun dieet kunnen opnemen, zoals koolhydraatarme groenten.
Samenvattend
Het Carnivoordieet is een zeer restrictief dieet dat onlangs populair is geworden onder mensen die willen afvallen en gezondheidsproblemen zoals diabetes type 2 willen verbeteren.
Hoewel er beperkt bewijs is dat het volgen van dit eetpatroon zou kunnen resulteren in gewichtsverlies en verbeteringen in de bloedsuikerspiegel, bestaan er grote zorgen over de gezondheidsimplicaties van dit dieet op de lange termijn.
Carnivoordiëten combineren de voordelen van ketogene diëten en eliminatiediëten, die populair zijn vanwege het omgaan met hardnekkige gezondheidsproblemen. Door potentieel problematisch plantaardig voedsel te verwijderen, bevatten carnivoordiëten weinig of geen:
FODMAP’s
Oxalaten
Lectines
Fytaten
Glycoalkaloïden
Salicylaten
Het gebruik van voedingsinterventies in deze context is niets nieuws. Er zijn meer dan 100 auto-immuunziekten met verschillende etiologieën, triggers en symptomen. Wat ze meestal gemeen hebben is darmdysbiose en systemische ontsteking. Het verwijderen van pro-inflammatoire, hoog-glycemische, insulinebevorderende voedingsmiddelen is de sleutel tot het overwinnen ervan.
Veel mensen gebruiken al koolhydraatarme, ketogene of glutenvrije diëten om hun symptomen te verminderen. Het carnivoordieet gaat nog een stap verder.
Als je het carnivoordieet op de lange termijn volgt, zijn er risico’s op een aantal ernstige gezondheidsproblemen, waaronder colorectale kanker en hartziekten.
Als je op zoek bent naar een veiligere, meer op bewijs gebaseerde manier om je gezondheid te verbeteren, overweeg dan een minder restrictief dieet te proberen met veel voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze de algehele gezondheid verbeteren (o.a. meer diversiteit in voedingsmiddelen die goed zijn voor het darmmicrobioom), zoals het mediterrane dieet of een minder restrictief koolhydraatarm dieet.
Zoals bij elke interventie, of het nu gaat om voeding, levensstijl, farmaceutica, kruiden of iets anders, zullen er mensen zijn bij wie het wonderbaarlijk werkt, en bij sommigen bij wie het helemaal niet werkt. Bij het carnivoordieet is het niet anders. Is het de moeite waard om het te proberen als je een chronisch probleem hebt waarvan je denkt dat het verband houdt met je dieet? Absoluut.
Het feit blijft dat we nu alleen nog maar anekdotes en indirect bewijsmateriaal hebben. Dit zijn ongetwijfeld krachtige anekdotes, en natuurdiëtisten hebben geen reden om eraan te twijfelen. Toch verlangen we naar goed gecontroleerde wetenschappelijke studies, die er helaas nog niet zijn. Tot die tijd blijven natuurdiëtisten iedereen steunen bij verstandig zelfexperimenteren met diëten.
Marijke de Waal Malefijt
Bronnen
[1] Lennerz BS, Mey JT, Henn OH, Ludwig DS. Behavioral characteristics and self-reported health status among 2029 adults consuming a “carnivore diet.” Curr Dev Nutr. 2021;5(12):nzab133. doi: 10.1093/cdn/nzab133. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2475299122106086?via%3Dihub
[2] McGaugh E, Barthel B. A review of ketogenic diet and lifestyle. Mo Med. 2022;119(1):84-88. PMID: 36033148. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9312449/
[3] Aune D, Giovannucci E, Boffetta P, et al. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality—a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Int J Epidemiol. 2017;46(3):1029-1056. doi: 10.1093/ije/dyw319. https://academic.oup.com/ije/article/46/3/1029/3039477?login=false
[4] Farvid MS, Barnett JB, Spence ND. Fruit and vegetable consumption and incident breast cancer: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. Br J Cancer. 2021;125(2):284-298. doi: 10.1038/s41416-021-01373-2. https://www.nature.com/articles/s41416-021-01373-2
[5] Wang M, Ma H, Song Q, et al. Red meat consumption and all-cause and cardiovascular mortality: results from the UK Biobank study. Eur J Nutr. 2022;61(5):2543-2553. doi: 10.1007/s00394-022-02807-0. https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-022-02807-0
[6] Farvid MS, Sidahmed E, Spence ND, Mante Angua K, Rosner BA, Barnett JB. Consumption of red meat and processed meat and cancer incidence: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. Eur J Epidemiol. 2021;36(9):937-951. doi: 10.1007/s10654-021-00741-9. https://link.springer.com/article/10.1007/s10654-021-00741-9
[7] González N, Marquès M, Nadal M, Domingo JL. Meat consumption: Which are the current global risks? A review of recent (2010–2020) evidences. Food Res Int. 2020;137:109341. doi: 10.1016/j.foodres.2020.109341. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996920303665?via%3Dihub