Skip to content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Werkt het bloedgroepdieet?

In 1996 publiceerde Peter D’Adamo het boek: “eat right 4 your Type (het bloedgroepdieet)”. Het boek is inmiddels 7 miljoen keer verkocht en is in 60 verschillende talen uitgebracht.

Werkt het bloedgroepdieet?De bloedgroep bepaalt welke voedingsmiddelen wel of niet gegeten kunnen worden. Iedere bloedgroep heeft andere voedingsmiddelen die het lichaam positief of negatief kunnen beïnvloeden. De methode die wordt gehanteerd is vrij eenvoudig. Mensen worden in vier groepen verdeeld afhankelijk van de bloedgroep: A, B, AB of O. De bloedgroep dient als uitgangspunt voor voedingskeuze. De meeste diëten delen voedingsmiddelen in met ‘gezond’ en ‘ongezond’. Het bloedgroepdieet deelt voedingsmiddelen met ‘heilzaam’, ‘neutraal’ en ‘te vermijden’ voor mensen met een bepaalde bloedgroep. Heilzame voedingsmiddelen brengen herstel. Zij voeden cellen en bevorderen processen die goed zijn voor de gezondheid.

Het bloedgroepdieet lijkt voordelen te hebben. Sommige mensen die het dieet volgen rapporteren minder gezondheidsklachten en meer energie. Anderen rapporteren geen veranderingen.
Peter D’Adamo heeft veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen bloedgroepen, voeding en levensstijl. Hij werd geïnspireerd door zijn vader, die had gemerkt dat veel mensen verschillend reageerden op verschillende diëten. Vervolgens kwam hij erachter dat bloed de voedingsbron was van het lichaam en daarvan uitgaande zou het bloed misschien kunnen helpen om die verschillen te verduidelijken.

Hiernaar is hij onderzoek gaan doen. Na vele patiënten te hebben gezien, kwam er volgens hem een duidelijk patroon naar boven. Hij constateerde dat elke bloedgroep gebaat was bij specifieke voedingscategorieën.
Het boek het bloedgroepdieet – De leefregels voor elke bloedgroep een eigen programma voor voeding, gezondheid en beweging.
Wereldwijd hebben miljoenen mensen baat bij het bloedgroepdieet, aldus Peter. D´Adamo. Ook in Nederland eten talloze mensen volgens de richtlijnen van deze revolutionaire gezondheidsstrategie, die ontwikkeld werd door Peter J. D´Adamo.

Inmiddels heeft nieuw wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat onze bloedgroep vérstrekkende invloed heeft op praktisch ieder aspect van ons leven.
Het bloedgroepdieet – de leefregels bevat een grondig overzicht van alle recente wetenschappelijke onderzoeken over de achterliggende theorie van het bloedgroepdieet. Daarnaast geeft D´Adamo voor iedere bloedgroep apart een gezondheidsrisicoprofiel met een sterkte-zwakteanalyse. Daarop gebaseerd geeft hij per bloedgroep leefregels voor voeding, beweging en emotionele balans, waarmee men de aan de bloedgroep gerelateerde gezondheidsrisico´s kan bestrijden.

Bloedgroep A

Volgens Peter D’Adamo zijn mensen met bloedgroep A vegetariërs. Zij hebben moeite met het verteren van vlees en zuivelproducten. Wat je wel kunt eten, zijn plantaardige producten. Ook peulvruchten en granen, tofu, fruit, groente, sappen, rode wijn, koffie, thee en water met citroen zouden de balans in je lichaam herstellen. Dat je bloedgroep minder goed reageert op vlees, vis, schaaldieren en zuivel betekent niet dat je deze voedingsmiddelen helemaal niet meer kunt eten. Maar, zo luidt het advies, beperk de inname van deze producten.

Bloedgroep B

Als je bloedgroep B hebt, zou je een sterke spijsvertering en een sterk immuunsysteem hebben. Zuivelproducten zijn voor jou dan ook geen probleem en kun je zonder klachten eten. Hetzelfde geldt voor producten als bladgroenten, vlees, rijst, eieren, lever, haver, spelt, fruit, sappen en groene thee. Voedingsmiddelen die je beter links kunt laten liggen, omdat ze de stofwisseling remmen, zijn maïs, linzen, pinda’s, boekweit, schaaldieren, sesamzaad, oliën, tomaten, gluten, brood en graanproducten, frisdrank en mineraalwater.

Bloedgroep AB

Mensen met bloedgroep AB zijn als het ware een combinatie van bloedgroep A en B. Dat is ook terug te zien in het dieet en de voedingsmiddelen die je wel of niet kunt eten. Je hebt een gevoelige spijsvertering en moet de inname van rood vlees, zaden, maïs, kidneybonen, boekweit, kip, tarwe, gerookt of geconserveerd vlees, banaan en sinaasappel, brood en graanproducten, frisdrank en zwarte thee beperken. Wat je wel kunt eten? Tofu, vis, groene groenten, ananas, zuivel, kelp, ananas, olijfolie en bijna alle soorten fruit en sappen.

Bloedgroep O

Heb je bloedgroep O? Dan ben je volgens het bloedgroepdieet een echte vleeseter. Je hebt een sterke spijsvertering en je lichaam reageert goed op eiwitten. Het advies is om de inname van granen, zuivel, peulvruchten, gluten, thee, koffie, cola en bepaalde groenten als spruiten en rodekool te beperken. Waar je beter tegen kunt zijn vlees, gevogelte, vis en schaaldieren, net als groente, fruit, olie, noten, zaden en sappen.

Werkt het bloedgroepdieet?

Of het bloedgroepdieet echt werkt, is niet aangetoond. Er is wel onderzoek naar gedaan, maar het is lastig om een directe link te vinden tussen het eten naar je bloedgroep en eventuele bijbehorende gezondheidsvoordelen. Zo schrijft Healthline (2017) dat er een groot onderzoek gedaan is onder bijna 1.500 jongeren die aten volgens het bloedgroep A-dieet. Het effect was duidelijk: hun gezondheid ging erop vooruit.

Na een rondgang op het internet blijkt dat blijkt dat er zowel positieve als negatieve ervaringen zijn met het bloedgroep dieet. In 2013 besloten onderzoekers van het Rode kruis in België te kijken of er enig bewijs in het voordeel van het dieet is. Ze controleerden alle wetenschappelijke literatuur op experimenten die de voordelen van diëten op basis van bloedgroepen onderzochten. Hoewel ze meer dan 1000 onderzoeken hebben onderzocht, waren hun inspanningen tevergeefs.

Een studie (2020) gepubliceerd in het Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics door onderzoekers van de Physicians Committee for Responsible Medicine – een non-profitorganisatie van 12.000 artsen – ontkracht het “bloedgroepdieet” door te ontdekken dat bloedgroep niet geassocieerd was met de effecten van een plantaardig dieet op lichaamsgewicht, lichaamsvet, plasmalipidenconcentraties of glykemische controle.

Deze nieuwe studie is gebaseerd op een gerandomiseerde controlestudie waarvan de belangrijkste bevindingen werden gepubliceerd in JAMA Network Open op 30 november 2020. Die studie wees deelnemers met overgewicht zonder voorgeschiedenis van diabetes willekeurig toe aan een interventie- of controlegroep in een verhouding van 1:1 gedurende 16 weken. . Deelnemers aan de interventiegroep volgden een vetarm, plantaardig dieet. De controlegroep maakte geen veranderingen in het dieet. De belangrijkste bevinding is dat een plantaardig dieet het metabolisme versnelt, zoals gemeten door een toename van de calorieverbranding na de maaltijd van gemiddeld 18,7% voor de interventiegroep ten opzichte van de controlegroep.

Om een mogelijk verband tussen bloedgroep en dieet te overwegen, namen onderzoekers de extra stap om een secundaire analyse uit te voeren onder deelnemers aan de interventiegroep van de 16 weken durende gerandomiseerde klinische studie. Ze overwogen of de effecten van een op planten gebaseerde voedingsinterventie op lichaamsgewicht, bloedlipiden en glykemische controle verband houden met ABO-bloedgroep. Het “bloedgroepdieet” beveelt een voornamelijk plantaardig dieet aan voor mensen met bloedgroep A, terwijl het een dieet met veel vlees aanbeveelt voor mensen met bloedgroep O.

“We ontdekten dat de bloedgroep geen verschil maakte”, zegt studieauteur Neal Barnard, MD, voorzitter van de Physicians Committee. “Terwijl het bloedgroepdieet zegt dat een plantaardig dieet beter zou moeten zijn voor bloedgroep A en minder voor bloedgroep O, bleek het gunstig te zijn voor mensen van alle bloedgroepen, en er was geen bewijs dat vlezige diëten goed voor iedereen.

“Ons onderzoek toont aan dat alle bloedgroepen in gelijke mate profiteren van een veganistisch dieet op basis van de consumptie van fruit en groenten, peulvruchten en volle granen, waarbij specifiek wordt gekeken naar gewichtsverlies en cardiometabole gezondheid bij volwassenen met overgewicht”, zegt hij.

De belangrijkste uitkomsten die werden gemeten waren lichaamsgewicht, vetmassa, visceraal vetvolume, bloedlipiden, nuchtere plasmaglucose en HbA1c. T -tests vergeleken deelnemers met bloedgroep A met alle andere deelnemers (niet-A) en personen met bloedgroep O met alle andere deelnemers (niet-O).

Er waren geen significante verschillen in enig resultaat tussen personen van bloedgroep A en niet-A, of tussen personen van bloedgroep O en niet-O. De gemiddelde verandering in lichaamsgewicht was
-5,7 kg voor bloedgroep A-deelnemers en -7,0 kg voor niet-A-deelnemers, en was -7,1 kg voor type O-deelnemers en -6,2 kg voor niet-O-deelnemers. Het gemiddelde totale cholesterol daalde met 17,2 mg/dl in de type A-groep en 18,3 mg/dl voor niet-A-deelnemers, en daalde met 17,4 mg/dl bij type O-deelnemers en 18,4 mg/dl voor niet-O-deelnemers.

Meer commentaar lezen over bloedgroepdieet; zie hier.

Natuurdiëtisten.nl