skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Loeigoeiezuivel

Vandaag steunen de Natuurdiëtisten de boeren door onze favoriete boer Bram aan het woord te laten over zijn prachtige boerderij. De redactie neemt graag zuivel af bij boer Bram Linde die een biologisch-dynamische zuivelzorg boerderij heeft. Maar naast zijn vak als boer, kan hij ook leuk schrijven over zijn koeien. We laten hem daarom graag aan het woord.

Onze koeien

Ondergetekende wil beginnen met een reeks die ik noem: “Onze koeien.” In deze reeks ga ik een aantal van onze koeien beschrijven hoe ze zijn. Ik merk namelijk dat mensen denken dat koeien allemaal hetzelfde zijn. Namelijk : “dom en groot”, maar dat is natuurlijk wel heel erg zwart wit. Loeigoeiezuivel

Ava is nu 7 jaar oud en opgegroeid bij ons op de boerderij bij haar moeder Lisa. Een kalfje dat lang bij haar moeder loopt wordt altijd mensen schuw. Omdat het kalfje dan geen melk van ons krijgt went ze ook niet aan mensen.

Nou dat is bij Ava te merken. Ava is zeer bedachtzaam en wakker. Ze is altijd op haar hoede en ze wil niks geen aandacht en al zeker geen knuffeltje. Je mag niet aan haar zitten en als je dat wel doet dan wordt ze meteen knorrig.

Melken

Het is zomer, en in de stilte van de ochtend haal ik de koeien uit de wei. Ik loop achter Ava en dat vindt ze helemaal niks. Chagrijnig kijkt ze achterom en schudt met haar hoofd. Ook om mij duidelijk te maken dat ik van haar af moet blijven bokt ze met haar lange kromme horens mijn richting in. “Ga weg, Bram“, betekent dat.
Ik weet wat ze bedoelt te zeggen met haar gebaren, maar ik ga niet weg. Sommige koeien kan ik rustig alleen achter laten. Zij komen dan op eigen tempo naar de stal gelopen om gemolken te worden.

Maar Ava is daar veel te eigenwijs voor. Als ik haar laat staan dan komt ze echt niet. Alles behalve dat, ze gaat mooi haar eigen gang. Een eigenwijze koe met een eigen wil en dus blijf ik gewoon achter haar aan lopen tot aan de melkstal. Loeigoeiezuivel

Jong en onstuimig

Toen Ava nog jong was waren deze karakter eigenschappen niet zo handig. Ze sprong vaak over hekken heen, ze was niet te vangen en liep altijd voor ons weg. Ik weet nog goed dat ze een medicijn moest hebben van de dierenarts.

Met veel geduld en tactiek ( en tien keer lasso werpen) had ik een touw om haar horens gekregen en haar vast gezet aan het hek. Maar dat vond ze allerminst leuk. Ze sprong over het hek heen, belandde op haar rug met haar hoofd nog vast aan de andere kant van het hek. Een onmogelijke positie en daar probeerde ze zo snel mogelijk en met al haar kracht uit te komen, wat niet lukte.

Ik heb een koe nog nooit zo raar zien doen. Met een mes heb ik gauw het touw los gesneden en zo snel mogelijk rende ze de stal uit de wei in. Het medicijn hebben we laten zitten en Ava maar even met rust gelaten. Ze kwam pas na een week weer terug. En toen keek ze nog boos naar mij. Ja, koeien kunnen echt boos zijn op de boer. Maar uiteindelijk zakt dat weer weg en komt het weer goed.

Oud Ouder Oudst

Nu is Ava wat ouder en rustiger geworden. Bij koeien is dat net als bij mensen. Jonge kalfjes zijn speels. Pinken zijn net als pubers; wild en onbezonnen. Maar als een koe een kalfje krijgt dan verandert haar karakter. Ze worden zorgzaam, rustiger en verantwoordelijker. Na het kalveren gaan de koeien twee keer per dag naar de melkstal. Dat ritueel verandert de koe ook.
Doordat wij dan twee keer per dag contact hebben met de koe bouwen we een band op met de koe. En de koe met ons.

Mamma

Ava is een heel waakzame moeder. Afgelopen zomer had ze een kalfje bij haar en ze beschermt haar kalf als het moet met geweld. Dat is niet altijd even handig. Wij moeten daar alert op zijn, voor onszelf en voor onze camping kinderen die vaak mee lopen tussen de koeien. Kalfjes die bij moeders zijn kunnen onder de stroom draden door lopen. Dat is normaal gesproken geen probleem, de kalfjes kunnen dan onder de draad door lopen als ze het te spannend vinden tussen al die grote koeien. Maar echt ver lopen de kalfjes niet omdat ze toch wel weer naar moeder gaan.

Maar Ava is veel te gestrest dus als haar kalf onder de draad door gaat vliegt ze met haar gedrongen lijf er meteen achter aan. Draad stuk, alle koeien los, gedoe al om. “Niet handig Ava, doe even rustig ja! Je kalf komt heus wel terug“.

LoeigoeiezuivelDeze foto heb ik gister genomen, je ziet aan haar ogen dat ze zeer alert is. En zien jullie de plukken haar in haar oren? Ze is een hele wollige koe met een dikke winter vacht, heel handig in onze open stal.

Een koe met een laken

Ava’s vader is een lakenvelder stier en Ava lijkt op haar vader. Een lakenvelder is een zwarte koe met een wit `laken` over haar rug heen. Een oud Hollands ras dat je niet meer zo veel ziet in Nederland. En haar eigenwijsheid? Die heeft ze van haar moeder, Marlo.

Eigenwijs maar ook slim hoor. Als we met de trekker de houtsnippers om woelen om de houtsnippers luchtig te houden dan rijden we met de trekker door de stal heen. Ava houdt er niet van als we door de stal heen rijden en al helemaal niet als ze opzij moet stappen voor de trekker.

Met een blik van : “Dit is mijn stal, rot even lekker op met die trekker” gaat ze al knorrig precies tussen de twee palen staan waar de trekker niet kan komen. En dat weet ze heel goed, hier sta ik veilig voor die stomme trekker van jullie.

LoeigoeiezuivelHier staat Ava in het “Kruis”. Normaal gesproken rijden we met de trekker tussen de palen door. Maar omdat tussen deze twee palen een ijzer kruis zit. (windverband) kunnen we er niet met de trekker tussen door rijden. Hier wordt ze niet gestoord door de trekker.

Melken

Elke koe melkt weer anders en heeft ook een ander uier. Grote uiers of kleine, met korte, dikke, lange of dunne spenen. Sommige koeien melken taai of juist vlot. Ze geven veel melk of weinig. Het is bij iedere koe anders. Ava melkt lekker; ze heeft een mooi uier en geeft vlot melk en ze is rustig in de melkstal. Ik ben altijd blij als Ava de melkput in komt.

Ava, je bent absoluut een aparte koe, maar ik vind het fijn dat je op onze boerderij bent. Dank je wel.

Loeigoeiezuivel

 

Bram Linde
De Buitenplaats
Surmerhuizerweg 10
1744 JC Eenigenburg
www.loeigoeiezuivel.nl

Meer weten over de koeien(reeks) van Bram; kijk dan op hun site www.loeigoeiezuivel.nl 

 

Namens de redactie bedankt voor je artikel Bram.

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen