skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Hieronder volgt een uitleg van de betekenis van het logo van de NDN: logondn
De twee driehoeken in het logo bestaan uit Escher-achtig gepositioneerde blokken. Deze blokken staan symbool voor de moleculaire strukturen waaruit ons lichaam en onze voeding bestaan. Het zijn de bouwstenen, de nutriënten en de noodzakelijke voedingsstoffen om biochemische processen aan te sturen. De blokken staan zo voor componenten die samen een geheel vormen.

De Escher-achtige struktuur van de blokken staat voor de veelzijdigheid waarmee je naar voeding (en andere zaken) kunt kijken. Wat je ziet wordt bepaald door hoe je ernaar kijkt. En er zijn altijd meerdere ‘brillen’ waardoor je naar iets kunt kijken. Een principe waar natuurdiëtisten dagelijks mee werken in de vorm van diverse complementaire visies op voeding en gezondheid.

Verder heeft de blokjesstruktuur iets van een kristal. Dit staat voor het gegeven dat alles altijd meerdere facetten heeft, zoals een diamant. Kristalvorming, de groei van een struktuur, is een zelforganiserend principe zoals ook ons lichaam zelforganiserend is. Vrijwel alles in de natuur groeit of organiseert zich in kristalachtige strukturen.

Door de Escher-achtige plaatsing van de blokken, ontstaat een oneindig rondgaande beweging: het geeft een dynamiek weer. De beweging symboliseert de constante veranderlijkheid die het leven en ons organisme is. De dynamiek van de blokken geeft ook de veranderingen weer die er in de voedingsleer plaatsvinden en de veranderingen die voeding op gang kan brengen.

De zespuntige ster in het midden

De blokjesstruktuur is opgebouwd uit gelijkzijdige driehoeken die met elkaar zeskanten (hexagrammen) vormen en een zespuntige ster in het midden van het logo.

Natuur Diëtisten Nederland logo
Presentatie NDN

De ster is opgebouwd uit twee driehoeken die elkaar precies in het hart van elke driehoek overlappen. De driehoek met de punt naar boven en de vlakke zijde aan de onderkant staat symbool voor het logische vermogen, het vermogen om geestelijke inspiratie op te doen. Dit wordt ook wel eens de ‘bovenpool’ genoemd. De driehoek waarvan de punt naar beneden gericht is en de vlakke zijde naar boven gericht staat symbool voor de zintuiglijke vermogens en het vermogen om met materiële invloeden om te gaan. Dit wordt ook wel de ‘onderpool’ van de mens.
De driehoek met de punt naar boven is ook een symbool van het mannelijke, en de driekhoek met de punt naar beneden het vrouwelijke. Samen vormen ze het goddelijke. (Wie ‘De DaVinci Code’ van Dan Brown gelezen heeft, weet hier alles van.)

De zespuntig ster is een symbool van genezing. De ster staat in het midden, want het is de aansturende energie van de bouwstenen van het leven, dat wat men ‘het mysterie van het leven’ noemt.

De kleur groen

De zespuntige ster,  de combinatie van boven- en onderpool, mannelijk en vrouwelijk, staat in het hart van het logo. Het hart dat zorg draagt dat er met wijsheid omgegaan wordt met de informatie uit het hoofd (het verstand) en het hart (het gevoelsleven) en dat er recht wordt gedaan aan de geestelijke en de materiële behoeften. De waardige integratie van die aspecten leidt tot genezing: de ultieme balans tussen de binnen- en buitenwereld.

De kleur groen is de kleur van het hartchakra en uiteraard ook van de natuur.

De bladvorm om de blokjes

Het blad staat uiteraard voor de natuur. En voor het feit dat al de bovengenoemde krachten aanwezig zijn in de natuur en dus ook in onze voeding.

Natuur Diëtisten Nederland logo

 

 

Oprichtster en eigenaar van deze site Marijke de Waal Malefijt, kreeg in 2005 uit handen van de MBOG voorzitter Dr. Jansen, de MBOG (Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde) trofee uitgereikt voor al haar inspanningen om kennis over te dragen, middels diverse boeken van haar hand, de site www.energieherstelplan.nl  en deze Natuur Diëtisten site.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen