Bij het reguleren van de schildklierhormoonhuishouding zijn er verschillende hormonen betrokken,…
Agenda: Outdoor seminar ‘bodems onder onze gezondheid’
Kom je 14 september 2024 ook naar de kick-off van een unieke serie outdoor-seminars georganiseerd door Rineke Dijkinga over ‘De bodems onder onze gezondheid’. De boer, de kok, de arts én een onderzoeker voedselkwaliteit & voedselsystemen laten hun licht schijnen op onze bodem en voeding in relatie tot (darm)gezondheid. Dit doen zij vanuit de wetenschap en de praktijk.
Een droom komt uit
Jarenlang liep Rineke rond met het idee van een seminar waarin de bodems onder onze gezondheid weer centraal staan: die van de bodem waar ons voedsel vandaan komt en de bodem die de poort tot onze gezondheid vormt: onze darm. Daar ligt de basis van regeneratie van de aarde en onszelf.
Als we aan regeneratie denken, denken we vaak aan de natuur, het milieu, de bodem, ecosystemen etc. Maar aangezien de mens een mini-ecosysteempje is binnen het grote ecosysteem van de aarde, begint échte regeneratie logischerwijs bij onszelf. Regeneratie stelt hét leven centraal in elke daad, beslissing en gedachte. Gezonde bodems, gezonde lucht, schoon water, gezond voedsel, gezonde relaties, een gezonde balans tussen in- en ontspanning kunnen bijdragen aan regeneratie. En daar kunnen wij aan werken, elke dag, bij elke hap.
Als je de daad bij het woord wilt voegen en een concrete stap wilt zetten richting regeneratie van jezelf en/of iedereen die aan jouw zorg/verantwoording is toevertrouwd (zeker als het gaat om de jonge en komende generaties) dan en je meer dan welkom op dit seminar. Een seminar waar we zeker praten maar waar we het vooral over daadwerkelijke regeneratieve acties willen hebben. Wat kun jij bijdragen vanuit jouw praktijk, leeromgeving, instelling, boerderij/CSA, restaurant, boerderij of NGO?
De boer, de arts en de kok nemen deze dag het voortouw hierin. Zij nemen je mee op het hoopgevende pad van regeneratie. Mijn idee is werkelijkheid geworden en het eerste seminar is een feit!
Hoe regelt de natuur het eigenlijk zelf als het gaat om veerkracht?
Als we (weer) kennis nemen van de natuur kan onze kennis over het leven, ons welzijn en onze gezondheid met grote sprongen toenemen. Wij zijn immers gewoon een radertje in het grote ecosysteem van de aarde. Wetten van de natuur, wijzen ons daarom de weg naar kennis van het leven én onze gezondheid en daarmee veerkracht. De bodem is in alle opzichten de basis onder ons bestaan, ons welzijn en onze gezondheid.
Kom je ook naar dit outdoor-seminar over ‘De bodems onder onze gezondheid’ op zaterdag 14 september, een initiatief van Rineke Dijkinga : MOOI Eten uit de lokale eten. De boer, de kok, de arts én een onderzoeker voedselkwaliteit & voedselsystemen laten hun licht schijnen op onze bodem en voeding in relatie tot (darm)gezondheid. Dit doen zij vanuit de wetenschap en de praktijk. Het doel van dit seminar is beweging te krijgen in een ideale wereld, waar we eten wat de gezondheid van alles wat leeft ondersteunt.
Het seminar presenteert een afwisselend programma met naast initiatiefnemer Rineke Dijkinga, kinder- en leefstijlarts Judith Kocken, onderzoeker Iris Flamand, fermentatie-expert en natuurkok Peter van Berckel en regeneratieve Lenteland-boer Anne van Leeuwen. Verbindende factor in het geheel is Thomas Platzer, ervaren facilitator en bedrijfscoach.
Datum: 14 september 2024; 10.00-17.00 uur- Locatie: Heerlijk Westerwolds Land in Sellingen, het regeneratieve biodiversiteitsproject van Rineke Dijkinga
- Voor wie: gezondheidsprofessionals, boeren, koks, leraren en coaches en iedereen die een bijdrage wil leveren aan een gezonde voedseltoekomst, met name van kinderen.
- Catering: de homemade lunch en borrel worden verzorgd door Rineke Dijkinga en haar team. De ingrediënten zijn grotendeels afkomstig van Heerlijk Westerwolds Land en andere regeneratieve boeren/telers uit Westerwolde.
- Entree: € 139,50
- Voor meer informatie en aanmelding lees hier.
Project voor bijen, bodem, boeren en jouw bord
Toen de tweede editie bookazines ‘Mooi eten’ in november 2022 van de drukpersen rolde, besefte Rineke: er moet een levendig verlengstuk komen. En zo ontstond op het Westwolds land, een plek waar je terecht kunt voor nog veel meer tips over betaalbaar, lokaal, gezond en duurzaam eten, recepten, energiebesparende kooktips, filmpjes, campagnes, aanbiedingen en acties.
Er is nog zoveel te vertellen, te delen en vooral te DOEN. Ook omdat het verband tussen wat wij doen met mes en vork en de gezondheid van onszelf, de aarde, de natuur, het klimaat, de bodem, ons landschap en alle crisissen hieromtrent veel mensen ontgaat.
Niet zo gek: we horen/zien nog te weinig hoe we zelf via onze messen en vorken invloed uit kunnen oefenen op de vele gezondheidscrisissen die er gaande zijn bij mens, dier en planeet. Door lokaal, duurzaam en met het seizoen mee te gaan eten kunnen we héél veel problemen een flinke zet in de goede richting geven. Dus laten we vooral stappen gaan zetten en de regie over ons etensbord pakken. Dat is ongelooflijk hard nodig.
Natuurdietisten Nederland steunt het project van Rineke Dijkinga. Jullie ook?
Steun haar met de aankoop van haar boeken en/of tijdschrift ‘Mooi eten’.
Overzicht van outdoor trainingen, workshops en wandellezingen van Rineke & haar team.
Datum: 14 september 2024; 10.00-17.00 uur