skip to Main Content
Kenniscentrum - sinds 2005 - met ruim 2000 artikelen over gezondheid!BEKIJK ALLE ONDERWERPEN

Kookboek Endometriosedieet

Endometriose kan een enorme invloed hebben op het sociale-, werk- en privéleven van vrouwen.
Endometriose komt voor bij twee tot tien procent van de vrouwen in hun vruchtbare levensfase. Dit percentage kan oplopen tot vijftig procent bij vrouwen met verminderde vruchtbaarheid. Toch is de aandoening redelijk onbekend, ook bij huisartsen en specialisten. Hierdoor worden symptomen vaak pas jaren na de eerste klachten herkend.

Vrouwen met endometriose hebben vaak klachten en een aanzienlijk verminderde kwaliteit van leven, inclusief beperking van normale activiteiten, pijn/ongemak en angst/depressie.
Een tijdige diagnose en start van een behandeling (waaronder een dieetbehandeling) kunnen helpen ziekteverschijnselen te onderdrukken, de voortgang van de aandoening tegen te houden en de ziekte minder levensbepalend te maken.

Wat is endometriose?

Endometriose is een aandoening die zich als eerste uit in hevige menstruatie klachten. Endometriose is een ziekte waarbij weefsel dat (enigszins) lijkt op baarmoederslijmvlies (endometrium) buiten de baarmoederholte voorkomt. Dit weefsel zit op het buikvlies en/of andere organen in de onderbuik, en zorgt voor een chronische ontsteking met een scala aan klachten.

Bijvoorbeeld als endometriose op de darmwand zit kan het darmproblemen geven, en pijn bij de ontlasting. De chronische ontsteking zorgt vaak voor verminderde vruchtbaarheid. Die overigens ook het gevolg kan zijn van vergroeiingen en verklevingen van eileiders en eierstokken.

Ondanks dat endometrioseweefsel lijkt op endometrium heeft het meer verschillen dan overeenkomsten. De oorzaak van endometriose is tot op heden nog niet geheel opgehelderd.
Omdat endometrioseweefsel eruit ziet als baarmoederslijmvlies en zich ook zo gedraagt, maar de oorzaak van endometriose niet bekend is, wordt het vaak “endometrium-like tissue” genoemd.

De kans op endometriose blijkt zeven maal verhoogd te zijn als endometriose in de familie voorkomt. Er zijn blijkbaar erfelijke factoren die bij van endometriose een rol spelen. Omgevingsfactoren spelen ook een rol. Zo worden de uiterst giftige dioxines in verband gebracht met het ontstaan van endometriose.

Klachten en symptomen bij endometriose

Bij endometriose komt het baarmoederslijmvlies ook voor op plaatsen buiten de baarmoeder en in de spierwand van de baarmoeder (adenomyosis). Het baarmoederslijmvlies dat zich bij endometriose buiten de baarmoeder bevindt, reageert ook op de hormoonveranderingen. Hierdoor ontstaan kleine bloedingen in de buikholte. Dit bloed stroomt niet, zoals het menstruatiebloed, via de schede weg.

Endometriose kan vervelende klachten geven of een rol spelen bij verminderde vruchtbaarheid. Sommige vrouwen hebben bij uitgebreide endometriose nauwelijks of geen klachten, andere vrouwen hebben bij milde vormen van endometriose juist veel klachten, zoals pijn bij plassen of hevige menstruatie. Soms zijn er helemaal geen klachten en wordt endometriose bij toeval ontdekt.

De volgende klachten kunnen door endometriose worden veroorzaakt:

 • Extreme menstruatiepijn
 • Bekkenpijn
 • Vermoeidheid
 • Pijn bij plassen
 • Bloed bij plassen
 • Pijn bij de ontlasting
 • Slijm/bloed bij de ontlasting
 • Opgeblazen gevoel, diarree of constipatie rondom de menstruatie
 • Buikpijn
 • Pijn bij seksueel contact
 • Onvruchtbaarheid
 • Rectale bloedingen rondom de menstruatie
 • Schouderpijn rondom de menstruatie
 • Psychische klachten
 • Andere symptomen rondom de menstruatie

Ernstige vormen van endometriose, waarbij chocolade-cysten en/of verklevingen aanwezig zijn, kunnen het zwanger worden bemoeilijken. Lichte vormen van endometriose hebben waarschijnlijk geen of weinig invloed op de vruchtbaarheid.

Onderzoeken en behandelopties bij endometriose

Om bij endometriose juiste diagnose te stellen, worden één of meerdere onderzoeken uitgevoerd:

 1. Inwendig gynaecologisch onderzoek
 2. Onderzoek met de eendebek (speculum)
 3. Echoscopie
 4. MRI-onderzoek
 5. Laparoscopische operatie
 6. Darm- en blaasonderzoek
 7. Echoscopie nieren
 8. Onderzoek urineleiders

Endometriose kan behandeld worden met medicijnen, hormonen, een operatie of een combinatie van behandelingen. De behandeling van endometriose is afhankelijk van de ernst van de pijnklachten, de risico’s en bedreiging van bestaande organen (darm, urineleiders en blaas) en de kinderwens. Als je door de endometriose pijnklachten hebt, krijg je medicijnen of worden de endometriose-plekjes tijdens een kijkoperatie weggebrand. Als chocolade-cysten de pijnklachten veroorzaken, kan een grotere operatie nodig zijn.

Medicijnen waardoor je tijdelijk in de overgang komt, worden pas geadviseerd als andere medicijnen onvoldoende helpen. Operatieve behandelingen in verband met pijnklachten zijn meestal pas zinvol als medicijnen onvoldoende helpen. Als pijnlijke menstruaties op de voorgrond staan helpen prostaglandine-synthetase-remmers meestal goed om de menstruatiepijn te verminderen.

Mogelijke oorzaken

Er zijn onderzoeken[1] die aantonen dat toxische stoffen waaronder bepaalde pesticiden, of chemische stoffen die veel voorkomen in producten. Denk aan: cosmetica, zonnebrand en nagellak die endometriose kunnen verergeren. Deze stoffen noemt men xeno-oestrogenen: chemische stoffen die zich in het lichaam gedragen als oestrogeen, maar een heftigere werking hebben op ons lichaam dan het lichaamseigen oestrogeen.

Bij endometriose is er dan vaak sprake van een teveel aan oestrogeen (oestrogeendominantie) in het lichaam. Een niet optimaal werkende lever (afwijkende CYP-enzymen van de lever of niet optimaal verlopende biotransformatie) die normaal gesproken zorgt voor een goede detox van te veel oestrogenen en toxische stoffen kan klachten doen verergeren.

Is er ook een endometriose dieet mogelijk?

Er zijn inmiddels veel dieetboeken geschreven om endometriose te verminderen. Veelal in het Engels. Maar nu is er een zeer goed dieetboek uitgekomen in het Nederlands. Het boek ‘Endometriose en menstruatieklachten te lijf’ benaderd de voeding bij endometriose vanuit een brede(re) visie. Het is een prachtig uitgevoerd boek met lekker uitziende recepten. Stephanie van Hulst, gelicenseerd acupuncturist en Chinees herbalist is de auteur van het endometriosedieet.

Stephanie heeft zich sinds 2006 diepgaand gespecialiseerd in de behandeling van endometriose(klachten) en sindsdien honderden vrouwen met endometriose uit Nederland, België, Duitsland en overige landen behandeld. In haar boek ‘Endometriose en menstruatieklachten te lijf’, heeft ze haar kennis en ervaring gebundeld tot een schat aan praktische informatie. Ze brengt de oosterse en westerse voedingsleer bij elkaar en maakt daarbij gebruik van wetenschappelijke inzichten uit diverse onderzoeken.

Kookboek Endometriosedieet

Het eerste deel van het kookboek bestaat uit theoretische uitleg over wat endometriose is, welke klachten je daarvan kunt krijgen, de rol van voeding tijdens de menstruatiecyclus en het endometriosedieet. Kookboek Endometriosedieet

Het tweede deel van het kookboek bestaat uit recepten. Het is aan te raden om eerst de introductie van de recepten te lezen voordat je gaat koken. Zo begrijp je beter hoe de recepten in elkaar zitten. De recepten zijn zorgvuldig geselecteerd, uitgebreid getest en er is rekening mee gehouden dat niet iedereen een keukenprinses is en uren in de keuken wil staan.

Per recept lees je wanneer en bij welke klacht je het kunt bereiden en waarom. Voor wie nóg meer wil weten over het endometriosedieet, wordt uitgelegd wat de werking is van de gebruikte ingrediënten volgens de Chinese- en westerse voedingsleer.

In de bijlagen vind je de begrippenlijst Chinese geneeswijze, een spijsverteringstest en zoekwijzers waarmee je afhankelijk van je klachten of het moment in de menstruatiecyclus voedingsmiddelen en recepten kunt selecteren.

Resultaten endometriose-dieet

Het doel van dit endometriose dieet is het verbeteren van je hormoonhuishouding en het verbeteren van je energiebalans. Klachten zoals buikpijn en menstruatiepijn verminderen aanzienlijk met dit dieet.
In de praktijk voor Chinese geneeskunde van Stephanie van Hulst ziet ze al jarenlang goede resultaten met het endometriose-dieet in de behandeling van endometrioseklachten. Meer energie, minder pijn, minder bloedverlies en minder bloedklontjes zijn belangrijke effecten.

Wetenschappelijke onderzoeksresultaten bevestigen het effect van voeding op endometriose en geven aan dat de juiste voedingsstoffen een grote invloed hebben. Uit (Westers) onderzoek van de “Harvard School of Public Health” is naar voren gekomen dat vrouwen die meer dan 2 koppen cafeïne houdende koffie of 4 glazen Cola gebruikten gemiddeld twee keer zo veel kans hebben endometriose te ontwikkelen. Gezond eten is belangrijk om vitaal energiek te blijven.

Het endometriosedieet boek; Endometriose en menstruatieklachten te lijf!

Kookboek EndometriosedieetAuteur: Stephanie van Hulst
Ondertitel: de helende kracht van voeding voor vrouwen
ISBN: 978-90-826540-0-4 (2017)
Taal: Nederlands
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina’s:383 pagina’s
Afmeting: 21 x 26 x 2,4 cm
Gewicht: 1,5 kg
vanaf 1-1-2019 kost het boek € 41,10/ Verzendkosten €4,15

 

 

Hier kunt u het Endometriosedieetboek bestellen

Kookboek Endometriosedieet

Hormonen Basis speekseltest (DHEA, Estradiol, Progesteron, Testosteron)

Hormonen Basis speekseltest (DHEA, Estradiol, Progesteron, Testosteron)Verkoopprijs (incl. BTW): € 110,25
Koop deze test hier
De hormoondiagnostiek uit speeksel biedt in vergelijking met de bepaling vanuit bloed talrijke voordelen: de monsterafname is niet-invasief, pijnloos en kan op ieder gewenst tijdstip en op iedere plek plaatsvinden.

 

De hormoonbepaling uit speeksel (Saliva) is bijzonder zinvol omdat het beoogde vrije, biologisch actieve deel van de hormonen wordt bepaald.
Bij de beoordeling van de gevonden hormoonwaarden in het speeksel is op de eerste plaats de verhouding tussen de individuele hormonen van belang. Zijn de hormonen niet in balans of gaat de hormoonproductie achteruit, dan kan zich dit uiten in depressies, het gevoel nutteloos te zijn, slaapstoornissen, afname van het libido en erectie, prestatievermindering, bloeddrukschommelingen, hartritmestoornissen, vergeetachtigheid en gewichtstoename.

Monsterafname

Vrouwen moeten het monster bij voorkeur afnemen tussen de 19e en 21e cyclus dag. Als de cyclus ontbreekt is iedere dag een monsterafname mogelijk. Tip; de afname van het speekselmonster bij gebruik van transdermaal progesteron is het beste na minimaal 36 uur stoppen van progesterongebruik.

Indicaties vrouw:

– bij premenstrueel syndroom (PMS)
– bij cyclus problemen (A-, Poly-,Hyper- of Oligomenorroe)
– bij cyclus afhankelijke stemmingswisselingen of hoofdpijn
– bij gespannen borsten
– bij gewichtstoename (vooral in de buikregio) of cyclus afhankelijke eetbuien
– bij verminderd libido
– bij depressieve stemmingen
– bij kinderwens
– bij opvliegers of nachtelijke zweetaanvallen
– bij verminderde afscheiding, dunne vaginale slijmhuid
– bij droge haren
– bij slaapstoornissen
– bij angsten/depressies
– bij vergeetachtigheid en concentratiestoornissen
– bij urine-incontinentie

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen