skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Probiotica: ook voor dieren

In een recent onderzoek met probiotica bij dieren hebben wetenschappers van de University College Cork in Ierland meer inzicht gegeven in de manier waarop deze producten werken. Voor onderzoek werd gekeken of, en op welke manier de probioticatoepassing runderen bescherming gaf tegen mastitis, varkens tegen salmonellose en muizen tegen listeriose.

Het probioticamengsel bestond onder andere uit Lactobacillusstammen van menselijk oorsprong. De opgedane kennis kan mogelijk tot een gericht gebruik van probiotica bij mensen leiden. Het kan dan zowel preventief als ter behandeling van bestaande infectieziekten ingezet worden, aldus de onderzoekers. Hoewel het doel van het onderzoek meer inzicht moest geven voor menselijk gebruik is het resultaat van dit onderzoek ook goed nieuws voor dieren.

Infectieziekten bestrijden met probiotica

Voor honden, katten en paarden is al langer geëxperimenteerd met probiotica. Al meer dan vier jaar lang tonen Europese dierenartsen aan dat deze producten in hoge mate effectief zijn. Elke dag komen er via de media berichten over uitbraak van ‘vreemde’ infectieziekten bij dieren die wel of niet overdraagbaar zijn naar mensen.

Het is niet zo vreemd dat dieren ziek worden gezien hun verre van optimale voeding, behuizing en de stress die ook zij steeds vaker ervaren. Nu mensen ziek kunnen worden van dieren is er meer belangstelling voor de ‘ware’ dierengeneeskunde. De interesse voor dierenvoeding neemt gelukkig ook toe. Net als bij de mens kan probiotica pas goed ‘aanhechten’ als de juiste voeding gegeven wordt. Ook de relatie tussen stress en een slechte darmflora wordt steeds duidelijker.

Probiotica voor huisdieren

Er zijn op de Nederlandse markt diverse probioticaproducten  voor dieren. Deze producten zijn een nieuwe generatie probiotica supplementen die speciaal ontwikkeld en samengesteld zijn voor katten, honden en paarden. Ze herstellen op natuurlijke en milde wijze de balans in de darmflora van het dier. Deze producten zijn ontwikkeld op basis van jarenlange uitgebreide ervaring in de behandeling van grote dieren (in de VS) en kleine dieren (in Europa) met probiotica.

Darmflora

Wanneer de balans tussen gunstige en ongunstige, ziekteverwekkende bacteriën is verstoord, en er dus niet voldoende gunstige bacteriën aanwezig zijn in het maagdarmkanaal van het (huis)dier, kunnen daar gezondheidsproblemen uit voortkomen, zoals diarree, darmklachten, verminderde eetlust, gewichtsafname, etc. Met deze probiotica voor dieren wordt deze balans hersteld en wordt de schade van de vijandelijke bacteriën beperkt of voorkomen.

Vriendelijke en vijandelijke bacteriën

Deze gunstige bacteriën leven vooral op de wanden van de dunne darm, waar het grootste gedeelte van het spijsverteringsproces plaatsvindt. Schadelijke indringers krijgen de kans niet zich te nestelen en worden weer afgevoerd. Met deze omstandigheden en voldoende hoeveelheden vriendelijke bacteriën wordt rotting voorkomen en vindt er gezonde vertering plaats.
De vriendelijke bacteriën produceren ook waterstofperoxide en andere stoffen die de weerstand tegen ongunstige bacteriën en schimmels in de darmen verhogen en het maagdarmkanaal helpen reinigen. Het geproduceerde melkzuur zorgt voor een optimale zuurgraad in de dunne darm, wat de weerstand tegen ongunstige bacteriën en schimmels in de darmen ook weer ten goede komt.

Indicaties

Net als bij de mens is probiotica voor (huis)dieren in te zetten bij de volgende indicaties:
– Slechte spijsvertering
– Allergie
– Slechte adem
– Diarree
– Winderigheid
– Na behandeling van antibiotica
– Na vaccinaties
– Voor en na operaties(s)
– Voor en na transport van een dier (door stress gaat de darmflora snel achteruit)
– Tijdens verblijf in een kennel
– Om de vacht van het dier te verbeteren
– Bij katten helpt bij de normale uitscheiding van haarballen en helpt tegen nierproblemen.

Antibioticagebruik en ‘vreemde infectieziekten’

Ruim antibiotica gebruik en groeipromotors bij dieren veroorzaakt een veranderde immuniteit met meer kans op uitbraak van ‘vreemde infectieziekten’. “Vreemde infectieziekten” vraagt om ‘vreemde handelswijzen’ door het inzetten van ‘geneesmiddelen’ die nog lang niet bewezen effecten hebben. Het gevaar hiervan is volgens sommige onderzoekers o.a. muterende virussen waar middelen niet meer tegen helpen. Een zegen voor de farmacie, want dat betekent weer een injectie tot het ontwikkelen van ‘andere virusremmers, bacteriedoders, etc’. Waar stopt deze vicieuze cirkel?

Pro biotica en gezonde voeding: ook voor dieren

Gezonde voeding voor mens en dier lijkt voor de hand te liggen, maar wordt nog te weinig echt serieus genomen. Het woord probiotica komt van het Griekse ‘pro’ en ‘bios’ en betekent ‘voor het leven’. Probiotica zijn producten of preparaten met vriendelijke bacteriën waarvan gebleken is dat ze gezondheidbevorderende eigenschappen hebben. Hopelijk wordt met  de onderzoeken met probiotica een nieuwe weg ingeslagen naar een andere vorm van geneeskunde voor mens en dier. Maatregelen ‘voor het leven’ in plaats van ‘tegen het leven’.

Bronnen:

Adv Food Nutr Res 2009; 56:1-15.

Literatuur en links:

Referenties:

Meer informatie over probiotica voor mens& dier: www.probiotical.nl en www.ortho.nl.

Lees ook de volgende NDN-artikelen over dieren en voeding:

Ook dieren aan de gezonde voeding

en het artikel Natuurvoeding voor dieren

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen