skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Masterclasses: Marijke de Waal Malefijt

Masterclasses: Marijke de Waal MalefijtMasterclass: Maag Lever Darmen 

Een systeembiologische benadering van de leverontgifting
Masterclasses: Marijke de Waal MalefijtDocent: Natuurdietist Marijke de Waal Malefijt

Deze masterclass gaat over leverproblematiek benaderd vanuit drie systeembiologische regelsystemen (cybernetica); de lever, maag-darmen (vertering) en bijnieren.

Cybernetica is de wetenschap die zich bezighoudt met besturing van biologische en mechanische systemen met behulp van terugkoppeling (feedback). Systeembiologisch onderzoek bestudeert biologische processen als deel van het gehele biologische systeem.

Wat komt er in deze cursus aan bod

Systeembiologische benadering van de lever

De essentie van systeembiologie is te achterhalen hoe deelsystemen op verschillende niveaus samenwerken en elkaar beïnvloeden. In de systeembiologie gaat het niet alleen om de functie van al deze componenten, maar vooral ook om de dynamische interacties tussen al deze componenten. Diëten bestaan er voor elke kwaal. Een niet optimaal functionerende lever die vaak daaraan ten grondslag ligt, wordt jammer genoeg dikwijls vergeten. “Het verschil tussen een gezonde lever en een gezond leven is slechts één letter. Toch scheelt dat een heel alfabet aan ziekten.” De lever is bij chronische klachten altijd betrokken. Geen wonder dat in de Traditionele Chinese Geneeskunde en de Ayurveda zo veel aandacht besteedt wordt aan de conditie ervan.

Maar wat te doen wanneer er meerdere systemen uit balans zijn en je te maken hebt met een kwetsbare, gevoelige patiënt? Waar begin je met je behandeling, welke voedingsadviezen geef je en welke supplementen zijn passend? Hoe bouw je de behandeling verder uit? En hoe pas je de behandeling aan wanneer blijkt dat je patiënt anders reageert op je voeding- en suppletiebehandeling dan jij had gehoopt? Is er bijvoorbeeld sprake van afwijkende CYP enzymen (DNA Cypenzymen paspoort ).

Masterclasses: Marijke de Waal MalefijtTCM: Verschillende leverpatronen

De TCM kent grofweg drie verschillende leverpatronen. De drie patronen komen los of in combinatie met elkaar voor. Veel voorkomende combinaties zijn een leverstagnatie samen met een uitgeputte lever of een leverstagnatie samen met leverhitte. Door deze patronen te herkennen, wordt het makkelijker een passende aanpak te vinden voor het verminderen van klachten.

Wanneer de aanpak ook nog gecombineerd wordt met kennis van de constitutieleer vanuit de Ayurveda en de orthomoleculaire benadering van de leverbiotransformatie dan kunnen adviezen meer op maat gemaakt worden voor patiënten. Daarin worden ook bloeduitslagen van de nutriëntenstatus, diverse soorten darmmicrobioom ontlastingonderzoek en urineonderzoeken meegenomen.

Zie ook constitutietest hier

Doel cursus

Het doel van deze cursus om gedegen kennis te krijgen over de regelsystemen en te begrijpen hoe leverontgiftingstagnatie grote gevolgen heeft op de vertering en op welke manier dit te verbeteren valt.

Lesmateriaal

De opleiding wordt ondersteund met een syllabus. De lesstof (inclusief een uitgebreide darmmicrobioom testuitslag) wordt ook besproken aan de hand van casuïstiek en praktische voorbeelden.

Voor wie bedoeld

Deze opleiding is bedoeld voor mensen die in de gezondheidszorg werken en die een duidelijke affiniteit hebben met orthomoleculaire geneeskunde en/of -voeding. Denk hierbij aan orthomoleculair werkende (huis)artsen, natuurartsen, natuurgeneeskundigen, (natuur)diëtisten, voedingskundigen, homeopaten, osteopaten, verpleegkundigen, acupuncturisten, TCM therapeuten, mesologen, fysiotherapeuten, etc.

Vooropleiding

HBO Medische Basiskennis (Cpion geaccrediteerd)
Orthomoleculaire beroepsopleiding (of gelijkwaardig)

Accreditatie

MBOG, KTNO (BATC, CAT, VBAG, LVNG, NVST) en NVKH geaccrediteerd. Voor speciale accreditatieverzoeken kunt u contact opnemen met info@sohf.nl
Docent: Marijke de Waal Malefijt

Financieel
Kosten:
€ 160.00 Exclusief BTW, € 193,60 inclusief BTW
Inclusief koffie, thee, gezond lunchbuffet, lesmateriaal

Data; 19 maart 2021: zie site Ortho Health Foundation

Opgeven bij: Stichting Ortho Health Foundation

Ortho Health Foundation

Jadelaan 61
2132 XX Hoofddorp
Telefoon: +31 (0) 252 517 643
Website: www.sohf.nl
E-mail: info@sohf.nl

Masterclasses: Marijke de Waal MalefijtMasterclass SIBO/SIFO 

Systeemdenken vanuit de praktijk
Masterclasses: Marijke de Waal MalefijtDocent: Natuurdietist Marijke de Waal Malefijt

Het aantal mensen met spijsverteringsproblemen, opgeblazen gevoel of ontlastingsproblemen blijft groeien. Een spijsverteringsstoornis welke steeds vaker voorkomt, is de Small Intestinal Bacterial Overgrowth en de Small Fungal Overgrowth, kortweg SIBO en SIFO. Het is van groot belang om zo snel mogelijk deze bacteriële- en schimmel/gisten overgroei kwijt te raken, vanwege de mogelijkheid op ernstige tekorten aan voedingsstoffen. SIBO/SIFO  is een chronische aandoening die op een natuurlijke manier kan worden genezen.

Wat gaan wij doen?

Marijke de Waal Malefijt neemt met haar enorme ervaring (ruim 44 jaar) en kennis de orthomoleculaire therapeut mee op weg naar een goede diagnose en helder behandelplan.

Het ochtendgedeelte van deze dag zal bestaan uit de theorie over SIBO/SIFO en de oorzaken van SIBO/SIFO. Deze theorie geeft u een verruimend inzicht en deels herhaalde kennis van wat u geleerd heeft in een eerdere orthomoleculaire (epigenetische) opleiding. De ochtend zal verder bestaan uit de theorie met betrekking tot de systemische regelsystemen van de lever, de spijsvertering en de hormonen (stress-assen; Hypofyse- bijnieren en hypofyse- schildklier).

Deze Masterclass wordt gegeven aan de hand van darmmicrobioomontlasting- en organische zuren testuitslagen. In het middaggedeelte worden diagnostiek met de bij behorende (dieet)interventies behandeld.

Small Intestinal Bacterial and Fungal Overgrowth

Bacteriën komen in het spijsverteringskanaal voor, waarbij in een gezond systeem er een lage concentratie is in de dunne darm en een hoge concentratie in de dikke darm. Echter wanneer teveel bacteriën de dunne darm binnendringen en overnemen, verstoren zij het verteringsproces. Dit kan leiden tot een slechte nutriëntenabsorptie, symptomen die verband houden met een Prikkelbaar Darmsyndroom en zelfs tot schade aan de maagvoering.

Bij een SIBO/SIFO kan de absorptie van voedingsstoffen, in het bijzonder de vetoplosbare vitaminen, zink, mangaan, magnesium en ijzer, maar ook vitamine B12, snel een probleem zijn. Bij SIBO/SIFO speelt naast een te grote hoeveelheid bacteriën en schimmels/gisten in de dunne darm ook het type van de microbiële flora een belangrijke rol. De overgroei kan ontstaan ten gevolge van veranderingen in de anatomie, veranderingen in de motiliteit van de darm en verandering in de maagzuursecretie. Een onbehandelde SIBO/SIFO wordt geassocieerd met een breed scala aan aandoeningen en kan ernstige gezondheidsklachten veroorzaken.

Wat kunt u verwachten

Door de theorie van het systeemdenken toe te passen naar de praktijk, gaan de soms ingewikkeld lijkende problemen waar u als therapeut mee te maken krijgt duidelijker en makkelijker worden. Vragen die gesteld moeten worden om inzicht te krijgen in het functioneren van de regelsystemen worden helder gemaakt. “Het hoe en waarom” naar de praktische toepassing. U krijgt beter inzicht in de prioriteiten van een behandeling. Soms kunnen “quick wins” belangrijk zijn om het vertrouwen te winnen van de patiënt. U leert de verschillende karakteristieken van spijsverteringsstoornissen te onderscheiden. Na deze dag weet u welke praktische handvaten nodig zijn om uw cliënt echt verder te helpen naar proces van herstel.

Lesmateriaal

De les is voornamelijk praktisch van aard, er zullen dus geen sheets of syllabi worden uitgereikt. Als voorbereiding kunt u het boek “Ik heb er mijn buik van vol” van Marijke de Waal Malefijt doornemen, deze is hier te bestellen.
Masterclasses: Marijke de Waal Malefijt
Lees ook meer in dit archief;
Darmmicrobioom www.natuurdietisten.nl/categorie/darmmicrobiotica/
Zelftesten darmmicrobioom www.natuurdietisten.nl/overzicht-medivere-zelftesten/

Voor wie bedoeld

Deze praktijkdag is in eerste plaats bedoeld voor alle reeds werkzame orthomoleculaire therapeuten die een orthomoleculaire (epigenetische) beroepsopleiding hebben afgerond. Maar ook andere therapeuten zoals natuurgeneeskundigen, mesologen, diëtisten, fysiotherapeuten, acupuncturisten etc. kunnen zich aanmelden om deze praktijkdag bij te wonen.

Vooropleiding

HBO Medische Basiskennis (Cpion geaccrediteerd)
Orthomoleculaire beroepsopleiding (of gelijkwaardig)

Accreditatie

KTNO (BATC, CAT, VBAG, LVNG, NVST, VIV) geaccrediteerd. MBOG in aanvraag. Voor meer informatie over accreditatie kunt u contact opnemen met info@sohf.nl

Financieel
Kosten: € 125.00 Exclusief 21% BTW, € 151,25 inclusief BTW en lesmateriaal
Inclusief koffie, thee en een gezond lunchbuffet

Data: informeer mij over nieuwe data in 2021.

Opgeven bij: Stichting Ortho Health Foundation

Ortho Health Foundation

Jadelaan 61
2132 XX Hoofddorp
Telefoon: +31 (0) 252 517 643
Website: www.sohf.nl
E-mail: info@sohf.nl

Zolang de Coronamaatregelen van kracht zijn worden alle lessen digitaal(ZOOM) gegeven.

Data: informeer mij over nieuwe data in 2021.

Opgeven bij: Stichting Ortho Health Foundation

Ortho Health Foundation

Jadelaan 61
2132 XX Hoofddorp
Telefoon: +31 (0) 252 517 643
Website: www.sohf.nl
E-mail: info@sohf.nl

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen